Red_Neck написа:Излишно политизирате темата!
Ако се чудите защо - защото имат едни от най-високите данъци!
Ето Ви една справка:
Данъците в Швеция
Среден общински данък върху дохода 31,56%
Национален данък за доходи над 372 100 крони (~ 37 000€) годишно 20,00% - към това се прибавя общинския данък!
Национален данък за доходи над 532 700 крони (~ 53 000€) годишно 25,00% - към това също!
Среден данък за църквата 0,99%
Среден данък за погребение 0,22%
Данък върху приходите от дивиденти и лихви 30,00%
Национално социално осигуряване за самоосигуряващи се лица 29,71% + 7% такса за пенсионно осигуряване
Национално социално осигуряване за наетите лица 29,71% за сметка на работодателя + 7% такса за сметка на служителя - при такава ставка за работодателите - половината ще фалират у нас!
Максимален осигурителен доход 412 377 крони (~41 000€)
ДДС 25%
Така, типично по нашенски виждаме само положителното. Ако подобни данъци влезат в сила у нас и ИМА СЪБИРАЕМОСТ- ние също бихме си позволили подобна социална политика! Държавата за да даде нещо на обществото, трябва да го вземе от някъде - пак от обществото. Т.е. преразпределя. Ако ви "ударят" доходите с 50%, 7% здравни, 5% повече ДДС и т.н. ще подскочите до тавана!
Тогава ще твърдите, че държавата Ви ограбва! Северните страни( твърди се, че е заради климата) имат различно отношение към стойността на човешкия живот като цяло. Според някои е поради исторически ниската стойност на гъстота на населението.
Темата е дълга ... Ако има интерес от някой може да я обсъдим. Аз самият съм живял няколко години в държава с подобна система на социална политика и много добре мога да направя съпоставка.
ПП: Внимавайте какво си пожелавате!
Ако знаеш колко пъти съм го писал това тук... Ама умниците си знаят едно - комунизъм било там. А всъщност е най-дивия капитализъм, който може да има - с отвратително високи данъци. Но тия високи данъци се отплащат в крайна сметка. Но кой в България да мисли...нашия народ все е най-умния, все много знае...