Без цензура!

Модератори: TodorT, paceto, modor, kartago, SkArY_9, rhaegar, Rivaldo10, ntodorov, slavia_forever, Madridist

Потребителски аватар
delqnski47
Контакти:

Re: Без цензура!

Мнениеот delqnski47 » 11 ное 2025 12:26

Dust написа:Всеки сам решава по какъв начин да скатава пари за старини. Ти го правиш по един начин, друг го прави по втори и т.н. В нито един момент на опонирам или искам да кажа, че това което споделяш не е така, но хората сме различни и ти ако мислиш по един начин, друг мисли по друг. Няма как всички да правим едно и също, защото ще станем като овцете. ;)

Да,разбира се, има злато, крипто, имоти тухли и т.н. всеки сам си преценява.
Няма гаранция, че няма да загубиш някакви пари, но СЪС сигурност ще си загубиш парите, ако не инвестираш в нищо, защото инфлацията ги изяжда. Просто е такава системата. Тук спор няма.
А и,да, ако всеки почне да спестява по тоя начин нещата при мен ще станат прекалено скъпи, а аз не искам така да става. :lol:
As a result,the Chairman considers that,on the basis of the information and
documentation at hand,there is no other alternative but to conclude that the new Club,
PFC CSKA-Sofia,appears to be the sporting successor of the original Debtor,PFC CSKA
Sofia.

Потребителски аватар
TristaNNN
Контакти:

Мнениеот TristaNNN » 11 ное 2025 12:30

Само една поправка, ако може.
Това, което с Делянски ви подшушваме, не значи непременно спестявания за пенсия. Може да си спестявате и натрупвате пари практически за всичко - пенсия, сватба на детето, или просто да искате да оставите наследство след себе си, да си харчите по малко след години, да имате пасивна доходност ако пожелаете - демек едни парички да капят, докато си гледате някой мач или спите нощем.
Неслучайно вчера ви препоръчах конкретни книжки - от първата ще научите какво значи понятието "финансова свобода" на първо място.
Колкото до стратегиите, неслучайно ви препоръчах останалите книжки. От там ще схванете, че няма значение дали може да отделяш 100 или 1000 лева на месец - с практически примери от наши дни, подплатени с исторически статистики и препратки, ще се убедите, че няма значение, дали ще избухаш още днес100, 10 000, дори и 100 000, които са ти паднали отнякъде, примерно. Когато усвоите идеята на цялата работа, ще може да разгърнете собствения си бюджет и доходи по начин, по който работи най-добре за вас. Това му е хубавото на цялата работа - дава гъвкавост и практическо решение за всеки, който иска да се потруди малко да се ограмоти, независимо какви доходи има.
Иначе един БГ веднага блесна да докаже защо БГ с нагласата си по принцип е много далеч от материята финансова грамотност. :lol: "Не мо'м се занимавам с тия глупости, че трЕбе да се копа...".
Ето защо с удоволствие ще цитирам великия Уорън Бъфет, та белким по-будните схванат: „Ако не намериш начин да накараш парите ти да работят за теб докато спиш, ще трябва да работиш докато умреш!“
[offtopic]
ludnicaaa написа:Тоя ми скапа деня закво ми беше да чета тва интервю тъкмо свикнах с мисълта че сме ЦСКА тоя ся да ми каже че сме Литекс
:mrgreen:[/offtopic]

tmanolov
Контакти:

Мнениеот tmanolov » 11 ное 2025 12:34

delqnski47 написа:
Dust написа:
delqnski47 написа:Към всички: научете ги тия неща. Това е интелигентния начин да пестите за пенсия. След години ще ми благодарите, както и на Тристан и останалите, които също може да кажат нещо!
Пишете в гуглето ''Dimitar Angelov Community'' (thank me later)

Само, че някой трябва и да работи, защото стоки и услуги не падат от небето, и на повечето едва ли им е да мислят за подобни неща.
Нещото което лично аз наблюдавам последно време е, че все повече се вълнуват върху каква сума ги осигуряват, защото добрата осигуровка неминуемо ще ти донесе и хубава пенсия.
Има го и момента при който за едни 3000лв са джобни, а за други сериозна сума... това във връзка с пенсиите.

