Честит празник приятели и приятелки

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

kiril.a.d
Контакти:

Re: Честит празник приятели и приятелки

Мнениеот kiril.a.d » 02 фев 2016 10:51

obi4am_pirin написа:Наздраве на празнуващите!А именно пенсионера-капитан,санди,вечния и всичките сини знайни и незнайни другарки!Да илядите!Поздравявам ви с днешния християнски празник Сретение господне...да не сте си помислили друго.Ако сте си няма да ви пренебрегна и ви поздравявам и за него.

:lol: :lol: :lol: разсмя ме с този поздрав...
Но още по-смешна е реакцията на поздравените! - алоооу, бе поне игнорирайте...затрайте си, а не с коментарите си да потвърждавате поздрава ;)
Еле па другаря капитан, Стотелмайер, как с е...засегнал от поздрава - направо смях! :lol: :lol: :lol: - другарю капитан, трябва да знаеш кога, само да се усмихнеш, а не веднага да се хващаш за кобура ;)...
Понеже се видя че не можем да станем французи, махам Марсилезата. В Ориента си е по-добре, нали?

kiril.a.d
Контакти:

Мнениеот kiril.a.d » 02 фев 2016 10:53

ivan56 написа:
ЕМИЛ написа:
BRF написа:Грозно е този светъл български празник да го принизявате до педерастки изцепки!
Имам две момчета и ще празнувам днес Петльов ден!

Как се празнува Петльовден ? :?

Коли се петел, и се прави курбан за здраве на мъжките рожби.
Има предания, че така една майка спасила сина си от турците да не иде еничар.Не искала да го дава, а турците и казали , че ако не го даде трябва да бъде заколен.Тя казала че собственоръчно ще го заколи но няма да го даде.Така вечерта скрила сина си и заколила петел.Като заколила петел и намазала входната врата на къщата.И турците помислили, че е убила сина си.И така повече не вземали от селото деца за еничари.Това са предания от Бургаско.

И аз съм чувал за такова предание, но с адрес Родопите! - може би не е бил един такъв случай...
Понеже се видя че не можем да станем французи, махам Марсилезата. В Ориента си е по-добре, нали?

Потребителски аватар
ivan56
Контакти:

Мнениеот ivan56 » 02 фев 2016 11:03

kiril.a.d написа:
ivan56 написа:
ЕМИЛ написа:
BRF написа:Грозно е този светъл български празник да го принизявате до педерастки изцепки!

Коли се петел, и се прави курбан за здраве на мъжките рожби.
Има предания, че така една майка спасила сина си от турците да не иде еничар.Не искала да го дава, а турците и казали , че ако не го даде трябва да бъде заколен.Тя казала че собственоръчно ще го заколи но няма да го даде.Така вечерта скрила сина си и заколила петел.Като заколила петел и намазала входната врата на къщата.И турците помислили, че е убила сина си.И така повече не вземали от селото деца за еничари.Това са предания от Бургаско.

И аз съм чувал за такова предание, но с адрес Родопите! - може би не е бил един такъв случай...

Това е от Еркеч, сегашното му име е Козичино.От там жена не се вземало, били много проклети и диви. :lol:
Тука вече е с тризнаци Сиса :lol:
Drunken_Master написа:
SSS написа:Ти сам натъртваше,че си адски сериозния човек с тризнаци и си управител на гурме ресторан

това е от един друг форум,момчето тръгва да звъни на бившето ми работно място "за да докаже нещо"...

Потребителски аватар
ЕМИЛ
Контакти:

Мнениеот ЕМИЛ » 02 фев 2016 11:48

BRF написа:
ЕМИЛ написа:

С ядене на петел(по възможност) ,може и пиле!Със слагане на кръст на челата на децата от кръвта на петала/пилето!Мога да ти разкажа по какъв повод е този празник,ако наистина не знаеш :? ?

Причината да се казва днешния ден Петльов я знам .Просто ми бе любопитно как се отбелязва .

Потребителски аватар
BRF
Контакти:

Мнениеот BRF » 02 фев 2016 11:55

ЕМИЛ написа:
BRF написа:
ЕМИЛ написа:

С ядене на петел(по възможност) ,може и пиле!Със слагане на кръст на челата на децата от кръвта на петала/пилето!Мога да ти разкажа по какъв повод е този празник,ако наистина не знаеш :? ?

Причината да се казва днешния ден Петльов я знам .Просто ми бе любопитно как се отбелязва .

