Разрушават историята на "ТИЧА"

Модератори: paceto, kartago, Iceberg, SkArY_9, гарфилд, slavia_forever, Madridist

stanleys
Контакти:

Re: Разрушават историята на "ТИЧА"

Мнениеот stanleys » 05 май 2014 18:23

В тази сграда се е намирало клубното помещение през 20-те години - ето снимка от този период: http://picbg.net/u/45387/51991/652642.jpg

Потребителски аватар
slavia_forever
Контакти:

Мнениеот slavia_forever » 05 май 2014 20:29

icko65 написа:Вземи чети книжки и не задавай всеки път тъпи въпроси.ПРЯК наследник сме на ТИЧА без да сме фалирали като други.Ду ю андърстенд ми бъни.

"Не знам" кой-какъв наследник е и какви титли си присвоява, знам, че Славия например е основана на 10.IV.1913 година от обединението на СПОРТЕН клуб “Ботев” (1909 ГОДИНА) и ГИМНАСТИЧЕСКО дружество “Развитие” (1910 ГОДИНА). Нито сме обединявали ученически, нито туристически дружества, нито сградата на "Алабин" можем да си я присвоим като наша, след като не се стопанисва, нито парадираме с годината на основаване на предшествениците ни като ПРЕКИ техни наследници.
А и от снимката в линка на автора става видно, за какъв културен паметник става дума. Ако се загледате в горната част на снимката даже се люпи фасадата. Ако така се пази културно наследство не знам. Не знам от претрендиращите тук, долко средства биха отделили за възстанивяване на тази сграда, след като авторът дори не се беше запознал с детайли по публикуваната тема, а вече агитира да се излиза на протест.
Колкото по-малко е умът, толкова по-трудно е да бъде скрит!" М.Генин
[wrapimg=]http://www.pfcslavia.com/images/slaviasmall.gif[/wrapimg]

Sportist 1909

Мнениеот Sportist 1909 » 05 май 2014 23:00

Здравейте уважаеми съфорумници.
Виждам, че историята на ''Черно море'' живо интересува някои хора от недотам красивата ни столица София.
Г-н Славия завинаги, Коце, предното лято надявам се получи, една малка книжка описваща историята на Черно море.
Очевадно , че си забравил написаното там, затова ще го напиша пак.Този път се надявам, да се прочете и по-важното е да се научи.Предполагам знаеш, че обикалям често архиви, библиотеки , познавам последните мохикани на онези журналисти от едно друго време.Та това като малък увод.
Коце , слависте, моля те най-учтиво чети следващите редове.В писанията ти, имаше някак си злъч,така усетих, може и да греша.
Да започнем поред.
1.Искаш ли да ти кажа, че неправилно използваш понятието ''Спортен-клуб''.Ти въвеждаш нововъдение, днес за първи път прочетох, че предшественика на ''Славия''-''Ботев'' бил ''Спортен-клуб'', това в кой Държавен Архив го откри :?: ..
2 .Коце, искаш ли да научиш, че в България в онези години 1912-1920 със закон, прочете ли добре , със закон са били забранени УЧЕНИЧЕСКИТЕ ДРУЖЕСТВА.Тоест никога в официалната абревиатура, не е същесъствувало прилагателното ''ученическо''.
3.Надявам се да прочетеш добре, на 3 март 1913г, около половин година след формирането на ''Галата'', се основа ТУРИСТИЧЕСКО-СПОРТНО ДРУЖЕСТВО.Някак си се пропуска ''Спортно''...защо :?:
Защото 3 март е преди 10 април...А забравих там нямало ''футбол''..За ваш най-голям кошмар освен другите спортове,има и футболен отбор.
4.Лъжата , че за първи път се играе футбол от 1914г,е редно занапред да не се използва.Преди няколко месеца, открих черно на бяло , в която се пише за футболната дейност на ''Тича'' от...1913г, прочетохте ли добре 1913г, никаква 1914г.

Sportist 1909

Мнениеот Sportist 1909 » 05 май 2014 23:14

5.Друга неистина, е че вашият ''Ботев'' е 1909, неистина Коце, този ''Ботев'' е формиран 1910, това го потвърждава не кой да е ,а човекът дал името на любимия ти тим.Кръстникът на ''Славия '' казва, че отборът е сформиран 1910,не 1909.Нали последната книга е ''Хрониките на Славия 1910-...забелязваш ли 1910, значи е редно вече да знаеш за Ботев-1910г.
6.Коце приятелю, знаеш ли , че през 1949 ''Славия-45'' е ЗАКРИТА (помниш ли историята за закриването на Левски през същата година, вашето е същото 1-1, ''Славия'' е закрита.
ДСО ''Строител'' наследник ли е на ''Славия-45'' или е чисто нов клуб, без предшественици. :?:
Ето виждаш ли Коце, в България , всичко минава през призмата на собствения интерес.Когато истината е неудобна, тя се подминава.'Славистиките историчари са живия пример за това.

