Любопитни факти за Пловдив

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
rump_shaker
Контакти:

Re: Любопитни факти за Пловдив

Мнениеот rump_shaker » 21 дек 2009 17:31

Наско споделям твоето мнение!

Нас винаги са ни учили колко велика е нашата държава. Е велика е да, ама ттрябва малко по релано да гледаме на нещата. Дори и обединена да е била винаги, просто империи като Турската и Византийската са били огромни и някак си неможе да се сравняваме с тях. Е успех е това че сме успяли да завземем едно кътче, на което да се настаним, от Византия но ако погледнем размерите и ще видим че просто тя е грамадна. А турците нямало е как да ги спрем. Просто османската империя наистина е била нещо огромно.

Българската история ни преподава велики победи над византиицйи и прочие. Обаче, Гръцката история съм сигурен че преподава за великите победи на Гърците над Българите. Изобщо всяка история представя нещата различно. Не съм чел но ще ми е интересно да разбера независими исторически источници какво казва. Надали в западна Европа са ни имали за толкоз велики колкото на нас ни се иска. Да не забравяме че на много места сме цитирани като варвари и нишо повече.

Дори и териториално никога не сме били поне за миг най-голямата държава, да можем да кажем е на велики сме били! И на последно място, несикам да изглеждам така сякаш не признавам успехите на нашата държава. Напротив и аз съм израснал с втълпението че сме велика държава, и продължавам така да е възприемам!
ИзображениеИзображение

botev23
Контакти:

Мнениеот botev23 » 21 дек 2009 18:38

Hacko1912 написа:
gogova4o написа:военната кампания на Калоян през 1205 приключва с влизането му в Пловдив.Градът му бил предаден от пловдивските павликяни.В хода на военните действия,гръцката аристокрация се отмята от съюза си с Калоян и преминава на страната на латинците,поради което Българският цар започва война на изтребление в Тракия,в резултат на което Пловдив е разрушен и са извършени зверства над гръцкото население в региона

Интересно, не знаех за Пловдив и Калоян.

1204 трабва да се изучава като една от най-ужасните и трагични години в Българската, Европейска и светвона история. Тогава Латицните, предвождани, заедно с други и от Дожа на Венеция Енрико Дандоло, превземат и унищожават най- великия и красив град на света - Константинопол. Въпреки че Латинската Империя не просъществува дълго (благодарение и на Цар Калоян), последците са трагични. Византия никога не възвръща предишната си икономическа и териториална мощ и 1204 е сред на-важните причини за последвалото завладяването на Византия и Балканите от Отоманците. Ако имаше силна Византия, те никога нямаше да стигнат до България.

Всъщност за почти всичко грешиш. Първо пада само Константинопол и част от територията на Византия, а не цялата империя. Създадените на свободните територии две империй, сами по себе си, са сериозна военна и икономическа сила. Между двете събития има почти 2 века разстояние във времето. Византия през вековете, е била в много по тежко състояние и с по малко територия.Второ Константинопол е превзет, но не и унищожен. Разграбени е разбира се, но само толкова, живота в града си продължава. Колкото до другите мнения по долу, относно шансовете на България, ето мнение на един български историк: "Сами си слагаме османския хомот

Иван Шишман зарязва Търново, за да избяга през Дунав. Турците наемат балкански владетели срещу техните съседи

