Как живеете в чужбина ?

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

St.Kostadinov
Контакти:

Re: Как живеете в чужбина ?

Мнениеот St.Kostadinov » 20 яну 2012 11:39

CSKA72 написа:До колегата Костадинов от Мадрид,Аз съм на пасео Екстремадура можеби се сещаш къде е?На около 3-4км,сме един от друг,и нещо не ми стана ясно за наема ти*(2200)ли каза?Незнам ма това множко ми се струва за Мадрид,(ВЯРНО ЧЕ Е НАЙ-СКЪПИЯ ГРАД)това да неса за 2 апартамента в урбанизацион с басейн и игрища,тогава може...........:) :) :)

Не, просто сложихме клауза за закупуване след пет години и доплащане. Тогава ми стори много изгодно, а и имахме някакви събрани парички. Лошото стана през лятото, че се разболя тъщата. То не бяха пари за лекарства и болници, самолетни билети, цяло чудо. Сега съм почти на нула и се чудя как ще събирам пари или просто трябва да се преместим в нещо по-нормално..

Потребителски аватар
Blagoy
Контакти:

Мнениеот Blagoy » 20 яну 2012 13:17

bk109 написа:
soilwork написа:Здравейте на всички! Много ми е интересно да разбера-
1.как живеете в чужбина ?
2.Кое ви харесва в държавата в която сте и кое ви дразни?
3.Как се отнасят към Вас?Какво е мнението ви за хората там? 4.Работата ви добра ли е или не толкова...5.смятате ли един ден да се върнете в България.....Аз самият живея в Германия от 2,5 години. Първоначално заминах с договор за 6 месеца,работя в сферата на гастрономията,живея под наем.Мога да кажа само позитивни неща за хората и живота тук.

По ред на номерата (услужливо добавени от мен :D)
1. Живея си спокойно вече 4та година в Дъблин (откакто завърших средното си образование в Русе и се класирах да уча в UCD)
2. Харесват ми хората - услужливи,възпитани,повечето с едно велико чувство за хумор. Харесва ми,че тук мога да бачкам по специалността си не за жълти стотинки,а за доста прилична сума,която ми позволява да живея спокойно вместо да се чудя как ще издрапам до следващата заплата. Харесва ми това и,че е относително тихо(което отначало докато се свикне е леко обезпокоително - вечер след 8-9 и става тихо в жилищните квартали - което е голям шок за отраснали в панелки ;) ),уредено и спокойно - няма толкова много тежки престъпления,колкото в България и полицията поне изглежда компетентна и определено е доста по-учтива
2.1 Не ми харесва - КЛИМАТА(влажно и гадно цяла година и чат-пат само слънце и топличко), цените на храните (1.20€ за кутийка бира,1€ хляб...) и техниката (слава богу се компенсира това с Амазон или еднодневно шопинг пътуване до Белфаст). И съвсем забравих - не ми харесва,че тук се кара от грешната страна на пътя :D
3. Хората са екстра,лошо не мога да кажа за народа като цяло - здраво работещи, симпатяги и купонджии. Определено не усещам някакво негативно отношение към българите (може би донякъде защото тука има по-малко "мургави" наши... а и тези,които са тук ги мислят за румънци :) )
4. Работата е готина(леко трябва на късмет или с връзки тия дни),парите са добри (бачкам в едно местно ISP) - понякога часовете са ненормални ... примерно миналата седмица изкарах едно 60 часа наведнъж поради авария,но поне като се бачка здраво се и плаща здраво
5. Определено не мисля да се връщам освен за по седмица-две да видя роднините,но иначе нямам планове да се връщам в "милата" родина.

Аз също имам идея да емигрирам някъде, от доста време ми се върти в главата, но съм си патриот и все се надявам тук нещата да тръгнат малко нагоре. И това е, което ме задържа засега. След поредната работа, която си намеря и заплатата и отношението, което получавам- идва ми да захвърля всичко и да се махна. Може би ще е скоро този момент, в който ще го направя. Иначе, за съжаление, знам само английски от чуждите езици и аз също съм се насочил към англоговорящите страни- Великобритания, Ирландия, САЩ, Австралия. Ти как замина за Ирландия? Горе-долу какви пари ти струваше и с колко трябва да разполагаш като джобни докато се установиш? Ще съм ти благодарен, ако ми отговориш, ако е удобно разбира се (може и на лично, за да не спамим тук).
Хубаво е, че тук виждам, че хората, които са в чужбина работят здраво, не се плашат от работа, но са доволни. Защото има и доста наши емигранти, които си мислят, че като отидат в чужбина всичко ще им е уредено и готово и няма да имат никакви проблеми. Напротив- когато си чужденец винаги е по-трудно отколкото в родината (поне в началото), най-малко и заради езиковата бариера. Но парите, отношението, работните условия, живота като цяло са съвсем различни и са това, което ти дава сигурност.
Аз съм бил в чужбина, макар и само за една седмица. Унгария е много красива страна, особено Будапеща. Като бях там (2007г.), цените бяха по-ниски от нашите, не знам заплатите какви са им, но вероятно имат по-висок стандарт на живот от нас. За Германия- няма какво да говоря. Подредено, чисто, зеленина, паркове. Помня, че ядох вурст и струваше едва 1.50 евро. Изобщо, що се отнася до живота, подредеността, чистотата, спокойствието, мисля, че Германия, Австрия, Швейцария + скандинавските страни няма кой да ги стигне.
Интересно е, че има и колега, който живее в екзотична страна (поне за нас, българите) като Мексико. Мизерията тук в нашата родина къде ли не ни пръсна по света, за съжаление...
[center]Изображение[/center]

