Левски: Всичко около клуба

Модератори: TodorT, paceto, modor, kartago, SkArY_9, rhaegar, Rivaldo10, ntodorov, slavia_forever, Madridist

Потребителски аватар
NOMER14
Контакти:

Re: Левски: Всичко около клуба

Мнениеот NOMER14 » 20 мар 2024 14:24

Факти, Мето, факти.

Потребителски аватар
metodito
Контакти:

Мнениеот metodito » 20 мар 2024 14:53

[offtopic]
NOMER14 написа:Факти, Мето, факти.

Да ти дам факти? "Седморката на Блейк" - "Английските филми по телевизията липсваха." 80-те имаше и някакъв скучен костюмен сериал, мисля. Бени Хил не помня не почнаха ли тогава да го дават.
Това пък как го измисли...Е, "Пътеводител на галактическия стопаджия" го преведоха с десетгодишно закъснение, ма пък даваха "Взвод" в годината, в която излезе в САЩ. Но ти пита за британско. Американско имаше, но британско - не толкова, да. - "Единственото английско, което ни се предлагаше беше Английскито първенство в Тото 1."
Специалност Английска филология се преподава в Катедрата по англицистика и американистика – една от най-старите катедри. Англицистика и американистика. Година на основаване - 1928 г. - Преди падането на Стената английският език бе забранен за изучаване в обикновените училища. Какво означава "обикновени училища"? Днес нямаме не знам колко хиляди села. Но преди, с толкова села има много "обикновени училища", в които не са учили чужд език. Примерно. Испанския забранен ли е в момента?
https://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/ ... ikanistika[/offtopic]

Потребителски аватар
rhaegar
Контакти:

Мнениеот rhaegar » 20 мар 2024 15:31

[offtopic]
NOMER14 написа:Регърче, на дърти години трудно се учи език. Още повече, че главата ти е надута с излишна информация и заета с други проблеми от живота. Е, до едно Конграчулейшънс може и да стигнеш.

Oще глупости. Премиер на държава от ЕС не говори английски, щот бил вече дърт и не можел да учи. Извинявай, но не можеш да мислиш това сериозно. Та той стана кмет на София на 45, още тогава съм сигурен че му е бил необходим. На 45 не мисля, че е особено дърт. Просто мързел и недостатъчно акъл, нищо друго.[/offtopic]
Blue_Girl написа:Аз мисля, когато се налага

Изображение

Потребителски аватар
Странджата
Контакти:

Мнениеот Странджата » 20 мар 2024 15:42

Да кажа нещо и аз за езиците - бай ти Тошо не знаеше и български, ама управлява умния ни народ 35 години - най-дълго от своите "колеги" по пролетарския свят :) МИсля, че друг път съм писал за това, но не мога да намеря пустото есе. Ако не се лъжа, беше на Съмърсет Моъм. Беше посветено на интелекта на кралските особи по Европа, с които е общувал. ВЪв финала се казваше нещо от рода - потресен съм от ниското интелектуално равнище от разговорите с тези, които владеят сега Европа. И в същото време си задавам въпроса - но как все пак я държат в ръцете си? И единственият ми отговор е, че за да управляваш са нужни други способности, а не тези, които си представя като необходими обикновеният човек. Това твърди авторът на есето, а аз нямам основания да мисля, че греши ...
Та да оставим Гонзо поне тези 100 дни на спокойствие. Иначе сме пристрастни, а тук много от пишещите биха искали да минават като неподвластни на страстите, а подвластни само на разума ...

Потребителски аватар
olimpi
Контакти:

Мнениеот olimpi » 20 мар 2024 15:52

Като възпитаник на езикова от татово време, мога смело да заявя, че ученето на чужд език извън езиковите беше цитирам Кокалеску "ташак".

