Демографската катастрофа в България

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
парци
Контакти:

Re: Демографската катастрофа в България

Мнениеот парци » 04 яну 2014 09:39

Само да кажа на някои хора тука, че деца не се правят заради "любовта към Родината", нали. И като ги направиш, те за какво да живеят (в тази Родина)? За да продължават да наливат в гърлата на тия, дето са на власт?

Имаш ли подсигурена читава работа, има ли жена ти/приятелката ти подсигурена работа, на която да се върне след като роди, има смисъл да имаш едно и повече деца. Когато "държавата" ти прилага геноцид на всички начала към теб, а бъдещето ти се клати като таванското на 60 етажен Токийски хотел, последното за което ще мислиш е да имаш три плюс деца.
Изображение

SANSIRO7
Контакти:

Мнениеот SANSIRO7 » 04 яну 2014 10:12

парци написа:Само да кажа на някои хора тука, че деца не се правят заради "любовта към Родината", нали. И като ги направиш, те за какво да живеят (в тази Родина)? За да продължават да наливат в гърлата на тия, дето са на власт?

Имаш ли подсигурена читава работа, има ли жена ти/приятелката ти подсигурена работа, на която да се върне след като роди, има смисъл да имаш едно и повече деца. Когато "държавата" ти прилага геноцид на всички начала към теб, а бъдещето ти се клати като таванското на 60 етажен Токийски хотел, последното за което ще мислиш е да имаш три плюс деца.

И то за да може после тия деца да хранят мангали и измекяри със заплата от по 400 лева. Не благодаря.

На линия
Потребителски аватар
W84me
Контакти:

Мнениеот W84me » 04 яну 2014 10:32

Решението е едно! Да си хващаме чукалата, докато е време! :mrgreen:
БФС: ЦСКА София има 4 титли, да мислят за емблема

Потребителски аватар
doktora25
Контакти:

Re: Никой не обелва и дума за най-важния проблем !

Мнениеот doktora25 » 04 яну 2014 10:35

Logical person написа:
doktora25 написа:1. минимална заплата - без данък
2. от минималната до 1000 лв - 10%
3. над 1000 лв - 15%
Така по-ясно ли е?

Така е по-нечестно. Хората които нямат способности и работят на минимална заплата, няма да плащат. А тези които имат образованието и създават повече стойност ги наказваш с по-големи данъци. Излиза, че обществото цени повече по-неспособните, а по-способните глобява допълнително.

Честно казано моето мнение е в друга посока. Аз поне не съм забелязал някаква права зависимост между труда, който хората влагат и заплащането, което получават, поне не у нас. (Със следващите 2 изречения не бих искал да засегна абсолютно никого, уважавам всяка една професия.) Кои взимат най-големи заплати: банкери, юристи, мениджъри и разбира се някои други. Като цяло това са хора, които генерират най-много печалби за дадена фирма, които имат способностите един вид да манипулират клиентите да сключват неизгодни за тях сделки; признавам наистина, че юристите са учили страшно много, че това е една кошмарна материя и действително са много умни и интелигентни, но тяхната работа нерядко се свежда само до един подпис, узаконяващ сделка; голяма част от мениджърите са връзкари и т.н. В същото време най-ниско заплатените това са работниците, които оставят здравето си по машините, или пък учителите, дори лекарите на държавна работа получават много по-малко, отколкото заслужават. Накратко казано аз не оспорвам че първите взимат толкова, а по-скоро, че вторите взимат по-малко от първите. Има известна несправедливост при настоящото разпределение на доходите, така че не мисля че прогресивният данък би влошил положението.

За да съм по-коректен трябва да отбележа нещо друго. Да, според мен прогресивният данък би повлиял положително на икономиката на страната, мерките които предлагам биха се отразили положително на демографската картина и разчитам най-много на средната класа да се бори с проблема. Но ти си абсолютно прав, че прогресивният данък би се отразил по-скоро негативно върху дела на средната класа, ако не бъдат обложени най-богатите с по-високи данъци (по-горе бях казал обратното и не съм съвсем прав). Това, от своя страна би довело и до една странична полза, а именно при борбата с урбанизацията: София и по-големите градове биха станали с една идея по-малко атрактивни дестинации, което е добре.

