Педя човек фен-тема

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
Педя човек

Педя човек фен-тема

Мнениеот Педя човек » 05 фев 2013 20:19

“Добър вечер, мили приятели, добър вечер, мили деца!” – невъзможно е някой да сбърка топлия й глас. Пет поколения е приспивал нейният Педя човек – лакът брада със сладкодумните си приказки. Оказва се, че най-любимият герой от рубриката “Лека нощ, деца” на БНТ не събира прах, забутан в някой склад.

Не че ръководството на държавната телевизия е решило да върне Слава Рачева на екран. Просто Педя човек продължава да пътува из страната по волята на Нейно величество публиката. “Участвам в различни програми в детски градини. Така че Педя човек е жив”, казва актрисата.

Преди дни била на гости в едно ловешко село – Врабево. “Имах покана от детската градина, казахме си приказки, децата ми пяха песнички. Мина чудесно и всички бяха развълнувани, защото техните майки и бащи, баби и дядовци са израснали с Педя човек. Даже помнят наизуст песничката. “Аз съм мъничко човече,/ на децата мил другар,/ имам шарено елече/ и в торбата скъп товар./Зная приказки и песни,/ що съм слушал по света./ Зная хитрости чудесни,/ те помагат ми в беда./ Тралала, тралала,/ лека нощ деца!”, припомня актрисата. Че кой ли не я помни…
За 38 години са сменени три кукли Педя човек, а преди 12 решават да го променят с по-различен образ, но със същата песничка и същия текст. “Имаше няколко години предавания с него, но не го възприеха в новия му вид. Първата кукла се знае от всички – с цървулките и торбичката, с дългата брада”, казва Слава Рачева.

Тя разказва с вълнение как нейният Педя човек се е разхождал в открита орбита. Вторият ни космонавт Александър Александров пожелал да вземе куклата в Космоса и на 7 юни 1988 г. наистина излетял с умален макет на Педя човек на борда, заедно с други любими символи от България. Взел със себе си и 30-секунден запис на нейния глас, чрез който Слава говори от Космоса на всички деца и им обещава нови интересни приказки.

За нея се шегуват, че това е актрисата, най-дълго стояла в краката на тв говорителя Никола Филипов. Нали от самата поява на Педя човек той гостува на “чичко Филипов”, а Слава стои приклекнала в краката му, докато държи куклата. “Двамата с Никола празнувахме един рожден ден преди 2-3 години, бяхме на гости при Иван и Андрей, защото сме родени през 3 дена. Но той остана Овен, а аз – Телец”, разказва актрисата.
Слава е на 22 години, когато за пръв път се въплъщава в Педя човек. Тогава е актриса в Кукления театър, където я приета с конкурс от основателката Мара Пенкова. Назначена е като стажант-артист на 1 декември 1955 г. През май същата година завършва гимназия с отлична диплома, тогава – “Отличен 5”. По онова време има пълна матура по всички предмети.

Слава се дипломира през май, едва навършила 17, и след половин година е вече артистка. По-късно завършва задочно ВИТИЗ, актьорско майсторство за драматичен театър. Директор е на Кукления театър през 1991 – 1992 г. “Реших, че трябва да помогна, там за пръв път постъпих и след 43 години там се пенсионирах”, казва Слава. Освен с гостуванията си с Педя човек, от време на време участва и в озвучавания в БНР. Но е откровена: “Толкова много съм работила, че ще е грехота да кажа: “Липсва ми сцената”! Цели 55 години! Всяко нещо с времето си”.

Рейтинг ли? Слава Рачева бие всякакви рекорди! В историята на нашия куклен театър и телевизия няма друг артист, който само с една своя роля да е до такава степен популярен и обичан, че и днес, 51 години след появата на Педя човек, не е загубил и малка част от феновете си. Със сладкия си глас Слава Рачева е обиколила много страни с различни постановки. Около 90 роли е изиграла с Кукления театър.
Миналата година Педя човек навърши половин век, но тогава БНТ е заета с отпразнуването на собствената си 50-годишнина и решава, че няма нужда много-много да се почете нейният доайен и най-любим детски герой. Защо Педя човек не е в телевизията? “Ами като всички ме питате мен, що не питате ръководството?”, лаконична е Слава и смята, че тази рубрика е страшно необходима.

