“Няма причина в България заплатите да са толкова ниски.”

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
Botevist_1912
Контакти:

Re: “Няма причина в България заплатите да са толкова ниски.”

Мнениеот Botevist_1912 » 04 май 2012 19:08

Нормално е, защото в Германия се произвежда абсолютно всичко (що е казано и от врабче мляко) . А я иди в някой хипермаркет тука и почни да търсиш стоки на които пише: Made in Bulgaria. Ще ги преброиш на пръстите си.

[/quote]

Щом е нормално според теб това е още по-страшно и по-лошо.
Следователно пазарната ни икономика е пълен боклук и не може да осигури нормален живот на народа. При социализма сме имали по-висока покупателна способност и по-ниска безработица от пазарната икономика в България.
БОТЕВ ПЛОВДИВ Е НАЙ–СТАРИЯТ ФУТБОЛЕН КЛУБ В БЪЛГАРИЯ. БОТЕВ ПЛОВДИВ Е НАЙ–ВЕЛИКИЯТ ОТБОР.

Потребителски аватар
galin56
Контакти:

Мнениеот galin56 » 04 май 2012 19:16

Botevist_1912 написа:
Нормално е, защото в Германия се произвежда абсолютно всичко (що е казано и от врабче мляко) . А я иди в някой хипермаркет тука и почни да търсиш стоки на които пише: Made in Bulgaria. Ще ги преброиш на пръстите си.

Следователно пазарната ни икономика е пълен боклук и не може да осигури нормален живот на народа. При социализма сме имали по-висока покупателна способност и по-ниска безработица от пазарната икономика в България.[/quote]
Ми нормално е бе човек, в България всичко се внася, селското стопанство се ликвидира, българските заводи умишлено се фалираха, безработицата нарасна. Няма как да лежиш на кревата(безработен), всичко да си внасяш от чужбина и да чакаш високи заплати и ниски цени. Нормално е една германска стока да е по-евтина в Германия отколкото тук. Нормално е да им е по-евтина захарта защото имат развито земеделие, а ние ликвидирани стопанства. Нормално е да имат по-високи заплати защото са най-големия производител на коли, автобуси, камиони и т.н. Ние имахме Чавдар и го закрихме. Е без производство няма заплати. Без земеделие няма ниски цени на храните.

Потребителски аватар
galin56
Контакти:

Мнениеот galin56 » 04 май 2012 19:17

Botevist_1912 написа:

Следователно пазарната ни икономика е пълен боклук и не може да осигури нормален живот на народа. При социализма сме имали по-висока покупателна способност и по-ниска безработица от пазарната икономика в България.

Ми нормално е бе човек, в България всичко се внася, селското стопанство се ликвидира, българските заводи умишлено се фалираха, безработицата нарасна. Няма как да лежиш на кревата(безработен), всичко да си внасяш от чужбина и да чакаш високи заплати и ниски цени. Нормално е една германска стока да е по-евтина в Германия отколкото тук. Нормално е да им е по-евтина захарта защото имат развито земеделие, а ние ликвидирани стопанства. Нормално е да имат по-високи заплати защото са най-големия производител на коли, автобуси, камиони и т.н. Ние имахме Чавдар и го закрихме. Е без производство няма заплати. Без земеделие няма ниски цени на храните.[/quote]

Потребителски аватар
Botevist_1912
Контакти:

Мнениеот Botevist_1912 » 04 май 2012 19:18

Тези които имат възможност да започнат да плащат по-големи заплати на работниците а не да се водят от останалите фирми. Пример: Тока ни струва колкото в Германия, идентични разходи за произвеждане и доставяне, идентична цена - един работник в ЕлектроЦентрала или енергото в Германия взима 10 пъти повече отколкото българина. Бензиностанция на Лукойл - цената и потреблението на бензин еднакво навсякъде - бензинджиите в Бг взимат 7-8 пъти по-малко от ЕС и т.н. и т.н. Тези големи компании като вдигнат заплатите от там ще се вдигне платежоспособността на част от населението, което ще доведе до увеличаване на потреблението и малкия бизнес ще процъфти, ще намалее безработицата и ще се вдигне минималната. А за устойчив растеж на заплатите трябва развиване на родното производство и увеличаване на данъците - особено на корпоративния трябва с пъти да скочи.

Звучи добре, но имам един въпрос.
Как точно ще принудиш компаниите да увеличат заплатите на работниците ? По-високи заплати - по-ниска печалба за капиталиста и обратното, така че не виждам защо компаниите да си намаляват печалбите, докато има хора, които им работят за 400 лв.
БОТЕВ ПЛОВДИВ Е НАЙ–СТАРИЯТ ФУТБОЛЕН КЛУБ В БЪЛГАРИЯ. БОТЕВ ПЛОВДИВ Е НАЙ–ВЕЛИКИЯТ ОТБОР.