Всъщност, тъй като аз не съм финансист може би е най-добре по-умни глави с такова образование да се изкажат по въпроса и да прецизират тези мои идеи.

ПС. Поздравления за автора на темата, в която само за 2 часа снощи се генерираха близо 100 мнения.
Последна промяна от doktora25 на 04 яну 2014 11:14, променено общо 2 пъти.
Само Левски шампион!
Упамекано вън от Байерн!
Не на зимното часово време!
Не на здравния фашизъм!
Да на референдума за мир и суверенитет! Никога подлоги на САЩ!
Вън ПП, ИТН, ДБ, ГЕРБ и ДПС от България! Не на санкциите и цензурата!

Потребителски аватар
doktora25
Контакти:

Мнениеот doktora25 » 04 яну 2014 11:02

Neo M написа:Докторе, прогресивното подоходно облагане въобще не е панацеята, която ще реши проблемите на тая държава, а още по-малко на раждаемостта. Вчера един икономист спомена по между полюциите на Румен Гечев, че става въпрос за евентуално 100 млн. повече приход в хазната. Виж колко е бюджета на страната и сам си направи извода колко съществена част са тези пари за него. За отделните хора като теб и мен ефекта ще е нещо като процента намаление на тока, с който ми се бият в гърдите онези мухльовци в управлението на държавата- несъществен. Както казваше един мой бивш колега:"Бедни сме за много, а не за малко.". Това пък с по-строгите закони е също толкова безсмислено. Закони и сега има, но въпрос е колко се спазват и доколко и как правораздавателните органи ги налагат. И най-добрите закони в ръчичките на настоящата съдебна система ще си останат добри пожелания.
Прави ми впечатление, че се скъсвате да давате разни доводи в защита на тезите си, но нито един не каза думичка за здравословното състояние на българина. Само около мен ли е пълно с хора, които имат проблеми със зачеването? Имам колежка, която е около 40-те и е на път да прави трети опит за зачеване по метода на инвитрото. Имам пример за младо момиче стигнало до тази процедура и два пъти забременявало и губила плода. На семейни приятели синовете и двамата минаха през това "стъргало". На колко пък им се налага лечение, за да разрешат този проблем е друга въпрос. Според мен има страхотен проблем в това отношение, който влияе сериозно върху раждаемостта. По едно време и аз смятах, че отивам на тази гара, но ми се размина. В същото време циганите почти нямат проблеми в това отношение. Да не говорим, че те кариера не градят и от рано започват процеса по възпроизвеждането, докато българина и българката градят кариери, не са се наживели, не са се изучили и т.н. и някъде около 30-те се сещат семейства да изграждат.

Както споменах по-горе по въпроса за прогресивното подоходно облагане трябва да се изкажат финансисти, а не аз. Доколкото си спомням, преди да бъде въведен плоския данък от тройната коалиция облагането беше прогресивно, но разликата в процентите бе по-малка от тази, която я предлагам. Това за по-строгия контрол върху спазването на законите като цяло е изключително важно и би способствало за подобряване на положението в почти всяка една област. До известна степен обаче този контрол зависи и от самите нас. От разговора ми с една позната, живееща в Германия разбрах, че манталитетът на немците е много особен и интересен. Там например ако някой германец види някаква нередност (примерно, че някой хвърля от прозореца си някакъв боклук), независимо дали този някой е германец, чужденец или негов познат, веднага би се обадил на компетентните органи, които да му наложат глоба.
По въпроса за здравословното състояние честно казано около мен не съм забелязал подобни проблеми, но ако тази бройка е сериозна, задължително трябва да се изследват причините и да се вземат съответните мерки. :|
Само Левски шампион!
Упамекано вън от Байерн!
Не на зимното часово време!
Не на здравния фашизъм!
Да на референдума за мир и суверенитет! Никога подлоги на САЩ!
Вън ПП, ИТН, ДБ, ГЕРБ и ДПС от България! Не на санкциите и цензурата!

