Аз съм онзи сърдит млад човек, онзи, който избра да остане в страната си, защото намери смисъл в нея. Слушах достатъчно за „онези" времена преди 1989 г., сблъсках се с голямата промяна върху раменете на баща ми, който крачеше по студения площад. После разбрах достатъчно за тоталитаризма от разказите на родителите ми и техните родители. Малко по-късно почнах да правя разлика между демокрация и тоталитаризъм, между свободата на словото и Големият брат - Всевиждащото око.
Или си мислех, че правя разликата.
И тъкмо отпразнувахме 20 години от Голямата промяна, и съм на път да реша, че разлика няма. Една крачка, една-единствена крачка само трябва да направи МВР, и моята неприкосновена, лична свобода ще бъде отнета.
Онази свобода, заради която баща ми крачеше в студената зима. Заради която вървяха и много други. Електронната ми кореспонденция, глупостите ми във Facebook, SMS-ите и разговорите ми - сутрин, обед, вечер, нощем, призори, пролет, лято, есен и зима, ще бъдат контролирани от Големият брат, Всевиждащото око или все ми е едно от кого.
Има-няма три седмици, и народните представители ще трябва окончателно да си кажат тежката дума и да осъдят съдбата на моята свобода.
Предварвайки трите седмици, искам като (все още) свободен човек в свободна страна да кажа това, което мисля. Властта унижи баба ми, като не й даде 25 лв. за Коледа, защото пенсията й е 210 лв. Баба ми погледна на това с голяма усмивка и още по-голямо презрение. Ще мине без пуйка, портокали, банани, уиски, фъстъци, луканка, филета, торта и тем подобни глезотии, просто защото те не могат да заменят достойнството й. Тя е над тези неща. Ще си обуе дебелите топлинки и ще си чете книга. Пет пари няма да даде за Станишев, Доган и Царя или който там е виновен. И тях ще подмине с голяма усмивка и още по-голямо презрение. А поредните политически решения ще приеме кротко: „Всичко в историята се повтаря, запомни това от баба си".
Но не е там работата.
Предварвайки трите седмици, искам като свободен човек в свободна държава да заявя, че вали сняг, защото е зима и защото това е нормално. Не е нормално обикновеният човек, който трябва да отиде на работа, за да храни семейството си, да се тътри с часове по заледени пътища, километрични опашки и между снегорини, които "чистят" с вдигнати гребла. Не е нормално и да приема всичко това с иронична усмивка и тиха псувня. Защото, както беше казал един психолог, апатията е най-яркият знак за социалната депресия, обхванала обществото.
Но не е там работата.
Предварвайки трите седмици, искам като свободен човек в свободна страна да заявя, че изобщо не ме интересува някакъв си тип Гейзо ли, Мейзо ли - все тая - бил в Германия или не бил в Германия, пък не бил минал границата със Сърбия, пък поседял малко в ничия земя. Хич даже не ме интересува Маймуната, Бизона, Дебелия, Слабия, Червото, Гущера, Червея, Охлюва и не знам кой си какво и що. Все ми е тая кои са. Те са проблем на МВР, но МВР да не го решава, отнемайки свободата ми.
Но не е там проблемът.
Предварвайки трите седмици, искам като свободен човек в свободна страна да заявя: Когато (ако) Народното събрание одобри окончателно промените в Закона за електронните съобщения, никога повече в чат-а или в телефонните си разговори няма да кажа, че властта е силна на думи и слаба на действия, няма да критикувам и да казвам мнението си на висок глас.
Или НЕ - ще го правя и ще го правя още по-ожесточено, за да има смисъл оная зима преди 20 години. Ако трябва, пак ще застана върху раменете на баща ми, за да извикам отвисоко, че СИ ИСКАМ СВОБОДАТА.
Защото, ако ми Я отнемат, тогава малкия камък от Берлинската стена, отчупен от родителите ми, ще престане да бъде реликва и ще се превърне в сувенир.