Падането под османска власт на средновековните балкански държави през ХIV-ХV век и до днес тежи върху съдбата на народите им. И то до такава степен, че народната памет просто отказва да приеме какво точно се е случило. Тя обяснява на поколенията, че балканците са се сражавали храбро и героично, водени от не по-малко смели лидери, но такава е била волята на Всевишния. Освен това турците са били многобройни, хитри, коварни, жестоки, вероломни. А, и да не забравим - все се намира по някой предател, който в потайна доба отваря вратите на героично сражаващите се крепости. В България тези неустрашими юнаци са цар Иван Шишман и Крали Марко.
Какво всъщност се случва тогава? Тъжната истина е, че Балканите падат под османска власт чрез меча и сабята на самите балканци. Прилагайки широко системата на васалитета, османците използват войската на онези балкански владетели, които са се признали за техни васали, срещу войските на техните съседи.
В средата на ХIV век на Балканите цари пълен хаос. Сръбската империя на Стефан Душан се разпада след смъртта му в 1355 г. на десетина деспотства. Византия още в края на 30-те години на ХIV век се разтърсва от ожесточена война за трона между две групи феодали, водени съответно от Йоан Кантакузин и Йоан V Палеолог. За разпада на унитарната българска държава е излишно да се говори. В учебниците децата ни учат, че цар Иван Александър, пламнал от любов по търновската еврейка Сара, се развел с жена си и минал под венчило с новата си възлюблена. От брака им се ражда Иван Шишман, но царят не забравил първородния си син Иван Срацимир. Разделил царството на две и му дал западната част, която се обособила като самостоятелно царство със столица Видин. Така българските държави станали две и съпротивителните ни сили намалели.
Де да бяха само две! В Кюстендил се създава едно малко царство начело с Константин Драгаш, обхващащо Източна Македония до Вардар. В Прилеп управлява Вълкашин, а после "легендарният" Крали Марко. В Серес владее Углеш, брат на Вълкашин. Скопие е в ръцете на Вук Бранкович.
Добруджанските владетели пък се обявяват за деспоти, и само формално се подчиняват на Търново.
Всички тези императори, царе, крале, деспоти, князе и воеводи се бият през година-две помежду си и охотно използват наемни турски отряди, които добре опознават пътищата, ресурсите и най-вече малкото акъл на всичките уж велики владетели. Това дава увереност на османските султани, че лесно ще се справят с балканските държавици.
Трагедията на Балканите започва в 1371 г., когато 60 000-та армия на Вълкашин и Углеш е изклана при село Черномен, Свиленградско, от едва 5000 турци. Те атакували през нощта, докато българите (защото те са основното население на деспотствата) спели безгрижно в лагера си.
След катастрофата при Черномен вледенените от ужас балкански владетели веднага приемат турското предложение да станат васали. Народни песни, предания и легенди от Странджа до Шар планина сочат местности, където уж се е състоял "последният бой" на Иван Шишман с турците. В документите от епохата обаче няма сведения нито за последен, нито за първи негов бой. Иван Шишман не защитава дори столицата си Търново. Той оставя това на патриарх Евтимий, който няма нито компетентността, нито опита да води сражения. И въпреки това патриархът ни отсрамва, отбивайки три месеца турските атаки. А царят си трае през това време в Никопол - ако стане съвсем напечено, да духне по Дунав за Европа в емиграция. Само че го хващат."

botev23
Контакти:

Мнениеот botev23 » 21 дек 2009 18:47

Само някои забележки: едва ли армията е била 60 000(доколкото знам цифрата е взета от фолклорна легенда) но лично според мен е малко пресилена.Знае се че участват и много българи но няма сведения Шишман да е пращал свои воиски, за това се смята, че участват някои малки войводи и основно селяни от македония(едно уточнение състава на воиската не е много ясен и елитните части са сръбски някои споменават и за гръцки.) И с образа на Иван Шишман имам забележки но темата е много дълга и спорна с много хипотези, ще спомена само че в нашия фолклор той е споменат с добро.

Потребителски аватар
Hacko1912
Контакти:

Мнениеот Hacko1912 » 21 дек 2009 19:18

botev23

абе не знам дали греша, по-скоро цитирах едно почти общо мнение на историци на средните векове, средиземноморието и Византия. Двете останали държави (Никейската Империя и тази на Трабзон) са бледо копие на Византия. Истинската сила на империята е франкизирана или дадена на Венецианците. Гърциа и най-вече Пелопонез е пълно с остатъци от Франксите крпости. Византия никога вече не възвръща моща си от преди 1204 и по-малко от два века по-късно пада завинаги, макар че доста Генуазци и Венецианци очастват в защитата на К-пол. Така или иначе, според мен единсвеният шанс на България е била да оцелле Византия. В момента в който тя пада, нашето май е било само въпрос на време. От.Империя стига и се спира чак пред Виена.

