Няма мое, няма твое, няма пари за Берое

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, Madridist

Parmalat
Мнения: 10851
Регистриран на: 13 сеп 2008 02:15

Няма мое, няма твое, няма пари за Берое

Мнениеот Parmalat » 26 окт 2009 00:39

Отборът изнася най-силния си сезон от 10 години, но фалитът вече се задава

Щастливи, с празни джобове. Така изглеждаха футболистите на Берое точно преди седмица, когато се върнаха от София в Стара Загора. На Герена те тъкмо бяха победили Левски с 1:0 и се прибраха, за да научат, че пари пак няма да има. В мача с Монтана в петък публиката пееше: "Няма мое, няма твое, светът е Берое", но при тази криза Берое съвсем скоро може и да го няма.
Озъбени, без заплати
Без заплати от няколко месеца, с неплатени наеми и озъбени за пари, беройци в момента изнасят най-силния си сезон за последните десет години. Под Аязмото запалянковците са щастливи. А повод за щастие няма, понеже се е задал фалит, по-страшен и от онзи след изгонването на бившия собственик Николай Банев.
Как е възможно в богат град като Стара Загора, пълен с бизнесмени и фирми от всякакъв калибър, да не се намерят два милиона лева за футбол? При това Берое е една от емблемите на Стара Загора, а по посещаемост води в "А" група заедно с ЦСКА. От месеци насам обаче в касата няма и пукната стотинка. Да биеш Левски в тази обстановка си е жив героизъм, въпросът е докога може да продължи това. Най-много до края на сезона според най-оптимистичните очаквания на треньора Илиан Илиев.
Кризата
Всичко започна през септември, когато основният спонсор Брикел ЕАД се оттегли изненедаващо от цялостното финансиране. Фирмата за добив на брикети, която е от кръга около Христо Ковачки, върна безвъзмездно акциите на Берое с извинението, че повече не са в състояние да финансират отбора. Акциите първо отидоха във фенклуба. Запалянковците цели два дни шефстваха в Берое, колкото да сменят Надзорния съвет на клуба. След това предадоха акциите на Клуба на ветераните. В момента ценните книжа са на съхранение при адв. Дамян Георгиев, който е председател на новия директорски борд на Берое. Чака се някой с инвестиционни намерения и пари, за да поеме отбора. Георгиев, заедно с Геньо Петров и Цветан Жоевски, в момента търсят пари поне за покриване на текущите разходи.
Две години по-късно
Впрочем същата история се случи и преди две години, когато на мача с Локомотив (Пд) стадионът се разбунтува срещу тогавашния собственик Николай Банев и го принуди да си тръгне. Няколко месеца отборът съществуваше под името Лудата банда. Гладни, голи и боси, беройци биеха наред у дома и дори извъртяха равен на Литекс в Ловеч. Треньор по неволя стана администраторът Николай Демирев-Бомбето. Тогава обаче градът се стегна и намери временен вариант за спасение на клуба. До идването на Брикел Берое се издържаше с вноски от местни бизнесмени, общината и областната управа също се включиха във финансирането. След това обаче на всички взе да им идва нанагорно и един по един спряха парите. Сега Берое е в същото положение. Ще се затрие ли отборът на Стара Загора? Без съмнение Илиан Илиев и футболистите му заслужават по-добри дни.

http://7sport.net/7sport/fb_1footbg/d5551_10.htm

Много ще е жалко ако един отбор със славно минало фалира!Берое е 4 пъти Балкански шампион(рекорд на Балканите)като изпреварва по отличия в турнира отбори като Фенербахче,Галатасарай,Трабзонспор,Олимпиакос,Панатинайкос,Стяуа,Динамо Букурещ :!: :evil: Ако се допусне това да стане ще бъде най-голямата простотия която е ставала след вземането на лиценза на ЦСКА (за участие в ЕКТ) в България.
:!: :!: :!:
[center]R.I.P[/center]
[center]Този ник вече е невалиден и никой не го използва.[/center]

Потребителски аватар
originalni.be
Мнения: 1238
Регистриран на: 06 авг 2009 13:36
Skype: originalni.be
Местоположение: http://www.originalni.be
Контакти:

