Какъв късмет ви се падна от баницата?

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
Странджата
Контакти:

Извинявам се, ама съм вбесен

Мнениеот Странджата » 26 дек 2011 00:54

Баницата с късметите се прави на Василовден - според Григорианския календар Василовден се пада на първи януари. Ако ще се пазят традиции - да се пазят, а не както стана със Сурва - на Василовден рано децата сурвакат за здраве. И какво стана - поради глупост и престъпно нехайство и зла умисъл будещото усмивки и умиление сурвакане бе заменено с "Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“ в Перник". Така че ведрото сурвакане сега е заменено с гонене на злите духове. Някой да прозира нещо зад тази подмяна?

trayan16

Re: Извинявам се, ама съм вбесен

Мнениеот trayan16 » 26 дек 2011 01:25

Странджата написа:Баницата с късметите се прави на Василовден - според Григорианския календар Василовден се пада на първи януари. Ако ще се пазят традиции - да се пазят, а не както стана със Сурва - на Василовден рано децата сурвакат за здраве. И какво стана - поради глупост и престъпно нехайство и зла умисъл будещото усмивки и умиление сурвакане бе заменено с "Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“ в Перник". Така че ведрото сурвакане сега е заменено с гонене на злите духове. Някой да прозира нещо зад тази подмяна?

Подсети ме,не се сещам.

Потребителски аватар
Linky
Контакти:

Re: Какъв късмет ви се падна от баницата?

Мнениеот Linky » 26 дек 2011 03:14

Аз го знам така:

На коледа се прави пита и се цепи от най-възрастния мъж в семейството и се полива с червено вино. (в питата може по желание да има късметчета, но ние слагаме най-често само едно клонче за здраве и паричка , може и без) на нова година вече баница с късмети, която е предварително нарязана и всеки си взима, което иска, а късметите, който прави баницата той ги избира.

Тъй като коледните обичаи не ги почитам от години и съм в чужбина нямах питка, но се надявам да завия една баница за нова година, колкото за забаваление :).
САМО ЛЕВСКИ!

Потребителски аватар
Linky
Контакти:

Мнениеот Linky » 26 дек 2011 03:16

Аз го знам така:

На коледа се прави пита и се цепи от най-възрастния мъж в семейството и се полива с червено вино. (в питата може по желание да има късметчета, но ние слагаме най-често само едно клонче за здраве и паричка , може и без) на нова година вече баница с късмети, която е предварително нарязана и всеки си взима, което иска, а късметите, който прави баницата той ги избира.

Тъй като коледните обичаи не ги почитам от години и съм в чужбина нямах питка, но се надявам да завия една баница за нова година, колкото за забаваление :).
САМО ЛЕВСКИ!

Потребителски аватар
hazza

Мнениеот hazza » 26 дек 2011 08:59

Само аз ли се алколизирах толкова , та да не помня ? :roll:
Защо ме взривява в емоции и кара кръвта да кипи? Защо ме обсебва,защо ме побърква,защо ме кара да обичам до болка?

Потребителски аватар
veni__85
Контакти:

Мнениеот veni__85 » 26 дек 2011 11:50

Kато цяло българина в последно време си е объркал доста празниците. Баница с късмети се прави на 1 януари, а на Бъдни вечер се прави питка с паричка. Вече не се празнува Трифон Зарезан , а Свети Валентин. Тази година на работа нещо се разправяха за Хелоуин , аз им зададох въпроса , а какъв празник честваме в България на 1 ноември повече от половината не знаеха ,че е ден на Будителите.
Друг е въпроса , че като източно-православни , а не католици май трябва да честваме Коледа на 6 Януари.

Потребителски аватар
Alexx
Контакти:

Мнениеот Alexx » 26 дек 2011 12:30

Никъде в Библията не е написано кога е роден Иисус ...

Потребителски аватар
fr3ak_boy
Контакти:

Мнениеот fr3ak_boy » 26 дек 2011 12:32

Относно традициите... Аз смятам, пък и гледам, че и при мои приятели така става, на Коледа е баницата с късмети със семейството, а на Нова Година късметите и баницата се разпределят между приятели. (често обаче дори и баница няма) :mrgreen:
shumkar_44 написа:...Весел лаят е на Шаро,
весел е и неговият вид,
щом във с ветреца ювелирно
се прокарва мириса на сух бисквит.

Годините ще литнат бързо,
и децата ще напуснат каменния зид,
ала сърпа лунен, той ще помни вечно,
къкрещия, вкусен, сух бисквит.

MORSKI
Контакти:

Мнениеот MORSKI » 26 дек 2011 12:34

Бижутера написа:
liverpool96 написа:Е баницата не е ли на Нова Година? Иначе съм почти сигурен, че и тая година ще ми се падне късметчето, че ще имам къща. :)

абе късмети се падат на бъдни вечер, тва с новогодишните късмети е неква гейска измишльотина ;)

:lol: За пореден път говориш безумици....
Българската традиция повелява на Бъди вечер да има питки, ама какви късмети ви гонят не е ясно. На Нова година са късметите, точно защото е НОВА ГОДИНА!Изчанчихте и традициите вече. Гейска измишльотина каза- как дори ти го роди главата!?

MORSKI
Контакти:

Мнениеот MORSKI » 26 дек 2011 12:36

megan fox написа:Морски, питката с парата е ясна, но поне в нашето семейство винаги на 25-и сутринта се прави баница с късмети и докато закусваме ни се падат и късметчета. :)
За НГ баницата с късметите вече е ясна. :)

Както се вижда в темата, не само в нас се прави баница с късмети и за Коледа. :)

Не знам, в нашето семейсвто и всичките ни приятели не е така. Явно някакви нови традиции сте въвели :roll: :lol:

Върни се в “Свободна зона”