rhaegar написа:Колко пъти да се повтори, че тия права не са на клуба, че да ги дава?
Чисто правно в момента е така, но има една тънка подробност.
Както Левски не може самостоятелно да продаде правата на домакинските си мачове заради колективния продукт, така и никой няма право да излъчва Левски в какъвто и да е дигитален продукт без неговото разрешение. В този смисъл, ако все пак професионалната футболна лига в бъдещ момент позволи на Левски да продава правата на мачовете си самостоятелно, то за всеки домакински мач на сините телевизията трябва да сключи договор и с гостуващия отбор по гореизложеното съображение. Разбира се, тук има заложена мина, защото чичо Венци съм убеден, че ще се направи на интересен само и само да ни прецака. Затова Левски трябва да сключи договор с дадена телевизия, след което още преди началото на първенството същата телевизия да направи пакетен договор с всички отбори от ППЛ или със субекта, който държи правата за мачовете им - Домусчиев, 7/8 ми на Слави или който и да е.
Съответно и Левски има право на предварително договорени отчисления за всяко телевизионно предаване на гостуващ мач на отбора отново по силата на изложеното горе съображение. (Сега, тук е възможно реципрочно договаряне от страна на Левски със всички останали отбори или техния представител, че отстъпва правата си за гостуванията, ако и те отстъпят своите за гостуванията си на Герена, както се процедираше през 90-те в КЕШ и купата на УЕФА. Това бе регламентирано от Европейската централа по онова време. Би било известен реверанс към малките отбори, защото на база по-голямата конвертируемост на сините като пазарен дял, те биха могли да си продават сродните права за гостуванията по-скъпо отколкото сумите, които ще плащат на малките отбори или техния представител при визитите им на Герена. Но от морална гледна точка мисля, че реципрочност е правилния подход.)
Това, което най-много би могъл да загуби Левски при пропадане на преговорите е просто да не може да излъчва домакинските си мачове, но и да не позволи да бъде излъчван в гостуванията. Тоест, Левски ще бъде на тъмно. Но както написа В. Колев в статията си, необходими са 1200-1300 повече зрители на домакинските мачове на Левски, за да получава толкова, колкото взима сега. Аз мисля, че много повече ще идват. Така че, ние нищо не губим. Големият губещ ще бъде Домусчиев, защото няма да има-двата най-големи отбори в България(допускам, че тирето ще влезе в тактически съюз с нас). Другият губещ ще е фенът ла Левски в провинцията, но в името на спечелената война ще се наложи да загубим няколко малки битки. Аз се съмнявам да се стигне до този краен вариант. Но, ако все пак стане факт, то още не следващата година ще бъдем в силна позиция за правата, заради високия обществен натиск и недоволство.