Искам да тренирам бойни изкуства

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Parmalat

Re: Искам да тренирам бойни изкуства

Мнениеот Parmalat » 31 окт 2010 11:04

Boksiorcheto написа:Аз освен бокс,борба и ММА друго не признавам ;).

За ММА едно приятелче ме караше преди 4 дена да ходя да тренирам с него,но не ми харесва особено този боен стил ;) .
[center]R.I.P[/center]
[center]Този ник вече е невалиден и никой не го използва.[/center]

Потребителски аватар
Boksiorcheto

Мнениеот Boksiorcheto » 31 окт 2010 11:06

honda написа:
Boksiorcheto написа:Аз освен бокс,борба и ММА друго не признавам ;).

Какво значи ММА- не значи ли " смесени бойни изкуства"? Нито едно БИ не е по-добро или по-лошо от другите. Всяко едно от тези ,които са по-стари се е доказало през вековете и то не в състезания ,а в реални битки. А тези ,които са възникнали по-късно са възникнали на основа на по-старите бойни изкуства.
Трябва да се прави разлика между Бойни умения, Бойни изкуства и Бойни Спортове.
При бойни умения- основната цел е практикуващия да оцелее - разработват се техники за борба срещу един и повече от един противника , въоръжени или невъоръжени- така както е било с старите БИ. В днешно време на подобни технике се обучават хора на които може да им се наложи да прилагат уменията в една реална битка без никакви правила- командоси, агенти от тайните служби ,общо взето от хора на които работата им е да убиват,ако не убиват те самите ще бъдат убити.
Бойни изкуства- тренират се за самоусъвършенстване и лично удоволствие на 99% от практикуващите БИ никога не им се е налагало да прилагат в реална ситуация придобитите умения.
Бойни спортове- бокс, борба, джудо, самбо, бразилско джу-джуцу и т.н. Спортове при които целта е да е участва в състезания и да се победи опонента. Имат си ясни правила по-ограничени или по-свободни.
Не е правилно да бъдат сравнявани и противопоставяни едно на друго примерно БИ и Бойни спортове. Просто имат съвсем различна цел. Примерно старото джу-джуцу си е било чисто бойно умение, от него се създава БИ - айкидо , джудо. Както и бойните спортове- джудо , бразилско джу-джуцу и т.н.

honda,във залата по ММА не те учат на определено бойно изкуство,а на смесени комбинаций,които ще ти помогнат примерно на земята или,когато си във гард ;). Влизат много и различни хора,но аз лично предпочитам комбинация от бокс и борба.
ГЕРБЪТ НИ Е ЛЪВ, А ЖИВЕЕМ КАТО МИШКИ!

honda
Контакти:

Мнениеот honda » 31 окт 2010 11:16

Boksiorcheto написа:
honda,във залата по ММА не те учат на определено бойно изкуство,а на смесени комбинаций,които ще ти помогнат примерно на земята или,когато си във гард ;). Влизат много и различни хора,но аз лично предпочитам комбинация от бокс и борба.

Много добре знам какво е ММА- имал съм възможност да тренирам известно време при Рос Грейс ;) . Това ,което се преподаваше от него си беше чисто джу-джуцу.
Лично на мен не ми харесва. Но колкото хора толкова и различни вкусове има . Ако на някой му харесва да тренира смесени бойни изкуства- да тренира. Аз лично предпочитам традиционните БИ.

Потребителски аватар
metodito
Контакти:

Мнениеот metodito » 31 окт 2010 11:20

Едно допълнение: ако искаш да се занимаваш с цел ходене по състезания, получаване на колан, и т.н. намери някоя голяма школа, която има име в България или просто голяма школа (където ходят много хора, не знам от къде си). Айкидото също има добри корени у нас и специалисти. Ма бая боли. :mrgreen:
П.С. Тренирал съм почти 4 години годжу-кай (карате).
Последна промяна от metodito на 31 окт 2010 11:24, променено общо 1 път.

