Тема за политика - България

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
ivan56
Контакти:

Три месеца казарма за всички?

Мнениеот ivan56 » 14 апр 2015 17:12

ИЗБЪРЗАХМЕ с премахването на наборната служба. Напоследък това се признава не само от военни експерти, но и от загрижени за бъдещето на децата си родители.

Не става дума просто така да върнем 2-те години казарма във вида от времето на соца. А да помислим трезво за някаква форма, която ще подготвя младото поколение за екстремни ситуации, които масово ни налитат напоследък.

Защо е необходимо това? Първо, заради тоталното неумение на родените в прехода да се справят с елементарни компликации на живота. Те могат да събират боклуци в пролетните акции и да ринат калта от наводнения, но блокират, ако трябва да окажат първа помощ на потрошен в катастрофа. Да не говорим за по-сериозни бедствия като обгазяване след производствена авария.

Съвсем сериозно - лекари признават, че отмяната на задължителната военна служба е повлияла отрицателно на оплодителната способност на мъжете. Оказва се, че на времето лекарски комисии неведнъж са успявали да хванат навреме здравословни проблеми при момчета и им давали възможност да ги оправят.

Разбирам онези, които веднага ще скочат - казармата е отживелица, казармата е затвор, двете години в строя са тотална загуба на време! Споделям загрижеността и на всеки родител, който по принцип мисли най-доброто за детето си. Но освен за удобствата той трябва да мисли и затова как най-добре да ускори съзряването на своя наследник.

Втората причина е влошената среда за сигурност. И от североизток - Украйна, и от юг - Сирия, мирише на изгоряло. Двете горещи точки са достатъчно близо до България, за да неглижираме опасностите, които произвеждат. Не са добри и прогнозите. Няма никакви изгледи конфликтите да стихнат, растат заплахите от тероризъм. Големият брой военни учения и присъствието на американски бойци у нас би трябвало да ме успокояват, но не би. Дрънченето на оръжия винаги буди тревога.

На този фон Литва върна наборната служба, а другите прибалтийски републики са на път да я последват. Полша вдига 60-метрови кули по границата и открито се въоръжава. Докато ние се ослушваме, Румъния купи многоцелеви изтребители Ф-16. На път да върнат наборната служба са и САЩ според американския сенатор Бък Маккион. Неотдавна “Вашингтон пост” цитира негово изказване, че последните съкращения в бюджета на Пентагона могат да се компенсират само с възстановяване на казармата.

Третата причина се съдържа в констатацията, че уж огромният контингент от минали през казармата бързо намалява. Последни разчети показват, че ако, не дай си боже, утре свирне тръбата, ще трябва да свикваме под знамената 45-50-годишни мъже. А и те отдавна са забравили тънкостите на военната си специалност, повечето пък са изобщо неподготвени за по-модерната бойна техника.

Четвърто - значителна част от по-младото население няма и основно образование, неграмотността сред циганите е масова. Как тогава да поставиш такъв войник зад волана на бойна машина, да му повериш елементарно РПГ-9 или сравнително старичък ПТУРС. Изобщо не говорим за зенитно-ракетен комплекс или съвременна комуникационна апаратура.

Затова считам, че ще е разумно да се обмисли идеята за въвеждане на 3-месечна редовна служба. Само 3 месеца, но задължително за всички - както за младежи, така и за девойки. През тази малка казарма те ще имат достатъчно време не само да проумеят каква е разликата между пистолет и револвер, да научат, че муниции значи патрони и снаряди, а английската дума амуниция на български се превежда като конска сбруя. Но и да усвоят основното въоръжение и най-вече - да се научат да оцеляват при бедствия, аварии и катастрофи.

Достатъчно било, че върнахме военното обучение в училищата?! Това е несериозно. 5 часа в 9-и и още толкова в 10-и клас са само за повишаване на общата култура.

На опонентите ще предложа да обиколим 2-3 столични гимназии и да се нагледаме на масово затлъстяващи младежи! Извинявайте, но закъде сме с 15-16-годишни момчета, които преди мустаците се обзавеждат с цици и шкембета?!

Плах подход към проблема са и курсовете за студентите, които се организират с помощта на МО и ректоратите. Макар първите опити да показват повишен интерес от страна на младежите.

А може пък да копираме и опита на Франция. Освен професионална армия французите са обявили и набирането на младежи от 18 до 30 г. за т.нар. доброволна войска. Оказва се, че има достатъчно момчета, които искат да усвоят военни умения, но без да подписват 10- или 20-годишни договори за служба. Голяма изненада било и желанието на стотици семейства, които буквално тикали децата си в доброволната казарма с идеята да станат мъже, както се казваше навремето. Тук му е мястото да кажа, че френската държава обвързва тези форми на обучение с редица социални бонуси и екстри. Примерно - с предимство при кандидатстване за работа в полицията, в държавната и общинската администрация.

Специално внимание заслужава идеята на Патриотичния фронт за т.нар. трудова повинност. Тук не става дума за реанимиране на някогашните Строителни войски. Нито имаме възможностите за това, нито му е времето. Безспорен факт е обаче необходимостта чрез 3- или 6-месечна служба недоучилите младежи не само да овладеят автомат “Калашников”, но и да получат грамотност и още по-важното - да научат някакъв занаят. Ползата от това ще е многопластова. Първо - пред младежите, прехранвали се само с кражби или от боклука, вече ще се открие шансът да си изкарват честно хляба. Второ - полицията ще си отдъхне, защото ще намалее битовата престъпност. Държавата също ще спечели, защото ще се увеличи делът на квалифицираната работна ръка.