Толкова знам аз и толкова правя за моите момчета! :)

kardiolog
Контакти:

Мнениеот kardiolog » 02 фев 2016 12:12

Петльовден е! Празник на мъжката рожба и на Симеоновците

На Секновение (2 февруари) българите празнуват Симеоновден, популярен в някои селища като Петльовден.

Свързан е с библейския мит за Моисей, който повелил първородните синове да бъдат представени на Бога, като му принесат жертва.

По традицията се коли курбан – черен петел, за здраве на малките деца. С кръвта на жертвата стопанинът прави кръст на вратата на дома си. От петела приготвят обредна храна, пекат малки кравайчета, които раздават, за здраве на младенците.

В някои селища с този празник се отбелязва спасението, оцеляването и съхраняването на мъжката сила. На него народът ни отдава чест и възхвала на мъжката челяд, на която се е крепяло семейството и мира. Празнично облечени момчета излизали насред селото и през целия ден били в центъра на вниманието. Били оглеждани от старейщините кой за какво става: за овчар, за дюлгерин, за даскал или за писар.

В други краища Петльовден се смята за най-халтавия празник и е свързан със спазването на ред забрани. В този ден не се реже, сече и цепи, затова се скриват всички остри предмети - брадвата забиват на дръвника, а ножът - удрят в желязо. Не се преде, не се тъче, не се шие или плете, не се готви, а хлябът се нарязва предишния ден. Мъжът и жената не се събират. Старо поверие е, че ако се роди животно с белег или човек – с недъг, стопанката не е спазвала забраните на Симеоновден.

Именици днес са: Симеон, Симон, Симо, Симчо, Симона, Симонка, Симка и др.

Потребителски аватар
Teo
Контакти:

Мнениеот Teo » 02 фев 2016 12:31

Днес синята орда празнува! :lol:

Потребителски аватар
Red joker

Мнениеот Red joker » 02 фев 2016 12:33

BRF написа:
ЕМИЛ написа:
BRF написа:
ЕМИЛ написа:

Толкова знам аз и толкова правя за моите момчета! :)

Да са ти живи и здрави,моето също :!: :lol:
С ВРАГ ВРАГУВАМ-МЕРА СПОРЕД МЕРА,С БЛАГ БЛАГУВАМ -ВЕРА ЗАРАД ВЕРА!

Потребителски аватар
v.r.s.
Контакти:

Мнениеот v.r.s. » 02 фев 2016 12:56

kardiolog написа:
Петльовден е! Празник на мъжката рожба и на Симеоновците

На Секновение (2 февруари) българите празнуват Симеоновден, популярен в някои селища като Петльовден.

Свързан е с библейския мит за Моисей, който повелил първородните синове да бъдат представени на Бога, като му принесат жертва.

По традицията се коли курбан – черен петел, за здраве на малките деца. С кръвта на жертвата стопанинът прави кръст на вратата на дома си. От петела приготвят обредна храна, пекат малки кравайчета, които раздават, за здраве на младенците.

В някои селища с този празник се отбелязва спасението, оцеляването и съхраняването на мъжката сила. На него народът ни отдава чест и възхвала на мъжката челяд, на която се е крепяло семейството и мира. Празнично облечени момчета излизали насред селото и през целия ден били в центъра на вниманието. Били оглеждани от старейщините кой за какво става: за овчар, за дюлгерин, за даскал или за писар.

В други краища Петльовден се смята за най-халтавия празник и е свързан със спазването на ред забрани. В този ден не се реже, сече и цепи, затова се скриват всички остри предмети - брадвата забиват на дръвника, а ножът - удрят в желязо. Не се преде, не се тъче, не се шие или плете, не се готви, а хлябът се нарязва предишния ден. Мъжът и жената не се събират. Старо поверие е, че ако се роди животно с белег или човек – с недъг, стопанката не е спазвала забраните на Симеоновден.

Именици днес са: Симеон, Симон, Симо, Симчо, Симона, Симонка, Симка и др.

Написаното въобще не е точно, тъй като Симеонов ден не е на втори февруари, а на трети, а днес е Сретение Господне и единственото, което този празник има общо с Моисей е, че Христос е въведен в Храма за да бъде представен на Бога, за спомен за избавянето на израелските първородни от смърт, която поразява египетските първородни, по времето, когато са в Египет и това е установено от Моисей.

