Левски: Всичко около клуба

Модератори: TodorT, paceto, modor, kartago, SkArY_9, rhaegar, Rivaldo10, ntodorov, slavia_forever, Madridist

tmanolov
Контакти:

Re: Левски: Всичко около клуба

Мнениеот tmanolov » 06 сеп 2025 20:44

scooool написа:Това с гнъсенето и на мен ми е интересно, никога не се бях замислял, но защо имаме лъв на герба?. Опитах да намеря нещо по въпроса, но не ми звучи сериозно

Защото някога е имало лъвове по тези земи, а знаеш какво животно е лъвът - убитият добитък от Мадарския конник също е лъв. Другата причина е, че орелът е зает от ИРИ, на която ние сме противовес. Србе на врбе и оркска та иьмет като първи припоци също възприемат орела
Непринуден написа:
Не можеш да очакваш глуповато на физически лица като теб да отговаряме юридически.

tmanolov
Контакти:

Мнениеот tmanolov » 06 сеп 2025 20:48

drvasko98 написа:
Serafim написа:А гнъсене и гнъси някой знае ли какво е? Предполагам глагол, но не намирам в тълковния речник.

Зависи каква Методологика се ползва

Гнъс е стара форма на гнус, иска да каже, че сте гнусари, което не е много далеч от истината за съвременните бг нихилисти. Иначе на методи следва да му се забрани след определен час ;)
Непринуден написа:
Не можеш да очакваш глуповато на физически лица като теб да отговаряме юридически.

scooool
Контакти:

Мнениеот scooool » 06 сеп 2025 22:55

tmanolov написа:
scooool написа:Това с гнъсенето и на мен ми е интересно, никога не се бях замислял, но защо имаме лъв на герба?. Опитах да намеря нещо по въпроса, но не ми звучи сериозно

Защото някога е имало лъвове по тези земи, а знаеш какво животно е лъвът - убитият добитък от Мадарския конник също е лъв. Другата причина е, че орелът е зает от ИРИ, на която ние сме противовес. Србе на врбе и оркска та иьмет като първи припоци също възприемат орела

Вярно бях ходил на Перперикон и обесняваха, че кервани от Азия и Африка са минавали през България, сигурно са внасяли животни, даже показваха къде са вързвани камилите! Значи можеше и да е по-зле, в Шуменско може да искат да се смени на пантера :) за гнъсенето ...никога не го бях чувал, мерси!

Потребителски аватар
1palq4o1
Контакти:

Мнениеот 1palq4o1 » 07 сеп 2025 09:57

tmanolov написа:

Тик си в гоУема грешка, ама сега се пускам към колизеума и нямам време да водим пак тази дискусия ( говорили сме назад във форума )
Накратко - името и лъва идват от немските талери с лъвче на тях, ползвани тук ( от тях идва и името на румънските леи )
"...в България има два отбора-"Левски" и юношите на "Левски..." Рихард Езра :) :) :)

Изображение ИзображениеИзображение

Serafim
Контакти:

Мнениеот Serafim » 07 сеп 2025 11:01

Какви талери? Лъвът го има на герба на български царе от 12-13в. Вероятно заимствано от западни монархии от периода, че и по-рано. В контекста на герб, държавност лъвът е симво на сила, чест, достойснтви и тн., а в литературен понякога е хаос или ценна плячка/улов. (Херакъл/Херкулес). Мадарския конник е далеч преди лъвът да бъде приет като символ на държавност/самоуправление и вероятно илюстрира победата над силен враг.

tmanolov
Контакти:

Мнениеот tmanolov » 07 сеп 2025 11:59

Палячото бърка лъв за герб на страната с лева като национална валута. Обясних вече защо е приет - ние винаги сме се сравнявали с най-големите, което ни е развило като народ, но пък е довело до всичките ни нещастия и нихилизъм като народ
Непринуден написа:

Потребителски аватар
Странджата
Контакти:

Мнениеот Странджата » 07 сеп 2025 12:29

Лъвът отдавна, далеч преди черната пантера, напусна нашите земи ... Ако не беше старческата ми деменция, бих се притеснил много защо на 6 септември не си честитихме празника. Добре, че ми казаха , че съм от поколението на Паисий Хилендарски, та не се притесних много за това, къде изчезна българщината. Не че няма юначни защитници тука, ама вчера сигурно са обирали доматите или каквото там е останало по бахчите ... Пък и то не може всеки ден да се ма'а калъчката ...

Потребителски аватар
Der Schmarotzer
Контакти:

Мнениеот Der Schmarotzer » 07 сеп 2025 12:33

tmanolov написа:Палячото бърка лъв за герб на страната с лева като национална валута. Обясних вече защо е приет - ние винаги сме се сравнявали с най-големите, което ни е развило като народ, но пък е довело до всичките ни нещастия и нихилизъм като народ

https://www.flashnews.bg/lavat-neprehod ... kiya-gerb/
според мен това, което пише Манолов има по-голяма вероятност да се доближава до истината.
Обърнете специално внимание на снимката с герба на Йоан Шишман с трите лъва, да ви напомня нещо?
Ние сме Левски, Левски (София)!!!

Венелин
Контакти:

Мнениеот Венелин » 07 сеп 2025 14:40

Serafim написа:Какви талери? Лъвът го има на герба на български царе от 12-13в. Вероятно заимствано от западни монархии от периода, че и по-рано. В контекста на герб, държавност лъвът е симво на сила, чест, достойснтви и тн., а в литературен понякога е хаос или ценна плячка/улов. (Херакъл/Херкулес). Мадарския конник е далеч преди лъвът да бъде приет като символ на държавност/самоуправление и вероятно илюстрира победата над силен враг.

За първото няма спор, но сме го взели не от запад, а от Византия. Лъвът е символ на Византия и след превземането на Константинопол от кръстоносците ние го наследяваме като символ, така да се каже. Иначе лъвове са живели по нашите земи в древни времена, кгато местните племена са наричани от гърците "траки", но техен символ е бил коня. Конницата е била велика сила в древността. Гръцките и даже римските армии са били пехотинци.

Потребителски аватар
1palq4o1
Контакти:

Мнениеот 1palq4o1 » 07 сеп 2025 15:46

Всъщност, да, в грешка съм :)
Питанката беше защо има лъв на левовете, а не защо се казват така, съжалявам за спама :)
Поздрави от Deroma, Roma
"...в България има два отбора-"Левски" и юношите на "Левски..." Рихард Езра :) :) :)

Изображение ИзображениеИзображение

Върни се в “Левски”