Но не ми се спори сега. Не ми е това силата със сигурност, просто видях една препрадка към Калоян която ме наведе на подобни мисли.

А за Пловдив е интересно друго. Изгежда че през значителни периоди от 1то и 2ра БГ държава е бил по-скоро грцки и византийски от колкото български. Но мога и да греша тук. Според един ценз на населението от 80те на 19 век, май и тогава даже не е бил повече от 50% населен с българи. Космпополитба работа 8)

botev23
Контакти:

Мнениеот botev23 » 21 дек 2009 19:45

Може и да са били бледо копие на Византия, но съпоставено обаче спрямо останалите държави в тази епоха и Никея и Епир са сериозни сили. А и два века си са много време, в които стават много други събития повлияли на моща и. Основното е вътрешните борби за имперската корона, и използването на османски отряди в тази война. За Пловдив си прав, даже през 1-то е гръцки, а и дори през 2-то е с повече гръцко население. Не трябва да се забравя един факт обаче. В онези векове градовете не са били това което са в момента. Населението в околностите му е било повече от градското, а то е било предимно българско.

Потребителски аватар
Шврнц Тпрунков
Контакти:

Мнениеот Шврнц Тпрунков » 21 дек 2009 19:58

Hacko1912 написа:botev23

абе не знам дали греша, по-скоро цитирах едно почти общо мнение на историци на средните векове, средиземноморието и Византия. Двете останали държави (Никейската Империя и тази на Трабзон) са бледо копие на Византия. Истинската сила на империята е франкизирана или дадена на Венецианците. Гърциа и най-вече Пелопонез е пълно с остатъци от Франксите крпости. Византия никога вече не възвръща моща си от преди 1204 и по-малко от два века по-късно пада завинаги, макар че доста Генуазци и Венецианци очастват в защитата на К-пол. Така или иначе, според мен единсвеният шанс на България е била да оцелле Византия. В момента в който тя пада, нашето май е било само въпрос на време. От.Империя стига и се спира чак пред Виена.

Но не ми се спори сега. Не ми е това силата със сигурност, просто видях една препрадка към Калоян която ме наведе на подобни мисли.

А за Пловдив е интересно друго. Изгежда че през значителни периоди от 1то и 2ра БГ държава е бил по-скоро грцки и византийски от колкото български. Но мога и да греша тук. Според един ценз на населението от 80те на 19 век, май и тогава даже не е бил повече от 50% населен с българи. Космпополитба работа 8)

Няколко неща...

Първо. Византия спира де е експанзионистична държава СЛЕД Василий 2 Българоубиец. Сблъсъкът на Византия и Асирия изтощава двете империи до толкова, че новата религия - мюсюлманството, превзема и двете практически без бой. Факт е, че България практически има две войни срещу империята в пълния й блясък - защото Византия е Римската империя. Едната печелим, другата - губим.

Краят на българщината трябва да се търси някъде около средата-края на XVII век - времето, когато българите от "народ на кон" се превръща в "народ на овце".

Оттам насетне сме "рая" и "гяури" - и все още сме.

Отоманците имат много проста тактика, впоследствие усвоена до съвършенство от Британската империя - разделяй и владей. Никой от владетелите на полуострова не си е мислил, че отоманците имат мерак да се застоят. За почти всички ситуацията е била - нов суверен, нови правила.

Истината е, че българската аристокрация, с малки "смели" изключения се е мюсюлманизирала поголовно, с цел да запази кокала. Е, после губят кокала, но вече са били достатъчно ислямизирани, за да не им пука за "българския" кокал.

Уникалността на Пловдив е в това, че тук никога не е имало някакъв брутален превес на еидн етнос над друг. За първи път това се случва чак 1902-3-а година, когато гърците са брутално изгонени от града ни. Чак тогава българския елемент придобива тежест от типа 50% и нагоре.
Не натискайте ТУК!