Re: Няма мое, няма твое, няма пари за Берое

Мнениеот originalni.be » 26 окт 2009 00:45

ще се оправят няма страшно аз като гледам те всички са в криза вече ;)
ORIGINALNI...BE =)

Fichango
Мнения: 1579
Регистриран на: 17 яну 2009 10:08
Контакти:

Re: Няма мое, няма твое, няма пари за Берое

Мнениеот Fichango » 26 окт 2009 07:17

Не е леко, дане се оправят

theprideofplovdiv
Мнения: 523
Регистриран на: 19 окт 2009 17:52
Skype: dsadsa
Контакти:

Re: Няма мое, няма твое, няма пари за Берое

Мнениеот theprideofplovdiv » 26 окт 2009 08:55

Локомотив Пловдив ми е любимия отбор,но Берое са ми най-симпатичния отбор от всички останали в "А" група.Мисля,че държавата е време да НАПРАВИ нещо за българския футбол,защото толкова клубове стоят на самотек,че вече е направо жалко!Поне при нас заплати се плащат,но няма идея в клуба какво да се прави...

Потребителски аватар
POPCORN
Мнения: 10887
Регистриран на: 25 авг 2008 19:15
Skype: vasil.enevski
Местоположение: София
Контакти:

Re: Няма мое, няма твое, няма пари за Берое

Мнениеот POPCORN » 26 окт 2009 09:26

жалко, че няма пари за такъв отбор !
Люляк, май, финал за купа,
дузпи, шут, греда и супа,
Крейзи, пропуски, картони,
Негър, рикошет, шампиони
Левски, Славия, протокол
Везалов, фамозен гол,
Хикс, сълзи, инфаркт, мустаци
Kрейзи шит, пак декларации
Титла, купа, стадион,
Много кофти син сезон !

Потребителски аватар
acmilan
Мнения: 6647
Регистриран на: 07 сеп 2008 14:56
Местоположение: Стара Загора
Контакти:

Re: Няма мое, няма твое, няма пари за Берое

Мнениеот acmilan » 26 окт 2009 13:53

Дано се оправят нещата,но за съжаление,в нашия град бизнесмените се проявяват като загрижени за клуба,а и за града като цяло,само около избори.Местните бизнесмени даваха пари за отбора около местните избори през 2007 г.,а Ковачки даваше пари около парламентарните избори през тази година.Общото между двата случая е,че след като минаха изборите,парите секнаха!От 10 години съм на почти всеки мач на този стадион и ми е болно!За огромно съжаление към днешна дата не съм оптимист за бъдещето на един от най-големите български клубове! :cry: :cry: :cry:
Дида, Кафу, Неста, Малдини, Янкуловски/Каладзе/, Гатузо, Пирло, Сеедорф, Кака, Шевченко, Индзаги, ст. треньор Карло Анчелоти.

Потребителски аватар
burnstz
Мнения: 410
Регистриран на: 31 май 2009 13:46
Контакти:

Re: Няма мое, няма твое, няма пари за Берое

Мнениеот burnstz » 26 окт 2009 20:08

ОТ КРИЗАТА ЩЕ СЕ ИЗЛЕЗЕ :!: :!: :!:
1916'

Потребителски аватар
burnstz
Мнения: 410
Регистриран на: 31 май 2009 13:46
Контакти:

Re: Няма мое, няма твое, няма пари за Берое

Мнениеот burnstz » 28 окт 2009 22:19

А ето я и истината:
Във връзка с появилите се информации в редица медии Председателят на Съвета на директорите на Берое Дамян Георгиев и Изпълнителният директор на клуба Геньо Петров. Двамата уточниха специално, че не искат да създават задкулисни конфликти и медийни сензации, а държат да уточнят истинското състояние на нещата в отбора. Георгиев за пореден път показа оптимизъм за бъдещето.

"Преди да започнем искам да кажа, че няма нов собственик на Берое към момента. Това не означава, че такъв не може да има утре или вдругиден. Днешната пресконференция е продиктувана от нашето желание да спрем сериозните спекулации тръгнали по медиите относно финансовото състояние на Берое и други неща", каза в началото Дамян Георгиев.

"Няколко дни мислих да не взимам отношение по това, което се пише по медиите и смятам, че всички старозагорци трябва да знаят каква е истината и не е необходимо всякакви спекулации да бъдат тиражирани по вестници и списания", допълни той.