Именно тук е схващането на 99.99% от хората - ''Аз не разбирам, не ми се мисли и занимава'' и тук това е може би единственото нещо, което трябва да си максимално пасивен, да не правиш нищо и просто да си влагаш всеки месец някви да речем 10% от твоята месечна доходност в пасивен ETF (кощница от много много компании) и това да е успешна стратегия. Защото в живота ни учат да сме активни, а тук е точно обратното. И, да, това не е лъжа и измама и е така колкото и да е странно.
Сега като се убедят хората в горното се вади втората карта ''Аз нямам толкова пари'' :lol: И веднага казвам, че няма нужда от ''много пари''. Имаш 1000 лева на месец, влагаш 100 лева. Имаш 100 лева на месец, влагаш си 10 лева. Примерно. Тва го правим всички автоматично чрез нашите осигуровки, но те отиват в държавата, дето политиците ти я крадат и едни 5% мисля че бяха в частни фондове, дето не е лоша идея, но и там даваш пари на некой мениджър.
Ако разчиташ на пенсия....нема стане. :)
Пиши в гуглето каквото съм писал горе и ще видиш че не е трудно. Човека си има канал в ютуб също.
https://www.youtube.com/@angelovdimitarbg
Много е дълга тая тема, почвай да гледаш, ако имаш желание.

Делянка, само не го играй адепт, ако може - от този младеж със сигурност имам много повече опит, но не се тупам в гърдите и не съм рязък. Много голяма част от нещата са верни, но нито ти, нито той е преживял дори и една криза като инвеститор, за да оже да горови какво се случва тогава, когато гледаш как богатството ти се топи с всяка секунда. Та ще помоля по-леко с патоса, няма смисъл. А че много наорд са неграмотни - така е, понякога е за добро, понякога не е
Непринуден написа:
Не можеш да очакваш глуповато на физически лица като теб да отговаряме юридически.

Dust
Контакти:

Мнениеот Dust » 11 ное 2025 12:39

TristaNNN написа:Това, което с Делянски ви подшушваме, не значи непременно спестявания за пенсия. Може да си спестявате и натрупвате пари практически за всичко - пенсия, сватба на детето, или просто да искате да оставите наследство след себе си, да си харчите по малко след години, да имате пасивна доходност ако пожелаете - демек едни парички да капят, докато си гледате някой мач или спите нощем.

Има една приказка "Сиромах човек - жив дявол" Сутринта чета, че депозитите в милиони са се увеличили с 25%, а това изобщо не е малко. Ясно е, че сивата икономика не е спирала и сега ще се поналожи да поосветят парите.
delqnski47 написа:Да,разбира се, има злато, крипто, имоти тухли и т.н. всеки сам си преценява.

От инвестиции неразибирам, но за сега като всеки лаик залагам на ценния метал златото, но не под форма на накити. Човек няма да спечели, но и няма да загуби стойността на парите си.
Гриша Ганчев написа:До 15 март 2021-а година ЦСКА ще има нов стадион. Реконструиран, по всички изисквания на ФИФА и УЕФА. Ще бъде най-висока категория.

Потребителски аватар
1914.1902
Контакти:

Мнениеот 1914.1902 » 11 ное 2025 12:45

MASTER_COOL написа:
1914.1902 написа:Ако това на Янев се смята за нещо подобно, значи тука нивото е много под дъното.

Колега, позволи ми да не се съглася с теб :)

Когато даден треньор надиграе друг, трябва да се отчетат всички компоненти на футболната игра - схеми на игра, тактически указания, правилно използване на футболисти от резервната скамейка.

Какви бяха изходните позиции на двата отбора :
- Сините в топформа с ясен и начертан "гейм план", който им носи успех след успех в първенството и категорично на първото място, съвсем заслужено
- Червените след ужасен старт на първенството, небалансирана селекция и с голям точков дефицит. "Гейм план" тепърва се изгражда и всички спортни процеси се оформят в движение.

