Тема за политика - Свят

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
Thsmith
Контакти:

Re: Тема за политика - Свят

Мнениеот Thsmith » 03 авг 2018 15:25

Няма нужда да редактирам никакво произведение. Няма и значение дали нещо е политическо коректно, тук не говорим за коректност, а за истина. Българина никога не е бил роб.

През цялото време българите са били рая - група с нисък социален статус, която не се ползва с данъчни привилегии. Трябва да се отбележи, че и обикновените турци също са били част от тази група.
Рая не означава роби.
Робите нямат право на собственост, робите не могат да се предвижват сами, когато и където искат (за разлика от крепостните например или за разлика от комунизма при османците не е имало подобно ограничение).
Роба има собственик, свободния човек има собственост.
А това е единственото, което има "значение" ...

за теб може, но не и за мен.
[center][wrapimg=]https://s31.postimg.cc/edpbxz4ob/Avatar_250.png[/wrapimg]

Sometimes democracy must be bathed in blood.

A.Pinochet[/center]

AndreshkoGacovBacov
Контакти:

Мнениеот AndreshkoGacovBacov » 03 авг 2018 15:55

Уффффффф...
Аз ти обясних как стоят "нещата" като на "бял човек" , а ти продължаваш да ръсиш бисери ...
:cry:

Ако има някой мераклИя тука, който да вземе да ти обясни нещо за "насилствената ислямизация", за "кръвния данък", за "данъка джизие" - да заповяда ... Аз нямам време за губене с простотИи ...
Почвам да се чувствам като "Фелдкурат Ото Кац" в сценката с "кредитора, който си иска парите" ...

:lol: :lol: :lol:

Потребителски аватар
Thsmith
Контакти:

Мнениеот Thsmith » 03 авг 2018 16:11

Като почнеш да се чувстваш като Пиньон ще си уцелил 10 ката.

Между другото е много любопитно да се отбележи, че колкото и да са ми неприятни мюслитата, поне османците не са горели по кладите неверници в период в който това е било доста популярно в Европа :lol:

И не си обяснил как стоят нещата, а си обяснил своето заблудено виждане.
Интересното е друго. Бил съм в Холандия и имам дори приятел Холандец, но никога не съм чувал да имат комплекс към Испания и да се смятат за бивши техни "роби". Преборили са се хората и са изгонили окупатора, станали са протестанти и са избегнали кладите, избегнали са от принудителното обръщане към "правата вяра", но никой не говори за робство. Само тук някой смята, че е голяма гордост да се приравнява към роб и да влиза в ролята на жертва.

A.Pinochet[/center]

Потребителски аватар
Groucho
Контакти:

Мнениеот Groucho » 03 авг 2018 17:08

Thsmith написа:Баса ти е безсмислен. Най малкото, че няма как да го спечелиш никога, а това е абсурдно условие. В най-добрия случай за теб, ще се гътна преди Крим да е освободен. Следователно няма как да получиш договореното. :lol:

Значи си win-win, след като има шанс само ти да го спечелиш преди да се гътнеш. С лека ръка отхвърляш 20-30 безплатни момичета, замисли се какво може да ти донесе освобождението на Крим :lol:

Иначе, да, САЩ ще сметнат на големия калкулатор и ако се покаже плюс, ще имат смелостта да влязат в Крим със сила. На куково лято.
Чакаме Перестройката :mrgreen:

AndreshkoGacovBacov
Контакти:

Мнениеот AndreshkoGacovBacov » 03 авг 2018 17:20

Thsmith написа:.........
Интересното е друго. Бил съм в Холандия и имам дори приятел Холандец, но никога не съм чувал да имат комплекс към Испания и да се смятат за бивши техни "роби". Преборили са се хората и са изгонили окупатора, станали са протестанти и са избегнали кладите, избегнали са от принудителното обръщане към "правата вяра", но никой не говори за робство. Само тук някой смята, че е голяма гордост да се приравнява към роб и да влиза в ролята на жертва.

Обяснил съм ти най-старателно едно от значенията на думата "робство" в българския език ... а именно - "Иго" ...

Ако нещо те притеснява в това "значение" ... и те кара да се "комплексираш" и да се чувстваш "унизЕн" - това е проблем само и единствено на твоите лични възприятия и чувствителност ...
Иван Вазов е написал "Под Игото", а не "При Присъствието" ... и десетки и стотици Възрожденци също използват непрекъснато термина "Турско Робство" - без да се "комплексират" или да изпитват чувство на "срам и унижение" ... :roll:

Аз също не изпитвам "срам и унижение" ...
И предпочитам да се доверявам повече на "Българските Възрожденци" , отколкото на "стипендиантите на Америка за България" ...
Нещо против ??? ...

:)

Потребителски аватар
ivan56
Контакти:

Мнениеот ivan56 » 03 авг 2018 17:38

AndreshkoGacovBacov написа:
Thsmith написа:.........

Обяснил съм ти най-старателно едно от значенията на думата "робство" в българския език ... а именно - "Иго" ...

