За "фалиралата" Гърция и "финансово стабилната" България

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
CTAHKO
Контакти:

Re: За "фалиралата" Гърция и "финансово стабилната" България

Мнениеот CTAHKO » 24 юни 2011 22:34

soilwork написа:Гърция все още не е във фалит благодарение единствено на щедрата финансова помощ на МВФ и ЕС - от 110 милиарда евро. Гърция прави изявления, че планира да се финансира вече от пазарите, но това в момента изглежда почти невъзможно... Днес лихвените проценти по гръцките облигационни заеми отбелязаха нови рекордни стойности: пазарите искат невижданите досега 23% лихва!!! за да дадат двугодишен заем на гръцкото правителство. За сравнение лихвата по немските двугодишни облигации е само 1,8%. Фалитът на една държава не е нещо толкова страшно, колкото например е един фалит в търговското право. При изпадане в неплатежоспособност държавата няма как да се ликвидира и да изчезне (както една фирма). Фалитът на една държава означава по-скоро преструктуриране на дълга - сключване на споразумение между двете страни за удължаване на периода за плащане на лихвите и/или главницата, както и намаляване на лихвените проценти.

Инструментите за оценяване на риска от фалит (застраховките CDS) на Гърция показват близо 68% вероятност от обявяване на фалит в следващите 5 години...

Да фалираш е грозно, но понякога това е единствената опция ;) Мен ми е интересно при фалит на Гърция,какво става с гръцките банки в България и дали са застрашени депозитите на българите? В България има силно присъствие на гръцки банки. Националната банка на Гърция е 100% собственик на Обединената българска банка (ОББ), EFG Eurobank е собственик на слетите ДЗИ и Пощенска банка. В страната клонова мрежа и офиси имат още българските филиали на Пиреос банк, Алфа банк, Емпорики банк.

ОББ е сред първите пет банки в България по размер на активите, а Пощенска банка е в първите десет.

+1

И още ще им отпускат :!: На евробюрократите не им се ще Гърция да фалира.А какво по-глупаво нещо от това,да даваш заем на някой,който предварително ти казва че няма как да го върне :) :) :) Няма да се очудя ако скоро има и военно положение там.Що се отнася до гръцките банки...аз лично съм приключил всякакви взаимоотношения с всякакви гръцки институции у нас,дори и Глобул
delqnski47 написа:Трябва да има бой до посиняване

Потребителски аватар
FCH

Мнениеот FCH » 24 юни 2011 22:35

ivo77 написа:Не се учудвайте. Ние сме финансово стабилни именно защото се храним с трохи. Нищо не искаме. Доволни сме на малко. Радваме се че преживяваме. Така е от векове.

така е - 2 века "бедните" византийци са ни яхали, после 5 века османците, сега 20 години "радетели" на демокрацията...
РОБСКИЯТ ДУХ НИ ПРЕЧИ, ПРИЯТЕЛИ...

stg333
Контакти:

Мнениеот stg333 » 24 юни 2011 22:37

Искам само да кажа че познавах един кредитен милионер де, караше си с класата всички екстри итн, та и той като гърците де, ма не са те баламите а който им дава, реалния доход в гърция е около 300 евро , другото е краднато

Потребителски аватар
dunavfc
Контакти:

Мнениеот dunavfc » 24 юни 2011 22:42

Стахотно "субективна" и поучителна тема...Когато Гърция влезе в ЕС,къде бяхме ние ? Народът се радваше на банани и портокали,все едно злато дават в магазините.Аз съм млад,не съм бил роден в тези годни,но кажете ми,имаше ли голяма разлика между България и Гърция пред 80-те год. ? Аз съм чувал,че сме били горе-долу на едно ниво,дори ние сме били 1 идея по-добре структурирана и развита държава,ако греша поправете ме.И друго искам да кажя,гръцкият народ е свикнал постояно да му се увеличава заплата,пенсиите,добавки,13-заплати и т.н и политиците в тази страна за да угодят на вечно хленчещите и мързели гърци без възмоност или със са увеличавали парите на гръцкият народ.И ето дойдоха времена,когато тези действия ще им изиграят лоша шега.Ако не е ЕС,просто не виждам как щяха да излязат от ситуацията.

