История на България
Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist
Re: История на България
Да, и друга такава е раболепието, като твоето към Русия, а на другите към САЩ
Непринуден:
Нямам време за странични неща. В момента най-важното е това на снимката. Гледам го, любувам се и бия чикии.
- Drunken_Master
- Контакти:
Спасяването на евреите
Интересна статия, която се припокрива с моето мнение по този въпрос...
Редица публикации, особено от последните двайсетина години твърдят, че цар Борис ІІІ е сред спасителите на българските евреи. През годините тази тема е предизвиквала яростни спорове, подклаждани най-често от политическите убеждения на спорещите. За историческата наука обаче, достоверни източници са само запазените архиви на Третия райх, Царство България и СССР, както и свидетелствата на съвременниците на онова време и оцелелите в концлагерите.
Има редица исторически изследвания по тази тема. Ние ще споменем само монографията на американския проф. Фредерик Чери “Българските евреи и окончателното решение: 1940-1944”, която е издадена в Питсбург през 1972. В нея Чери подробно разказва как управляващите в България налагат антисемитизма като официална политика. Започва физическо преследване на евреите.
Фактите показват, че в София и в другите български градове се извършват погроми над еврейските домове от съмишленици на „Легиона“ и на други профашистки организации. След това идва 1941 година, в която е приет Законът за защита на нацията.
Това е изключителен български закон от комплексен тип, който остава в сила от 23 януари 1941 г. до 27 ноември 1944 г. Законът за защита на нацията не се позовава на действащата към момента на приемането му Търновска конституция.
Законът е внесен от правителството на Богдан Филов и има за цел да отговаря на тенденцията за сходни разрешения на т. нар. „еврейски въпрос“. Следвайки примера на Нюрнбергските закони, законът за защита на нацията е създаден в унисон със законодателството на Нацистка Германия на расистка и националсоциалистическа основа.
Законът за защита на нацията урежда обществените отношения, свързани със статута на тайните организации, лицата от еврейски произход, тяхното имущество, „противонационалните и съмнителни прояви“ по време на Втората световна война. Законът е разпределен в четири дяла: За тайните и международни организации, За лицата от еврейски произход, За противонационалните и съмнителните прояви, Особени разпоредби. Утвърден е с Указъ № 3 /21 януари 1941 г., подписан от Цар Борис III и обнародван в „Държавен вестник“, бр. 16/23 януари 1941 г.
Забележете, подписан е от царя. Сега се водят спорове с какви чувства и аргументи го е направил, но свидетелите на епохата са практически единодушни – той е одобрявал въвеждането на подобен закон.
Напомняме само, че законът бива приет през 1940 г., далеч преди 1 март 1941 г., когато страната е привързана към нацистката ос. Антиеврейските закони, очевидно, не са последица от договора с Германия, а свидетелстват за последователно следване идеологията и практиката на нацизма. Подготовката за депортиране в нацистките лагери на смъртта се възлага на специално създадения Комисариат по еврейските въпроси.
И така до 1943 година, когато започва депортирането на хиляди евреи от присъединените към Царство България Вардарска Македония и Беломорска Тракия. На 2 март правителството взема решения за организиране на изселването, като за целта на евреите от присъединените територии е отказано българско гражданство. На 4 март 1943 г. започва депортиране, общо 11 363-ма са транспортирани до Лом и оттам с кораби до Виена и после - с влакови композиции до Треблинка. Оцеляват едва стотина.
Освен евреите от присъединените територии, в плановете на правителството на Богдан Филов влиза депортирането и на още 20 000 евреи от старите територии. Започва събирането им в Пловдив и Кюстендил. На българската общественост са били достатъчни няколко дни, за да осмисли фактите и стигне до зловещата истина. Реакцията е мигновена. Пловдивския митрополит Кирил пламенно заявява: „Ще легна на релсите и влакът ще мине през мен, ако потегли, натоварен с български евреи!“ Варненският и Преславски митрополит Йосиф проповядва: „Те са човешки същества и по повелята на Господ върху тях не може да се упражнява никакво друго действие, различно от това към християните!“ А Екзарх Стефан декларира, че ще се качи в конските вагони заедно с евреите до Полша.
И тук идва ролята на Борис III. Той знаел, че въпреки обществения натиск властта няма да се откаже от намеренията си. И така става. Просто временно се отлага депортирането, като пристъпва към изпълнение на резервния план “Б”. Той гласи следното: еврейското население на София и големите градове да бъде изселено предимно в Северна България, в непосредствена близост до дунавските пристанища, откъдето при настъпването на благоприятни времена да бъде извозено в лагерите на смъртта.
