Диалекти от родния край
Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist
Re: Диалекти от родния край
В Русе на "тостери" им викат-тостове.
Ето я нашата купа-http://hellp.net/wp-content/uploads/2012/12/Cvetan_Vasilev_s_Botev.jpg
- blue magic
- Контакти:
Диалектните форми наистина са много забавни.
Но най-интересно за мен бе, когато в македонския край употребяваха думата "студ" в женски род:
"Гледай каква студ е навън!" - казваха - и нищо не можеше да ги убеди, че това е погрешно.
Но най-интересно за мен бе, когато в македонския край употребяваха думата "студ" в женски род:
"Гледай каква студ е навън!" - казваха - и нищо не можеше да ги убеди, че това е погрешно.
Ние сме ЛЕВСКИ, ЛЕВСКИ СОФИЯ!!!
- Black&White1926
- Контакти:
fr3ak_boy написа:Мисля, че тук е мястото да питам пловдивчани ползват ли още думичката айляк, защото в момента в Габрово стана много популярна?
http://www.vbox7.com/play:0c384212
Офтопик:
Офтопик:
А по Македонията (Благоевград и региона) съм забелязала, че не използват въпросителната частица "ли".
Казват, например: "Ти познаваш го това момче?" с въпросителна интонация.
Казват, например: "Ти познаваш го това момче?" с въпросителна интонация.
"Свестните у нас считат за луди, глупеца вредом всеки почита".
- Avanti_Ragazzi
- Контакти:
И един жаргонен израз:
Пре..а Постата!!!

Пре..а Постата!!!

Чардар, Ловеч, Микре, кои сте всъщност вие? Знаем, че сте само фенове на Литекс! Фенове на Литекс шаляляля, ооо фенове на Литекс шаляляляла!
fr3ak_boy написа:Мисля, че тук е мястото да питам пловдивчани ползват ли още думичката айляк, защото в момента в Габрово стана много популярна?
Постоянно и навсякъде. За мен лично , най-пловдивските думи са майна, айляк и густо. Един от най-популярните лафове е ,когато някой те пита "Как си" и да му кажеш "Бичи айляк". Или "Какво ще правиш днес" и да кажеш - "Айляк съм цял ден"
Поздрави за хубавата тема и дискусията в нея. Изчетох я с интерес
- krasimilkov
- Контакти:
MORSKI написа:krasimilkov написа:Bourgas написа:Паткан наричат големите плъхове, които например са по мазите.
По-кое!!!
не знаеш какво значи мазе?
На мазе в множествено число в Кюстендил се казва мазета!!!Мазите как се получава
Последна промяна от krasimilkov на 20 май 2012 17:36, променено общо 1 път.
Ами просто по Варна и Бургас казваме "маза", а не "мазе", оттам се получава. 
"Свестните у нас считат за луди, глупеца вредом всеки почита".
krasimilkov написа:На мазе в множествено число в Кюстендил се казва мазета!!!Мазите как се получава
лесно , как
Laetitia написа:Ами просто по Варна и Бургас казваме "маза", а не "мазе", оттам се получава.
Дядо ми, лека му пръст, казваше хизба. Мийка също е наш патент. А относно "въй", то си е ямболско. Ние казваме : Въъъ или А въъъъ
А иначе тук си има всичко, стара публикация, не можах да намеря оригиналното сайтче, но и това става, може би сте го чели.
Офтопик:
ЗА ЧЕРНОМОРСКИТЕ АКУЛИ ГОЛЕМИ РИБИ НЯМА!