Старши треньорът на Барселона Джосеп Гуардиола е считан за наследник на Йохан Кройф. Футболният поглед на двамата обаче не е толкова близък. Предлагаме Ви седем разлики между двете легенди на каталунския клуб, извадени под формата на цитати от marca.com.
1.
Кройф: "Никога не правя грешки, защото ми струва скъпо, ако сбъркам"
Пеп: "Това, което те развива в живота, е допускането на грешки"
2.
Кройф: "Всички треньори говорят за движението по терена, искат да се тича много. Аз казвам, че не е нужно да се тича толкова много"
Пеп: Тайната на този отбор са футболистите. Карам ги да тичат и да играят заедно. Много са добри. Работят здраво. Когато не тичат, им подвиквам. На когото не му е приятно, тича"
3.
Кройф: "Малко съм странен. Професионалист идеалист. Именно така човек трябва да гледа на себе си"
Пеп: "Аз съм човек, който е играл футбол. Имам просто тапия за треньор и умение за избор"
4.
Кройф: "Никога не бих платил, за да гледам мач на бразилския национален отбор при Дунга"
Пеп: "Никога не бих коментирал какво прави мой колега. Всеки играе както иска"
5.
Кройф: "Мисля, че ни очакват още съдии като днешните, които свирят съмнителни дузпи само в нашето наказателно поле"
Пеп: "Да говориш за съдии е загуба на време"
6.
Кройф: "Мачът с Реал Мадрид е второстепенен"
Пеп: "Давам всичко, за да победя Мадрид"
7.
Кройф: "Преди мач излизам на терена, подвиквам и решавам какво да правят футболистите
Пеп: "Трябва да сме смели, да излезем на терена и да правим нещата, както сме ги подготвили".
http://www.sportal.bg/news.php?news=323612
Има и други разлики разбира се, схемата на игра - Йохан по-често използваше 3-4-3, докато Пеп най-вече се придържа към 4-3-3. И двамата имат страхотен нюх за таланти, но този на холандеца е да ги купува (г/д като Венгер в наши времена, само, че Кройф не е обикалял по школите, за да краде, а си плащаше като поп, само си помислете колко милиона се оръси Барса през 89-а за Стоичков!), докато Пеп разчита много на школата и всяка година от Ла Масия налага по някой феномен.

И все пак вестник "Марка" са акцентирали върху основните разлики.