Мнениеот galin56 » 04 май 2012 19:05
Много истини има в статията и една огромна лъжа. В България няма как минималната заплата да стане 500 евро още утре ако ще и който и да е на власт. Страната толкова е забатечена, че почти няма на къде повече. Реално и постижимо е 600-700 евро минимална заплата след 7-8 до 10г. ако още утре някой се задейства в правилната насока. За да тръгнем напред първо трябва да няма безработица. Няма да работиш за 300лв. - ами като гладуваш ти и децата ти 3 месеца на 4-я ще проработиш за 300лв. Затова трябва да няма безработица та да няма кой да дойде на твоето място. После трябва да се инвестира в качествено образование(не дори и да не ходят на училище да проминават в по-горен клас и да се обърне внимание на техникумите и да се застъпват най-различни специалности и най-важното в научни институти като БАН. После да се започне родно производство (не да чакаме ПРОСЛОВУТИТЕ ЧУЖДИ ИНВЕСТИЦИИ И ДА РОБУВАМЕ НА ВСИЧКИ) като това производство да се развива от тези научни институти. Да се въведат строги закони срещу корупция, престъпници и рушвети особено при обществените поръчки. Тези които имат възможност да започнат да плащат по-големи заплати на работниците а не да се водят от останалите фирми. Пример: Тока ни струва колкото в Германия, идентични разходи за произвеждане и доставяне, идентична цена - един работник в ЕлектроЦентрала или енергото в Германия взима 10 пъти повече отколкото българина. Бензиностанция на Лукойл - цената и потреблението на бензин еднакво навсякъде - бензинджиите в Бг взимат 7-8 пъти по-малко от ЕС и т.н. и т.н. Тези големи компании като вдигнат заплатите от там ще се вдигне платежоспособността на част от населението, което ще доведе до увеличаване на потреблението и малкия бизнес ще процъфти, ще намалее безработицата и ще се вдигне минималната. А за устойчив растеж на заплатите трябва развиване на родното производство и увеличаване на данъците - особено на корпоративния трябва с пъти да скочи. Така ще имаме покачване на мин. заплата и повишаване на качеството на инфраструктурата и социалните услуги. Това са моите разсъждения, в които съм убеден, също така съм сигурен че не може да стане за по-малко от 7-8г. който предложи по-малко - лъже, а който ми повтори разсъжденията и докаже че ще изпълнява подобен план, ще гласувам за него, лошото е че никой явно не милее за държавата както мен(поне от политиците).