Любопитни факти за Пловдив

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
Labros
Мнения: 403
Регистриран на: 30 юни 2010 12:37
Местоположение: Кичук Париж
Контакти:

Re: Любопитни факти за Пловдив

Мнениеот Labros » 13 май 2011 09:36

Главчо го сложи. Като падне от кметския стол, ще го махнат. Ама да не го дават за вторични суровини, ами да го сложат на видно място като паметник на глупостта- пловдивчани да го гледаме, за да внимаваме кой избираме за кмет.
Всъщност, това "творение", което за направата си лапна 100 хилки, най-точно обобщава управлението главчово.
...по лицето ми усмивката е трайна, щото на сърцето ми не пише MADE IN CHINA !!!

1912

cskalife
Мнения: 182
Регистриран на: 07 дек 2010 02:30

Re: Любопитни факти за Пловдив

Мнениеот cskalife » 14 май 2011 15:35

Обичам Часовниковата кула. Обичам терасите на `Сладоледената къща`. Обичам къщата- музей `Златю Бояджиев`. Обичам билярд-клубовете. Обичам гледката от прозореца на стаята ми. Обичам звука от латерната, който се носи из тесните улички на Стария град и онази `древна` аптека, по чиито равтове стоят наредени мистични билки и лекарства .

Обичам стадион `Пловдив`, на който се надявам някой ден да имам удоволствието да гледам футболен мач.
Гледайте ФУТБОЛ пряко и БЕЗПЛАТНО при нас на Вашия Компютър в сайта:
http://www.cska-life.com ВИДЕО НА ЖИВО в Менюто Предаваме пряко над 12 000 събития всяка година: най- интересното включва футбол от Серия А Мастърс Сериите Тенис ШАМПИОНСКА ЛИГА ЕВРОПА

Потребителски аватар
PLOVDIV PEE 1912
Мнения: 5407
Регистриран на: 30 юни 2008 23:05
Местоположение: Тракия,Пловдив

Re: Любопитни факти за Пловдив

Мнениеот PLOVDIV PEE 1912 » 31 май 2011 13:54

31.05. Покровителят на Пловдив-св.Ерм Филипополски
Житие на свети апостол Ерм Филипополски от 70те,покровителят на Пловдив-чества се на 31.05.

Св. Ерм е един от Седемдесетте апостоли на Иисуса Христа. Споменат е в Посланието на св. ап. Павел до Римляни (Рим. 16:14). Бил е епископ във Филипопол (Пловдив), както това се вижда от списъците на Седемдесетте апостоли, приписвани на св. Иполит Римски и Доротей Тирски.

Св. ап. Ерм свършил мъченически живота си. Той оставил твърде поучителната книга "Пастир".
Изображение

А кои са пропукалите се?

– Това са тези, които в сърцата си са настроени един срещу друг и нямат мир в себе си, но се преструват на мирни. Когато отстъпват един от друг, тяхното безчестие остава в сърцата им. Пукнатини е това, което имат тези камъни. Повредените са тези, които са повярвали и притежават в по-голяма част праведност, но отчасти имат и беззаконие; затова са повредени и недовършени.
Заповед втора

[27] Казва ми:

– Имай безкористност, бъди незлобив и ще станеш като новородените, които не познават безчестието, унищожаващо човешкия живот. Първо недей никого да клеветиш, нито пък с удоволствие да слушаш клеветник. Ако ли не, и ти, който слушаш, ще станеш съучастник в безчестието на клеветящия. Ако повярваш на клеветата, която чуеш, вярвайки и ти ще се настроиш против брата си. Така ще станеш съучастник на безчестието на клеветящия. Нечестиво е клеветничеството, довеждащо в смут демонично дело, което не носи мир, но всякога живее в раздор. Въздържай се от него и винаги ще имаш благоразположението на всички. Въоръжи се с благочестието, в което няма никакво нечестиво дело, но всичко е умерено и спокойно. Върши доброто и от трудовете си, които Бог ти дарява, давай еднакво на всички лишени, без да се колебаеш кому да дадеш и кому да не дадеш. На всички давай, защото Бог иска на всички да се дава от Неговите дарове. Които взимат, отговарят пред Бога защо са взели и с каква цел. Защото от тези, които взимат, когато дойде страданието, едни не ще се оправдаят, а други, които са взели лицемерно, ще бъдат наказани. А който дава е невинен, защото както взел от Господа, изпълнил е служението си, като го е изпълнил безкористно – без да различава кому да даде и кому да не даде. Следователно, който служи безкористно на Бога, ще бъде жив. Пази, прочее, тази заповед, както ти я изрекох, за да се открие у теб и у дома ти покаяние в безкористността – чисто, незлобиво и неосквернено.

