DANS написа:Captain Stottlemeyer написа:DANS написа:....Концесионерът трябва да доизгради, експлоатира и поддържа автомагистралата, като за сметка на това той може да събира такси (ТОЛ такси) от преминаващите автомобили, за цялото трасе на магистралата, от София до Бургас! Очакваното концесионно възнаграждение за целия период на концесията е в размер на 5 014 108 000 евро.....Португалците щяха да достроят магистралата срещу 3-4 милиарда, и щяха да ни прибират ТОЛ такси цели 35 години( не по малко от 5 014 108 000 евро, гарантирани от държавата )!..
Когато боравим с "цифри и факти" (по-добре би било числа и факти, цифрите са 0, 1, 2, 3 ...9), е хубаво да бъдем коректни и в икономическите термини, които използваме. Иначе целият ни "анализ" отива по дяволите...

"Концесионно възнаграждение" е възнаграждението (цената), която концесионерът (в случая фирмата) плаща на концедента (в случая българската държава), за правото да експлоатира обекта, даден на концесия, това
не са тол таксите ...

Пропускаш факта, че едва след като концесионерът възстанови компенсациите, той започва да плаща на държавата 60% от приходите си след приспадане на разходите си (вкл. разходите по изплащането на банковия кредит). Смятайе, след като строежа трябва да струва около 3.5 милиарда + лихви + компенсации от държавата за липса на трафик, дали някога щеше да се стигне държавата да получава реални пари!?
Приятелю, аз нищо не пропускам поради простата причина, че не съм чел нито португалската оферта, нито проектодоговора (ако е имало такъв) с българската държава. Така че, няма какво да пропусна. Иначе по правило концесионното възнаграждение се заплаща ежегодно. Аз просто отбелязвам дребния факт, че ти употребяваш един икономически термин погрешно, без да разбираш неговото значение. Оттук целият ти опит за анализ се обърква и отива на кино, меко казано...

И не забравяй, че основната цел на държавата е
да има магистрала, а не да взима пари от нея. Не знам, ти ли си правил този "анализ", или си го преписал отнякъде, но той издиша отвсякъде (говоря за магистралата, за газопровода нещата изобщо не са ти ясни и говориш наизуст)...
П.П. За употребата на думичките "цифри" и "числа" няма да се заяждам повече, надявам си стоплил...