Трябва да отбележим, че сините притежават най-добрите флангове ( бекове и крила ) в първенството. Отделно имат и тежък раздвижен таран, който е в форма и буквално защитите на противниците нямат противодействие на тази синя острота в атака.
Ние не разполагаме с флангове ( най-вече крила ) Без флангове хубав футбол няма как да се играе !
След всичко казано, единственият ни шанс бе да излъжем тактически сините.
И това Янев го направи майсторски:
Първо смени схемата на игра . Присъствието на трима централни защитници позволи да имаме все пак някакъв отговор срещу мощта и енергията на Сангаре.
Дълбоко прибрани уинг бекове, които уплътниха крайните части на защитата и ограничиха набезите на сините по крилата.
Тройка халфове с много енергия, които да бият за първа топка и да упражняват постоянна агресия срещу силната средна линия на противника. Веласкес определно беше изненадан и се опита да реагира срещу това, пускайки и той повече биткаджии в средата.

Левски имаше положения, но не бяха така чисти. На брой имаше, но опасността им беше ниска.

Разбира се, за да е успешна подобна стратегия ти е нужен и късмет. И веднага ще дам пример с 13-та минута, когато перфектна комбинация на сините от свободен удар за малко не доведе до доста красив гол. Марин изпусна. Ако бяхте повели, мача вече изцяло ви принадлежеше.

За мен Янев надигра Веласкес тактически по категоричен начин. Веласкес закъсня и със смените, отделно те с нищо не допринесоха за някакъв финален натиск.

Поздравления за анализа, който прочетох с огромно удоволствие. Искам първо да кажа, че не обезценявам победата на съперника. Поздравих ви и във вашия раздел. Да кажа също, че Веласкес през този сезон не е надиграл някой толкова тотално, че да бъда доволен. Трябва да има високи критерии, за да искаме футболът да се развива, нали така? Най-огромен фактор за надиграване е да спукаш съперника от положения и/или да не спираш да правиш преса в неговата половина в голяма част от двубоя (така мисля аз).

Всеки може да не се съгласи с мен, но няма как да тръгна да твърдя, че Веласкес е бил надигран. Мачът беше един абсолютен провал между двата тима, каквито се срещат много пъти между тях. Оценката ми е прекалено твърда и неуважителна най-вероятно, ама не го разбирам това треньорите да излизат с идеята по-скоро да не загубят, отколкото да спечелят. За мен идеята наистина да надиграеш съперника зависи от това как влизаш в сблъсъка. Ако не бъркам - първото полувреме имаше 22 нарушения + още някои, които можеше да се отсъдят от Гидженов за двата тима, както и други, които да се спестят. То не е останало време за някой да надиграва другия. Никой не е отишъл на стадиона с идеята да покаже офанзивен футбол, бързи комбинации, мощна преса, да постави линията си на центъра и да не спира да притиска противника. Антифутболът обаче се хареса на двамата треньори и те не предприеха нито една смяна на почивката, дори Веласкес, който споменавате, че е бил надигран. Той не смятам, че не би се усетил как върви мача.

Второто полувреме не се сещам да се е получил кой знае какъв футбол, въпреки излишно многото добавено време. Не смятам, че е имало кой знае колко положения, за да мога категорично да заявя кой е бил надигран. Бих се съгласил с думите, че Янев е излъгал тактически сините, а не, че ги е надиграл. Има голяма разлика. Това им беше шанса в дербито и те се възползваха отлично от него, за което трябва да бъдат поздравени. Поради тази причина сега имат правото да празнуват дълго време.

Веласкес сам си призна за грешката за смените, които не успя да направи в точното време. Не казвам, че е щял да победи с тях, а просто как е започнал да осъзнава липсата на футболни достойнства на игрището.

Червените бяха във форма напоследък и аз преди няколко седмици още отбелязах как те се надъхват за този двубой (тук да не забравяме това, което ти написа за вашата схема, че тя е точно за този сблъсък) и какво е в лагера на сините, което се оказа фатално.

Ако някой знае игровото време на срещата, ще се радвам да го сподели.

