Кировец написа:ndrangheta написа:Основното е да намериш начин да се оправяш без кола. Това просто е феноменален разход! Всеки месец, без никакъв шанс да се избегне. Данъци, такси, застраховки, подръжка, ремонти, гориво. И за какво? Според мен градският транспорт на София е достатъчно добър и далеч по-евтин. Един млад мъж спокойно може да функционира нормално в София и без кола, а спестените пари да ги дава за по-полезни неща или още по-добрия вариант - изобщо да не ги дава, а да ги спестява. Като алтернатива на градския транспорт мога да посоча велосипеда, но за съжаление в това отношение нещата са много зле в България: няма подходяща инфраструктура за каране на колело, а хората които все пак се престрашат да карат са обект на отвратително отношение от автомобилистите.
Не съветвам никой да пести от храна. Да, можеш да си правиш сметката, да търсиш промоцията и да се ограничаваш относно някои луксозни стоки. Но е лудост да седиш недохранен само за да имаш повече кинти. Здравето е неописуемо по-важно.
Пак във връзка със здравето - ако можеш да откажеш цигарите, направи го. Много глупав, абсолютно излишен разход. Една кутия ако е примерно 5 лева, хората си казват 'аре са, голяма работа, какво са 5 лева, пуши ми се'. Ами 5 лева на ден са 1825 лева на година, които вместо да са в банката на твое име, ти си ги изгорил.
Де факто излиза, че човек ако не пуши и не кара кола може да спести много, ама много пари.
Добре, разбрахме, че ти е писнало да правиш ремонти на кошницата, ама тя си ги иска - сигурно гони 20-так, ако не го е задминала вече. Като нямаш кола в голям град все едно си с отрязани крака. Аз това го разбрах - не ти остава време за живот, щото сутрин тръгваш рано да гониш транспорт, а вечер чакаш и се надяваш да мине по-скоро някой от последните рейсове - алтернативата такси за спешно прибиране - ПО-ДОБРЕ КОЛА и ремонти на време! Т.е. от 8 часов - работния ти ден става 10. Има кола и кола, собственик и собственик. То, ако става за въпрос плановете на мобилните оператори са най-глупавото нещо, което смуче ежемесечно, а файдата е точно 0-лева - нито имаш покрив над главата, нито можеш да си свършиш работа или на познат да помогнеш в спешност.
Не си ме разбрал правилно. Аз самият нямам кола и никога не съм имал. Това което съм написал са мои впечатления над живота и финансовата култура на приятелите ми (най-близките ми трима-четирима). Аз без кола се оправям в София идеално. Картата за всички линии на градския транспорт включително метрото ми е 50 лева на месец - далеч по-малко от разходите по подръжката на един автомобил.Така съм си подредил живота, че не губя два часа от деня си в задръстване. От София до друг български град пътувам най-често с влак, по-рядко с рейс. Отделно карам колело, но рядко с цел транспорт от т.А до т.Б, по-често е просто за удоволствие и разходка но пак е някаква мобилност все пак.
Като нямаш кола в голям град все едно си с отрязани крака
Това е изключително пресилено. Много хора се оправят без кола и изобщо не им липсва. Дори в България. За скандинавските държави (в една от тях съм живял три години) да не говорим. Там градският транспорт е перфектен, а велосипедът е религия. На хората масово не им се занимава да притежават и подържат автомобил.