Криворазбран местен патриотизъм

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Bradat-brat
Контакти:

Криворазбран местен патриотизъм

Мнениеот Bradat-brat » 04 май 2015 14:48

От години следя любимия си отбор и реакцията на хората около мен и винаги съм се учудвал на разбирането, че на първо място в "Ботев" всеки трябва, преди всичко да има "жълто-черен" произход и "жълто-черно" сърце и чак тогава да гледаме става ли за ръководител, треньор и футболист. Това ни прави изключително толерантни към "нашите" момчета и изключително "критични" към пришълците. Да, не оспорвам, че приемем ли някого дошъл от вън, то това е за винаги, но определено има периоди, в които проспиваме всичко което става покрай нас, само подчинени на девизът, че "жълто-черната" кръв е оправдание за всичко. Знам, че подобен синдром има при феновете на всички отбори, но при нас, той е придобил маниакални размери. Хубаво е, че припознаваме всеки раздал се за отбора за "един от нас", но тупайки се в гърдите, че знаем наизуст историята си, все пропускаме по някой факт. Като това, че единствената ни титла при формат "А" група е с В.Спасов-Валяка, че най-доброто ни представяне след падането на т.н. комунизъм е при П.Панов и М.Стоилов. С носталгия си спомняме за най-силния "Ботев" по времето на Чико и Глухчев, но някак си все други са ни били виновни за това, че стигнахме само до една купа? Все твърдим, че ако на терена са наши юноши от това по-добро няма, защото те ще умрат за отбора си, но някак забравяме, че истината е някъде по-средата, някъде където оптимално присъства и родното и приобщеното под знамето на "Ботев". Какво би било поколението от 60-те без Чико, Виден и Добри или тези с по - кратък престой - Гунди, Костов, Пешев и др и щях ме ли да имаме купа, сребро и 1/4 финал в Европа? Щяха ли да бъдат толкова добри любимците от 80-те без Вичев, Пехливанов, Симов, Таничка и др. Сигурен съм, че от днешните радетели за "чиста жълто-черна раса", някои дори не си дават сметка, че много от тези "които са завинаги един от нас" нямат "жълто-черен" произход, но благодарение на талант, работа, умения, грамотност, стремеж за усъвършенстване са дали много повече на отбора, от някои други. Пиша тези редове, защото искам "Ботев" да се управлява от грамотни управленци, отбора да се води от знаещи и усъвършенстващи се треньори, които не спират да се развиват и да играят талантливи и можещи футболисти. Ако , е само до жълто-черно сърце всички от трибуните ставаме и за шеф, и за треньор и за футболист, ама резултата ще е една голяма нула. Между другото, какъв е резултата в момента?

raikonen22
Контакти:

Re: Криворазбран местен патриотизъм

Мнениеот raikonen22 » 04 май 2015 15:27

Подкрепям напълно посоченото от автора.

Потребителски аватар
bobo_13
Контакти:

Мнениеот bobo_13 » 04 май 2015 15:51

абсолютно прав е авторът. А и какво значи юноши на клуба? Те и 2-те най-известни школи в еВРОПА - на Барса и Аякс вземат деца от други отбори или футболистчета на 16-17 г.....това прави ли ги юноши на клуба след като 6-7 години са тренирали в други отбори и дойде за 1 година в школата и после го пуснем при мъжете?
Интериорни врати - Врати хармоника

pobeditela
Контакти:

Мнениеот pobeditela » 04 май 2015 16:44

И аз съм съгласен с автора. Какво значение има дали някой е пришълец или преди е бил фен на друг отбор или е играел за градския съперник. Не е ли по-важно да е професионалист и да си върши работата? Събличането на фланелката на Петев от феновете на Левски е една от най-малоумните постъпки в българския футбол.

Потребителски аватар
Captain Stottlemeyer

Мнениеот Captain Stottlemeyer » 04 май 2015 17:00

Напълно съм съгласен с автора. :) За съжаление този криворазбран местен патриотизъм май битува навсякъде. Събличането на Петев беше една от най-чутовните глупости, сътворена някога от наши фенове. И една скоба извън темата: Никога няма да простя на нашето ръководство, че буквално натири такъв добър и сърцат футболист, избрал да играе в "Левски", като Иван Цветков... 8-)
"Има една страна България и в тази страна България има един отбор „Левски”. В този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!" Георги АСПАРУХОВ

Потребителски аватар
Странджата
Контакти:

Мнениеот Странджата » 04 май 2015 17:39

Извън темата, но по въпроса - и кой го направи това - сигурно някой, който си дава главата и сърцето за Левски. Аз досега не съм чул обяснение защо Цветков бе отхвърлен от Левски или защо отиде в Ботев - по-неутрално, нито за Чунчуков, който уж беше син, а веднага пристанал, без да се обади на никой в Левски (друг е въпросът защо някой е чакал момчето да се обади или да попита, когато е чакало договор).

Потребителски аватар
защо
Контакти:

Мнениеот защо » 04 май 2015 17:52

Е, никой не тръгна да съблича Старокин или Пелето, примерно, като дойдоха. Това с Петев ми прилича на "дипломатичен" ход на някои хора, наистина мъдър, може би, щото и аз не съм сигурен, че Йоканович беше по-слаб треньор от Петев и беше много умна смяната.
Когато Пенев говори, боговете си водят записки. Когато Пенев пърди, боговете си записват нотите.

Потребителски аватар
Странджата
Контакти:

Re: защо

Мнениеот Странджата » 04 май 2015 17:58

Може да се каже "дипломатичен" заради поведението на онези "отговорни фактори", които като свидетели го допуснаха и не защитиха треньора, избран от ръководството, а не от качулките. Със същото бездействие беше провокирана и смяната на сърбина, която беше резултат пак на натиск от не футболни, а от само "пристрастни" хора.

Потребителски аватар
stefani

Мнениеот stefani » 04 май 2015 18:34

Тук е мястото да кажа,,,, че феновете на Ботев реагират и се излагат като на селски мачове !Недопустимо поведение спрямо гостите в случая Петричев и трябва да бъдат сериозно наказани !
Изчезнали са динозаврите и неандерталците, сега идва ред на комунистите, фашистите и расистите !

Потребителски аватар
Betchualeng Arnaikem
Контакти:

Мнениеот Betchualeng Arnaikem » 04 май 2015 18:51

Автора е напълно прав. Но описания от него околопатриотизъм е типичен за много хора не само когато става дума за футбол или спорт въобще. Образно казано важното е наш човек да е, па другото дано дойде.
[center]Almereide arh Iruein
ameide neh keuein
ameide neh ekuein
ameide neh etuein
Almereide arh Iruein
[/center]

Върни се в “Ботев”