За Бога, братя, не купувайте ... жилища !!!

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
Pichichi
Контакти:

Re: За Бога, братя, не купувайте ... жилища !!!

Мнениеот Pichichi » 10 яну 2012 10:14

Наскоро майката на една моя позната почина внезапно и остави точно такъв кредит с погасителна вноска 400 лв. на месец за още 15 години ! Като имате предвид, че става въпрос за един неголям град (Кюстендил), в който заплата от 400 лв. се приема за висока. Сега момичето се чуди какво да прави, защото получава заплата от 450 лв. като продавачка в елитен магазин, а ще трябва всеки месец да внася 400 от тях в банката ...

Тук отново мисля че тезата ти е грешна, като отварям скоби че може и да бъркам -> не знам какъв е този кредит но по принцип мисля че банките не дават ипотечен кредит без застраховка живот която се подновява всяка година !!!!
Нещо повече тази застраховка би трябвало да покрива и загуба на работоспособност !!!!

И друго , факт е че всеки може да загуби работата си но също така и всеки човек почти веднага (в голям процент)
може да си намери нова такава .Според мен проблемът е че доста хора не са си направили добре сметките когато
са теглили заемите си а и всички БГ правителства и институции (омбудсман,КЗП) си траят и не си помръдват
пръста да се опънат на банките.Също така в БГ няма институция финансов омбудсман която е задължителна и трябваше още 2010 да се съзададе но отново пълна тишина по въпроса, точно тази институция трябва да се занимава с жалби на гражданите с/у банки защото сега всеки си трае и казва аз нямам права и прехвъля отговорност .
Има европейски директиви и норми които би трябвало да са дори над БГ законодателството които касаят лихви и вдигане на лихви едностранно но всички си траят някак странно при нас .

Потребителски аватар
bigbonusprize
Контакти:

Мнениеот bigbonusprize » 10 яну 2012 10:36

Аз пък мога да ви кажа! ЗА БОГА БРАТЯ КУПУВАЙТЕ!!! 2012 се очаква най-голямата криза досега, което значи, че цените ще паднат още. Какъв по-добър момент да си закупите жилище, ако имате стабилни доходи? Аз го направих миналата година и не съжелявам! Цените в София са отново в порядъка на 650евро квадрата...
Левскар да си, братко, е дума голяма, Левскар да си, братко, е чест!

Потребителски аватар
vaskonti
Контакти:

Мнениеот vaskonti » 10 яну 2012 10:45

marmi52 написа:8-)

От повечето коментари стават ясни няколко неща:

1. Повечето от вас са теглили кредити, за да си купят жилище на космическите цени отпреди няколко години. Честито ! :mrgreen: Сега понеже сте много "умни" и изобщо не са успели да ви промият мозъците, ще изплащате тези кредити 20-30 години ! :lol:
Нещо повече - може да ги изплащат и децата ви (не дай Боже !).
Наскоро майката на една моя позната почина внезапно и остави точно такъв кредит с погасителна вноска 400 лв. на месец за още 15 години ! :o Като имате предвид, че става въпрос за един неголям град (Кюстендил), в който заплата от 400 лв. се приема за висока. Сега момичето се чуди какво да прави, защото получава заплата от 450 лв. като продавачка в елитен магазин, а ще трябва всеки месец да внася 400 от тях в банката ... :(

2. Разбирам, че се дразните, когато виждате, че същото това жилище, което преди 3 години сте купили за 60 000 евро сега струва 30 000 ! Свиквайте ! След още две години ще струва 20 000 ! :mrgreen:
За тези 2-3 години, през които цените на жилищата паднаха, по-умните живяха под наем. Както и да го смяташ, наемите, които те са платили са многократно по-малка сума от това, което вие сте загубили. Тук не слагам безбожните лихви, които плащате на банките за изтеглените кредити, а само загубите ви от поевтиняването на жилищата.