Поназнайването е едно е ала Кюрда уи люн. Владеенето на език е друга бира. Те дори политиците ни говорят едни чужди езици - Киро не знам как е завършил Харвард, та камо ли титани на мисълта като ритнитопковците. Незнаенето на език да са им косурите на БФСарите.
Олимпий Панов -Опълченец в 1-ва рота на 1-ва Опълченска дружина, член и секретар на БРЦК. Участник в боевете при Ст. Загора, Шипка и Сливница. Майор Панов е родоначалник на българската артилерия. Продължител на делото на Левски и борците за свобода.

vvessel
Контакти:

Мнениеот vvessel » 20 мар 2024 16:29

Не бъркайте езикови умения с умения за управление. Всеки кадърен управник може да си ползва преводач. На високо политическо ниво винаги се прави.
Един малко смешен пример ще ви дам защо знанието на езика не е важно. Като ученици бяхме на екскурзия в Германия и една германка си хареса едно момче което не знаеше бъкел немски. Той все ме викаше да им превеждам, а тя ми вика - айде бягай ние ще се разберем :)))
Та някои работи можеш да ги свършиш без да знаеш език.

Потребителски аватар
metodito
Контакти:

Мнениеот metodito » 20 мар 2024 16:41

Странджата написа:Та да оставим Гонзо поне тези 100 дни на спокойствие. Иначе сме пристрастни, а тук много от пишещите биха искали да минават като неподвластни на страстите, а подвластни само на разума ...

+++

Потребителски аватар
NOMER14
Контакти:

Мнениеот NOMER14 » 20 мар 2024 17:44

Да, Седморката на Блейк бе дадена у нас 84-а с много добра акустистика. Преди това имаше един английски сериал - работещ самотен татко по строежи, когото социалните го гонеха, защото нямал право да работи тъй като му давали обезщетение за безработен. Повече не помня, щото бях малък. Мето, защо не спомена Форсайтови? А Взвод няма как да го гледаш по бг тв тогава. Във втората половина на 80-те се появи Световната филмова панорама в София, през която даваха пресни чужди филми без да чакат 2 години да ги купят. Същите филми ги пускаха след месец-два и в новопостроения Фестивален комплекс във Варна. Та там гледах Взвод, Мисията, Недосегаемите, Имало едно време в Америка, Покаяние... Перестройката бе дошла. Вече официално се пускаха филми на видеолента в малки зали (забравих как се казваха). В такава гледах Уолстрийт, отвратително качество. Да, пресолих манджата, щото даваха филмите на Чарли Чаплин по нашата тв, но самата ни телевизия нямаше капацитета като програмно време. През 80-те се появи по Втора програма в четвъртък вечерта Студио Десета муза на Александър Грозев (кинокритик). Там даваха образци на световното кино. Откъде в глухата провинция ще науча кой е Фелини, кой е Тарковски. Всяко пишлеме се научи да плюе по Батето. Но преобразяването на Българската телевизия го дължим и на него.
Последна промяна от NOMER14 на 20 мар 2024 17:46, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
NOMER14
Контакти:

Мнениеот NOMER14 » 20 мар 2024 17:44

Забравих Алф, ха-ха-ха.

Serafim
Контакти:

Мнениеот Serafim » 20 мар 2024 20:42

Човек на високо ниво да не знае бъкел английски не става. Може на някои да не им харесва, че е баш английски, а не руски, немски или френски, но това е положението - наложил се е, като международен език. Естествено на ниво по-високо от високото се ползват професионални преводачи, най-вече като гаранция и за стандартизация, да няма "аз разбрах комютри, то било компоти..."
Но на по-ниско, да идеш на един "welcome drink" и да се смееш тъпо с чаша пред устата, защото не знаеш какво говорят не става... Освен ако не искаш да изпъкваш, като бастун, който ходи с преводача си на по-"цивилен" прием. Хората на такива нива са изключителни сноби...
И все пак - има хора и хора, за едни езиците са лесни, за други не, за трети само някои езици. Аз например започнах да гледам Cartoon Network в зората на кабеларките, когато още не знаех английски, но бях дете и ми бе изключително интерсно. Година-две след това започнах да уча английски и до ден днешен ми е като втори език. Винаги съм бил отличник по английски, без да се е налагало да уча или да чувствам, че влагам услия. Пробвах да уча немски, ами не се получи, ама хич. До степен, до която примерно някой ром не му се е получило да научи Български...

Върни се в “Левски”