Parmalat

Мнениеот Parmalat » 31 окт 2010 11:23

metodito написа:Едно допълнение: ако искаш да се занимаваш с цел ходене по състезания, получаване на колан, и т.н. намери някоя голяма школа, която има име в България или просто голяма школа (където ходят много хора, не знам от къде си). Айкидото също има добри корени у нас и специалисти. Ма бая боли. :mrgreen:

Ще реша,а можете ли да споделите кои са най-добрите бойни изкуства според вас и защо? ;)
[center]R.I.P[/center]

honda
Контакти:

Мнениеот honda » 31 окт 2010 11:26

Parmalat написа:
Мерси много запознат съм с бойни стилове които изброих ба-гуа го чувам за пръв път :geek:
определено искам качествен боен стил ;)

Всички стилове са качествени ;) . Ба-гуа може да го срешнеш и като Ба-Гуа- Занг(Цюан) в България първоначално е влезнал под името Па-куа( което идава от неправилно произношение).На български се превежда като Боксъта на 8-те триграма. Най-известните майстори са Дун Хайчуан, Чен Тинхуа, Сун Лутан,Лян Дженпу. Ако се разтърсиш в И-нет ще намериш каквото търсиш.

Потребителски аватар
metodito
Контакти:

Мнениеот metodito » 31 окт 2010 11:33

Ще реша,а можете ли да споделите кои са най-добрите бойни изкуства според вас и защо? ;)

Лично според мен айкидо и шотокан-карате.
Айкидото на първо място действа добре на нервите (всъщност всички източни бойни изкуства го правят). Общо физически и псичхически подобрява значително. При айкидистите има обаче проблем със ставите доколкото знам след няколко годишни занимания. Но е до зависи, де. Познавам айкидист, който 10-ина години се занимаваше с карате и той беше впечатлен от айкидото като философия (две години вече го практикува).
Шотокан е може би карате в "чист вид". Натоварванията са много тежки, но отново нервно, психически и физически е предизвикателство и лекарство. Това е една от най-старите школи в карате и примеси от други стилове карате почти липсват (по-скоро други стилове заемат от шотокан).
Последна промяна от metodito на 31 окт 2010 11:38, променено общо 1 път.

honda
Контакти:

Мнениеот honda » 31 окт 2010 11:37

Parmalat написа:
metodito написа:Едно допълнение: ако искаш да се занимаваш с цел ходене по състезания, получаване на колан, и т.н. намери някоя голяма школа, която има име в България или просто голяма школа (където ходят много хора, не знам от къде си). Айкидото също има добри корени у нас и специалисти. Ма бая боли. :mrgreen:

Най-добро за какво? Най-добро е Ба-Гуа,но е най-сложно. В България трудно може да намериш къде да го практикуваш. По принцип се учи повече от 20 години с учител. Ако гледаш на това ,което се обучават руските спец, части е доста близко до Ба-Гуа.
Аз самия сът тренирам карате - шотокан около 20 години с прекъсвания , около 20 години айкидо,.Над 10 години джу-джуци . По всяко едно отях имам черен колан. Отделно съм пренирал кендо, яидо, ба-гуа (но ми дойде малко сложно), син-и и доста други.
зависи какво търсиш?
Лично аз ти препоръчвам да започнеш с карате и след време като напреднеш с карате да започнеш и с айкидо- много неща за карате ще ти станат ясни ако тренираш и айкидо.

Parmalat

Мнениеот Parmalat » 31 окт 2010 11:41

honda написа:
Parmalat написа:

Най-добро за какво? Най-добро е Ба-Гуа,но е най-сложно. В България трудно може да намериш къде да го практикуваш. По принцип се учи повече от 20 години с учител. Ако гледаш на това ,което се обучават руските спец, части е доста близко до Ба-Гуа.
Аз самия сът тренирам карате - шотокан около 20 години с прекъсвания , около 20 години айкидо,.Над 10 години джу-джуци . По всяко едно отях имам черен колан. Отделно съм пренирал кендо, яидо, ба-гуа (но ми дойде малко сложно), син-и и доста други.
зависи какво търсиш?
Лично аз ти препоръчвам да започнеш с карате и след време като напреднеш с карате да започнеш и с айкидо- много неща за карате ще ти станат ясни ако тренираш и айкидо.

Не съм фен на каратето като боен стил искам Винг Чун най-много,но в България незнам къде има школи,а иначе може ли да препоръчаш някои книги ?
[center]R.I.P[/center]

Потребителски аватар
metodito
Контакти:

Мнениеот metodito » 31 окт 2010 11:48

[offtopic]Голям архив видео и литература можеш да намеришw : http://rutracker.org/forum/index.php Има специална секция в Спорт. Иска регистрация. A това е бг форум за бойни изкуства http://www.daobg.com/[/offtopic]

Върни се в “Свободна зона”