Предварвайки трите седмици, искам ВСЕ ОЩЕ като свободен човек в свободна страна да заявя, че съм много ядосана. Доскоро се гордеех, че съм живяла твърде малко в „ония" времена, за да ги помня отчетливо и да усещам пораженията им.
Сега не се гордея с действителността.
Сега съм един млад сърдит човек, който не желае службите да знаят на кого какво съм писала, какви контакти имам и кога с кого общувам. И оправданието, че така МВР ще работи ефективно, не върви. Не желая никой да наблюдава живота ми.
Така разбирам свободата.
Да, точно така.
На 4 юли 1776 г. в Декларацията за независимостта американските губернатори заявяват: „Всички хора са създадени равни, а техният създател ги е дарил с някои неотнемаеми права, измежду които правото на живот, на свобода и на стремеж към щастие".
През 1879 г. е гласувана Търновската конституция, чийто чл. 77 гласи: „Частни писма и частни телеграфически депеши съставят тайна и се броят неприкосновени. Отговорността на длъжностните лица за нарушение тайната на писма и депеши ще се определи по особен закон".
В Конституцията на Република България от 1991 г. пише: „Личният живот на гражданите е неприкосновен. Всеки има право на защита срещу незаконна намеса в личния и семейния му живот и срещу посегателство върху неговата чест, достойнство и добро име". (Чл. 32.)
И още: „Свободата и тайната на кореспонденцията и на другите съобщения са неприкосновени". (чл.34.)
Затова предколедно се ужасявам, че в 2010 г. всичко това може да бъде загърбено, зачеркнато, пренебрегнато и неглижирано, за да се върнем към оная фикционална (и не съвсем) Джордж-Оруелова "1984" година.
Защото там пише: „Войната е мир. Свободата е робство. Невежеството е сила".
Е в това всъщност е проблемът.
автор: Деа Манолова dariknews.bg
"1984" = 2010 - това е проблемът
Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist
- milen.hristov
- Контакти:
- milen.hristov
- Контакти:
Re: "1984" = 2010 - това е проблемът
Статията е от преди 3 дни,ночак сега я видях и си заслужава да помислим над нея.
Ще има пак протести, усещам.
http://dariknews.bg/view_article_commen ... _id=455746
Отивайте на извора - там яка дискусийка се е заформила.
Отивайте на извора - там яка дискусийка се е заформила.
България има природни богатства, България има народ несломим,
България има от всичко по малко, но само един футболен тим.
Мъждукат и други тимчета разни, мъждукат, но Левски блести!
И мъчат се някои с него да крачат, и крачат, но Левски лети!
България има от всичко по малко, но само един футболен тим.
Мъждукат и други тимчета разни, мъждукат, но Левски блести!
И мъчат се някои с него да крачат, и крачат, но Левски лети!
За съжаление апатията, брато ,отдавна е превзела обществото!Ще има реакция може би по форумите и толкоз!Страх тресе цялата държава и затова тя винаги ще си бъде уникална,полицейска държава на абсурда,където всичко е възможно,всеки може да прави безнаказано каквото си поиска!Живял съм и при ТАТО,дочаках промените в най-хубавите си години,успях да преживея мутренските години без арест или дупка от куршум,а ще се окаже накрая,че всичко е било за едното нищо..........Така и разбрах, промени през1989 не са станали никакви,защото както се казва в една велика книга"и едните и другите са маскари",после съжалих,че не съм се включил по активно при Картофа,Сливата,БИзона и т.н.,защото видях,че само те живеят добре и никой не ги закача........караха мерцедеси,ферарита,бмв-та,чукаха хубавиците на града и просто всичко им бе позволено,дори и куките им се кланяха и молеха за помощ......Ама аз-НЕ,ще съм честен!!!Дрън,дрън,затова сега дори един смс няма да изпратим без да го проследят!Общо взето мисля,че правят всичко това заради баницата,която са захапали-щото и тях страх ги тресе,да не би някой да придобие кураж,да си помисли дори,че може да докопа парченце от нея!Затуй сега се чудя на оптимистите,на какво се надяват,аз съм реалист и твърдя с две ръце-НИКОГА НЯМА ДА СЕ ОПРАВИМ, ДОРИ И ГОСПОД ДА СЛЕЗНЕ МЕЖДУ НАС!!!!!!!!И все пак,ако има оптимисти между тези ,които четат тези редове-ДЕРЗАЙТЕ!!!! 