Умишлено избягвам темата за финансирането на 3-месечната казарма. Тя подлежи на много по-сериозен анализ. И съвсем не е вярно, че държавата няма възможности за това. Опитът на Израел, Швейцария, дори Куба показва, че резерви ще се намерят. Казармите вече ги няма или са рухнали. А кой казва, че трябва да се върнем към обучението от едно време?! Къде пише, че пак трябва да има ставане в 5 ч и биене на крак по плаца до затъпяване. Идеята е да се даде минимум знания и умения за максимум кратък срок. А за това ролята на казарма може да изиграе и институтът. Стига да се помисли.
[offtopic]http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4710121[/offtopic]

Според мен е твърде малко,но пак е нещо.Все ще им влезе нещо в главата на днешната гелосана "младеж" с оскубани вежди. 8-)
Тука вече е с тризнаци Сиса :lol:
Drunken_Master написа:
SSS написа:Ти сам натъртваше,че си адски сериозния човек с тризнаци и си управител на гурме ресторан

това е от един друг форум,момчето тръгва да звъни на бившето ми работно място "за да докаже нещо"...

Потребителски аватар
ivan56
Контакти:

Re: Тема за политика - България

Мнениеот ivan56 » 14 апр 2015 17:15

Синьо сърце написа:Чекай ти от тоя поздрав за Великден...

Имаш една твоя приказка.Еветчии.
Тука вече е с тризнаци Сиса :lol:
Drunken_Master написа:
SSS написа:Ти сам натъртваше,че си адски сериозния човек с тризнаци и си управител на гурме ресторан

това е от един друг форум,момчето тръгва да звъни на бившето ми работно място "за да докаже нещо"...

Потребителски аватар
Балкански Орел
Контакти:

Re: Три месеца казарма за всички?

Мнениеот Балкански Орел » 14 апр 2015 17:23

Стига с тези гелове и вежди, че ставате смешни и вие.Това, че един мъж се поддържа и иска да е красив за женското око не го прави повече или по-малко мъж.
Друг е въпроса, че има хора, които и с гел и със скубане са си все същите грозници.

Иначе съм против казармата от онова време.
Просто обучаване на всяко момче да може да борави с огнестрелно оръжие, но не и казарми.
Калашник, помпа, пистолет.Това е достатъчно за един човек.
Стига да има един час в 12-ти клас по стрелба и бораване с оръжия.Вместо да кибичат в класните стаи, отиват на стрелбището.
[center]Levski & Lazio[/center]

ohoboho
Контакти:

Мнениеот ohoboho » 14 апр 2015 17:25

Ще плащам където трябва и колкото трябва, но аз на война няма да ходя ;) Еле па в името на тая държава .. абсурд. Така че с половината ти аргументи абсолютно не съм съгласен.

А че на никое от момченцата (или думата е, лекенцата), дето идват в студентски град да пият и друсат няма да навредят 3 месеца казарма през лятото между гимназията и университета съм напълно съгласен - дори за здравето им ще е полезно, че те иначе се убиват от пиене след баловете ;)

Потребителски аватар
Вал
Контакти:

Мнениеот Вал » 14 апр 2015 17:28

Въвеждане на наборна военна служба;
Възстановяване на трудовите войски;
Излизане от НАТО;

Потребителски аватар
veselinsk
Контакти:

Мнениеот veselinsk » 14 апр 2015 17:41

ohoboho написа:Ще плащам където трябва и колкото трябва, но аз на война няма да ходя ;) Еле па в името на тая държава .. абсурд. Така че с половината ти аргументи абсолютно не съм съгласен.

Недай си боже да стане някаква война ще те пита някой дали искаш да воюваш. Ако съм аз лично ще ти пусна куршума като за дезертьор 8-)
Изображение

Потребителски аватар
ЕМИЛ
Контакти:

Мнениеот ЕМИЛ » 14 апр 2015 17:48

Недей те с такива теми , че половина от форума ще колабират от страх .

Потребителски аватар
Tommi
Контакти:

Мнениеот Tommi » 14 апр 2015 17:49

Нали има професионална армия? Който иска има пълната свобода да стане военен. Друг може да има по-добри идеи, за да използва тези месеци или години от живота си.
Георги Аспарухов - Гунди към ръководството на Милан: "Има една страна България, в тази страна България има един отбор Левски, може и да не сте чували за него, в този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!

Потребителски аватар
astra
Контакти:

Мнениеот astra » 14 апр 2015 17:50

Аз лично съм за връщане на казармата за 6 месеца, но пък от друга страна се опасявам , че ще се навъдят още повече педерасти ;) . Казармата изгражда мъжа и го учи на ред, дисциплина и отговорност. Твърдо - ЗА.

Потребителски аватар
veselinsk
Контакти:

Мнениеот veselinsk » 14 апр 2015 17:54

Tommi написа:Нали има професионална армия? Който иска има пълната свобода да стане военен. Друг може да има по-добри идеи, за да използва тези месеци или години от живота си.

Професионална войска има само на книга. Голям процент от тях са толупи с надмормено тегло,щерки и жени на полковници и генерали и всякакви роди сложени на хранилка за да идат на мисийка някъде и да изкарат парички. 2005 година когато бях войник в Асеновград имаше цял разчет на гаубица от жени, които се предполагаше ,че трябва да я местят, насочват или недай си боже да стрелят с нея. :lol:
Изображение

Върни се в “Свободна зона”