Захарченко написа:Дипломат, Дунав...аз лично обвинявам Русия, че още преди 8 месеца не сложи край на този гнусен цирк! И тогава, и сега Русия за часове можеше и може да прекрати конфликта. Но реакциите, ах реакциите...
Майната им, хиляди жени и деца щяха да живеят, а сега са в земята! И знаете ли, няколко пъти е било на косъм... не знам, не мога да съдя. Нямам ни право, ни нищо. Ще е агресия отвсякъде с всички последствия. Обаче знам, че батареи в Авдеевка, обстрелващи жилищни квартали на Донецк, са били унищожени по странен начин и при странни обстоятелства.
Путин опита да хитрее и то не един път и сбърка. Реши да остави ДНР и ЛНР извън границите на Русия.. макар те да желаеха друго. Искаше хем да контролира региона, хем те да не са част от Русия а буферна зона. Резултат: войната продължи, жертвите се увеличиха.
Путин убеди новорусите да приемат примирие след примирие в момент, в който беше ясно, че то няма да се спази. Ами че ако тогава ВСН се бяха втурнали в атака използвайки размазаното състояние на ВСУ и бяха смачкали противника можеше войната още тогава да свърши.
Смешното е, че Путин имаше нагледен пример, и то не един защо трябва да действа бързо и решително:
Крим беше овладян де факто без жертви, война там нямаше. Международната реакция при анексиране на ИУ не би трябвало да притеснява Путин: не за друго, а защото многократно се видя, че каквото и да стане, който и да е каквото и да направи санкционират Русия. Демек чрез тази въздържаност той не намали натиска никак.
Ако Путин не се беше правил на хитър войната отдавна да е свършила, натиска над Русия нямаше да е по-голям, щяха да бъдат спасени хиляди животи. Да, американците имаха своя дял за хаоса там.. но козовете бяха в Путин. Те още са в него, там са от началото на играта. Аз не смятам, че Русия предизвика конфликта.. но не направи нужното за да го прекрати бързо, в случая Москва използва Новорусия. За мен лично отдавна не важи твърдението на Путин, че борбата е за руското население.