Адвокатът допълни: "Футболистите на Берое са взимали пари последните 5 месеца. Това, което излезе по медиите, че футболистите на Берое не са взимали пари в последните 5 месеца не е вярно. Ако някой от тях иска нека да дойде и да каже, че не е взимал заплати 5 месеца и ще извадим финансови документи от клуба, за да видите за какво става въпрос. В момента по документи клуба дължи на футболистите малко повече от половин заплата и до края на тази седмица ако не платим една заплата ще стане заплата и половина, но не са 5. Второ, всички футболисти получиха премиите си от миналата година, допълнителни премии, защото имаше едно натрупване и взеха сериозни суми към месец юни или юли. Всички футболисти са получили премии за трите победи през новия полусезон, за два равни мача и една допълнителна премия от спонсор, т.е. в момента се дължи само една премия - за мача с Левски. Не знам за какви 5 месеца става въпрос. Ако някой твърди, че футболистите 5 месеца не са получавали заплати нека го каже."

"Другата спекулация от която много се подразних и държа да отбележа е че четох някъде по вестниците, че някой бил казал, че след 10 дена ако не се оправело състоянието нещо ще става. Не знам какво ще става след 10 дни, но ако някой мисли 10 дни да се подиграва с емблемата на клуба да не ги чака, а да си тръгва още утре. Който и да е той. Спекулации аз повече няма да търпя, защото ми стана обидно. Не може ние, Берое, да се смятаме за най-големите клошари в "А" група и не е така. Последния месец в берое лично аз съм внесъл 140 000 лв. Ако това е криза. Да, има криза. Да, няма постоянен спонсор. Да, всички се отдръпнаха, но някак се оправяме. Кажете ми пропуснат мач на някоя от юношеските гарнитури на Берое, кажете ми мач, на който отбора да не е бил на лагер. Кажете ми мач, за който отбора да не е заминал. Всички тези спекулации, които излязоха по вестниците и медиите аз лично ги приемам като обида към мен", каза още председателят на Съвета на директорите.

"Знаете, че тези задължения са стари - от преди 2-3 месеца. Да, има една отборна премия за влизането в "А" група, която не е платена на всички, а само на половината. Тя е от месец юни. Всичко ще се оправи и ще си дойде на мястото, просто ни трябва малко време", допълни Георгиев.

"За две седмици аз чух хиляди неверни неща. Затова пред вас аз казвам какви задължения имаме в момента към футболистите на Берое, но не са 5 месеца, нито след 10 дни ще свърши света", ядосваше се човекът ангажиран със спасирането на Берое сега.

"Четох, че акциите не сме предлагали, че сме поставяли условия, че имало не знам какви спекулации. Аз всеки ден водя разговори с някой. Всеки ден. Очаквам от много места отговор и ви гарантирам, че Берое ще се стабилизира финансово. Най-лесно е някой да дойде и да вземе акциите. Въпросът е кой ще ги вземе. Ако има кандидат, който да осигури цялото финансиране на Берое, казвам пред вас, че сме готови да прехвърлим акциите. На случайни екземпляри, които идват и казват "ние сме така" няма да стане. Аз няма да допусна някой да се подиграва с Берое. Няма да стане!", сподели още той.

Изпълнителният директор Геньо Петров внесе яснота по въпроса с финансовите задължения: "Няма да повтарям думите на Дамян Георгиев. Нещата наистина са такива. Имаме затруднения, имаме забавяне на плащанията, както самия той се изрази до края на месеца ако не платим една заплата оставаме да висим със заплата и малко повече от половина, премията с Левски, която не е изплатена. Другите неща относно финансирането на отбора не мога да кажа, че са нормални. Имаме задължения и към държавни институции - най-вече ДДС и осигуровки, но това нещо не влияе на заплатите на футболистите. Футболистите в момента са наясно, че нещата до Нова година особено ще бъдат трудни и трябва да разберат, че всички трябва да издържим, за да може да се задържи отбора. Особено хората, които изнасят до момента основната тежест на мачовете и на които ще се разчита в бъдеще трябва да са наясно, че място в Берое имат, пролетния полусезон също ще бъдат в отбора, а тези на които основно не се разчита и за които считаме, че не сме в състояние да осигурим тези високи заплати, които са договорени - ще трябва да се разделим с тях. Това е единствения изход да оцелеем. Казвам го съвсем реално. Няма смисъл да се заблуждаваме, че можем да издържаме толкова бройки и толкова високоплатени футболисти и особено тези, които не играят. Тези, които в момента са в основния състав и имат принос за това добро класиране и добрите резултати на отбора трябва да останат и трябва да разчитаме в бъдеще на тях. Така считам, че е редно да бъде и така сме намислили да процедираме в бъдеще."