Sportist 1909

Мнениеот Sportist 1909 » 05 май 2014 23:36

A въпросната сграда, действително е била за определено време клубното помещение на ''Тича''
Искам да напиша. нещо и на капитана от Левски

Как е възможно Спортния-клуб Левски да си избере за НОМЕР 1 В ИСТОРИЯТА СИ ЕДИН СПОРТИСТ, КОЙТО НИКОГА НЕ Е ЗАЩИТАВАЛ ЧЕСТТА НА ЛЕВСКИ.Борецът Боян Радев е бил състезател на Спартак, но това не пречи да си го изберат за номер 1 на Левски....ето ти го отговора..Всички титли медали, от Олимпийски игри,световни и европейски п-ва завоювани от спортистите на Спартак, са на сметката на ''Левски''
И още нещо
Питай Жаклин Михайлов за Левски-Спартак.
Отвори книгата ''Летопис на спортната слава на Левски-Спартак, стр.74 пише че любимият ТИ КЛУБ Левски прекратява своята дейност....
Лека нощ.Ако България роди гений, то това ще е геният на завистта...........

Потребителски аватар
slavia_forever
Контакти:

Мнениеот slavia_forever » 05 май 2014 23:42

Бих се задълбочил по темата, както сме правили не веднъж в други теми и продължавайки без никаква жлъч, ако има ирония, то тя идва от обръщенията ти към мен. Все пак и като модератор следва да знаеш, че когато се пише в дадена тема, трябва в основни линии да се придържаме към тематиката на същата. Аз дори и да съм писал в повече от темата, не съм се дистанцирал от същата. А ти ме караш сега да ти вадя от архивите неща, след като ти НЕ го правиш, а опитваш да правиш някакъв личен спор. Ако не искаше да влизаш в личен спор, щеше да говориш по тематиката, а не да говориш пред останалите за наличие на футбол 1913 г., прилагайки твърдение вместо аргумент. Тук говорим за имот, който се продава, за който никой не се грижи и изведнъж някой "запознат" привърженик на Черно море пуска тема, в която първо коментира, взимайки становище, че сградата е вероятно на УЧЕНИЧЕСКО туристическо дружество Река Тича от 1913 година и после казва, че ще събира информация и ще те търси теб, явно незапознат с тематиката, но пък от друга страна вече е готов да излиза "на оръжие". Да не говорим, че ако става дума за някакви исторически детайли, ти си може би единствения, който може да вади от 100 кладенеца вода, за да покаже как Черно море е пряк наследник на Спортист, Галата, Река Тича, Владислав и кой ли не още, а Славия разбира се НЕ, там не е имало спорт, както в туристическото "не"ученическо дружество.

Със сигурност е видно, че си разглеждал не малко архивни документи, за разлика от многото ти съратници. Аз също съм видял не малко такива и мога да те уверя, че не само Спортист, Галата, Река Тича, Владислав и т.н. предшественици на Черно море са развивали спортна дейност. Но мога да те уверя също, че много от привържениците на Черно море се объркват от това всъщност Тича ли са Река Тича ли са, Владислав ли са, Галата ли са, Спортист ли са, туристи ли са били в началото, футболисти ли?! А пък за темата, за която следва да говорим, а именно за сградата, за която следва да се вдигат на протест и сам можеш да изчетеш мненията до момента. Аз пак казвам, нямам жлъч към никого, ако ме прочетеш внимателно ще се убедиш в това.

Sportist 1909

Мнениеот Sportist 1909 » 05 май 2014 23:45

Коце , просто отвори книжката , която ти пратих , там черно на бяло има Съдебната регистрация на ''Тича''. какво друго да кача, обясних за туристите, обясних и за спортното през 1913г.Обясних и други неща.
От моя страна ,няма ирония, повярвай ми.Просто в този късен час, да прочетеш такива неща, идва ми в малко повече.Ако проблема е 1913г и има ли футбол,то да не стане като със съдебната регистрация.Искахте, документ, черно на бяло.Поразрових се изкарах съдебната регистрация, сега като изкарам сведенията за футбол, през 1913г, пак ли ще са недостатъчни.Просто питам.
И още нещо, от мене няма да чуеш да отричам нещо за Славия.Отрицанието е от другата страна.Наистина се надявам, че ти ще си първия славист, който ще знае, че на 3 .03.1913 се основава официално ТУРИСТИЧЕСКО НО ЗАБЕЛЕЖИ И СПОРТНО.
Пълното име е ТСД ''Галата'' ,което месец и половина по-късно се преименува на ''Река Тича''.