3. Молете се на Господ да не оставате без работа през следващите 20-30 години, в които има да изплащате заемите си !
Мои познати загубиха работата си и по тази причина спряха да погасяват дълговете си към банките. Познайте какво последва ?
Дела и конфискация на жилищата, които си бяха купили с изтеглените заеми. Даже и колите им взеха, защото междувременно пазарната оценка на закупените от тях жилища падна наполовина и не стига да погаси остатъка от дължимата сума по кредита.
Разбира се, парите от вноските, които бяха направили досега изгоряха. Банките не им ги върнаха.
Така хем останаха на улицата и пак са принудени да живеят под наем, хем изгоряха с внасяните досега пари, че и без автомобили останаха ! :(

4. Естествено, че брокери и стротелни инвеститори ще лъжат, че пазара не е замръзнал ! Те искат да продължат да мамят и да печелят огромни пари от наивността на хората.
Баламите обаче са на свършване ! И децата разбраха, че имотите поевтиняват и е пълна глупост да купуваш днес нещо, което след още 2 години "криза" ще струва двойно по-малко !

5. Системата, в която живеем съществува имено благодарение на такива като вас !
Тези, които я реанимират непрекъснато от една страна са наивниците и глупаците, а от друга заинтересованите, които печелят от това да поддържат заблудата ...

Марми, освен общите приказки колко сме зле, нещо конкретно нямаш ли да кажеш? Като например какво мислиш за цените на наемите - реални ли са или силно завишени? Ако са завишени как точно предлагаш да живеем - да се оттеглим в пещери в очакване цените да паднат? И дай идея какво ще оставим на децата си ако цял живот сме под наем.
Наистина те призовавам, ако пак смяташ да ми обясняваш как нищо не разбирам и колко съм зле, просто ми го спести. Или ми отговори конкретно, или....
[center]I'll be the savior of you all
I'm your revelation, I'm a walking miracle...
[/center]

Потребителски аватар
bigbonusprize
Контакти:

Мнениеот bigbonusprize » 10 яну 2012 10:46

magga написа:Марми къде ги тия къщи по 20 хилки бе ? Я покажи да си вземе целия форум по няколко :lol: Сигурно в Суходол :lol: Ако един апартамент сега струва 20-30 хил защо да живееш под наем, а не да си купиш ?? СтраОтна логика,еваля :lol: И не мисля, че хората, които са теглили кредит и вече си имат техен апартамент злобеят,защото си е тяхно и не им пука, че са изплащали на банката като ще има нещо за децата им и те самите имат къде да живеят спокойно, а не да се чудиш дали на хазяйна утре няма да му потрябва тоя апартамент и да ти бие шута с жената и децата :roll: Ама нищо ти си говори колко е яко да живееш под наем

:) В селцата на 70-80-90км от София са по 20-30 хил лв с по 5 декара двор. Даже тази година съм си поставил цел да си взема, докато са евтини...
Иначе си много прав за живеенето под наем. Дето ще хвърляш по 500лв цял живот, давай на банката 800 за 20 години и си купи... По-хубаво от собствен дом няма... Ако ще и в 200квадрата мезонет да живееш под наем...
Левскар да си, братко, е дума голяма, Левскар да си, братко, е чест!

Потребителски аватар
magga
Контакти:

Мнениеот magga » 10 яну 2012 11:03

bigbonusprize написа:
magga написа:Марми къде ги тия къщи по 20 хилки бе ? Я покажи да си вземе целия форум по няколко :lol: Сигурно в Суходол :lol: Ако един апартамент сега струва 20-30 хил защо да живееш под наем, а не да си купиш ?? СтраОтна логика,еваля :lol: И не мисля, че хората, които са теглили кредит и вече си имат техен апартамент злобеят,защото си е тяхно и не им пука, че са изплащали на банката като ще има нещо за децата им и те самите имат къде да живеят спокойно, а не да се чудиш дали на хазяйна утре няма да му потрябва тоя апартамент и да ти бие шута с жената и децата :roll: Ама нищо ти си говори колко е яко да живееш под наем

:) В селцата на 70-80-90км от София са по 20-30 хил лв с по 5 декара двор. Даже тази година съм си поставил цел да си взема, докато са евтини...
Иначе си много прав за живеенето под наем. Дето ще хвърляш по 500лв цял живот, давай на банката 800 за 20 години и си купи... По-хубаво от собствен дом няма... Ако ще и в 200квадрата мезонет да живееш под наем...

Е то на 70-80 км от София :lol: Нормално, ама той ми говори за в София къде ги тия по 20 хиляди,ако ще и едностаен таван да е :lol: Имам един колега,който живее на един таван на Шишман и плаща по 350 лева на месец, а тая дупка не е повече от 20 квадрата... Дали му е изгодно според мармито :lol: Вярно, че е студент,ама супер цена за място, което повече от двама души не може да побере е смешно

Потребителски аватар
pampi
Контакти:

Мнениеот pampi » 10 яну 2012 11:36

Тази тема още веднъж ме убеди, колко е вярна поговорката:
"На чужд гръб и сто тояги са малко." 8-)
...Мы ебали все на свете,
кроме ежа и гвоздя,
потаму что еж колючий,
а гвоздя ебат нелзя...

