"Ако изчакаш лъвчето да порасне, трябва да се научиш да бягаш по-бързо от антилопа". Тази африканска поговорка не е актуална само и единствено в саваната. Тя ни учи да различим малките неща, сред многото други такива, които с времето биха станали по-големи от нас самите и биха се превърнали в сериозна заплаха за нас хората - господарите на света.
Всъщност всяка голяма заплаха в началото си е била пренебрежимо малка, безобидна "мравка", лутаща се като пиян докер търсещ любимия си кораб на пристанище в Далечния изток. Погледнете как изглеждат малките лъвчета. На всеки му се приисква да си вземе едно в къщи. Днес си лягаш до малка плюшена играчка а утре се събуждаш до огромен звяр в очите на които ти си просто една закуска. Каква ирония. Дали бедния художник Адолф от затънтената австрийска провинция по време на Първата световна война е давал да се разбере, че ще обърне света наопаки, че заради него ще умрат десетки милиони невинни души?
Стига лирика. Лъва порасна пред очите ми и от човек с предимство се превърнах в бягащ сочен 'бифтек", закуска за шампиони.
Дойде ред на простите числа и тяхното влияние върху нашия смело мога да го нарека жалък живот.
Пушачите в България са около 3 000 000 човека. Средното потребление на цигари през 2009г. на пушач на ден е било 16 къса ( цигари) т.е. на ден тук са се изпушвали 48 000 000 цигари.През 2011 тренда се е запазил дори леко се е повишил. През 2011 година близо 50% от въпросните 48 000 000 цигари дневно потребление или около 24 000 000 къса са били от така наречените "нелегални, без акцизни" т.е. върху тях по една или друга причина държавата не е налагала акциз (данък). Средната цена на една кутия с 20 цигари от този тип сега е около 3,50 лв. 24 000 000 цигари се равняват на 1 200 000 кутии или това в пари приравнено към средната цена е равно 4 200 000 лв. дневен оборот от цигари с неплатен акциз. Ако приемем, че няма сезонност в консумацията на цигари( има но ще я пренебрегна) то годишният оборот от контрабанди цигари е равен на 1 533 000 000 ( един милиард петстотин тридесет и три милиона лева ). Добре е а? Милиард и половина на година. Себестойността на една кутия цигари с 20 къса е около 0,4 лв. т.е. търговците на контрабандни цигари печелят приблизително около 1 357 800 000 (ЕДИН МИЛИАРД ТРИСТА ПЕТДЕСЕТ И СЕДЕМ МИЛИОНА И ОСЕМСТОТИН ХИЛЯДИ ЛЕВА). Големите "дистрибутори" получават около 70% от по-горната сума или това си е чисто 1 000 000 000 лв. ( едно с девет нули ) на година. За три години това са 3 000 000 000, за пет 5 000 000 000 лв.
Когато лъва порасне има три начина да умре. Начин 1 - да умре от старост. Начин 2 - да бъде убит от по-голям и силен лъв. Начин 3 - да се събере племето и с общи усиля да го убие, като го примами в капан и го нападне от всички страни с остри копия. Това с племето е начина по-които се ограничава силата и популацията на лъвове в саваната. Те нямат естествени врагове и ако не са племената да ги убиват, лъвовете щяха да изчезнат умиращи в гладна агония изяли и последното Гну в Кения.
Не можем да се преборим с нещо толкова голямо разчитайки на силата на няколко бедни душици. Онзи ден слушах г-н министъра по финансовите дела, как се кани на цигарената мафия. Колко подобни закани за последните 20 години сте слушали. Много, сигурен съм. И аз съм ги чул и аз съм им вярвал. Но на какво да повярва човек? На това, че силата на толкова много пари не може да бъде пречупена просто ей така? Та г-н министъра ако се срещне лице в лице с 10% от дневния оборот и ако тези 10%изведнъж започнат да претендират, че са негови, били забравил за нас неговите поданици, за нас простите избиратели и не би ли решил, че борбата може да поизчака малко. И точно когато отново дойде време да се впусне в бой с онези които ни продават евтини цигари отново бива пресрещнат от нови 10% от изкараното днес. Цикъл. Така е направена природата. Днес е един министъра утре друг и всеки би искал да има среща от този вид.