"Само да допълня нещо - вие виждате, че много европейски клубове в момента също изпитват финансови кризи. Не знам дали имате информация колко отбора в България дължат пари на своите футболисти. Поне 2/3. Излиза, че Берое е най-закъсалия клуб в цяла България, да не кажа света. Няма такова нещо", допълни Дамян Георгиев. "Уточнявам пред вас, че не е така", каза той когато бе нападнат, че информацията идвала от треньора Илиан Илиев.

Още повече яснота се опита да внесе Геньо Петров: "Нека внесем едно уточнение. Отборът на Берое получаваше годишни заплати разделени на 10 месеца. Така като започнем от юли месец до април. Последните два месеца - май и юни - не бяха предвидени футболистите да получават заплати. Имаме предвид, че от тези два месеца футболистите ще получат едни премии, които ще покрият разходите им за тези два месеца и така се получи. Всички футболисти, които имаха депонирани премии от миналата година получиха една прилична сума, няма да уточнявам колко е, защото тя е различна според това кой колко е играл. И това е така. Не са останали без пари в тези два месеца. Не са били без заплати или без средства. Де факто без заплати, но със средства, както беше замисъла."

"От юли месец когато беше вече новата година са получили юлската си заплата и аванс за месец август. Някой ако броил април, май, юни, юли... може да станат 5 месеца, но те си имаха заплати определени и предварително знаеха, че няма да получават заплати за май и юни. Може би разминаването е станало в такава посока. Някой така ги е сметнал нещата", каза още Петров.

Дамян Георгиев бе помолен да обобщи разговора си с Джон Кларк от Енел и развитието по него: "Разговорът беше половин-един час. Доста време. Г-н Кларк беше подготвен със ситуацията в Берое. В общи линии ни беше обяснено, че няма такава политика на компанията да стане собственик на клуба и го обявявам, че първото нещо, което предложих е да прехвърлим безвъзмездно акциите, защото има много спекулации, а има и свидетели, които бяха на разговорите. Първо аз предложих на г-н Кларк акциите на Берое и да финансират изцяло клуба, т.е. да стане тях. Той каза, че няма такава нагласа въобще. Нещо повече той каза, че нямат нагласа да бъдат и генерален спонсор. Каза, че тъй като се чувстват граждани на България и специално на Стара Загора и бизнеса им е тук - ще помислят по какъв начин финансово да подпомогнат Берое чрез някаква рекламна кампания. В какъв размер, кога и как - за това чакаме отговор от централата в Рим. В момента нищо друго не мога да кажа. Предложихме и други варианти на г-н Кларк като това да подпомогнат директно детско-юношеската школа на Берое, но сами разбирате, че г-н Кларк е един представител на компанията, а централата си е в Рим. Всякакви приказки и писанки от типа: "Енел взима Берое" са преекспонирани."

"По въпроса с наемите - една част са изчистени, а други не. Ние им дължим по един месечен наем", каза Георгиев.

Геньо Петров допълни: "Наемите в Берое се дават в началото на месеца за текущия месец. Това, което е за октомври месец, текущия месец трябваше да платим до 10-о число. Все още не е изплатено. Миналата седмица им дадохме един аванс, с който да си покрият наемите. Разчитахме обаче на това, защото сумата, която имаме възможност да разпределим е повече от един наем - да го платят наема и да им останат някакви пари. Много от футболистите обаче практикуват това да не си платят наемите, а да си използват парите за друго и да кажат: "Ами вие не сте ни платили наемите." Затова ще им платим наемите другата седмица, т.е. ще закъснеем с 20 дни."

