doktora25 написа:В другата тема го обясних, ще го кажа и тук. Новият реактор не може да бъде изпратен директно в Козлодуй и от утре или от догодина да заработи просто защото площадките върху които са били поставени 1-4 блок са технологично несъвместими с него. За да заработи е необходимо да бъде изградена и лицензирана нова площадка там. Понастоящем лицензирането доста е затруднено, защото трябва да се получи одобрението на всички държави-членки на ЕС. Сред тях има такива, отказали се от ядрената енергетика, също лобисти за затварянето на 3 и 4 блок на Козлодуй и те биха задали съвсем логичния въпрос: защо искаме да изградим и лицензираме нова площадка, при положение че вече имаме лицензирана в Белене, в която сме вложили вече толкова пари. С други думи шансът това да се случи е доста малък или поне не преди да заработи Белене. Така че позицията на ГЕРБ че са за ядрената енергетика и против Белене нещо не ми се връзва, още повече че използват страха на хората от ядрени опасности, за да пропагандират срещу Белене.
Извинявай, но освен в енергетиката в коя друга област Русия има някакво влияние било едностранно или двустранно? Именно чрез енергетиката тя иска да прокара своите капитали и да заздрави икономическите си отношения с нас и с европейските страни и по този начин да намали зависимостта ни от Щатите, в което не виждам нищо лошо.
Никой от Герб не е казал, че директно ще бъде поставен и ще заработи. Казвам ти какво е тяхното мнение-че не са против ядрената енергия като цяло, а против Белене...
Каква икономическа или енергийна зависимост имаме от щатите?
doktora25 написа:
Колкото до това как ГЕРБ се съобразява с гражданите си май бързо забравихте АКТА. Как бе подписан зад гърба на хората, как последва недоволство и резултатите от това недоволство бяха подписваме, но "с особено мнение".
doktora25 написа:Колкото до АКТА за какво съобразяване с общественото мнение може да става дума? ГЕРБ го подписаха! Не мисля че има основания да се твърди, че БСП щяха да го подпишат ако бяха на власт, възможно е, но няма основания да се твърди.
Хайде уточни се...
doktora25 написа:А по отношение на Набуко и Южен поток, аз ясна предизборна и следизборна позиция на ГЕРБ не съм чул: твърдо за или против и кое да е с приоритет. Общо взето изчакваха на къде ще задуха вятърът. За сравнение БСП бяха обявили твърдо за и за двете, Южен поток с приоритет. Но трябва да призная, че ГЕРБ постигнаха успехи и в двете посоки. Друг е въпросът дали договорът не можеше да бъде подписан по-рано и дали щеше изобщо да бъде подписан, ако цяла Европа не бе казала преди това да на едното и не на другото. Беше обаче изключително грозно от страна на премиера да се хвали наляво и надясно че от 3 договора с руснаците 2 е развалил.
Я ми покажи някъде позицията на бс/к/п за тези два потока. А от предизборни или следизборни позиции няма голяма полза, но все пак ми ги покажи да ги видя. Иначе позицията на Герб се изрази в действия. А не ми отговори на един въпрос-защо бс/к/п не поискаха референдум за спирането на 4-ти блок? Така де-ти избирателно си отговаряш, на каквото ти е удобно.