Ако нещо те притеснява в това "значение" ... и те кара да се "комплексираш" и да се чувстваш "унизЕн" - това е проблем само и единствено на твоите лични възприятия и чувствителност ...
Иван Вазов е написал "Под Игото", а не "При Присъствието" ... и десетки и стотици Възрожденци също използват непрекъснато термина "Турско Робство" - без да се "комплексират" или да изпитват чувство на "срам и унижение" ... :roll:

И предпочитам да се доверявам повече на "Българските Възрожденци" , отколкото на "стипендиантите на Америка за България" ...
Нещо против ??? ...

Иго и робство нямат нищо общо ;)
Ще ти цитирам Божидар Димитров(бог да го прости) той поне не може да бъде обвиняван във фил, фоб, и тн.

Добре, коя е тогава най-точната дума според вас, с която може да се определи този период на 5 века – от 1396-та до 1878-а година, и който ние продължаваме да наричаме турско робство?
- Иго е най-точната дума за това, което сме претърпели за тези пет века, в които съжителстваме с хората, докато не ги насъскат да ни колят по време на някое въстание. И тези, с които сме съжителствали до оня ден, вадят ятаганите и ни режат главите, както стана в Батак, Стрелча, Панагюрище и т.н.
- Но мнозина от известните ни възрожденски дейци наричат онзи период робство, а те са били свидетели на случилото се?
- Ето това е второто най-важно. Трябва да кажем, че тези които наричат този период робство, бъркат. В историята, където пишат Левски, Ботев, Раковски – да. Но те са публицисти. В публицистични произведения казват, че сме били роби, но историците не работят така. Те са длъжни да подават истинска информация на населението, за това им плаща държавата. Българите нямат статут на роби в Османската империя.
Те са свободни хора, имат собственост, дори в един период тя е била повече от тази на „робовладелците”. Аз непрекъснато се шегувам, че американските роби не са имали селища и къщи като хората в Копривщица, Котел, Търново, Габрово, Свищов, Русе и т.н. И днес мога да покажа къщи на „робите” в Мелник, Созопол, Несебър, Охрид. Мога да покажа къщите на робите, но не и тези на робовладелците. Просто такива няма.
- Знаете, че това ще предизвика много негативни реакции сред голяма част от българите, но обяснете по-обстойно това ваше твърдение, проф. Димитров? Какво точно е било в Османската империя в онези далечни векове, как са живели християните?
- Още в самото си начало Османската империя е направила едно разделение. Християните трябва да работят, няма да служат в армията, в администрацията. Могат само да работят и да се скъсват от работа. А от данъците се изхранват спахиите, султанът, великите везири и т.н. Всеки от тях има определен брой семейства, които плащат данъците си или част от тях на него. А турците ходят само на война и печелят там чрез плячка. Докато е силна османската империя до 17-ти век, това нещо върви.
Технологичната изостаналост на империята обаче води до там, че тя не може да се противопостави нито на руските и австрийските топове и пушки, нито на английските и френските кораби. И всички те започват да я бият безсмилостно, дава чудовищни жертви по 100-200 000 убити турци на война. А по това време българите си работят, печелят пари, плашат данъци, укривайки голяма част от произведеното – това също е известно по Захари Стоянов как е ставало. И в крайна сметка според нашия виден социолог Иван Хаджийски, абаджийската игла и тъкачният стан на домашните манифактури на тези, които сега изредих, довеждат до там, че побеждават ятагана.

Българите забогатяват, стават водещата икономическа сила, поне в европейската част на империята. В азиатската са гърците, а на изток – арменците. Така се получава, че турците остават с пръст в устата - бедно население, живеещо примитивно, а българи, арменци, гърци и сърби са богатите хора в империята, разполагат с възможност да образоват децата си. Знаете ли, че към Освобождението България има 2500 души завършили средно и висше образование! В Средна и Западна Европа са учили 2500 души. В цялата Османска империя, освен няколко военни, няма хора, които да са учили в европейски училища и да имат това, което се нарича „висше образование”. Нямат дори обикновени училища по селата и градовете, а българите имат 1500 училища преди Освобождението.

- Много или малко е това?

- За справка 1248 са училищата в онова време в Русия, тоест ние имаме повече основни и средни училища.

- Добре, нека да обобщим – има ли съжителство?

- Съжителство – няма. Има иго. Произхожда от гръцката дума „хегемония”. Тоест ние сме стояли под чужда хегемония, лишени от всякакви права, както други народи, също попаднали под властта на чужди империи като чехи, унгарци, словаци, поляци.

Но те там имат право да участват в обществено-административния живот на страната, да служат в армията, да растат нагоре. Докато при нас ние сме лишени от тази възможност. Априлското въстание не случайно избухва в най-богатите български селища, където няма и кьорав турчин, с който да си съжителстват. В Копривщица, за да напишат Кървавото писмо, трябва да убият един циганин, за да ползват кръвта му, тъй като няма турчин, когото да убият. Няма турци и в Батак, Панагюрище и на много други места.
Тука вече е с тризнаци Сиса :lol:
Drunken_Master написа:
SSS написа:Ти сам натъртваше,че си адски сериозния човек с тризнаци и си управител на гурме ресторан

това е от един друг форум,момчето тръгва да звъни на бившето ми работно място "за да докаже нещо"...

