Tommi написа:Betchualeng Arnaikem написа:Аз не се опитвам да изкарам, а посочих конкретен факт: процента ходещи на мачовете е по-голям в Разград отколкото в София. И то е така дори след като отчета факта, че в Разград отбора е един, в София на ниво А група има 4. Тоест събрани ходещите на мачовете на Левски, Славия, ЦСКА и Локо София общо правят по-малък процент от населението на София отколкото ходещите разградчани на мачове на Лудогорец. Освен ако не опиташ да ме убедиш, че 1/4 от софийските жители ходят на мачове на отборите в София.
В интерес на истината е нормално донякъде процента да е по-малък, няма как да идат 250 000 (примерно) на 4 мача реално погледнато. Но въпросът е, че рядко се събират не 250, ми 25 000..
Веднъж на бъзик въртяхме статистиката как ли не, отбор по отбор, взети заедно и т.н. и се беше оказало, че софийските отбори в това отношение отстъпват солидно не само на Разград (всъщност тогава повода за пресмятането беше Пловдив доколкото помня).
Ти хубаво посочваш факти, обаче тълкуването ти на тези факти не е съвсем точно. Ако 10 души от едно малко селце отидат да гледат местния отбор в окръжната група, процентно може би също ще са повече от софиянците, ама това не прави мачовете в окръжната група по-посещавани от Вечното дерби например.
Там е работата, че дори да намалим процентите на /10 пак често цифрата няма да съвпадне :D
Пример: 2 милиона души в София. 24 000 в Разград.
4000 души в Разград на мач да речем = 1/6.
Очевидно в София е нереално да се очакват 1/6 от 2 милиона на мач (333 000 грубо). При дадения от теб пример дори да намалим тая една шеста на 1/60 цифрата отива на колко? 33 000. Нека приемем за крайна цифра нещо по-ниско: капацитета на стадионите (все пак е ясно, че и при 100000 желаещи ако стадиона е за 20 ще дойдат 20) Колко пъти в годината софийските отбори пълнят стадиона си (ще видиш защо точно това питам, макар Лудогорец също не винаги да го пълни)? Хайде, колко пъти ЦСКА и Левски го пълнят поне, зае*и процентите? Отборите с най-голяма фенска маса в най-многолюдния град.
Има и други фактори, но те стават валидни след като стадионите са пълни (затова питах колко пъти стадиона е пълен). Например е нормално ако стадионите са за по 20 000 души и винаги са пълни да кажем, че желаещите може да са и 30, 40, 50 000 ама няма места. Но това условие не е налице в София.
Извода е, че ако процентната посещаемост беше 1/10 от тази в Разград рядко щеше да има непълен стадион на домакинство в София. А ако приемем, че повечето фенове са такива на ЦСКА и Левски дори много хора щяха да стоят извън стадиона.. просто защото няма места.
С това не казвам, че ЦСКА и Левски нямат фенове. И дори Славия и Локо София. Просто малко игра с числата може да подскаже, че не е уместно да се присмиваме, че разградчани трудно могат да напълнят стандартен по размерите си софийски стадион. Камо ли па Васил Левски. Математиката не го позволява.. и няма да го позволява никога ако този отбор не се сдобие внезапно с много лудогорски фенове-софиянци. Което нещо не ми се вярва хмм