Според нея, децата са абсолютно отделени от телевизията, освен във всички пошли предавания, които се въртят не в тяхното време. Особено най-малките, които според нея са изтървани напълно. “Гордостта на бабите, че работят с джиесема и много добре се справят с компютъра, само води до бели. Детето на 7 години вече е доста не разглезено, а провокирано да не са му интересни ученето на буквите и сметките по аритметика. Вече е облъчено с нещо съвършено друго, което не е било подходящо за неговата възраст”, казва Слава.

“Бабините приказки определено липсват във възпитанието на съвременните деца, и особено българските народни приказки. Защото в тях и най-лошият герой или е наказан, или е претърпял някаква промяна и детето е спокойно, че доброто побеждава”, вълнува се актрисата. Тя смята, че няма нищо лошо в това, “бедните баби да отглеждат внуците си”, след като с тия ниски пенсии не могат с друго да помогнат.

Слава приема съвсем спокойно годините си, изглежда като жена, постигнала спокойствието, хармонията и мъдростта на тази възраст. “Никога не съм се притеснявала за външния си вид, даже когато се роди първият ми внук Илиян - сега е на 27 години, с удоволствие приех да ми казва бабо. Тогава бях на 47.
Чувствам се в добре, понякога някои болежки ме събарят за кратко, но човек трябва да се пребори, да ги преодолее. Гледам много нормално на живота, може би заради земната ми зодия - Телец, а може би, защото отдавна съм започнала да работя и да съм сред хора”, казва актрисата.

Слава никога не е била глезеното дете на мама и татко. Имала чудесни родители, които се отнасяли с разбиране към всичко, което решавала да прави. От много години е останала сама, без другар. Мъжът й Йовко Найденов е починал на 39-ата година от брака и вече 11 години е сама.

Смята, че е добре, че е бил икономист по професия, а не актьор като нея. “Съвършено друг е начинът на живот без него, но пък гледам да не преча на деца и внуци, да имам и свой собствен живот и да не ги занимавам непрекъснато със себе си” – така актрисата обяснява формулата си за добра кондиция.

Отзивчива баба е била Слава. Има две дъщери, двама зетьове. Големите си внуци ги отгледала при нея, най-малкият обаче е далече – в Австрия, и с него се вижда основно по скайпа. Най-големият - Илиян е завършил компютърни технологии и вече работи, внучката Слава, кръстена на нея, е на финала на следването си, учи социални науки.

“Децата са безкрайно много жадни за внимание от своите близки. Най-хубавото, което можем да им дадем, е да ги отглеждаме с повече внимание, с повече любов” – Слава признава, че тази тема й е любима. После с удоволствие влиза в кожата на своя Педя човек: “До нови срещи, мили приятели”.
Изображение
Педя човек е визитната картичка на България пред света !

Потребителски аватар
rhaegar
Контакти:

Re: Педя човек е жив, гостува в детските градини

Мнениеот rhaegar » 05 фев 2013 20:31

Три пъти ура :!: :!: :!:
Blue_Girl написа:Аз мисля, когато се налага

Изображение

Потребителски аватар
sin4ec
Контакти:

Мнениеот sin4ec » 05 фев 2013 21:12

И Хитлер е жив!
СЪРЦЕ, ДУША, ЗА ЛЕВСКИ СОФИЯ!
[wrapimg=]http://s020.radikal.ru/i710/1701/cc/476e63cbcd87.gif[/wrapimg]

Alexandar
Контакти:

Мнениеот Alexandar » 05 фев 2013 21:45

Хубаво ,ама за какъв рейтинг по онова време става въпрос, за по-младите да кажа ,че тогава имаше една единствена телевизия.Математически погледнато, рейтинга ще да е бил 100%.

Потребителски аватар
ehh
Контакти:

Мнениеот ehh » 06 фев 2013 00:10

Спомняте ли си една реплика (не се сещам откъде точно), която гласеше "ти си машина, човече". Е, аз я перифразирам, за да отговоря на автора на темата, и ще звучи нещо подобно: "ти си се издухал, човече".
Sisi 1914 написа:Посветих 1 кючек, на футболистите на Левски!

Sisi 1914 написа:Кашчей, не ми лази по-нервичките!

