something_new Хареса ми начина по който гледаш по нашироко нещата.Вярно и това че между България и западно европейските първенства пропастта е много голяма.И въпреки това ти разбирам логиката и мисълта.
Според мен наистина намерението на Костов е това ,да има креативен футболист близо до защитата.Отделен е момента че че Йовов като цяло вече не става и играта не му върви където и да е,да не говорим на този ключов пост.И правилно казваш че много смешно звучи като вземат да пишат журналистите че Йовов не ставал за разбивач.Ами идеята не е да е разбивач,а да е строител

.Само че той не може.
Относно мнението на Гари Невил също съм съгласен че английските отбори сега отстъпват в защита а не в нападение спрямо преди.И то не от класни защитници а от начина на подреждане и от философията на треньорите как трябва да се защитават.
Аз гледам много испанско първенство и като гледам срещу Барселона ( отборът който прави революция във футбола от гледна точка на философията на игра) ,най-добре се противопоставят отбори които играят по-скоро персонална защита от колкото зонова,и като мисля че все повече отбори ще започнат да играят футбола на Барселона в нападение ( както забелязваме вече че се случва) ,така все повече мисля че ще започне да се играе персонална защита по целия терен.
Английските отбори играят зонова защита в най-чистият ѝ вид.Това за отбори които владеят топката и използват къси пасове отваря такива дупки че колкото и да са добри и колкото и да тичат защитниците не могат да се справят.
Ако вземем точно Билбао,Биелса налага точно персонална защита по целия терен.Точно за това оня ден пишех тука на един колега че това да не следиш новостите на футбола не е пазарна икономика ,а журналиста и гостът му на канала 1 на мача Билбао-Ман Ю коментираха как сега се играе зонова защита и персоналната е такава отживелица че няма смисъл да се коментира дали ще има персонални задачи на дадени футболисти.
Естествено не говоря за персоналната защита в най-класическия ѝ смисъл.Говоря за това всеки човек да седи близо до протиника му във фаза защита.И когато нападателя реши че иска да смени зоната без притеснение това да направи и най близкия човек до него в защита.
Говоря за това : Примерно Реал Мадрид играят зонова защита.Защо допускат толкова голове от Барселона?В мач с Барселона какво прави примерно един централен защитник на Реал и какво нападател на Барселона ( или отбори които играят в стила на Барселона)? Нападателя на Барселона ,примерно Меси се разхожда между двете линии на Реал ,халфовата и защината.Еднакво далече е и от дефанзивния полузащитник и от централния защитник.Топката я води футболист на Барселона в тяхното поле и подава на Меси който бива атакуван отзад от централния защитник.Меси ,вместо да поема топката я връща пак на същия или на близък съотборник.Какво прави защитника на Реал? Атакува Меси и Меси подава с едно на съотборник. Защитника със спринт се връща пак на мястото си уж за да покрие зоната.Какво се случва след това?
Меси е свободен отново и не е отдал и 5 % от усилието на защитника,защитника е уморен и отново е далеч от Меси на който обикновено му се подава пак топката и той свеж и с достатъчно въздух атакува.Защитника е много по-уморен и е много вероятно да не може да се противопостави.Това важи за всички други.
Какво се случва когато е персонална защитата срещу нападателя.Това което правят Билбао в последния сезон и се вижда че е много успешно е следното. Ако Меси ( или нападателя който играе този стил в нападение) са между защитната и халфовата линия.Тук първо защитника е много по близо до нападателя независимо че се нарушава линията на защитата ( нещо иначе толкова страшно за английския футбол или отборите практикуващи зонова защита).Другото е че след като нападателя не поеме топката а веднага подаде и остава на място,защитника не се връща в зоната си а седи до нападателя който си седи на едно място.По този начин този нападател е изолиран, освен това защитника не се изморява двойно повече.Ако ли пък нападателя реши че ще смени мястото си за да търси свободно пространство,сменявайки зоната,защитника най-близо до него започва да го преследва независимо че и той сменя зоната си.Все пак на терена има 11 на 11 и ако централния нападател отиде на на центъра какъв е проблема и защитника да отиде там? Ето за какво говоря:
Забележете как всички са близо до атакуващите футболисти и независимо къде вървят атакуващите футболисти ,защитници и те са са тях.Няма линия ,няма зонова защита ,няма празно.Това е от мача Билбао-Барселона,но могат да се дадат много примери.Барселона също играят горе долу така в защита като те даже прибавят още една екстра,атакуват топката по 2-3 ,като привидно това е много рисковано,но е очевидно по резултатите че е успешно.Вече много испански отбори в момента играят така,но при Билабо е най-силно изразено.Според мен за нападателите така е много по-трудно да да си играят играта отколкото при зонова защита.Затова когато свикнат да нападат успешно при персоналната ( или поне при по-голяма преса) после при зоновата все едно няма защита.

Ако не е много ясно че съм прескочил много моменти да поясня.Централния защитник отива с нападателя от центъра на атаката на бека,а бека тича с този който е по крилото и отиват в центъра .Дефанзивния халф ще покрие този нападател който влиза от втора линия,като по този начин няма да се усети липсата на централния който вече е бек.През това време се връщат и другите футболисти.Има и много по добри примери ,но не ми се ровеше толква. И така с такива ротации аз виждам защитните действия на отборите след 2-3 години.