Потребителски аватар
Invader
Контакти:

Мнениеот Invader » 22 дек 2009 13:35

Ето малко интересни снимки от Пловдив от един още по-интересен (поне за мен) сайт :)
Изображение

Потребителски аватар
PLOVDIV PEE 1912

Мнениеот PLOVDIV PEE 1912 » 28 дек 2009 12:14

Пловдив ще оцелее, ако го обичаме
Изображение
27.12.2009 г. 14:25 ч.

News4000.bg

Любозар Фратев, Председател на съвета на директорите на Новиз АД - Пловдив,
спонсор на книгата “Пловдив в техните спомени”:

Готов съм да се съглася с онези, за които кризата, обзела през настоящата година и българската икономика, налага нов начин на живеене - с максимален прагматизъм, свръхнормено работене, с усилия и динамизъм, все в името на семейното и персонално добруване. Такъв поведенчески стереотип отхвърля онази съзерцателност, вглеждане и вътрешна усмивка, съпровождащи едно читателско докосване до спомените на шестима значими българи, живели в Пловдив в края на XIX и началото на XX век. А то си заслужава, защото по най-неочакван начин дава вътрешна сила и допълнителна опора, така необходими ни в момента.

Пловдив е оцелявал през епохите, защото не са изчезвали хората, които истински са го обичали. Техният жив поглед, креативност, родолюбие, фиксирани в текстовете им или вграждани в църквите и къщите, които вдигали, са протегната ръка, която ние трябва да поемем. И заедно с тях, въпреки превратностите на момента, да възраждаме нашия град. Защото Пловдив, пловдивската материя и дух, са свещени. Воден от дълбокото си убеждение, че Градът Пловдив ще се възроди тогава, когато неговите граждани истински пожелаят това, аз дръзвам да поканя пловдивчани да прочетат книгата “Пловдив в техните спомени” - „пловдивските” страници от спомените на шестима видни български възрожденци – Любен Каравелов, Найден Геров, Йоаким Груев, Христо Г. Данов, Иван Богоров и Иван Вазов, събрани в ново и уникално издание.

puffer
Контакти:

Мнениеот puffer » 05 яну 2010 16:21

ПО-ДРЕВНИ ОТ РИМ,ПО-ГОЛEМИ ОТ ВСИЧКИ В БЪЛГАРИЯ--ТОВА Е ПЛОВДИВ,ЛОКОМОТИВ ПЛОВДИВ!!!

Потребителски аватар
PLOVDIV PEE 1912

Мнениеот PLOVDIV PEE 1912 » 07 яну 2010 23:34

ТОПКЛАСАЦИЯ

Йерихон, Палестина: 9000 г. пр.Хр.

Библос, Ливан: 5000 г. пр.Хр

Алепо, Сирия: 4300 г. пр.Хр

Дамаск, Сирия: 4300 г. пр.Хр.

Суза, Иран: 4200 г. пр.Хр.

Пловдив, България, 4000 г.пр.Хр.

Фаюм, Египет: 4000 г. пр.Хр.

Сидон, Ливан: 4000 г. пр.Хр

Газиантеп, Турция: 3650 г. пр.Хр.

Бейрут, Ливан: 3000 г. пр.Хр.

Йерусалим, Израел/Палестинската автономия: 2800 г. пр.Хр.

Тир, Ливан: 2750 г. пр.Хр.

Арбил, Ирак: 2300 г. пр.Хр.

Киркук, Ирак: 2200 г. пр.Хр.

Балх, Афганистан: 1500 г. пр.Хр.

Атина, Гърция: 1400 г. пр.Хр.

Ларнака, Кипър: 1400 г. пр.Хр.

Тива, Гърция: 1400 г. пр.Хр.

Кадис, Испания: 1100 г. пр. Хр.

Варанаси, Индия: 1000 г. пр.Хр.

Господи,ние българите сме толкова заблудени!!!!Целия свят говори за теб ,а ти не знаеш за какво става въпрос!!!!!!!!!

п.п.Все още има спорове относно 5-то и 6-то място....

Върни се в “Ботев”