"Наемите, които плащаме са между 300 и 400 лв., а знаете какви пари получават футболистите", каза Георгиев.

Той каза, че няма конфликт с треньора на отбора: "Аз идвам да уточня, виждам се редовно с Илиан Илиев. Аз нямам претенции към него какво е казал или какво е искал да каже. Искам просто да уточним нещата. Това какво е финансовото състояние на Берое, кой наем е платен и кой не е работа да ръководството и не на никой друг. Това, което се пише и казва е едно. "

"Няма напрежение. Защо да има. Ако до 10 дни няма светлина какво става? Да не свършва света? Вие коментирате и интерпретирате едни думи на Илиан. Говорете и с него", сподели още председателят на Съвета на Директорите.

"На треньорското ръководство дължим с една заплата повече отколкото на футболистите. Два месеца закъсняват. Получили са за юли и август. Остава септември и октомври", допълни Георгиев.

Той заяви, че според него в отбора има настроение: "Не смятам, че отбора играе без настроение. Да играят и сега напук. Не съм съгласен, че няма настроение, има и такива мачове. Не ми е работа да коментирам играта, мога да я коментирам на стадиона като чопля семки."

"Илиан Илиев води подготовката, кой ще стои на пейката ще решат треньорите. Няма кой да стои. Нека не излезе грешно, че влизаме в конфликт. Няма такова нещо. Не знам какво точно е казано, затова искам да уточним нещата", каза още Георгиев.

Председателят на Съвета на директорите обясни какво предлага на разговорите си с представителите на фирмите: "На всеки един разговор, с който и да разговарям, а аз всеки ден разговотрям с някого, предлагам като първи вариант: подаряване на акциите на Берое безвъзмездно. Единственото, което поставям като условие е да се осигури бюджет на Берое, осигуряващ му право на участие в "А" група. Всички сме наясно за какви пари става въпрос. Това е единственото условие, което поставям. И мисля, че съм прав - иначе да ги дам на някой и да изпадне в окръжната и да приключваме въпроса. Никакви други условия не поставям. Втори вариант - основен спонсор, генерален спонсор, от типа на Брикел и други такива и трети вариант - рекламиране на дейността на фирмата по подходящ начин - на стадиона, на фланелки, на гащета, по автобуси и т.н. И четвърти вариант, който в момента използваме е от тук и от там да вземем някакви пари, за да осигурим бюджета, за да може отбора да пътува, да получава заплати, детско-юношеската школа да пътуват и играят и да не провалим някоя среща."

"Има хора от старозагорския бизнес, които и в момента дават пари. В това число е и Булсатком, които макар че са софийска фирма също са старозагорци. Има и 3-4 фирми, които дават, но тези суми, които те дават не могат да покрият бюджета на Берое. Това е проблем. Има хора, които продължават да дават пари, за което им благодаря", каза още Георгиев.

Той уточни, че още не се говори за продаване на футболисти: "Много е рано да се говори за трансфери на футболисти през зимата, тъй като нещата в Берое могат да се сменят за два дена. В момента не мога да коментирам дали ще има или няма трансфери. Дай Боже всеки клуб да искат футболистите му и дано да е така. Аз нямам информация някой да е искан. Чувам и аз някои неща, но до там. Така или иначе ако ситуацията се промени и в момента преговаряме с някои фирми всичко може да стане. По принцип всичко е възможно и като трансфер, но въпроса е на каква цена."

По въпроса с ангажираността на общината и липсата на пари в актуализирания бюджет за Берое Дамян Георгиев каза: "Новият проектобюджет не е почнал да се прави. Това, което утре ще се обсъжда на общинската сесия е корекцията на стария. Ние имаме входирано писмо до община Стара Загора, в което искаме 4-5 неща, с които общината може да помогне. Някои от тях вече се осъществяват - едното от тях е ползване на автобуса. Едното от тях е ползване на автобуса, знаете вече го ползваме. Има някои неща, които сме поискали. Едно от нещата, които сме поискали е да се чисти стадиона преди всеки мач. Онзи ден видяхте какво беше. Уж се разбрахме да го правим... Другото, което искаме е включване в бюджет 2010 на Берое със субсидия. Ще има разходи. Ако това, което на всички ни се иска - да дойде мощна компания и да стане собственик."