Потребителски аватар
galin56
Контакти:

Мнениеот galin56 » 04 май 2012 19:25

Botevist_1912 написа:
Тези които имат възможност да започнат да плащат по-големи заплати на работниците а не да се водят от останалите фирми. Пример: Тока ни струва колкото в Германия, идентични разходи за произвеждане и доставяне, идентична цена - един работник в ЕлектроЦентрала или енергото в Германия взима 10 пъти повече отколкото българина. Бензиностанция на Лукойл - цената и потреблението на бензин еднакво навсякъде - бензинджиите в Бг взимат 7-8 пъти по-малко от ЕС и т.н. и т.н. Тези големи компании като вдигнат заплатите от там ще се вдигне платежоспособността на част от населението, което ще доведе до увеличаване на потреблението и малкия бизнес ще процъфти, ще намалее безработицата и ще се вдигне минималната. А за устойчив растеж на заплатите трябва развиване на родното производство и увеличаване на данъците - особено на корпоративния трябва с пъти да скочи.

Звучи добре, но имам един въпрос.
Как точно ще принудиш компаниите да увеличат заплатите на работниците ? По-високи заплати - по-ниска печалба за капиталиста и обратното, така че не виждам защо компаниите да си намаляват печалбите, докато има хора, които им работят за 400 лв.

Прав си. В условията на пазара на труда това е най-трудната част. Единствения начин чрез който държавата може да повлияе в тази насока е изключително високи данъци корпоративен, и други там мисля че имаше на оборота и други. В Германия корпоративния данък е 40%, тук 0%. И от там данъчни облекчения само за тези които дават по-големи заплати. Примерно ако средната заплата на работниците е над 1000лв. вместо 40% ще платиш данък 30 или 25%, така хем работниците доволни хем работодателя, защото ще спести от данъка, а държавата пак ще си вземе дължимото защото работника ще си похарчи парите и те пак ще се влеят в икономиката. Това е единствения начин, друг няма.

Потребителски аватар
Botevist_1912
Контакти:

Мнениеот Botevist_1912 » 04 май 2012 19:45

Така е, съгласен съм с теб, galin56. Даже бих добавил, че според мен прехода у нас беше режисиран именно от западняците, за да ни съсипят производството и селското стопанство и да си отворят нов пазар, макар и малък като нашия. Първо ни отнеха пазарите в Русия, а после и направиха приватизацията, която доуби нашата икономика. Умишлено беше унищожено производството и селското стопанство на България. Но сега западняците също закъсват за нови пазари, от които се нуждае капитализма и кризата почти по целия свят е очевидна.

Потребителски аватар
Sh. Group
Контакти:

Мнениеот Sh. Group » 04 май 2012 19:52

Един простичък пример от българската действителност - защо по дяволите бе намалено ДДС -то на хотелиерските услуги ? - може би собствениците на хотели не печелят достатъчно и са страшно бедни, и бъркат по кофите. Защо не се намали ДДС-то за някои други жизненонеобходими стоки - бензин, ел. енергия, газ, хляб ? Истината е много проста - докато в България абсолютно всеки не се научи да плаща за това, че потребява блага и печели от това, и 1000 евро да е минималната заплата пак ще сме на същия хал. Пред очите ми собственик на хотел 4 месеца не плаща осигуровки на работниците си и причината, която изтъква е - "няма да плащам - яд ме е на държавата", а държавата в лицето на контролните органи и пръста си не мърда за да го принуди да плаща. Държавата е абдикирала от бизнеса - обслужват се само частни интереси и всеки дели само на едно - е как да стане тогава ?
Това е вашият жалък черен животец - и единственият светъл лъч сме ние...

Потребителски аватар
magga
Контакти:

Мнениеот magga » 04 май 2012 20:01

http://www.meganews.bg/%D0%A1%D0%B2%D1% ... 1946/.aspx

Това кога ще стане в България ? Никога !! Тук всеки да е шеф и толкова и дайте 1000 евро и аз искам милиони и да не работя ама няма ... като знам как се трудят 80 % от българите ... достатъчно съм бачкал тук и там и никъде не се е свършило нещо, освен ако шефа не се развика поне 5 пъти и заплаши с уволнение или глоби ... а това че са ниски заплатите е така ама кой ще накара някой частник да дава по 1000 лева минимум ? Никой, както и мен не могат да ме задължат у нас да не ходя гол, така не могат да идат и да кажат на шефа на някоя голяма фирма да дава на работниците дадени пари ... ако някой може да ми обясни как ще стане да заповяда :)

Потребителски аватар
Tommi
Контакти:

