ntodorov написа:Насе. За това и аз уважавам Славия. Оня ден в София видях много беловласи хора на преклонна възраст, които бяха със значки на Славия. Истински фенове. Какви претенции можем да имаме към този истински и най-стар БГ отбор ?
Тук си мерим пишките, кой е по-стар, кой по-истински, кой е по-по. Не знам дали е от годините, възрастта, възприятията ми и усещането ми, но за мен историческите анали нямат такова значение, каквото има сегашната действителност около мен. ПСФК, ПК, ОФК, ФК - през оная работа ми е. Искам да виждам работещ и силен Черноморец. Този Черноморец го обичам в пъти повече от префърцунения Балъков такъв. Не, че името му беше различно от ПСФК, но във времена на стагнация, ограничения, паричен дефицит и дългове натрупани от чужд масраф да вадиш три ( 3 ) отбора за 18 месеца и трите отбора да са сред "богопомазаните" в класирането говори за качество, класа и правилност в методиката и управлението в клуба. Все неща, които през годините са ни убягвали - я с партийна, я с чуждо-комерсиална повеля. Убеден съм, че това е начина и, ако до преди година се ядосвахме, че си "разваляме'' отбора, като продаваме, сега вече понасям тези вести спокойно и с надежда.
ПС: Уважавам и хората историци, но нека не преиначаваме и днешната действителност. Нека я оставим да се развива и да поема в аналите и статистиката. Такава, каквато е.
Както писа и Наско. Не ни пречи да приемаме фактите такива, каквито са. Ако за някой ПСФК е на 7 седем години за мен Черноморец е много по-голям - в пряк и преносен смисъл. Черноморец е детството ми, включая и това на дедите ми. Абревиатурите пред това име и след него са, като слиповете ми. Днес надявам едните, утре другите, но "оная" работа в тях винаги е с мен... независимо от различията.
Славия та Славия, какво се получава със Славия през 1945г., обединява се с още два отбора под името Славия 45 и се пропангандира че е нов отбор нямаш нищо общо с фашиското минало, през 1949г. са закрити всички български клубове с изключение на военните клубове и се основават ДСО-тата (доброволните спортни организации), половината играчи на Славия попадат в новооснованото ДСО Строител, което в началото на 1951г. е разделено на ДСО Строител и ДСО Ударник, като ДСО Строител остава във А група а новия отбор ДСО Ударник започва в Б група. ДСО Ударник е основано през 1951г. и през пролетта на 1957г. се преименува на физкултурно дружество Славия, документално Славия е наследник на ДСО Ударник основано 1951г. Сега да направим съпоставка с ЦСКА, документално води началото си от 1913г. с регистрацията на Клуб футбол, през 1919г. се обединява с още няколко клуба под името Атлетик, през 1923г. се обединява с ОСК Слава под името АС 23, през 1944г. се обединява с Шипка-Победа и Спартак (Подуене) под името Чавдар. Чавдар ползва документацията на АС 23, бланки членски карти на Чавдар са на АС 23, после Чавдар минава към военните под името ЦДВ и през 1948г. се обединява с Септември под името Септември при ЦДВ, като през 1949г. Септември се отделя и е възстановен. А знаете ли защо ЦСКАрите искат да са основани през 1948г. защото ЦДВ (Чавдар) са били във втора софийска дивизия, срам ги е от миналото на клуба си, искат винаги да са били в първа дивизия (А група), това е глупост и комплекси всеки клуб има триумфи и падения, Милан е играл в италианската серия Б, но не са променили историята си, за да прикрият този срамен факт.