marmi52 написа:CTAHKO написа:Като изчетох всички постове стигнах до извода,че има доста объркани хора

Как е възможно да възхваляваш 9-ти Май и в същия момент да хулиш 9-ти Септември

Ако имаш предвид мен, аз не възхвалявам нищо и не хуля никого. Всяко историческо събитие има най-малко два прочита.
Истината е, че на днешната дата Червената армия постига велика историческа победа над една невероятна военна машина, каквато е била Вермахта. Съветският народ плаща горчиво с цената на милони жертви. СССР спасява света от едно предполагаемо зло.
В интерес на истината България губи от всичко това. Като участник във войната на страната на губещите, ние плащаме репарации, губим територии и позиции на Балканите.
Историята постоянно се фалшифицира. Затова аз вярвам на това, което ми е разказвала баба ми (Бог да я прости !). Тя ми е разказвала,че когато германците са минавали през тяхното село, те са били избръснати, лъснати и са блестяли от чистота. Били са усмихнати и приветливи. Раздавали са големи шоколади на децата. Хвърляли са бонбони и лакомства от камионите. Когато после руснаците са минали - те са изглеждали зле. Били са мръсни и въшливи.
Това ми е казвала тя и аз нямам причина да не и вярвам. Баба ми не беше нито комунистка, нито антикомунистка. Разказала ми е ИСТИНАТА.
9-ти септември 1944 г. също е спорна дата. За едни тя е черна и злокобна дата, защото на нея се установява един антидемократичен режим с помощта на чужда армия. Има семейства, чиито близки са избити непосредствено след 9-ти септември. Избити са много умни хора. Изтребена е интелигенцията на България ... Хиляди човешки съдби са съсипани ...
От друга страна обикновените хора си спомняме с носталгия сигурността, социалната справедливост и социалните придобивки, които ни даваше социализма. Няма какво да си кривим душите - по време на Тодор Живков ние получавахме
качествено и БЕЗПЛАТНО образование и здравеопазване. Стандартът на живот на българина беше по-висок от сегашния. Нямаше дразнещо богати и прекалено бедни. Българите бяхме стигнали почти 10 000 000 население. Имахме силна и многобройна армия. Имаше работа за всички и сигурност за утрешния ден.
По време на социализма се построи много. 23 години вече то се разграбва и пак има за разграбване ...
Така че не може да се погледне едностранчиво на нещата.
Както и да погледнем обаче - 9 май е една голяма историческа дата за световната история.