по-добре малък,но твой и отпред,отколкото голям но чужд и отзад
"1984" на Оруел,"Записките..." на Георги Марков бяха някои от нещата,които скрит от родителите си и света слушах по ВВС и Дойче веле като студент през "почти" свободните 80-години/след смъртта на Черненко/.И аз крачех по площадите през 89-та , 90-та и 97-ма.И мен са ме задържали за "справка" по донос на колеги състуденти през онези мътни години,когато Биг Брадър не бе само ТВ шоу.
И аз се разочаровах от това,че мутрите наследиха парите на БКП,придобити от 2 поколения българи и караха скъпи коли и чукаха "отличничките" и безнаказано създаваха своето правосъдие в кваратала,града и страната.И аз се възмущавах от неразкритите убийства,отвличания,кражби и мародерство.
Именно затова сега определено искам мнозинството да приеме ПОНЕ такъв текст!Текст,който ще може да разреши на правителството,избрано от народа да изземе властта от мутрите,мародерите,комунистите,турците,мошенниците и всички,които псуваме вечер пред жените си ,а през деня блюдолижем!На мен не ми пречи,че ще разбере някое си ченге,че говоря с дъщеря си,жена си,брат си,приятелите си,че си чатя с роднини и близки в страната и извън нея,че пиша във форумите на Гонг и Атака,че мразя до болка БКП,ДПС,Кобурготски,Ливърпул,ВИС,СИК,Наглите,Крокодилите и тем подобни!Който има какво да крие нека плаче!Аз се радвам,че хората за които гласувах през юли,правят точно това,което исках от тях!И според мен това е демокрацията!И въпреки,че много изписах,накрая и аз ще цитирам един от бащите на американската демокрация,убит в Далас именно заради войната си срещу мафията преди 46 години:"Не питай какво ще направи страната ти за теб....Питай ти какво би направил за нея!"
И аз се разочаровах от това,че мутрите наследиха парите на БКП,придобити от 2 поколения българи и караха скъпи коли и чукаха "отличничките" и безнаказано създаваха своето правосъдие в кваратала,града и страната.И аз се възмущавах от неразкритите убийства,отвличания,кражби и мародерство.
Именно затова сега определено искам мнозинството да приеме ПОНЕ такъв текст!Текст,който ще може да разреши на правителството,избрано от народа да изземе властта от мутрите,мародерите,комунистите,турците,мошенниците и всички,които псуваме вечер пред жените си ,а през деня блюдолижем!На мен не ми пречи,че ще разбере някое си ченге,че говоря с дъщеря си,жена си,брат си,приятелите си,че си чатя с роднини и близки в страната и извън нея,че пиша във форумите на Гонг и Атака,че мразя до болка БКП,ДПС,Кобурготски,Ливърпул,ВИС,СИК,Наглите,Крокодилите и тем подобни!Който има какво да крие нека плаче!Аз се радвам,че хората за които гласувах през юли,правят точно това,което исках от тях!И според мен това е демокрацията!И въпреки,че много изписах,накрая и аз ще цитирам един от бащите на американската демокрация,убит в Далас именно заради войната си срещу мафията преди 46 години:"Не питай какво ще направи страната ти за теб....Питай ти какво би направил за нея!"
Велински, тези дето ще те следят какво са направили за държавата? А може би тези за които си гласувал (а и другите), ще направят нещо...? Това, което си написал е меко казано глупаво, стига да не си полицай. Но то си е твое право. В демокрацията всеки има права, дори и ако му харесва да го наблюдават денонощно. Ето сега ще имаш възможност официално да се изявяваш като есхибиционист.
