kalo_340 написа:Уважаеми посетители на форума, уважаеми футболни фенове,
Не мога да не споделя своята погнуса от пошлата имитация, наричаща се съдийство във футбола в днешно време. От мач на мач нещата просто стават от зле по-зле и все повече у мен се насажда чувството, че със съдийството има глобален проблем, сиреч нещата не са черни само в мачовете у нас. Не знам, може би щото БГ-пародията на футбол още не е почнала, но все пак..
Най- ама най- ама най-зле са нещата в Испания, като тук ще спомена, че следя по-изкъсо това първенство заради изявите на любимия ми клуб Барселона. За Англия, Франция, Германия, Италия и сие нямам много инфо, но и за там прочитам така от време на време я за някоя тесла, я за някое побутване друго и т.н. Както и да е, сега за уникалните испанци. Ей богу, не мога да си обясня какво се случва с тези хора, които наемат за съдии там!!! Отсъждат се несъществущи засади и дузпи, подминават се лековато очевадни засади и дузпи, за нарушения и картони да не говорим. Примери колкото искате - бутанията на Реал Мадрид, за които се оказа, че в 13 мача са били "подпомогнати от съдийски грешки", че дори и Гонг правиха статия за това по източници от Испания; незачетения брутално очеизваждащ гол на Барса с/у Бетис преди седмици; тази вечер отменения чист гол на Атлетико срещу Барса и и т.н. и т.н. и т.н.
ДОКОГА??? Докога, питам аз, ще продължава това бездарно, немодерно и опорочаващо играта "залагане" на човешкия усет и фактор в съдийстото? Сега, и в миналото е имало грешки, разбира се, но хора, за бога, живеем в свят с брутално модерни технологии!!! Парите, те ги има къде ли не - и в актьорството има много пари, и в медицината, и в бизнеса, и в политиката, като естествено това са вече съвсем различни теми, но там прилагането на технологиите имам чувството, че е на светлинни години по-напред от футбола (единствено изключение може би за политиката, където признавам си не съм много информиран, но 100% в много развити държави се разчита на качествени технологии за осигуряване на честност на избори например).
ЗАЩО, защо точно на ръководните фактори на футбола, една толкова проста игра, която може да забавлява до безкрай, липсва решителна воля за скоропостижни и радикални промени (не някакви имитацийки проектозакони, които практически ще влязат в сила, когато ми се родят правнуци, а FYI аз съм на 23 години...), които да елиминират веднъж завинаги човешкия фактор от съдийството? Някои ще си кажат - как бе, пич, тва е невъзможно! Как компютърът ще прецени кога има фаул и как да се наказва?
Ами, уважаеми дами и господа, ТАКА!!! Защото ако се налеят мнооооооого пари, програмистите, които ще пишат кодовете за програмите, ще пишат по цели нощи код, ако трябва, ще тестват до пръсване за чистене на грешки и ще се създаде качествената система-заместител на съдиите! В съвременния свят простооо няма невъзможни неща, хора, разберете го това!! Амаааа, трябва да се налеят за целта парички, а тва няма как да стане, когато се плащат стомилионни заплати на футболисти, още стохилядни заплати за администрация и чиновници и десетохилядни заплати за друг персонал, налиии....
Да, фен съм на Барса, защото ме кефи техният стил на игра. Личен избор, лично мнение. Но не мога да си затварям очите за неправдите в живота, просто така съм възпитан. Затова, когато Барса печели със съдийски аванти, което също се случва, ме дразни също толкова много, колкото когато Барса загуби заради откровено тъпа или мързелива игра. Колкото и когато Барса е брутално ощетена, визирам незачетения гол с/у Бетис. Честната победа е единствената възможна победа в живота, всичко друго е измишльотина, за която вселената си взима дължимото, рано или късно, по един или по друг начин.
А сегааа, иде БГ-пародията. Там какви ли ще ги гледаме, само един Господ знае. То при нас така или иначе всичко си е кочина, ако някои ден нещата във футбола се оправят на световно ниво, то за нас сиг. ще ни трябват още 100 години, за да отбележим прогрес. Но, ако трябва да съм откровен, отвращавам се все повече и повече от така наречения "съвременен" футбол, и то не заради комерсиализацията, не заради непреставащата спекула кой къде отива, не дори заради факта, че някои мачове са скучни, а други кило-мега-гига-интересни. Има дни, има и дни, има едни отбори, има и други отбори, дет се има една дума. Но когато изживяването се опорочава от тези, които трябва да са неутрални, най-компетентни и безпристрастни, е, няма как да говорим за удоволствие, нали? Мхмм, неутралните и уж безпристрастните са некомпетентни, интересно на какъв аналог навежда тази мисъл, с оглед тежката БГ-действителност....
Ииии така. Сори за дългия текст, на който не му се чете, от червения хикс Close и тва е. Който не е съгласен, червения хикс, Close и така. А който иска да сподели и своето мнение, па нека да драсне някой друг ред. Ако не друго, то ще може да излее малко от своите мъки/проблеми/виждания/хейт/други емоции и ще му олекне. Аз знам, че ми е добре, че споделих мнението си, пък било то и в един прост форум. Защото когато испанските съдии станат по-зле от българските, мълчанието и траенето са по-големите грехове от изразяването на мнение. Бъркам ли?
В Италия съдийте за по зле но явно не си гледал Болоня- Наполи и Интер. И не мога да разбера за какво ревете феновете на Барса след като червения картон на Суарез бе 100%, гола му беше правилно отменен. И не на последно място редовен ГОЛ на Атлетико бе отменен. Точно съдийския отбор Барселона да се оплаква хахахахахаххахахахахахха. Съдийте в Испания са като всички други. Наказват ги при грешки но това не се оповестява публично