Мнениеот honda » 06 юли 2015 12:20
Времето ще покаже дали за гърците резултатите от вчерашния референдум са добри или лоши,според не са добри,но времето ще покаже.
Гърците имат още еди друго "ОХИ" казано на Италия и Германия през 1940. След него постигат сериозни военни успехи срещу Италия ,но когато на сцената се появяват немците , гърците са прегазени за часове.
И на мен сега ситуацията малко ми прилича на поговорката :"ахо -иху и накрая тихо".
Но има и едно голямо "НО" и това е голямото "НО" ,на което разчитат гърците, че кредиторите няма за зачеркнат дадените кредити и накрая ще се стигне споразумение при до доста по-приемливи за гърците параметри.
Има и още нещо гръцката икономика не е много тясно обвързана с икономиката на останалите страни от ЕС. Реално най-големите пера в гръцката икономика са туризма и корабния бизнес(колко хора във форума знаят че Гърция е държавата с най-голям флот във света), а тези две пера са общо взето независими и по един или друг начин носят никак не малко свежи пари отвън в Гърция. Дали тези две пера ще се окажат достатъчни да издърпат Гърция не мога да кажа ,по скоро не.
При всички случаи времената на сертакито, суфлакито и узото ,както и на 36 часовата работна седмица ,2000 евро пенсия и домашните прислужници във всяка къща в Гърция отминаха безвъзвратно. Сега на гърците им предстои много сериозно затягане на коланите,но ако някой си мисли че стандарта в Гърция ще стане по-нисък от този в България,аз много се съмнявам. Все пак приходите им са много по-високи отколкото на България
По стара българска традиция виждам и хора ,които се радват на това,което става в Гърция,водени от принципа : за мен е по-важно на Вуте да му е зле,отколкото на мен да ми е добре". Много хора не си дават сметка,че ако гори къщата на съседа ,това меко казано не е добре и за теб. Няколкостотин хиляди българи работят в Гърция,основно на сезонна работа, в селското стопанство, като домашни прислужници ,някой дава ли си сметка че сигурно 75% от тези българи ще бъдат освободени от работа в най-скоро време и какво им остава на тези хора освен да се върнат в България и да се присъединят към армията на безработните(повечето от тези българи са от райони ,в които така или иначе безработицата не е никак малка),оставям настрана ,че всеки един от тези българи внасяше в България по няколко(не много) хиляди евро на година,но това правеше стотици милиони(минимум) евро на година,а това е нещо което няма как да се отрази благотворно и на всеки един от нас.