Red Warrior написа:А ако дръпнеш напред с 40 години до 1939г. ще видиш, че България е била на 8-мо място в Европа по стандарт на живот. Пред нас са били само Великобритания, Италия, Германия, Холандия, Белгия, Франция и Швеция. Брутният ни вътрешен продукт е бил по-голям от този на Гърция и Югославия взети заедно. Ако прочетеш вестниците от онова време ще видиш, че за Гърция се пише като за "нашите бедни южни съседи". Бих ви дал за пример, че тогава една учителска заплата е била 5000 лева, а едно кебапче е струвало 1 лев (колкото е и днес някъде). Само с една учителска заплата е могло да се построи къща и да се гледа семейство с 4 деца, 2 от които учат висше образование в Швейцария. Казвам ви го защото знам за конкретния пример. И да добавя, че дори и само един член на семейството да работи - всички са били здравно осигурени. А за висши царски чиновници като дядо ми няма какво да говорим... Само ще кажа, че още тогава е имал кола с шофьор. По времето когато в центъра на София се е движело с каруци и волски впрягове.
Това което си написал не е точно така...нито сме били 8 сила в Европа,нито учителите са взимали 5000 лв. а кебабчето било 1 лв....Съгласен съм обаче,че сме били с доста по-престижна репутация от колкото сме сега.