Затова и редица историци изключват участието на цар Борис ІІІ в акцията по спасяването на евреите. Нещо повече, той е имал възможност да спаси и евреите от Беломорието, Вардарско и Пиротско, стига да е поискал. А той не е! Нещо повече, въпреки натиска на европейските дипломати в страната, той отказва дори да говори за спасяването на 4000 деца, които заминават заедно с родителите си от Новите земи към Треблинка.
А най-зловещо свидетелство за отношението на монарха към еврейския въпрос са протоколите от заседанията на Светия синов на БПЦ, където са цитирани изказвания и писма на царя, свидетелстващи за откровен антисемитизъм и отказ от каквото и да е усилие за спасяване ако не на всички евреи, то поне на децата сред тях.
Редица влиятелни български общественици, архиерей от църквата, дипломати и политически дейци безуспешно се опитват да си уредят поне среща в Двора, но получават или мълчалив отказ, или покана за време, когато злото е вече свършено.
Документи от архивите на швейцарското и испанското посолство свидетелстват за силна, дори емоционална обвързаност на дипломатите, които са отчаяни от безсилието си да повлияят дори минимално на решението за депортацията.
В крайна сметка, благодарение на Църквата, неколцина депутати, водени от Димитър Пешев и няколко силни обществени организации, като Адвокатския съюз и Съюза на българските писатели, депортацията е отменена. Мнозина обаче смятат, че ако в същото време Райхът не беше претърпял първата си сериозна загуба край Сталинград, съдбата на българските евреи можеше да се окаже съвсем различна. Просто през април 1943 г. германската армия вече не изглежда непобедима и хитлерова Германия съвсем не е онзи тотален хегемон на европейската военна сцена, какъвто е през 1941 г.
Затова най-близо до истината е твърдението, че спасителят на евреите са първо самите евреи, които често формират ядрата на съпротива срещу фашизма в България, след това БПЦ, която не спира да се бори, напълно в контраст с останалите църкви в Европа и разбира се - българският народ. Или поне по-голямата част от него, която не се поддава на активната антисемитска пропаганда и запазва добрите си отношения със съгражданите си евреи. Това е единствената историческа истина…
THE G.A.M.E написа:Наименованията "булгар", "болгар", "балгар", "бугхар, "блкхар" и подобни, датират още от "преди Христа".
Re: Борис
Drunken_Master написа:Пак ще го повторя. Въпросът не е, че е подписал съответните документи, с които българските евреи се спасяват от сигурна смърт, а кога ги е подписал. Доста съществен е този въпрос. А относно това, колко го е обичал българският народ. Ами при подобна пропагандна машина, ако аз бях "на върха на пирамидата", и мен вероятно щяха да ме обичат по същият начин. Нали помниш оная статия за "проспериращата държава", която размахваше наляво-надясно ? Когато прочетеш подобни глупости оставаш с впечатлението, че у нас в онзи период всичко върви по мед и масло, както се казва. В действителност нещата са доста по-различни. Разбираш, какво имам в предвид...
Аз все си мисля, че 50К>11К.
Така, че някак не върви да му се отхвърля ролята от знайни и незнайни писачи и драскачи в опит да се очерни Царя.
Няма значение кога са подписани, предполагам евреите това не ги е касаело, важното е, че са останали живи. Това е.
Някъде бях чел, че ако населението по новите земи, е направило това, което са сторили тук в Царство България църквата и гражданите, тези евреи също са можели да бъдат спасени.(Това в контекст, отношенията Царя-населението)
Няма как да се изкривява историята, след като лично еврейският прокурор водил делото срещу Айхман отдава значима роля на Царя.
Просто ти и хора, които си харесвате напудрения соц, отхвърляте всичко от Царство България, е вярно нямали сме совалки и магистрали, като по Тошково време
Тука вече е с тризнаци Сиса :lol:
Drunken_Master написа:SSS написа:Ти сам натъртваше,че си адски сериозния човек с тризнаци и си управител на гурме ресторан
това е от един друг форум,момчето тръгва да звъни на бившето ми работно място "за да докаже нещо"...
- Drunken_Master
- Контакти:
Борис
Да, бе, то единствената причина да не харесваш скапаните Кобурги е да си фен на социализма...
THE G.A.M.E написа:Наименованията "булгар", "болгар", "балгар", "бугхар, "блкхар" и подобни, датират още от "преди Христа".

4 000 и пак ми задай същия въпрос.