"Да, има няколко човека, с които сме разговаряли за всички акции. Водим още разговори, в момента не мога да кажа", сподели още Георгиев.

Запитан да заеме позиция относно коментара на Beroe Online за безхаберието на община Стара Загора към базата и клуба адвокатът каза: "Не съм чел, не мога да коментирам и не мога да зная за какво става въпрос. Всеки може да си изказва мнението."

Той обясни, че нещата в Берое далеч не са най-лошите: "Ситуацията е такава в 90% от клубовете в България. Който прояви разбиране - добре, който не... Имаме и дублиращ отбор, който последните мачове не е проявил желание."

"Смятам, че в по-малък състав работим по-бързо. Нашата цел е да осигурим парите възможно най-скоро, виждате горе-долу за какви пари става дума на месец", коментира Георгиев съкращаването на ръководните органи.

"Разговори с Дечко Колев сме водили на два пъти. Това обаче са търговски неща, не мога в момента да обяснявам какви разговори сме водили. Ако г-н Колев реши да ви каже - добре. Вероятно знаете нещо, защото разговора с него го водихме трима човека, а виждам, че и Вие знаете нещо", отговори той на директен въпрос дали е преговарял с Дечко Колев.

"Няма никакво значение явно на кое място е отбора. И на първо да бяхме пак щеше да е такава ситуацията. Ние искаме да подарим отбора, но трябва да знаем на кого го подаряваме. Разбирате каква е тежката задача. Вие не знам дали мислите, че всеки ден има хора, които искат да взимат Берое. Един иска да даде 10 000 лв. и да вземе Берое, друг иска да не каже колко пари ще дава. Има и такъв принцип в бизнеса - взимаш нещо, за да го затриеш. Тук също е икономика. Това е търговско дружество", каза още Георгиев.

"Ще стискаме зъби и ще чакаме да се появи купувач. С много хора се срещаме и много отговори чакаме. Аз съм оптимист. Нека спрем да правим интриги за 3, 5, 10 дни и месеци. Какво ще стане след 10 дни? След 10 дни Берое пак ще го има. За това съм дошъл да го кажа. Не дойдохме тук да влизаме в конфилкт с някой, а да уточним как стоят нещата. Мен лично ме обиди, че Берое излезе, че е най-клошарския отбор в България, а не е така. Имаме 36 професионални футболисти с 5-6 човека в дублиращия отбор. Берое е ставал шампион с 19 професионални футболиста. Казвам го, защото трудно се намират пари за толкова много неща. Не съм ги сключвал аз тези договори. Трудно се намират пари за толкова хора за осигуровки и квартири. Има 5 треньори на мъжкия отбор и двама на дублиращия. Такава е била ситуацията. Преди 3 месеца, за да се вземат тези футболисти е имало финанси. А сега е по-трудно, защото всеки казва, че ние сме 60 човека", допълни той.

"Договорите дават възможност да ги съкратим, но при трансферен период. Вероятно ще оптимизираме структурата. Всяка фирма и клуб прави нещата според бюджета си. Може да дойде и Берлускони и да каже, че иска 66 футболиста, но ако така вървят нещата и това се случи, което очакваме ще съкратим щата с хора, които в момента не играят. Това го има и във футбола, взимаш хора. Като махаш хора може и да вземеш", сподели още Председателят на Съвета на Директорите.

"Няма пари във фирмите и това е истината. Имаше свободни пари, в момента първото, което направиха е да свият рекламните бюджети. Тъй като нашия бюджет в момента е на един от големите в България е срив и започваме да намаляме. Какво да правим? Или се появява някой голям. Стана обаче един месец и не се случва. При нас не е толкова лесно да дадем отбора на някой непознат", каза Герогиев.

"Дълговете, за които се говорят са на старото дружество Берое и при нас не ги търсят. Те са задължения на старото дружество и има синдик. Новото дружество дължи осигуровки и данъци в малък размер. Не са такива баснословни суми и може да се реши лесно. Старите задължения не могат да създадат проблем. Лицензът го дава футболния съюз, имаме решение на правната комисия и Изпълкома", сподели той в края запитан за задълженията към НАП и евентуални проблеми с лиценза.
1916'


Върни се в “Берое”



Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 23 госта