Потребителски аватар
шивача
Контакти:

Мнениеот шивача » 10 яну 2012 12:03

magga написа:

Дори ти си по-умен от марми :lol: Марми засрами се :lol: Иначе кой е тоя лудия дето 30 години ще дава по 400 кинта наем и на децата си ще остави ? Чеп !! Много ама много по-умно е да заделиш едни пари да вземеш от родата други пари и да теглиш един заем, колкото не ти достигат и да си вземеш апартамент и да изплащаш 10 години по 400 лева, а не 30 години на квартира!! Или на мармито му е кеф да ги плямпа тия простотии,защото си има поне 2 апартамента и единия го е дал под наем :lol: Ти си бая откачен,ама това вече и децата във форума го знаят или само се правиш на луд

Вярно съм по-умен :lol: лошото е, че казано от глупав човек, не е комплимент. Ся, като живееш на село и имаш 14 братчеди , 3 стринки и няколко калековци може да си позволиш подобно глуповато заключение, в града няма кой да ти даде пари назаем ;) иначе е пределно ясно, че е по-добре да си купиш, а не под наем.
НОСТРАДАМУС : 2024г болната мома отива в отвъдното !

Потребителски аватар
marmi52
Контакти:

Мнениеот marmi52 » 10 яну 2012 12:28

8-)

Pichichi, никой не е казал, че жената (Бог да я прости !) е теглила ипотечен заем. Просто е теглила заем и с парите от него си е купила имот.
Сега дъщеря и, ако не успее да изплаща заема ще трябва да продаде апартамента, но не на цената, която го е купила майка и преди 2 години, а на далеч по-ниска цена.

vaskonti, аз не съм човек, който се радва на чуждото нещастие. Бях предизвикан ! Типично по български, тези които са направили грешката да теглят заробващи заеми, за да купят скъпи апартаменти, вместо да предупредят останалите да не повтарят грешката им, те се нахвърлиха върху мен, наричайки ме луд и т.н. заради темата, която пуснах.
Разбира се, че сте допуснали грешка ! Но бит и еб.н не си признава, нали ?!
На вас, които вече сте се "удавили" съвет не мога да дам. Съжалявам ! Вие вече сте се заробили, ама дано поне децата ви да не плащат за грешките ви. Дано сте живи и здрави, и да имате работа, за да може да си плащате заемите и да не оставяте на децата си вместо имоти - кредити.
Мога да ви посъветвам да мислите повече самостоятелно и да не се поддавате на пропаганда и масови психози. Преди 5-6 години точно на такива сте поддали ! Тогава медиите тръбяха, че видиш ли вече имотите в България ще вървят само нагоре. Мнозина се подплашиха и подлъгаха, че банките дават лесни заеми. Сега знаете какво ви струва това !
Мога да посъветвам другите, които не са постъпили като вас. Да изчакат още ! Поне до края на 2012 година ! Всички икономисти твърдят, че през тази година кризата ще продължи. Следователно цените на имотите ще продължат да падат. Вероятно в края на тази и началото на следващата година ще е един добър момент за изгодно закупуване на имот.
Относно темата за наемите - те също паднаха ! Ако не сте запознати, в момента наемите са на 60-70% от това, което бяха през 2006-та. Така, че си струва човек да живее под наем. Не мислиш за поддръжка на имот, не мислиш за данъци, не мислиш за това, че цената му падала ! Плащаш и ползваш !
В България е пълно с празни апартаменти и къщи. Без дом няма да остане никой, ако има поне грам мозък в главата.
Дори в студентските градове вече има предложения за имоти под наем в изобилие.
Искате прогноза за наемите ? И те ще продължат да вървят надолу !
Няма как да е иначе при положение, че народа обеднява, остава без работа, емигрира и се "топи" вследствие на емиграцията и отрицателния прираст на населението. А, през последните 10 години бяха построени жилища за целия китайски народ в България !
Има и друго. Най-много деца в момента се раждат от ромите. Малко от тях купуват апартаменти. Правят си къщи в гетата и живеят по 100 човека в една. Много възрастни хора са на края на жизнения си път. Ние сме най-застаряващата нация в света. Тези хора оставят след себе си празни жилища.
Чужденците, които преди години се подлъгаха да купят имот у нас, масово продадоха и напуснаха. При това положение няма как цените на имотите да се върнат на старите високи нива. Поне не и в обозримо бъдеще !
Тук не включвам баровските и луксозни имоти. Там може всякакви аномалии да има.
[center]Изображение[/center]