Заповед единадесета

[43] Показа ми хора, седнали на скамейка, и друг човек, седящ на стол. Рече ми:

– Виждаш ли онези, които седят на скамейката?.

– Виждам ги, господине. – отвърнах аз.

– Това са верните. А онзи, който седи на седлото, е лъжепророк, който успокоява разсъдъка на Божиите раби. Но това е успокоението на колебливите, а не на верните. Тези са колебливите:отиват при прорицател и го разпитват какво ще стане с тях, а онзи лъжепророк, който няма никаква сила от Божия Дух, отговаря на въпросите им съгласно желанията на тяхното безчестие и успокоява душите им, както те желаят. Който обаче е суетен, суетни работи на суетните, защото който и да го попита, той отговаря според суетата на човека. Някои негови думи обаче са истинни, защото дяволът го изпълва със своя дух, за да може да говори и на праведниците. Всички, които са твърди във вярата си към Господа, са се въоръжили с истината и не се привързват към такива духове, но стоят далеч от тях. А тези, които са колебливи и постоянно се каят, пророкуват като езичници и, изпадайки в идолопоклонство, си донасят по-голям грях. Този, който разпитва лъжепророк за някаква работа, е идолопоклонник, празен е откъм истината и е глупак. Защото всеки дух, даден от Бога, не се разпитва, но той сам има Божествената сила да говори всичко от себе си, понеже е отгоре, от силата на Божия Дух. А духът, който бива разпитван, и говори според човешките желания, е земен и нищожен. Той няма сила и изобщо не е в състояние да говори, ако не бъде попитан.

– Как – рекох –, господине, човек може да разпознае кой от тях е пророк и кой е лъжепророк?

– Слушай за единия и за другия пророк, и както ти кажа, така ще кой е изпитваш пророк и лъжепророк. По начина на живот изпитвай човека, който има божествен дух. Първо, онзи, който има дух отгоре, е кротък, тих, смирен и бяга от всяко безчестие и суетно желание от този век. Той прави себе си по-нищ от всички хора и, ако бъде попитан, не отговаря никому нищо, нито говори от себе си. Дух Свети не говори и когато човек поиска да говори, но говори тогава, когато Бог пожелае. Когато човек, имащ божествен дух, влезе в събранието на праведните мъже, които имат вяра в Божия Дух, и в събранието на онези мъже настане молитва към Бога, тогава ангелът на духа на пророка, който обитава в него, изпълва човека и онзи, изпълнен с Дух Свети, говори на множеството така, както Господ пожелае. Така става ясно, че това е божественият Дух. Такава е силата на божествения Дух Господен. Слушай сега за земния и суетен дух, който няма сила, но е глупав. Първо, онзи човек, който мисли, че има дух, се възгордява и иска да седи най-отпред. Той дързък и безсрамен, многоречив, стреми се към много удобства, към множество други измами и освен това взима пари за пророкуването си, а ако не вземе, не пророкува. Може ли Божият Дух да взема пари и да пророкува? Не е позволено Божи пророк да взима пари. Това е присъщо на земния пророчески дух. Сетне, той изобщо не се приближава до събранието на праведниците, но ги избягва. Сближава се с колебливите и суетните и пророкува според тяхната мяра, като ги заблуждава, говорейки им всякога суетно съгласно техните желания, защото отговаря на суетни. Празният съд, поставен заедно с други празни, не се смущава, но помежду им има съзвучие. Когато влезе в събрание, изпълнено с праведни мъже, имащи Дух Божи, и се започне молитва, онзи човек остава празен и земният дух поради страх излиза от него. Останал празен, човекът изпада в голям смут, тъй като изобщо не може да каже нищо. Ако натъпчеш в амфора вино или елей и вътре поставиш празна стомна, и ако пак поискаш да изпразниш амфората, онази стомна, която си сложил празна, празна и ще намериш. Така и празните пророци, когато отидат при духовете на праведниците, каквито са отишли, такива си тръгват. Имаш вече начина на живот и на двата вида пророци. Изпитвай, прочее, по делата и живота човека, който твърди, че носи в себе си някакаъв дух. Ти обаче вярвай на Духа, Който иде от Бога и има сила, а на земния и празен дух никак не вярвай, понеже в него няма сила, но идва от дявола.Чуй сега притчата, която искам да ти кажа. Вземи камък и го хвърли към небето. Виж дали ще може да го докосне. Или пак вземи една тръбичка и се опитай с нея да изстреляш вода към небето. Виж дали ще може да прониже небето.