Потребителски аватар
Педя човек

Слава Рачева: Пазя си куклата на Педя човек

Мнениеот Педя човек » 20 мар 2013 11:05

Вниманието е най-важно за децата, смята актрисата
Изображение
Изображение

Едва ли има дете, което е заспивало с приказките на Педя човек-лакът брада, и да не може да запее „Аз съм мъничко човече, на децата мил другар..." Поколения българи са израснали с гласа на Слава Рачева - жената зад куклата. Тя е родена на 23 април 1938 г. Разказва, че името й по паспорт е Найденова, но в работата е запазила бащината си фамилия, защото с нея е станала известна. Затова и до днес й се налага да носи нотариално заверена бележка, която доказва, че е лицето от документите си.
Днес актрисата е пенсионерка, радва се на двете си дъщери, техните съпрузи и тримата си внуци. Най-малкият е на две години и половина.

Г-жо Рачева, липсва ли ви Педя човек-лакът брада, след като се пенсионирахте?

Не, защото във всичките тези години съм при децата с него и от негово име. Разказвам приказки с него, пеем песничката, която имам на запис. Навсякъде ме познават заради него. И съм длъжна да поддържам неговото съществуване. Той остарява заедно с мен, но е все така популярен и харесван - той. Аз оставам зад паравана.

Не се ли чувствате ощетена от неговата популярност?

Никак. Даже мога да кажа, че благодаря на публиката, която помни Педя човек. Благодаря на всички зрители, които казват „О, колко беше хубаво, защо не се появява пак?". Всички да са живи и здрави, желая им много хубави неща! Това е моята най-голяма награда.

Пазите ли куклата все още?

Пазя я, защото имаше момент, в който тя можеше да изчезне въобще.

Кога беше това?

Не мога да кажа точно кога, но имаше момент, в който кукли изчезваха, правеха се наново... Тъй че съм я запазила с едно обещание към тогавашното ръководство на телевизията, когато Педя човек падна от екрана. Обещах, че ще го пазя, за да не се загуби.

Бихте ли го дали в музей?

Ако има подходящ музей. Но не виждам музей за кукли. В Природонаучния не става, в Музея на Стара София - също. Не го показвам навсякъде, защото е интелектуална собственост на БНТ.

Пенсионерите често се отчайват, затварят се вкъщи, чувстват се ненужни...

Дълго след като се пенсионирах, аз продължих да играя. С мой колега направихме група, обиколихме много детски градини, заведения, правили сме представления почти в цяла България. Навсякъде бяхме приети добре, играехме пиески за деца. И сега често се срещам с деца, много често ме търсят и за интервюта, появявам се по телевизията. Дълго време нямаше момент, в който да си кажа „Ох, сега съм пенсионерка, какво ще правя?". Даже измислих една „гениална" фраза, за да помогна на всички, които се пенсионират. Казах: защо се чувствате така нещастни, отхвърлени и изместени? Просто вашият договор с държавата е приключил. Намерете си друга работа, нещо друго, което да осъществите, за да не ви е скучно и да не сте отчаяни.

Значи човек е добре, докато работи?

Абсолютно. Не говоря за болните и самотните, разбира се.

Години наред бяхте публично лице, как живеете сега?

Като всеки обикновен пенсионер. Записвам си задачите. Денят ми обикновено е пълен с неща, които трябва да направя. Много рядко ми остава свободно време. Гледам да съм полезна на дъщеря си и зет си, с които живеем заедно. Винаги сме живели в общо жилище. Живеех така и с моите родители и съпруга си, след това с децата си, внуците ми израснаха така. Винаги сме се разбирали с всички. Намирам, че това е въпрос на такт и търпимост между поколенията, един толеранс към желанията на всички - както те са толерантни към мен, така и аз - към тях.

Твърдите, че нямате свободно време?

Може би така съм свикнала от едно време. 50 години непрекъснато работя, и досега работя от време на време. Свикнала съм да си запълвам добре деня. Чета, пописвам понякога, гледам телевизия, слушам радио, вкъщи много домакинствам, пазарувам.

Какво пишете?