А ние бягаме ли,бягаме от лъва. Ще бягаме докато се уморим. После ще трябва да решаваме, дали да паднем и да си ни изядат, както третокласник Биг Мак или да се обединим всички пържоли в един тежък юмрук и да смачкаме самодоволния лъв, неподозиращ за бунта на мравките. Историята не помни завършека от вариант 1, така че ни остава да чакаме да се уморим от дългото бягане. Аз, ти , брат ти, сестра ти, съседа, колегата, бабата и дядото, чичкото с плешивото теме, лелята с тежките торби пълни с буркани от село, шофьора на маршрутката, жената зад гишето в банката, кондуктора във влака, миньора в мината, шлосера в завода, селянина на полето и т.н. Ще дойде ден, ден първи и след него всичко пак ще започне наново. Отново ще се роди лъвче, отново ще порасне и отново ще подгони хората в саваната.
Какво става когато лъва порасне!
Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist
- santiliana
Re: Какво става когато лъва порасне!
Когато лъвът порасне, му се "оголва пацата"...
и тогава...която лъвица добара, баце....

и тогава...която лъвица добара, баце....
Не разбрах против какво е тази статия.Ако е против контрабандните цигари,да,има известно право,защото от това губи държавата и съответно данъкоплатците,но да не забравяме,че Дянков сам си вкара автогол като увеличи акциза и направи цените идиотски,при което много хора започват да предпочитат контрабандата.
.cskara. написа:Не разбрах против какво е тази статия.Ако е против контрабандните цигари,да,има известно право,защото от това губи държавата и съответно данъкоплатците,но да не забравяме,че Дянков сам си вкара автогол като увеличи акциза и направи цените идиотски,при което много хора започват да предпочитат контрабандата.
Не е важно, че не е против нещо. Важното е, че не ясно за какво е, сиреч, какво подкрепя и какво предлага да се направи. Аз понеже съм заклет пушач, мога да направя само това, че да си купувам легални цигари. ... и да се обадя в полицията, ако видя някой да продава нелегални. Първото го правя, второто - не. Защо? Не знам, сигурно не ми стиска. Някои, ще рекат, че не вярват в системата, но това е същото - не им стиска. Системата може да се промени само от хора, на които им стиска. Дали ББ и Дянков са от тях? Всъщност няма значение, защото те са само двама и дори да си вършат прекрасно работата, не могат огря навсякъде. 90% си зависи от тези, като мен, които вмесно да седят пред компютъра и да философстват, трябва да наберат 112 или 160 веднага щом видят нещо нередно. ... Поне така правят в разни други държави.
1 000 000 000 лева са равни на 50% от българския лекарствен пазар. 50 % от тях са достатъчни, за да направят лекарствата в България изцяло безплатни.
А папагалите са птиците с доказано най-силен клюн.
и 10 лева да станат цигарите пак ше си пушим
сарцето мие фен на цигарите 

ооох да си кажа и аз тогава, че всъщност не е едно голямо лъвче, това с контрабандата, а си е просто едно от лъвчетата, които големия държавен лъв си котка в стадото! това стадо е огромно, вътре са лъвчетата от митниците, лъвчетата на големите търговци, които надуват цените на хранителните стоки, лъвчетата от различните монополисти, оставени да правят каквото си искат с цените на тока, водата и горивата! боже, то има и още много лъвчета, които могат да се изброят!
та тоз голям държавен лъв, си прибира пай от всяко малко лъвче и никой не може да го спре! вече 20 години на всички избори уж сменяме лъва, но той се оказва, че е от същото семейство като предния и даже показва по-добри методи за ограбване на държавата!
говорим за цигарите, ами айде сега да сметнем, след като върху всяка цигарка има акцизче, което расте постоянно, то къде аджеба потъват тея пари събрани от акциза! пушат се милиони цигари дневно, както е сметнато в темата, прибират се милиони лева акциз дневно, и ежедневно ни се обяснява как няма пари за болници, лекарства, детски градини, за субсидии на убитото ни земеделие и т.н.!!!!
системата е така направена, че на протестите, човек само си губи времето! единственото решение е и си остава ЕМИГРАЦИЯТА!
та тоз голям държавен лъв, си прибира пай от всяко малко лъвче и никой не може да го спре! вече 20 години на всички избори уж сменяме лъва, но той се оказва, че е от същото семейство като предния и даже показва по-добри методи за ограбване на държавата!
говорим за цигарите, ами айде сега да сметнем, след като върху всяка цигарка има акцизче, което расте постоянно, то къде аджеба потъват тея пари събрани от акциза! пушат се милиони цигари дневно, както е сметнато в темата, прибират се милиони лева акциз дневно, и ежедневно ни се обяснява как няма пари за болници, лекарства, детски градини, за субсидии на убитото ни земеделие и т.н.!!!!
системата е така направена, че на протестите, човек само си губи времето! единственото решение е и си остава ЕМИГРАЦИЯТА!