Потребителски аватар
Thsmith
Контакти:

Мнениеот Thsmith » 03 авг 2018 23:03

Groucho написа:
Thsmith написа:Баса ти е безсмислен. Най малкото, че няма как да го спечелиш никога, а това е абсурдно условие. В най-добрия случай за теб, ще се гътна преди Крим да е освободен. Следователно няма как да получиш договореното. :lol:

Значи си win-win, след като има шанс само ти да го спечелиш преди да се гътнеш. С лека ръка отхвърляш 20-30 безплатни момичета, замисли се какво може да ти донесе освобождението на Крим :lol:

Иначе, да, САЩ ще сметнат на големия калкулатор и ако се покаже плюс, ще имат смелостта да влязат в Крим със сила. На куково лято.
Чакаме Перестройката :mrgreen:

То в този калкулатор не влизат само преките финансови ползи : )

Иначе аз момичета не отказвам никога ; ) Стига да са хубави де.

Нещо против ??? ...

Ти какво разбираш под думата "slavery" или "l\esclavage" си е твоя работа. И мен не ме притеснява нищо и не съм унизен. Не съм бил роб никому и никой от рода ми не е бил роб. Ти ако смяташ, че си бил роб или рода ти е от роби... унижението е за твоя сметка.
Всеки може да пише каквото си иска, но това не променя факта, че робство тук не е имало.

A.Pinochet[/center]

AndreshkoGacovBacov
Контакти:

Мнениеот AndreshkoGacovBacov » 03 авг 2018 23:44

ivan56 написа:

Нещо против ??? ...

Иго и робство нямат нищо общо ;)
Ще ти цитирам Божидар Димитров(бог да го прости) той поне не може да бъде обвиняван във фил, фоб, и тн.

Добре, коя е тогава най-точната дума според вас, с която може да се определи този период на 5 века – от 1396-та до 1878-а година, и който ние продължаваме да наричаме турско робство?
- Иго е най-точната дума за това, което сме претърпели за тези пет века

:shock:

Ама колега, не ме скарвай посмъртно с Божидар ...
прочетИ внимателно какво съм написал досега по тоя повод ...
Та аз твърдя абсолютно същото ... Точно "ИГО" е най-точната "дума" ...

При "владичество" например - не става ясно дали е имало "неравноправие", "подтисничество", "насилие" , "експлоатация" или "прочистване" на етническа и верска основа ... може и изобщо да ги е нямало ... а да не говориме за термини като "присъствие" ...
Докато при "Иго" - нещата са по-сериозни и по-ясни ... и най-важното - ПО-ВЕРНИ ...

Виж пак дефиницията за "робство" в БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК :

Робство
1. състояние, положение на роб ; робуване, робия.
2. живот под чужда политическа власт, иго. /"Сълзи кървави пролива във робство милий наш народ" - Д.Чинтулов/
3. тежък физически труд; мъка.

Много ясно, че когато Възрожденците ни са използвали термина "Турско Робство" - те не са имали предвид "робство" в буквалния смисъл, който е от времената на Римската Империя ...

Просто не се сещам как по-ясно да го обясня ...

AndreshkoGacovBacov
Контакти:

Мнениеот AndreshkoGacovBacov » 03 авг 2018 23:52

Thsmith написа:

Нещо против ??? ...

Ти какво разбираш под думата "slavery" или "l\esclavage" си е твоя работа. И мен не ме притеснява нищо и не съм унизен. Не съм бил роб никому и никой от рода ми не е бил роб. Ти ако смяташ, че си бил роб или рода ти е от роби... унижението е за твоя сметка.
Всеки може да пише каквото си иска, но това не променя факта, че робство тук не е имало.

:lol:

Ти си направо "непобедима" конска муха ...
Необходимо ли е за 118-ти път да ти обяснявам, че в българския език думата "робство" има И значение на "иго" ??? ...

И в тоя случай съвсем естествено се превежда НЕ като "slavery" или "esclavage" ... а като "joug" или "yoke" ...

Ако не бях некадърен - щях да ти го нарисувам ... честно ...

Потребителски аватар
Thsmith
Контакти:

Мнениеот Thsmith » 03 авг 2018 23:54

:lol:

Ти си направо "непобедима" конска муха ...
Необходимо ли е за 118-ти път да ти обяснявам, че в българския език думата "робство" има И значение на "иго" ??? ...

И в тоя случай съвсем естествено се превежда НЕ като "slavery" или "esclavage" ... а като "joug" или "yoke" ...

Ако не бях некадърен - щях да ти го нарисувам ... честно ...

Все ми е тая ти какво разбираш под робство. Ако искаш си го нарисувай.

Робство е "slavery" или "esclavage", а ти ако искаш и под садо мазо го разбирай :lol:

Хайде робе... ти си на ход.

A.Pinochet[/center]

Върни се в “Свободна зона”