"Четиридесет дни след раждането на Господа Иисуса Христа света Дева Мария донесла своя Младенец в Йерусалимския храм според Мойсеевия закон, който заповядвал, всяко първородно от мъжки пол да бъде посвещавано или представяно на Бога (Изх. 34:19-20, Чсл. 18:15-16). Това било установено за спомен на избавянето на израилските първородни от смъртта, която поразила всички египетски първородни от човек до добитък (Изх 12:29). Затова всеки първородин като собственост на Господа бил длъжен с определена от закона цена да бъде откупен. А след навършване на 40 дни от рождението майката на първородния принасяла в жертва на Бога агне. Ако майката е бедна, принасяла гургулица или два гълъба. На този закон смирено се подчинила и света Богородица.

Праведни Симеон, икона от о. Крит, 16 в.По това време в Йерусалим живеел един благочестив старец на име Симеон. Той с вяра очеквал идването на Месия – Христос, защото му било обещано от Светия Дух, че няма да умре, докато не види Христа Господен...

Преданието разказва, че Симеон бил един от седемдесетте преводачи на старозаветния текст на Библията от еврейски на гръцки, които египетския цар Птоломей ІІ Филаделф (285-246 г. пр.Хр.) назначил с тази преводаческа задача. На Симеона се паднало да преведе книгата на пророк Исаия. И когато стигнал до глава 7 стих 14, помислил, че в еврейския текст има грешка, като е казано: "Девица ще зачене и ще роди Син, и ще Му нарекат името Емануил". Посегнал да поправи думата Девица, но ангел Господен го спрял: "Писаното е точно, затова нищо не поправяй! Ти няма да умреш, докато не видиш с очите си изпълнението на тия думи".

Сега по внушение на Светия Дух Симеон влязъл в храма, когато донясли Иисуса. Той Го взел на ръце и в пророческо вдъхновение извикал: "Сега отпускаш Твоя раб, Владико, според думите си с миром, защото очите ми видяха Твоето спасение, което си приготвил пред лицето на всички народи, - светлина за просвета на езичниците и слава на Твоя народ Израиля!" Йосиф и св. Дева се чудели на тия негови думи. А той, като ги благословил, обърнал се към Мария и казал: "Ето, Този лежи за падане и ставане на мнозина в Израиля и за предмет на противоречия, и на самата тебе меч ще прониже душата, за да се открият мислите на много сърца" (Лука. 2:25-35).

Тия думи, тогава не напълно ясни за ония, които ги чули, са ни обяснени чрез земния живот на Спасителя. Той дал на народите нов закон – закона на любовта и благодатта, но Самия Той и Неговото учение станали за мнозина предмет на спорове и противоречия. А пресвета Богородица по време на страданията и кръстната смърт на своя Син преживяла такава скръб, че действително меч пронизал душата й.

Освен св. Симеон, още и пророчица Анна познала в Младенеца Иисус обещания Месия – Христос. Анна, дъщеря Фануилова овдовяла млада, но не се омъжила втори път, а се посветила на служение на Бога, намирала се постоянно в храма и очаквала с твърда вяра идването на Спасителя. Като видяла Иисуса, тя започнала да слави Бога и да говори за Младенеца на всички, които очаквали избавление чрез Месия – Христос.

Христовата църква причислила Сретение Господни към дванадесетте велики празници в годината, а на другия ден след този празник чества паметта на свети Симеон Богоприемец и на пророчица Анна. Този празник, установен още в ранните векове на християнството, започнал да се празнува особено тържествено от времето на византийския император Юстиниан Велики (527-565 г.)."

Потребителски аватар
Captain Stottlemeyer

Мнениеот Captain Stottlemeyer » 02 фев 2016 13:17

kiril.a.d написа:...Еле па другаря капитан, Стотелмайер, как с е...засегнал от поздрава - направо смях! :lol: :lol: :lol: - другарю капитан, трябва да знаеш кога, само да се усмихнеш, а не веднага да се хващаш за кобура ;)...

Кирчо, преди време ти беше написал това: "Господин Табаков, благодаря Ви за отговора...На някой в медията ви, предположимо админо-модератор, не му харесва, че и аз прекрасно боравя със сарказма и иронията."... 8-)
Малкият, но съществен проблем, Кире е, че моето и твоето разбиране за сарказъм и ирония доста се различават. Сарказмът и иронията, с които ти "прекрасно боравиш", са сарказмът и иронията на селяндур, излязъл от село (само че то си останало в него). В това отношение сте си лика-прилика с "обичащия Пирин". Съжалявам, че изгубих ценно време да просвещавам клоун като теб. Все пак, доброто възпитание изисква да ти пожелая хубав ден: Хубав ден, Кирчо. :)
"Има една страна България и в тази страна България има един отбор „Левски”. В този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!" Георги АСПАРУХОВ

Върни се в “Свободна зона”