OT18
Контакти:

Мнениеот OT18 » 04 яну 2014 11:23

Истината е, че тези 2млн. от 1990г. до днес не са се изпарили. Те избягаха, защото не искат да живеят в съветската кочина, в която е превърната хубавата ни родина. За съжаление този процес продължава и няма изгледи скоро нещо да се промени. Когато няма закони и справедливост и хиляди евро да ти дават за дете, ти няма да го направиш, защото искаш да се възпроизведеш, а само от алчност.

СИНЯ_ИМПЕРИЯ

Мнениеот СИНЯ_ИМПЕРИЯ » 04 яну 2014 11:51

Балкански Орел написа:
Logical person написа:
dodo7271 написа:
гражданин от село написа:В Германия демографски са още по-зле ,ама там на медиите не им е поръчано да всяват паника и апокалипсиси.

Викаш, да си траеме и да се правим на ударени? Няма проблем. Това ще реши демографската криза, бъди сигурен...

Демографския проблем ще се реши само със справедливо работеща съдебна система и справедливо работещ икономически модел. Никой нормален не ражда деца, когато живота и здравето им ще бъде застрашено, както и никой нормален не живее доброволно в така среда.

Logical person Криво ляво съм съгласен, ама ми кажи, като оставим икономиката, мизерията и т.н настрана, как ще обясниш умишленото и целенасочено размножаване на братята ? Дефакто партиите си правят електорат. Това също ли зависи от работните места...А за "Гражданин от село" мога да кажа, че в момента ме интересува само България, Европа я оставете на страна.
Как очакваме от хората, които целенасочено подсилват този проблем, да го решат ??

Мангалите верно раждат много, ама и не живеят дълго...средната продължителност на живота при тях е около 50 години ;)

Потребителски аватар
brat domingo
Контакти:

Мнениеот brat domingo » 04 яну 2014 11:59

Здравейте всички,

По принцип споделям напълно тезата на автора, че точно този е най-големия проблем на България в дългосрочен план, въпреки че някои от изложените факти са доста погрешни (като това че Румъния има положителен прираст!?). Напълно вярно е и това, че проблемът се дължи в най-голяма степен на липса на държавна политика, насочена към решаването му. Наистина е престъпление, че от 1985-6 насам не се прави нищо. А би могло с няколко прости мерки, струващи от порядъка на 500-600 млн. лв годишно, най-малкото да стабилизираме прираста около 0. И разбира се, проблемът няма нищо общо с бедността, както правилно са отбелязали много от коментиралите досега.

Писал съм предложения за демографска политика, съдържащи конкретни мерки за стимулиране на раждаемостта, както и за привличане на мигранти (въвеждане на "зелена карта"), включително и с финансова обосновка. Изпращах ги още през 2008 до тогавашния министър председател и финансовия министър. Година по-късно ги изпратих на новите управляващи. Никаква реакция. Просто ни управляват късогледи и некомпетентни хора.

Потребителски аватар
zara boy
Контакти:

Мнениеот zara boy » 04 яну 2014 12:02

BadBoy написа:Едно от решенията е да няма никакви детски добавки и прочие, така малцинствата ще им секне ентусиазма да се въдят като зайците.
Даже според мен за всяко дете да ти се прави отстъпка от дължимия данък общ доход или от осигуровките.
Кратко и ясно - работиш, имаш файда от това, че имаш деца, не работиш - няма никакво значение дали имаш или нямаш деца. Дотам с циганската свръхраждаемост.

Подписвам се с две ръце където кажете

Потребителски аватар
evernazion
Контакти:

Мнениеот evernazion » 04 яну 2014 12:15

Глупости са писанията , че демографския проблем идва само след 1989 година ! Още след 1970 г. се отбелязва намаляване на раждаемоста . Случайно ли съвпада с голямото преселване , от селата в градовете и прираста се поддържа от многото чавета , турчета и удължена средна продължителнос на живот . Георги Марков пише по темата и БКП-то го шомполира веднага . За какво му е на градски бачкатор , по 5 деца в панелката !? На село кър голям , земеделска работа колкото щеш . В Италия същата работа , на село по 4-5 деца , но има държава , която ги подпомага . Мой колега италиянец , не извади нито евро преди години , когато щерка му си натроши ръката с колело . А всичките разходи минаха 2500 евро !

Върни се в “Свободна зона”