Unscrewed
Контакти:

Мнениеот Unscrewed » 20 яну 2012 14:10

Наистина доста ми е любопитно за Мексико да не би да сте женен за мексиканка :) .Аз за сега нямам намерение да напускам родината ама след време не се знае винаги съм харесвал Португалия и въпреки че всеки говори че криза и т.н. положението там дори в криза е много по-добро от нашето цветущо отличника на европа :) Мислил съм си и за по нестандартни дестианации като Чехия , Унгария , Словения ако има някой от форума да е живял/живее или с впечатление от тези държави нека сподели :)

Потребителски аватар
bk109
Контакти:

Мнениеот bk109 » 20 яну 2012 14:53

Blagoy написа:Аз също имам идея да емигрирам някъде, от доста време ми се върти в главата, но съм си патриот и все се надявам тук нещата да тръгнат малко нагоре. И това е, което ме задържа засега. След поредната работа, която си намеря и заплатата и отношението, което получавам- идва ми да захвърля всичко и да се махна. Може би ще е скоро този момент, в който ще го направя. Иначе, за съжаление, знам само английски от чуждите езици и аз също съм се насочил към англоговорящите страни- Великобритания, Ирландия, САЩ, Австралия. Ти как замина за Ирландия? Горе-долу какви пари ти струваше и с колко трябва да разполагаш като джобни докато се установиш? Ще съм ти благодарен, ако ми отговориш, ако е удобно разбира се (може и на лично, за да не спамим тук).
Хубаво е, че тук виждам, че хората, които са в чужбина работят здраво, не се плашат от работа, но са доволни. Защото има и доста наши емигранти, които си мислят, че като отидат в чужбина всичко ще им е уредено и готово и няма да имат никакви проблеми. Напротив- когато си чужденец винаги е по-трудно отколкото в родината (поне в началото), най-малко и заради езиковата бариера. Но парите, отношението, работните условия, живота като цяло са съвсем различни и са това, което ти дава сигурност.
Аз съм бил в чужбина, макар и само за една седмица. Унгария е много красива страна, особено Будапеща. Като бях там (2007г.), цените бяха по-ниски от нашите, не знам заплатите какви са им, но вероятно имат по-висок стандарт на живот от нас. За Германия- няма какво да говоря. Подредено, чисто, зеленина, паркове. Помня, че ядох вурст и струваше едва 1.50 евро. Изобщо, що се отнася до живота, подредеността, чистотата, спокойствието, мисля, че Германия, Австрия, Швейцария + скандинавските страни няма кой да ги стигне.
Интересно е, че има и колега, който живее в екзотична страна (поне за нас, българите) като Мексико. Мизерията тук в нашата родина къде ли не ни пръсна по света, за съжаление...

Ами,аз като студент дойдох с нулево класиране(благодарение на 5.80 в дипломата за средно + свестни резултати на TOEFL и за всеки случай бях приложил и САТ-а,който правих покрай кандидатстване за учене в САЩ) както се казва..но пак си беше скъпичко (просто няма никога да спра да съм признателен на родителите за рамото,което ми удариха в началото),но да го кажем така - годишните ми такси бяха от порядъка на 1200€(Любопитен факт - моят университет беше последните няколко години в топ 100 на планетата... та тази такса си струваше отвсякъде),защото бях от страна членка на ЕС и не съм учил преди това някъде за висше и направихме избора отначало за по-бързо аклиматизиране да изкарам първата година в студенстко общежитие - 5000€ - Ама за разлика от нашенските общежития говорим за чисти и спретнати апартаментчета с общо помещение грубо 4х8,което включва и кухненското пространство,3 стаи 4 на 2 някъде, баня,отделен душ,паркинг пред блокчето... китка отвсякъде :) . После известно време бях на квартира смятай го 300€ без сметки (за голяма стая в къща в тихите квартали) и 200-250€ стигат при разумно харчене и не-ходене по кръчми. За езикова бариера не можем да говорим,защото тук Английският е втори официален език (при все,че Gaelic,който се води официален се говори от не повече от 1/4 от хората и то някак,но хората просто си имат традиции) и не би трябвало да имаш проблем след като свикнеш на местното произношение. За бачкането има проблем,обаче - ако не си тук да следваш трябва да си изкараш разрешително и не е ясно първо колко бързо ще извадиш такова и дали ще намериш работа след това поради кризата... Мен първата ми (то и настояща ако е за въпрос) работа бе уредена от студентският съвет и беше официално 20 часа на седмица,освен когато бяхме ваканция когато можех да бачкам по 40 с начална заплата от 8.50 някъде бруто на час... Реално съм работил поне по 30 часа на седмица,но си изкарах разрешително достатъчно бързо,че да няма проблеми със закона и благодарение на него и на това,че не ми пука избирах "най-гадните" смени - празници,уикенди и нощни,ама когато наблегнах на тях заплатата е малко по-различна... Сега съм в същата фирма,но на по-нормална позиция и обикновено с по-нормални часове и бера дивидентите от това начално бачкане като луд :)
Апропо - за тези,които се интересуват,изкопах си един стар албум,който съм правил в снимка.бг,където съм снимал кампуса и прочие(но уви без вътрешността на квартирата)
I find your lack of Balls disturbing.