Потребителски аватар
TristaNNN
Контакти:

Мнениеот TristaNNN » 11 ное 2025 12:48

Dust написа:
TristaNNN написа:Това, което с Делянски ви подшушваме, не значи непременно спестявания за пенсия. Може да си спестявате и натрупвате пари практически за всичко - пенсия, сватба на детето, или просто да искате да оставите наследство след себе си, да си харчите по малко след години, да имате пасивна доходност ако пожелаете - демек едни парички да капят, докато си гледате някой мач или спите нощем.

Има една приказка "Сиромах човек - жив дявол" Сутринта чета, че депозитите в милиони са се увеличили с 25%, а това изобщо не е малко. Ясно е, че сивата икономика не е спирала и сега ще се поналожи да поосветят парите.

Не искам да влизам в тежки финансови дискусии, не защото нямам какво да кажа, а защото идеята ми(ни, с Делянски) беше съвсем друга: Да помогнем на хора, които нямат финансова култура, да се ограмотят маааааалко, като за целта даже подсказваме как може да се направят първите крачки. Не карам(е) никого да прави каквото и да било, просто казвам, че има как да българите да се научат да бъдат финансово по-грамотни. И за това не ти трябват месеци и години четене, а първите крачки може да направиш с 4 книжлета, които не струват повече от 110-120 български лева.
Ако и от тия 4 книжлета нищо не схванете - здраве да е, не се занимавайте.
Ако и от тия 4 книжлета съвсем нищо не ви е интересно - здраве да е, не се занимавайте.
Ако и от тия 4 книжлета пак имате страх и сте все така нерешителни - здраве да е, не се занимавайте.
Просто ви подаваме будителска ръка, далеч сме от мисълта (поне аз) да ви размахваме пръст или юмрук. Това е.
[offtopic]
ludnicaaa написа:Тоя ми скапа деня закво ми беше да чета тва интервю тъкмо свикнах с мисълта че сме ЦСКА тоя ся да ми каже че сме Литекс

Dust
Контакти:

Мнениеот Dust » 11 ное 2025 12:48

1914.1902 написа:Ако някой знае игровото време на срещата, ще се радвам да го сподели.

Някъде ми мина през очите, че от 110 мин общо време, чистото игрово е било 48мин
TristaNNN написа:Не искам да влизам в тежки финансови дискусии, не защото нямам какво да кажа, а защото идеята ми(ни, с Делянски) беше съвсем друга: Да помогнем на хора, които нямат финансова култура, да се ограмотят маааааалко, като за целта даже подсказваме как може да се направят първите крачки.

В този форум пишем 20-30 човека и съм сигурен, че почти всички са избрали своя път в живота и трудно ще тръгнат да променят същия. Финансовата култура е хубаво нещо, но за теб тя се изразява в едно, а за друг в друго, а трети инвестират в бетинг компаниите :D
Гриша Ганчев написа:До 15 март 2021-а година ЦСКА ще има нов стадион. Реконструиран, по всички изисквания на ФИФА и УЕФА. Ще бъде най-висока категория.

Потребителски аватар
1914.1902
Контакти:

Мнениеот 1914.1902 » 11 ное 2025 12:52

Dust написа:
1914.1902 написа:Ако някой знае игровото време на срещата, ще се радвам да го сподели.

Някъде ми мина през очите, че от 110 мин общо време, чистото игрово е било 48мин

Срамно, то как да се получи някакъв футболен мач за толкова време и да правим изводи ..... даже статистика не ми се гледаше, защото не винаги я смятам за определяща.

Потребителски аватар
TristaNNN
Контакти:

Мнениеот TristaNNN » 11 ное 2025 13:01

Dust написа:....
От инвестиции неразибирам, но за сега като всеки лаик залагам на ценния метал златото, но не под форма на накити. Човек няма да спечели, но и няма да загуби стойността на парите си.