Става въпрос за 1989 г. :lol: :oops: :lol:
Drunken_Master написа:а доходът на глава от населението - 7500 долара годишно (повече, отколкото през 2011 г.)
Drunken_Master написа:България щеше да е 50-60 млн., ако не бяхме под Османско робство.
Re: Борис
Drunken_Master написа:Да, бе, то единствената причина да не харесваш скапаните Кобурги е да си фен на социализма...
Може просто да си колаборационист
[center][wrapimg=]https://s31.postimg.cc/edpbxz4ob/Avatar_250.png[/wrapimg]
Sometimes democracy must be bathed in blood.
A.Pinochet[/center]
Sometimes democracy must be bathed in blood.
A.Pinochet[/center]
Най-старата писменост в света е Българският Куниг. Българите имат писменост от преди 12 000 години. Българската писменост в началото е руническа писменост – Руни/Куни, после се нарича Пожаревац (жарене на скалите), по-късно Санскрит и Линеар А. Съвременната Българска азбука произлиза от древните Български писмености. В Шумер и Акад думата "Кунуку" означавала "надпис" или "царски надпис". Древното Българско писмо е открито по места, населявани от Българи - Добруджа, Болго-Камското междуречие, Северен Кавказ. В произведението "За буквите" Черноризец Храбър отбелязва, че Българското рунно писмо е служело и за гадаене. Буквите на съвременната Българска азбука са почти същите, както древните Български знаци - Куни (в днешно време популярни, като Руни): А, Б, В, О, Х, М, Е, Ш, Щ, Ц, Ж, Ъ, Ь, Ю, Ч, К, Т, голям юс, малък юс.
Най-старата книга в света е древният Български епос Чулман Толгау написан 6000 години преди новата ера и разпространен от Българския поет Кубан Боян 154 години пр.н.е. Имената и историите в Библията (и не само в нея) са взети от Чулман Толгау и най-древната духовност - Българската.
А така наречената “гръцка” азбука е създадена от Българина Орфей (О-Ра-Пей).
Най-старата книга в света е древният Български епос Чулман Толгау написан 6000 години преди новата ера и разпространен от Българския поет Кубан Боян 154 години пр.н.е. Имената и историите в Библията (и не само в нея) са взети от Чулман Толгау и най-древната духовност - Българската.
А така наречената “гръцка” азбука е създадена от Българина Орфей (О-Ра-Пей).
Drunken_Master написа:а доходът на глава от населението - 7500 долара годишно (повече, отколкото през 2011 г.)
Drunken_Master написа:България щеше да е 50-60 млн., ако не бяхме под Османско робство.
Какво е това?
Непринуден:
Нямам време за странични неща. В момента най-важното е това на снимката. Гледам го, любувам се и бия чикии.
- Drunken_Master
- Контакти:
Преходът
Обръщам се към Смит и Граучо, понеже до преди известно време нищихме точно този период от българската история. Не смятате ли, че това схващане относно времето от 1989-а до 2020-та, че всичко е поделено, уговорено, изманипулирано и т.н. от бившата партийна номенклатура е просто оправдание за липсата ни на качества, на умения, на воля и т.н. за да се справим със собствените си проблеми вътре в държавата ? Един вид, ние нямаме никаква вина, всичко това беше част от уговорките на бившата ДС и бившата БКП, те създадоха прехода, те създадоха изкуствена опозиция, на едновремешната "кръгла маса" стояха едни и същи хора и т.н. Не смятате ли, че това са просто брътвежи ? Кой от бившите кадри на партийната номенклатура би режисирал подобен план за тридесет-четиридесет години напред ? Това за мен е една чисто конспиративна версия, която цели да ни оправдае, а много добре знаем, че една от чертите на българите е да търсят вина у всекиго другиго, но не и у себе си.
В момента ни управлявали децата на бившата партийна номенклатура ? И какво от това ? Всеки човек е индивидуална личност със своите качества и политически убеждения. Трябва ли да съдим за един човек по неговият баща, майка, дядо, стринка и т.н. Ако вашият баща е престъпник с богато криминално минало, това прави ли ви и вас такива ?
Имало договореност ? Разбира се, че е имало договореност, то без подобна договореност нямаше да падне и социалистическият режим в Европа.
Бившите членове на БКП и ДС държали парите ? Ами аз лично не знам, човек, който след 1989-а, да се е обвързал с политиката и да не е трупал дивиденти от това, без значение цветът му... Поне едно 90% от добралите се до политиката са се облажили от властта, а доста от тях нямат нищо общо с комунистите. Аз от тия, дето са в политиката в момента, не виждам някой с кола по-евтина от Мерцедес. Да не говорим, колко са некомпетентни...