Потребителски аватар
slavia_forever
Контакти:

Мнениеот slavia_forever » 05 май 2014 23:54

Sportist 1909 написа:Коце , просто отвори книжката , която ти пратих , там черно на бяло има Съдебната регистрация на ''Тича''. какво друго да кача, обясних за туристите, обясних и за спортното през 1913г.Обясних и други неща.

Благодаря за книжката. Надявам се все повече привърженици на Черно море да са така отдадени на историята като теб. Казвам го без грам ирония, защото в Славия ти специално си добре запознат, че с историята се занимават не малко хора. А като се пускат такива теми от незапознати, отговарят на въпроси без да знаят, след което те търсят си е чиста излагация.

А по отношение на сградата, ако същата не се поддържа, какъв смисъл има - само да се руши?!

Sportist 1909

Мнениеот Sportist 1909 » 06 май 2014 00:06

slavia_forever написа:
Sportist 1909 написа:Коце , просто отвори книжката , която ти пратих , там черно на бяло има Съдебната регистрация на ''Тича''. какво друго да кача, обясних за туристите, обясних и за спортното през 1913г.Обясних и други неща.

Благодаря за книжката. Надявам се все повече привърженици на Черно море да са така отдадени на историята като теб. Казвам го без грам ирония, защото в Славия ти специално си добре запознат, че с историята се занимават не малко хора. А като се пускат такива теми от незапознати, отговарят на въпроси без да знаят, след което те търсят си е чиста излагация.

А по отношение на сградата, ако същата не се поддържа, какъв смисъл има - само да се руши?!

Сградата е собственост на някоя фирма, която очевадно , хич не и дреме че е била част от нашата история, за известен период.Ще е наистина тъжно, ако се разруши.Аз се радвам, че вече и други започват да се ровят за нещата от миналото.Ако за ''Славия'' се интересуват не малко хора, то тук е различно.Има хора , които живо се интересуват, но ...като че ли дотам.

Потребителски аватар
BS1913
Контакти:

Мнениеот BS1913 » 06 май 2014 19:44

Нямах време за отговор, но както добре виждам даже и упреци съм получил затова, че съм пуснал нормална тема и то от МОДЕРАТОР.
Доживях и това да се случи във форум.

Темата е пусната след като получих информация от групата "Стара Варна" във ФБ.
Свързана е с историята на отбора ни поради което направих и темата тук.Помолих колегата за повече информация, просто защото не успях да открия повече от това което пишеше във въпросната група във ФБ.
Въпроса със старите сгради е доста болезнен във Варна и всички който живеем в този град знаем за какво става въпрос.Махат се статути на паметници на културата, разрушават се и на тяхно място излизат нови блокове или административни сгради.Историята на града чисто и просто изчезва, заедно с тези сгради.
В огромната си част плачевното им състояние се дължи на именно такива интереси.Да се обяви за опасна и разруши, като собственика любезно обяснява как няма пари да я подържа, а същевременно е платил камара пари за разрешителни и учредил право на строеж.
Това че съм призовал съфорумците да направим нещо по въпроса и да изразим мнението си, явно е подразнило сериозно въпросния модератор.
Г-н модераторе само ще спомена няколко неща, за който съм получил и упреци.

Инициатива за спасяването на тази сграда ще има от групата "Стара Варна".
Подкрепата от страна на футболните фенове, е най логичното и нормално нещо - първо като граждани на Варна и второ като футболни фенове на отбор с чиято история е свързана въпросната сграда.
Виждам че все пак си се задълбочил в историята ни, което го правиш не за първи път.В повечето случай не се получава диалог, а както каза колегата коментираш с жлъч и някаква скрита омраза.Имах доста трити коментари и забрана да посещавам форума, за безобидни неща преди години.Предполагам пак поради някакви комплекси, за които не се вълнувам.Досега не съм си позволявал да коментирам отбора ти, защото без значение кога и как сте създадени, сте се превърнали в обект на подигравки от футболна България.

П.С
Благодаря на колегата за информацията която ни предоставя.Лично аз чета с удоволствие мненията и темите, които пуска във форума на гонг.
Информация за бъдещето на сградата и инициативите за нея, ще пускам в темата, която се надявам все пак да продължи да съществува.
Вратарят на "Тича" през 1919 д-р Кирчо Ангелов в първия мач със "Славия" във Варна поискал стол, седнал пред вратата си, запалил лула и невъзмутимо зачел вестник! Тичанци победили с 3:0.

Върни се в “Черно море”