A, инвестиционно злато, чудесно! Но защо трябва да сме лаици при инвестициите в злато?
Я да видим дали има как да се поограмотим, за да станем още по-добри инвеститори в злато и най-вече да знаем точно какво правим и защо.
Има как, ето тонове информация за всеки, който може да започне от АБВ-то и да стигне далеч, стига да има желание, разбира се.
https://igold.bg/blog/home/
Авторът е уважаван и разпознаваем на национално ниво дилър, това в случай, че някой има съмнения в почтеността му. Светнал се е нещо, за което шапка му свалям - ако инвестира време и енергия в образоването народа по темата инвестиционно злато, ще има повече и по-доволни и спокойни клиенти.
Тука книжки няма да ви препоръчвам, защото този финансов инструмент е малко по-пипкава материя, според мен. Статиите и видеата от линка ще ви свършат повече от достатъчна работа. :)

Dust написа:В този форум пишем 20-30 човека и съм сигурен, че почти всички са избрали своя път в живота и трудно ще тръгнат да променят същия. Финансовата култура е хубаво нещо, но за теб тя се изразява в едно, а за друг в друго, а трети инвестират в бетинг компаниите :D

Не карам(е) никого нищо насила, аз лично даже и благодаря не очаквам.
[offtopic]

Потребителски аватар
delqnski47
Контакти:

Мнениеот delqnski47 » 11 ное 2025 13:11

tmanolov написа:
delqnski47 написа:
Dust написа:
delqnski47 написа:Към всички: научете ги тия неща. Това е интелигентния начин да пестите за пенсия. След години ще ми благодарите, както и на Тристан и останалите, които също може да кажат нещо!
Пишете в гуглето ''Dimitar Angelov Community'' (thank me later)

Само, че някой трябва и да работи, защото стоки и услуги не падат от небето, и на повечето едва ли им е да мислят за подобни неща.
Нещото което лично аз наблюдавам последно време е, че все повече се вълнуват върху каква сума ги осигуряват, защото добрата осигуровка неминуемо ще ти донесе и хубава пенсия.
Има го и момента при който за едни 3000лв са джобни, а за други сериозна сума... това във връзка с пенсиите.

Именно тук е схващането на 99.99% от хората - ''Аз не разбирам, не ми се мисли и занимава'' и тук това е може би единственото нещо, което трябва да си максимално пасивен, да не правиш нищо и просто да си влагаш всеки месец някви да речем 10% от твоята месечна доходност в пасивен ETF (кощница от много много компании) и това да е успешна стратегия. Защото в живота ни учат да сме активни, а тук е точно обратното. И, да, това не е лъжа и измама и е така колкото и да е странно.
Сега като се убедят хората в горното се вади втората карта ''Аз нямам толкова пари'' :lol: И веднага казвам, че няма нужда от ''много пари''. Имаш 1000 лева на месец, влагаш 100 лева. Имаш 100 лева на месец, влагаш си 10 лева. Примерно. Тва го правим всички автоматично чрез нашите осигуровки, но те отиват в държавата, дето политиците ти я крадат и едни 5% мисля че бяха в частни фондове, дето не е лоша идея, но и там даваш пари на некой мениджър.
Ако разчиташ на пенсия....нема стане. :)
Пиши в гуглето каквото съм писал горе и ще видиш че не е трудно. Човека си има канал в ютуб също.
https://www.youtube.com/@angelovdimitarbg
Много е дълга тая тема, почвай да гледаш, ако имаш желание.

Делянка, само не го играй адепт, ако може - от този младеж със сигурност имам много повече опит, но не се тупам в гърдите и не съм рязък. Много голяма част от нещата са верни, но нито ти, нито той е преживял дори и една криза като инвеститор, за да оже да горови какво се случва тогава, когато гледаш как богатството ти се топи с всяка секунда. Та ще помоля по-леко с патоса, няма смисъл. А че много наорд са неграмотни - така е, понякога е за добро, понякога не е

До колкото помня ти сам искаше да се почне дискусия :lol: така че сега дискусията си върви. :lol:
Не виждам да го играя някакъв, просто давам безплатна информация от мен набързо подбрана, но с добра насока. Нищо повече.
As a result,the Chairman considers that,on the basis of the information and
documentation at hand,there is no other alternative but to conclude that the new Club,
PFC CSKA-Sofia,appears to be the sporting successor of the original Debtor,PFC CSKA
Sofia.

Върни се в “Левски”