Постоянно ми говорят за лустрация. За каква лустрация можем да говорим, при положение, че до падането на социалистическият режим у нас, членовете на БКП са над 1 000 000 души !? Ами то чисто математически не може да се направи лустрация, понеже в момента сме има-няма 6 000 000, от които трябва да се премахнат циганите, пенсионерите, турците и тези, които са нетрудоспособни. Освен тези 1 000 000 членове на БКП, има и немалко агенти на Държавна сигурност, за какво говорим изобщо ?! Каква лустрация, какви пет лева ?! Аз не съм фен на Валери Симеонов, понеже е изключително нагъл тип, но по тази тема беше много прав: "Важно е дали върши работа или не, всеки е човек на някого, България намаля с близо 2-3 милиона души !"
Нека да си кажем истината. Ние сме на дъното... Обществото в момента ни е тотално деградирало, особено младото поколение. Краде се на абсолютно всички нива без изключение. Демографската катастрофа е най-страшното нещо, понеже е абсолютно необратим процес. Образованието ни е в колапс. Здравеопазването ни е в колапс. Икономиката ни е в колапс. Спортът ни е в колапс. До кога ще продължаваме да се оправдаваме с БКП, ДС, ФБР, ЦРУ, Спагетеното чудовище, Батман, Робин, Мики Маус и т.н. ? Ако всички толкова много страдаха от липсата на правова държава, тя щеше да я има. Ако всички толкова много страдаха от корупцията на всички нива, тя нямаше да я има.
В момента ни управлявали децата на бившата партийна номенклатура ? И какво от това ? Всеки човек е индивидуална личност със своите качества и политически убеждения. Трябва ли да съдим за един човек по неговият баща, майка, дядо, стринка и т.н. Ако вашият баща е престъпник с богато криминално минало, това прави ли ви и вас такива ?
Имало договореност ? Разбира се, че е имало договореност, то без подобна договореност нямаше да падне и социалистическият режим в Европа.
Бившите членове на БКП и ДС държали парите ? Ами аз лично не знам, човек, който след 1989-а, да се е обвързал с политиката и да не е трупал дивиденти от това, без значение цветът му... Поне едно 90% от добралите се до политиката са се облажили от властта, а доста от тях нямат нищо общо с комунистите. Аз от тия, дето са в политиката в момента, не виждам някой с кола по-евтина от Мерцедес. Да не говорим, колко са некомпетентни...
Постоянно ми говорят за лустрация. За каква лустрация можем да говорим, при положение, че до падането на социалистическият режим у нас, членовете на БКП са над 1 000 000 души !? Ами то чисто математически не може да се направи лустрация, понеже в момента сме има-няма 6 000 000, от които трябва да се премахнат циганите, пенсионерите, турците и тези, които са нетрудоспособни. Освен тези 1 000 000 членове на БКП, има и немалко агенти на Държавна сигурност, за какво говорим изобщо ?! Каква лустрация, какви пет лева ?! Аз не съм фен на Валери Симеонов, понеже е изключително нагъл тип, но по тази тема беше много прав: "Важно е дали върши работа или не, всеки е човек на някого, България намаля с близо 2-3 милиона души !"
Нека да си кажем истината. Ние сме на дъното... Обществото в момента ни е тотално деградирало, особено младото поколение. Краде се на абсолютно всички нива без изключение. Демографската катастрофа е най-страшното нещо, понеже е абсолютно необратим процес. Образованието ни е в колапс. Здравеопазването ни е в колапс. Икономиката ни е в колапс. Спортът ни е в колапс. До кога ще продължаваме да се оправдаваме с БКП, ДС, ФБР, ЦРУ, Спагетеното чудовище, Батман, Робин, Мики Маус и т.н. ? Ако всички толкова много страдаха от липсата на правова държава, тя щеше да я има. Ако всички толкова много страдаха от корупцията на всички нива, тя нямаше да я има.
Вече съм напълно убеден, че в Русе продават най-некачествените наркотици. Съвсем случайно са си разпределили бизнес секторите с мисъл два дни напред. Най-случайно създадоха организирана престъпност, която да отклонява вниманието от костюмарите 10 години. Само в България не можй има лустразия, защото нямало да остатат хора. Не останаха хора, защото нямаше лустрация. Какво да са виновни децата им, че ги наследяват на държавна службица и управляват държава без работен ден в реалния сектор и без да са управлянали един човек...