[center]"Настане вечер - месец изгрее,
звезди обсипят сводът небесен;
гора зашуми, вятър повее,
Балканът пее хайдушка песен !"
[/center]

victor__
Контакти:

Мнениеот victor__ » 10 яну 2012 13:53

Ако слушам някой от тук пишещите, ще излезе, че: събираш парички 10 години, вземаш от приятел/роднина заем и си готов с апартамента. А тогава защо най-масовите ипотечни кредити са със срок от 20 години, че и нагоре? С минималното изиксано от банка самоучастие? И само на мен ли ме струва глупаво икономическо решение да вземеш 100 000 лева примерно и да имаш да връщаш 220 000 - горед долу такава е сметката за един 25 годишен ипотечен кредит. И то за нещо което приход няма да ти носи. Има нещо в психиката ни, което прилича малко на крепостничество. Значи, ще си купя апартамент на кредит и там ще живея до края на живота си - без значение града в който е как се развива, има ли перспективи, някаква прогноза за следващите 20 години.Малко възможност за смяна на обстановката ако обстоятелствата го наложат. И като прибавим и абсолютната нулева гаранция за стабилен доход за следващите не 20, а 5 години. Никой не твърди наистина, че живот под наем е по-добре от закупуването на апартамент. Но малко си правят добра преценка на възможностите. Приемат, че ако в момента са добре, имат стабилен доход, това ще продължи вечно. Да питам, къде са сега експертите от лятото на 2008, които по телевизии, вестници и т.н медии, се надпреварваха да обясняват как няма да има по-изгоден момент за закупуванена апартамент, че дори и втори, защото цените само нагоре щели да вървят. Къде са тея специалисти в момемта.
Мнозинството теглили кредити в онея години 2006-2008, хич не си направи сметката. Щото покрай ипотечния, взеха и потребителски и лизинг щото ни се кара нова кола и кредитната карта бонус дето я даваше банката. И сега се пулят и се питат "КЪде сбъркахме"
С преценката на възможностите, ето къде. Забил си се във Варна примерно с ипотека. Оставаш без работа. Много трудно ще отидеш примерно в София където има повече възможности за работа в момента с тая ипотека на гърба. Нито можеш да му вземеш парите при продажба, че да погасиш кредита, нито наема който също е паднал може да ти покрива вноската, а и в друг град пак си пред дилемата под наем или покупка. С тая разлика, че вече кредит трудно ще вземеш.

Потребителски аватар
vaskonti
Контакти:

Мнениеот vaskonti » 10 яну 2012 14:03

marmi52, наистина ли смяташ, че животът под наем е толкова безгрижен? Аз съм живял 5 години под наем, през които съм сменил 3 жилища. И то не защото така ми е скимнало, а защото собствениците в един момент решават, че апартамента им трябва и "имате 1 месец да се изнесете". Ти какво предлагаш - през 1-2 години да си търся ново жилище и да водя чергарски живот? Не, мерси! Предпочитам да плащам за ипотека на 85м2 с 200лв повече, от колкото ми е наема на 60м2 и да знам, че това си е мое, от колкото цял живот да обикалям немил-недраг по чужди къщи и на финала да оставя на децата си едно нищо!
Много възрастни хора са на края на жизнения си път. Ние сме най-застаряващата нация в света. Тези хора оставят след себе си празни жилища.

Какво искаш да кажеш с това? По принцип всеки възрастен човек е много по-близо до края, от колкото младите! Това му се вика естествен ход на живота. А какво значи "оставят празни жилища след себе си"? Те тези жилища или са ги плащали също така 30 години, или са им наследствени от техните родители! Да не мислиш, че просто са отишли, видели са, че са свободни и са се нанесли в тях? Плащали са ги като попове! Какъв е проблемът и ние да го правим? С какво ние сме по-велики от тях, та не трябва да плащаме за собствено жилище, както са правели те?
[center]I'll be the savior of you all
I'm your revelation, I'm a walking miracle...
[/center]

Върни се в “Свободна зона”