HoUs4oOL написа:1982 написа:Между другото, докато светът се е вторачил в Сирия и Украйна, напрежението в Босна и Херцеговина расте сериозно последните месеци. В Република Сръбска, която е половината от територията на тази "държава", все по-силно се говори отново за отцепване .... мюсюлманите, разбира се, плашат с война, Сърбия също е намесена и, макар и не директно, също няма да стои безучастно, така че нещата не са никак розови. След като светът позволи на Косово да се отцепи, мисля че трудно ще попречи и на Република Сръбска, в нея не живее почти нищо друго, освен сърби. Стига те да решат, връщане назад няма да има.
Украйна отдавна омръзна на световната общественост, говорят се едни и същи неща вече втора година, даже президента на Чехия преди седмица каза, че Крим нямам как да бъде върнат на Украйна, но това да го оставим настрана.
Референдума няма да бъде признат от никой, много добре го знаеш, имам съмнения, че и Вучич не би го признал, даже ако можеше хич да го няма, най-добре.
Доколкото разбрах референдума е за 25 този месец, на 23 Додик ще е в Москва, Русия вече каза, че подкрепя правото на сърбите за референдум.
Проблема е много по-сериозен, никой няма да позволи Република Српска да се присъедини към Сърбия, нито да функционира като независима държава, Сърбия не е в състояние да се справи сама, нито икономически, нито военно, нито политически, а ако се стигне до отделянето, ще има санкции.
Положението ще е много по-тежко, отколкото в Южна Осетия примерно, чисто икономически, само че Сърбия сама не може да се справи.
Ако се стигне до военен конфликт, което е малко вероятно, то нещата ще са още по-тежки, бошняците вероятно ще бъдат подкрепени от целия ОИС, а държави като Пакистан, Уахабистан, Катар и Турция ще го направят и военно, под формата на техника и парици, за Иран сега не знам, но със сигурност знаеш за намесата им по време на войната преди.
От друга страна, кой би помогнал на Сърбия и сърбите...
Твоите хора ще им окажат морална подкрепа

Сърбите винаги гледат да прецакат някой, затова сега нямат нито един съюзник