grasiani написа:Tommi написа:Има един, който се излага, но не съм сигурен дали съм аз.

Парите трябва да бъдат изработени по някакъв начин, за да може да раздадеш заплати и да покриеш другите разходи. Ако имаш двама работника, които на месец ти изкарват печалба 1800 лв., от къде да им дадеш заплати по 1000 лв? При професии, които не генерират БВП е друго, например при държавните служители разходите за заплати се предвиждат в бюджета. Но примерно ако от другия месец трябва да им се дават със средно 300 лв. повече, тези пари трябва да дойдат от някъде.
Не знам кой се излага като така упорито защитава тезата как нещо не можело да стане,има си начини въпрос на желание,математика ,финансов контрол и дисциплина а и виждане на нещата,ако ще изкарвам 1800 лева първо аз трябва да си наредя приоритетите аз какво искам да направя и колко искам да изкарвам както се казва чипа трябва да се смени, тука този спор във форума сме го водили многократно защо как и какво трябва да се подобри за да се вдигне минималната заплата,аз на този етап виждам една минимална около 450-500 за напълно реална и възможна цел,а в близките 3-4 години според това как се развива икономиката и събираемост на данъци и други икономически лостове едно всяка година около 30-40 лева повишаване също за възможно,така че да седим на тая мантра как нещо не може да стане и само да се казваме как нещо не е възможно ще си седят хората в калта и само ще се вайкат,просто има ли желание и достатъчно твърдост и се работи за хората може да се постигне,просто до сега никое правителство не си е направило за цел и приоритет да вдига минималната работна заплата,винаги се е защитавал работодателя и неговите желания ами нека сега малко обърнем нещата,не сте ли съгласни.В края на краищата пък в една държава работещите са повече от фирми чорбаджии, редно е сега пък работещите да са в полезрението на държавата иначе влезем ли в твоята спирала да не правим нищо и само да чакаме и след 23 години ще си седим с ниски заплати.Щом бизнеса за толкова години не може да подсигури нормални доходи на хората за нормално съществуване , значи бизнеса не е редовен или просто си гледа неговия интерес в такъв случай държавата трябва да се намеси а не да се крие като щраус пред проблемите,повечето ни проблеми като държава и хора идват от ниските доходи убеден съм.Аз съм за по силно държавно участие във всички сфери на обществото явно по силна държава по добър просперитет,повече бизнес-олигарси,ниски доходи и мизерия това са фактите и няма как да се избяга от тях.
Приятел, къде са 450 лв., къде са 1000 лв.

Нали досега коментирахме минимална работна заплата 1000 лв. Но дори и рязко увеличение до 450 лв. е много опасно за икономиката. Трябва да се търси поетапно нарастване в близките няколко години. Работната заплата не е някакъв изолиран показател, който да си го променяме без да се съобразяваме с редица други фактори. Рязкото увеличение ще има точно противоположен ефект на този, който ти си мислиш.
А да не говорим, че единствената полза от минималната заплата е, че тя служи като предпазна мярка да не се получи истинска експлоатация на работниците. Да не би европейските държави, в които няма минимална заплата да са по-зле от нас? Стандартът и благосъстоянието се повишават чрез увеличаване на инвестициите, на производителността, на БВП и др.
А бизнесът е зле, защото всеки от кол и въже стана бизнесмен. И у нас колкото по-голям мошенник си, толкова по-голям бизнесмен си. В "белите държави" хората учат по няколко години в най-престижните университети, за да се научат как се прави бизнес и как се управлява, като плащат за това по 70 000 долара, ама нашите бизнесмени си знаят всичко и могат всичко.