Различни неща, но нищо не е за издаване. Поезия не пиша, пиша лични спомени, мои неща. Те са само за мен и евентуално за внуците ми, които понякога ми задават въпроси дали съм била някъде, дали съм виждала нещо, дали познавам някого.

Малкият ви внук е на 2 години. На какво искате да го научите?

На каквото съм научила и останалите - да бъдат себе си, да се вслушват в съветите, но да правят това, което желаят. Да не се безпокоят да правят нещата така, както самите те мислят, че трябва да станат.

Поддържате ли връзка със старите си колеги, с Чичко Филипов?

С Чичко Филипов преди 2-3 години бяхме в едно предаване на Иван и Андрей и се посмяхме, че сме родени на много близки дати - 20 и 23 април. Но ни разделя това, че той е Овен, а аз - Телец. Да е жив и здрав! Имам чудесни спомени от него, както и от всичките си колеги в телевизията и театъра. За съжаление животът с много от тях ни разделя.

Много легенди на театъра си отидоха в последните месеци...

Това е вярно - много, много хора! Чак такова нещо не помня. Жалко е! Би било още по-жалко, ако са си отишли огорчени. Ние невинаги ценим хората приживе. Не им показваме достатъчно грижи и внимание. Мисля, че на много места не са заменени, не са се намерили хората, които ще ги заменят.

Отидоха ли си славните времена на телевизията с големите звезди?

Аз разглеждам нещата по-прагматично - телевизиите станаха много. Непрекъснато търсят конкурентния момент - да покажат някой нов, някой различен. Това търсене на популярни лица води до показване на хора, които невинаги са подходящи. И се получава въртележка от хора, които няма да оставят траен спомен.

Това тъжно ли е или е просто един нов етап?

Както се вижда, публиката не е много вдъхновена. Гледаме ги, защото няма какво друго да гледаме.

Самата вие какво гледате по телевизията? Заглеждате ли се в детските програми?

Детски предавания гледам само когато малкият ми внук е при мен или когато имам някакъв специален интерес към нещо. Иначе харесвам публицистика, интервюта, предавания за пътувания и за външния свят, който не съм успяла да видя. И филми - всичко гледам, но не всичко харесвам. Имам специално отношение към турските сериали. Мисля, че в голяма степен турците са направили много човешки и съвременни сериали с добри артисти. Това е любопитно, защото са млади хора, започнали като манекени, дизайнери, водещи на предавания. Но са добри, естествени, много добре стоят на екрана. Харесвам една актриса, за която писаха, че била родена в България. Младата Берен Саат пък гледах в три поредни филма и беше толкова различна във всяка роля. Това говори, че е много добра актриса и че тези, които са я открили, заслужават поздравления.

Българските сериали също много нашумяха. Те харесват ли ви?

Те поставят много интересни въпроси, но към абсолютно всички имам страхотна критика - говорят неразбираемо, неясно, актьорите са с лоша дикция, която през цялото време ме дразни. Това се отразява на качеството - както и да го изиграеш, като кажеш това, което искаш да кажеш, а то не се разбере, за мен не е успех.

Не е ли това все пак езикът на улицата?

Даже и езикът на улицата трябва да бъде разбираем с целия си жаргон и диалекти. А при тях е неразбираемо. И съм питала много хора - не е мой дефект, че не чувам добре, те просто са много назад в артикулацията. Не знам защо е така, може би изискванията не са били добри.

Какво ви тревожи най-много?

Безпокои ме отношението на родителите към децата им. Или прекалено много внимаваме за тях и ги глезим, или не им обръщаме внимание. Децата стават агресивни, защото ги оставяме във виртуалния свят - някога това беше телевизията, сега е интернет. И те не се развиват емоционално. Затова родителите трябва да сядат понякога на жив разговор с децата си, не да ги питат какво са учили и каква бележка са получили, а какво са видели, какво искат да видят, къде им се ходи. И възрастните страдаме, когато не ни се обръща внимание, а какво остава за децата?

Вие как намирахте време за децата си с вечерните ангажименти?

Трудно, много трудно. Дълго време това правеше моят баща. Моите деца също страдаха, когато не им обръщах внимание.

Какво пожелавате за себе си?

Да съм жива и здрава и да мога по-често да се виждам с вас - всичките!
Педя човек е визитната картичка на България пред света !

Върни се в “Свободна зона”