Потребителски аватар
modor
Контакти:

Мнениеот modor » 20 яну 2012 17:04

Добре де никои нищо не каза за жените :oops:
"Компромисът е краткия път към провала!" -
Станимир Стоилов.

Потребителски аватар
pinkopinkito
Контакти:

Мнениеот pinkopinkito » 20 яну 2012 17:26

Unscrewed написа:Наистина доста ми е любопитно за Мексико да не би да сте женен за мексиканка :) .Аз за сега нямам намерение да напускам родината ама след време не се знае винаги съм харесвал Португалия и въпреки че всеки говори че криза и т.н. положението там дори в криза е много по-добро от нашето цветущо отличника на европа :) Мислил съм си и за по нестандартни дестианации като Чехия , Унгария , Словения ако има някой от форума да е живял/живее или с впечатление от тези държави нека сподели :)

Точно така. Съпругата ми е мексиканка. В интерес на истината, живяхме известно време и в България, но затъвахме все повече и повече, когато решихме да пробваме в Мексико(страната беше моя идея хаха) и не съжалявам честрно казано.
За колегата над мен,питащ за жените... чудесен въпрос. :) Имат наистина много красиви жени, имат и екземпляри от зоо къта хихих. Тези, които са с индиански черти премино спадат към втората група. Останалите(със смесени черти, с по европеидни черти, а вчера видях и една може да се каже мулатка(малее мацката беше ток отвсякъде)....та... нещо друго интересно. Нация, адски религиозна.Католици, държащи на техните си обичаи, ходят на църква в неделя и т.н. Както знаете, католицизма е доста консервативен. Да,но на улицата жените им ходят възможно най-предизвикателно, без да изглеждат като к***и (и това е доста шокиращо в началото).Жените им са доста директни,разбирайте, ако искат нещо си казват без много много да му мислят, с разни намеци и т.н. Жени с буйна кръв, бързо палят, но и много обичат :):):)

Потребителски аватар
Blagoy
Контакти:

Мнениеот Blagoy » 20 яну 2012 17:29

Латиносите са си такива! Но пък е факт, че поради многото кръвосмешения ли, заради какво ли, има доста красиви жени.
[center]Изображение[/center]

Потребителски аватар
bk109
Контакти:

Мнениеот bk109 » 20 яну 2012 18:16

Blagoy написа:Латиносите са си такива! Но пък е факт, че поради многото кръвосмешения ли, заради какво ли, има доста красиви жени.

А поради текилата още повече изглеждат сносно :D

А за жените тук - много от тях са доста приятни,но тук определено средната им височина е по-ниска отколкото в БГ... Добре,че се запознах с едно много приятно шведско момиче та да не се мъча с местните :D
I find your lack of Balls disturbing.

Потребителски аватар
Foreigner
Контакти:

Мнениеот Foreigner » 04 фев 2012 18:38

Знам, че не е много по темата, но все пак...
Има ли други хора от чужбина (Англия), които имат проблеми с gong.bg или проблемът е само в мен? Изключително бавно се зарежда сайтът, видео-клиповете зареждат по 30мин или въобще не тръгват и т.нат.
...

MORSKI
Контакти:

Мнениеот MORSKI » 04 фев 2012 19:06

St.Kostadinov написа:
CSKA72 написа:До колегата Костадинов от Мадрид,Аз съм на пасео Екстремадура можеби се сещаш къде е?На около 3-4км,сме един от друг,и нещо не ми стана ясно за наема ти*(2200)ли каза?Незнам ма това множко ми се струва за Мадрид,(ВЯРНО ЧЕ Е НАЙ-СКЪПИЯ ГРАД)това да неса за 2 апартамента в урбанизацион с басейн и игрища,тогава може...........:) :) :)

Не, просто сложихме клауза за закупуване след пет години и доплащане. Тогава ми стори много изгодно, а и имахме някакви събрани парички. Лошото стана през лятото, че се разболя тъщата. То не бяха пари за лекарства и болници, самолетни билети, цяло чудо. Сега съм почти на нула и се чудя как ще събирам пари или просто трябва да се преместим в нещо по-нормално..

Разкажи малко повече за Испания и по-конкретно за Мадрид. Как е ситуацията там в момента относно работа/следване,наеми. Освен твоя,че 2200 евро бая ми се виждат.

Върни се в “Свободна зона”