– Как – питам –, господине, може да стане това? Идвете неща са невъзможни.

– Както са невъзможни те – отвърна –, така са безсилни е бездействени земните духове. Вземи силата, която иде отгоре. Градушката се състои от малки зрънца, но болка предизвиква. Или пак вземи капката, която пада от керемидата на земята и пробива камъка. Виждаш, прочее, че малките неща, които падат от небето, на земята имат голяма сила. Така Духът Божи, Който иде отгоре, е силен. На Този Дух вярвай, а от другия стои далеч.

Потребителски аватар
PLOVDIV PEE 1912
Мнения: 5407
Регистриран на: 30 юни 2008 23:05
Местоположение: Тракия,Пловдив

Re: Интересни факти от Пловдив

Мнениеот PLOVDIV PEE 1912 » 16 юни 2011 16:25



Потребителски аватар
PLOVDIV PEE 1912
Мнения: 5407
Регистриран на: 30 юни 2008 23:05
Местоположение: Тракия,Пловдив

Re: Интересни факти от Пловдив

Мнениеот PLOVDIV PEE 1912 » 16 юни 2011 16:35

А тази песен е в изпълнение на Респект.Тия момчета са просто уникални.http://vbox7.com/play:8f460dc7&relv=774389

Потребителски аватар
емо73канар
Мнения: 1226
Регистриран на: 07 ное 2008 21:33
Контакти:

Re: Любопитни факти за Пловдив

Мнениеот емо73канар » 07 ное 2011 13:26

Каде изчезна бе човече ,никакъв те няма по форумите,надявам се да си добре.

Потребителски аватар
bestvaluestore
Мнения: 202
Регистриран на: 20 сеп 2014 00:21
Skype: sampayoman
Контакти:

Re: Любопитни факти за Пловдив

Мнениеот bestvaluestore » 20 сеп 2014 18:30

Безспорно един от най-красивите БГ градове,ако не и най-красивият.

КРАСОТА ВЯРА БОРБА
Мнения: 2742
Регистриран на: 18 окт 2010 07:32
Контакти:

Re: Любопитни факти за Пловдив

Мнениеот КРАСОТА ВЯРА БОРБА » 04 апр 2017 07:53

Пловдив и пловдивчани са уникални.Малко са градовете с тепета и река,а че сме замесени от друго тесто го казват всички българи.В деня на музеите тръгнах със съпругата си да обикаляме града.Останах учуден колко млади хора чакаха на опашки.А в старият град не можеш да се разминеш.Трудно намерихме заведение да вечеряме.В събота 1 април посетих Панаира .Хиляди хора бяха дошли от цяла България заради изложението.Полин час за паркиране,половин за да излеза на цар.Борис Обединител.Имам жилища в полето,в подбалканието и част от имот в София.Ходя временно там ,но като се върна в шума и тълпата се чувствам на мястото си.Густо майна Филибето,пред Тримона ----- фраш.


Върни се в “Ботев”



Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 15 госта