Иначе статията е безмислена. На практика нищо не се променя, пак ще сме си с дебелите празни чутури.
Иначе статията е безмислена. На практика нищо не се променя, пак ще сме си с дебелите празни чутури.

de.bil написа:Велински, тези дето ще те следят какво са направили за държавата? А може би тези за които си гласувал (а и другите), ще направят нещо...? Това, което си написал е меко казано глупаво, стига да не си полицай. Но то си е твое право. В демокрацията всеки има права, дори и ако му харесва да го наблюдават денонощно. Ето сега ще имаш възможност официално да се изявяваш като есхибиционист.
Не знам дали съм писал нещо глупаво.Дори и така да е това СПОРЕД ТЕБ,не ме засяга,че мислиш така.Не съм полицай,обикновен работник на 3 смени съм вече 20 години.Прочети внимателно проектозакона и после коментирай.Касае се САМО за проверка с КОГО си си писал,говорил или чатил.Не става въпрос въобще за разпечатка на разговори.И не за ВСЕКИ български гражданин,а само за УЛИЧЕНИТЕ в прастъпления,заслужаващи наказания по НПК,и то забележи-изрично с ПРОКУРОРСКО НАРЕЖДАНЕ!По твоята логика не бива и да се извършват обиски,да се проверява за бомбички и алкохол по стадиони и зали.Лично аз смятам този текст за проектозакон за много мек.Войната с мафията/и с дебилщината/ трябва да е с всички средства.
velinsky написа:de.bil написа:Велински, тези дето ще те следят какво са направили за държавата? А може би тези за които си гласувал (а и другите), ще направят нещо...? Това, което си написал е меко казано глупаво, стига да не си полицай. Но то си е твое право. В демокрацията всеки има права, дори и ако му харесва да го наблюдават денонощно. Ето сега ще имаш възможност официално да се изявяваш като есхибиционист.
Не знам дали съм писал нещо глупаво.Дори и така да е това СПОРЕД ТЕБ,не ме засяга,че мислиш така.Не съм полицай,обикновен работник на 3 смени съм вече 20 години.Прочети внимателно проектозакона и после коментирай.Касае се САМО за проверка с КОГО си си писал,говорил или чатил.Не става въпрос въобще за разпечатка на разговори.И не за ВСЕКИ български гражданин,а само за УЛИЧЕНИТЕ в прастъпления,заслужаващи наказания по НПК,и то забележи-изрично с ПРОКУРОРСКО НАРЕЖДАНЕ!По твоята логика не бива и да се извършват обиски,да се проверява за бомбички и алкохол по стадиони и зали.Лично аз смятам този текст за проектозакон за много мек.Войната с мафията/и с дебилщината/ трябва да е с всички средства.
A ти какво очакваш -да кажат официлано ние ви следим деноношщно ли? Ние следим разговорите ви ли...Пич осъзнай с емалко....Все едно съседа ти да ти каже- опънах женати вчера....Нали, ако го питаш имало ли е нещо между вас, той ще каже- нищо поодбно, смао и помагах да нареже доматите за салатата...Осъзнай с емалко, моля те и е гледай толкова плоско...Нещата са далеч по-сложни и ги правят по доста хитър начин, така че масата хора д аим вярват и д аис кажат- брей те мислили за нас и ни мсилят доброто....Дай да се регистрирам аз....
Дори и цената за унищожаване на турскочервената мафия да е да ме наблюдават и мен/въпреки,че едва ли някой ще се заинтересува от мен,теб,дебил и останалите във форума/
,това е нищожна цена в сравнение със загиналите от наркотици,от изнасилвания,отвличания,от брутално насилие млади и нетолкова млади хора в България.Може би мисля така заради възрастта си/отдавна преминах 45
/,но според мен докато съществуват мафиотските структури това е наложителна,дори и закъсняла мярка!