Българинът Тодор Йонов е капитан на чешкия отбор Зноймо,който се състезава е елитната чешка дивизия носеща името Гамбринус Лига.Зноймо се намира на 10 място след изиграни 16 мача и е с 1 точка пред един от големите отбори в Чехия Славия Прага.Тодор Йонов играе като защитник.
http://www.transfermarkt.de/de/1-sc-zno ... 13716.html
.jpg)
Ето едно негово по-старо интервю което намерих.
Тренирам на пълни обороти и ако успея да избегна контузиите, се надявам да съм на терена още два сезона.”
А след това? „Ходя на курсове за треньор в Зноймо. Моето бъдеще в Чехия ще бъде свързано с футбола. В България няма кой знае колко възможности – икономиката ни е по-слаба, а и трудът ни не се цени. Нямам предвид само финансово. В Чехия почти всяко село има изкуствен терен и добри условия. Подобно нещо все още не се случва в моята родина. Има едва пет или шест нормални клуба. Юноша съм на Локомотив Пловдив, но подкрепям Левски.”
Какво си спомня от дните в Славия? „Дойдох в Чехия благодарение на Франто Кашпаржик. Той каза, че имам повече умения, отколкото за Зноймо, който тогава беше в трета дивизия. Огромен скок – за един сезон минах две дивизии. Но дойдох в готов отбор, какъвто тогава беше Славия. Въпреки всички треньорът Яролим и асистентът Козлов ме харесаха и казаха, че ще ме държат под око. Но така си и остана. И от януари 2005 съм в Зноймо, макар че имах оферти от клубове от втора дивизия с по-добри условия. Може да не изглеждам като истински патриот, но се считам за местен. Останах верен на клубния президент Ото Кохоутек – без него едва ли щях да играя футбол. Той знае какво иска – например наскоро ме пусна на почивка в Несебър. Два пъти в година се прибирам в България. Лятото в Несебър, зимата в Пловдив, където все още живеят майка ми, брат ми и сестра ми.”
Интересно ми е ако някой може да види дали това не е най-старият капитан чужденец в историята на чешкия футбол?Иначе голямо признание е чужденец да носи капитанската лента.Мисля че Зноймо е единствения от 16 отбора който има за капитан чужденец.