bk109 написа:soilwork написа:Здравейте на всички! Много ми е интересно да разбера-
1.как живеете в чужбина ?
2.Кое ви харесва в държавата в която сте и кое ви дразни?
3.Как се отнасят към Вас?Какво е мнението ви за хората там? 4.Работата ви добра ли е или не толкова...5.смятате ли един ден да се върнете в България.....Аз самият живея в Германия от 2,5 години. Първоначално заминах с договор за 6 месеца,работя в сферата на гастрономията,живея под наем.Мога да кажа само позитивни неща за хората и живота тук.
По ред на номерата (услужливо добавени от мен :D)
1. Живея си спокойно вече 4та година в Дъблин (откакто завърших средното си образование в Русе и се класирах да уча в UCD)
2. Харесват ми хората - услужливи,възпитани,повечето с едно велико чувство за хумор. Харесва ми,че тук мога да бачкам по специалността си не за жълти стотинки,а за доста прилична сума,която ми позволява да живея спокойно вместо да се чудя как ще издрапам до следващата заплата. Харесва ми това и,че е относително тихо(което отначало докато се свикне е леко обезпокоително - вечер след 8-9 и става тихо в жилищните квартали - което е голям шок за отраснали в панелки

),уредено и спокойно - няма толкова много тежки престъпления,колкото в България и полицията поне изглежда компетентна и определено е доста по-учтива
2.1 Не ми харесва - КЛИМАТА(влажно и гадно цяла година и чат-пат само слънце и топличко), цените на храните (1.20€ за кутийка бира,1€ хляб...) и техниката (слава богу се компенсира това с Амазон или еднодневно шопинг пътуване до Белфаст). И съвсем забравих - не ми харесва,че тук се кара от грешната страна на пътя :D
3. Хората са екстра,лошо не мога да кажа за народа като цяло - здраво работещи, симпатяги и купонджии. Определено не усещам някакво негативно отношение към българите (може би донякъде защото тука има по-малко "мургави" наши... а и тези,които са тук ги мислят за румънци

)
4. Работата е готина(леко трябва на късмет или с връзки тия дни),парите са добри (бачкам в едно местно ISP) - понякога часовете са ненормални ... примерно миналата седмица изкарах едно 60 часа наведнъж поради авария,но поне като се бачка здраво се и плаща здраво
5. Определено не мисля да се връщам освен за по седмица-две да видя роднините,но иначе нямам планове да се връщам в "милата" родина.
Аз също имам идея да емигрирам някъде, от доста време ми се върти в главата, но съм си патриот и все се надявам тук нещата да тръгнат малко нагоре. И това е, което ме задържа засега. След поредната работа, която си намеря и заплатата и отношението, което получавам- идва ми да захвърля всичко и да се махна. Може би ще е скоро този момент, в който ще го направя. Иначе, за съжаление, знам само английски от чуждите езици и аз също съм се насочил към англоговорящите страни- Великобритания, Ирландия, САЩ, Австралия. Ти как замина за Ирландия? Горе-долу какви пари ти струваше и с колко трябва да разполагаш като джобни докато се установиш? Ще съм ти благодарен, ако ми отговориш, ако е удобно разбира се (може и на лично, за да не спамим тук).
Хубаво е, че тук виждам, че хората, които са в чужбина работят здраво, не се плашат от работа, но са доволни. Защото има и доста наши емигранти, които си мислят, че като отидат в чужбина всичко ще им е уредено и готово и няма да имат никакви проблеми. Напротив- когато си чужденец винаги е по-трудно отколкото в родината (поне в началото), най-малко и заради езиковата бариера. Но парите, отношението, работните условия, живота като цяло са съвсем различни и са това, което ти дава сигурност.
Аз съм бил в чужбина, макар и само за една седмица. Унгария е много красива страна, особено Будапеща. Като бях там (2007г.), цените бяха по-ниски от нашите, не знам заплатите какви са им, но вероятно имат по-висок стандарт на живот от нас. За Германия- няма какво да говоря. Подредено, чисто, зеленина, паркове. Помня, че ядох вурст и струваше едва 1.50 евро. Изобщо, що се отнася до живота, подредеността, чистотата, спокойствието, мисля, че Германия, Австрия, Швейцария + скандинавските страни няма кой да ги стигне.
Интересно е, че има и колега, който живее в екзотична страна (поне за нас, българите) като Мексико. Мизерията тук в нашата родина къде ли не ни пръсна по света, за съжаление...