Мнениеот Tommi » 04 май 2012 20:03

galin56 написа:Много истини има в статията и една огромна лъжа. В България няма как минималната заплата да стане 500 евро още утре ако ще и който и да е на власт. Страната толкова е забатечена, че почти няма на къде повече. Реално и постижимо е 600-700 евро минимална заплата след 7-8 до 10г. ако още утре някой се задейства в правилната насока. За да тръгнем напред първо трябва да няма безработица. Няма да работиш за 300лв. - ами като гладуваш ти и децата ти 3 месеца на 4-я ще проработиш за 300лв. Затова трябва да няма безработица та да няма кой да дойде на твоето място. После трябва да се инвестира в качествено образование(не дори и да не ходят на училище да проминават в по-горен клас и да се обърне внимание на техникумите и да се застъпват най-различни специалности и най-важното в научни институти като БАН. После да се започне родно производство (не да чакаме ПРОСЛОВУТИТЕ ЧУЖДИ ИНВЕСТИЦИИ И ДА РОБУВАМЕ НА ВСИЧКИ) като това производство да се развива от тези научни институти. Да се въведат строги закони срещу корупция, престъпници и рушвети особено при обществените поръчки. Тези които имат възможност да започнат да плащат по-големи заплати на работниците а не да се водят от останалите фирми. Пример: Тока ни струва колкото в Германия, идентични разходи за произвеждане и доставяне, идентична цена - един работник в ЕлектроЦентрала или енергото в Германия взима 10 пъти повече отколкото българина. Бензиностанция на Лукойл - цената и потреблението на бензин еднакво навсякъде - бензинджиите в Бг взимат 7-8 пъти по-малко от ЕС и т.н. и т.н. Тези големи компании като вдигнат заплатите от там ще се вдигне платежоспособността на част от населението, което ще доведе до увеличаване на потреблението и малкия бизнес ще процъфти, ще намалее безработицата и ще се вдигне минималната. А за устойчив растеж на заплатите трябва развиване на родното производство и увеличаване на данъците - особено на корпоративния трябва с пъти да скочи. Така ще имаме покачване на мин. заплата и повишаване на качеството на инфраструктурата и социалните услуги. Това са моите разсъждения, в които съм убеден, също така съм сигурен че не може да стане за по-малко от 7-8г. който предложи по-малко - лъже, а който ми повтори разсъжденията и докаже че ще изпълнява подобен план, ще гласувам за него, лошото е че никой явно не милее за държавата както мен(поне от политиците).

Непостижимо :!: :)
Не може да няма безработица, това не е реално.
Проблемите на образованието са много сериозни, тях няма да ги коментирам.
Не може компаниите просто така безразборно да увеличават заплатите, да се увеличава платежоспособността и потреблението, да се увеличава минималната заплата и т.н, за да процъфти бизнеса. Това ще ни вкара в такава инфлационна спирала, че после ще се чудим как да излезем от нея. А също така какво означава, че чуждите компании трябва да увеличават заплатите, без да се водят от останалите? Трябва добре да се прецени увеличаването на заплатата какви ползи може да донесе за конкретната компания, защото ако тези ползи не са съществени, ще означава, че компанията просто увеличава разходите си и дава предимство на конкурентите. Нито една компания няма да го направи.
Какво лошо има в чуждите инвестиции? Трябва да се стремим към привличане на колкото може повече чужди инвестиции. Най-хубавият пример е Китай. Преди време САЩ и развитите страни от Западна Европа изнасяха производствата си в Китай, с което помогнаха изключително много за икономическото развитие на азиатците - и с финансови средства и с ноу-хау и с много други неща. А през последните години вече се забелязва обратният процес - за 2010г. китайците са инвестирали над 5 млрд. долара в САЩ и осигуряват работа на американците. Прогнозите са, че до 2020г. ще инвестират 1 трилион в други държави.
Георги Аспарухов - Гунди към ръководството на Милан: "Има една страна България, в тази страна България има един отбор Левски, може и да не сте чували за него, в този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!

mirodes
Контакти:

Мнениеот mirodes » 04 май 2012 20:19

Прост народ -слаба държава.Като са тъпаци болшинството от сънародниците ми така ще е.За съжаление и другите българи патят от тяхната тъпота.След 1997г нещата в България потръгнаха.Заплатите в държавния сектор и пенсиите се увеличаваха поне два пъти в годината.България бе много преди Румъния и даже искахме да ни отделят от пакета с нея за ЕС.Сега къде е Румъния ,къде сме ние.Наскоро бях на една конференция с румънци и поляци.Румънец на същата позиция като моята получава два пъти по-голяма заплата от мен,а поляка 3,че и 4 пъти по-голяма.Но 2001г хората си избраха за управник един мадридски мошеник,който трудно говори български език.Същият им обеща за 800 дена да ги оправи и тъпаците гласуваха за него.После пак за него,мошеника Доган и комунистите.Накрая си избраха и бодигарда му.Е как да се оправят нещата?Ами гласувайте си за царя,пазвантина му и комунистите и това ще ви чака занапред.Лошото е само и че аз трябва да страдам заради такива тъпаци.Сега можеше работната заплата да е по-висока от румънските-т.е поне двойно по-висока,цената на ток,парно,хляб и други неща от първа необходимост да са по-ниски.Но прост народ,много прост.

Върни се в “Свободна зона”