Аз се надявам до края на мандата на ГЕРБ минималната заплата да достигне 350-400 лв. много е трудно за осъществяване,но няма лошо да се надяваме.
Последна промяна от dunavfc на 24 юни 2011 22:43, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
ivo77
Контакти:

Мнениеот ivo77 » 24 юни 2011 22:43

ivo77 написа:
ivo77 написа:Не се учудвайте. Ние сме финансово стабилни именно защото се храним с трохи. Нищо не искаме. Доволни сме на малко. Радваме се че преживяваме. Така е от векове.

така е - 2 века "бедните" византийци са ни яхали, после 5 века османците, сега 20 години "радетели" на демокрацията...
РОБСКИЯТ ДУХ НИ ПРЕЧИ, ПРИЯТЕЛИ...
[/quote]

Според мен е по-определящ комунистическият период. Тогава е научен народа да работи без да иска много, всеки да си трае и да не се прави на велик. Насаден е страх у хората, че и без малкото ще останат...

Потребителски аватар
CTAHKO
Контакти:

Мнениеот CTAHKO » 24 юни 2011 22:44

stg333 написа:Искам само да кажа че познавах един кредитен милионер де, караше си с класата всички екстри итн, та и той като гърците де, ма не са те баламите а който им дава, реалния доход в гърция е около 300 евро , другото е краднато

Не е точно така.Просто около 40% от хората в Гърция работят в държавния сектор,а това е страшно много за капиталистическа държава,още повече за членка на Евросъюза ;) Едно че им намаляват приходите от данъци,ами и заплатите на тези хора идват от държавата.А всички знаем как се работи на държавна работа и колко произвежда едно държавно предприятие :)

Потребителски аватар
CTAHKO
Контакти:

Мнениеот CTAHKO » 24 юни 2011 22:49

dunavfc написа:И друго искам да кажя,гръцкият народ е свикнал постояно да му се увеличава заплата,пенсиите,добавки,13-заплати и т.н и политиците в тази страна за да угодят на вечно хленчещите и мързели гърци без възмоност или със са увеличавали парите на гръцкият народ.

Една от последните стачки беше щото гръцкото правителство излезна с изявление че им реже не тринайстата заплата,ами четиринайстата :) :) :)

Потребителски аватар
FCH

Мнениеот FCH » 24 юни 2011 22:57

CTAHKO написа:Една от последните стачки беше щото гръцкото правителство излезна с изявление че им реже не тринайстата заплата,ами четиринайстата :) :) :)

A тук онзи цървул картофогледач какво казва (докато се прави на луд за 13-та заплата) - който работи повече нека му вдигнат заплатата...
А какво направиха в Гърция - изгониха си монарсите и им взеха имотите - ние си върнахме оня изкуфял мухъл, дето гледа гроб и си взе всичко, сложихме рапфагофеца член на БКП Костов и бодигарда на бай тошо и пляскаме, че е демокрация, а глъчавата е, че комунизмът е виновен.... КОМУНИЗМЪТ НЕ СИ Е ТРЪГНАЛ, ДАЖЕ В МОМЕНТА Е ПО-ГОЛЯМ И ОТ ТОТАЛИТАРНИЯ... ЕДИН ПРЕПЕЧЕН ОТ РАЗХОДКИ МУТРОПОДОБЕН КАРАТИСТ И ГЕЙОВИДЕН ФИНАНСОВ МИНИСТЪР НИ РАЗСИПВАТ - ЕТО ТУК Е КРИЗАТА - А НЕ ПРИ МЪРЗЕЛИВИТЕ ГРЪЦКИ ПЕДОФИЛИ!!!

Потребителски аватар
MoNteSo
Контакти:

Мнениеот MoNteSo » 24 юни 2011 23:35

Оставям на страна България.
Гърция ще тегли нов 80 млд кредит, ако вече не го е и изтеглила, за да покрие външния си дълг. С какво ще живеят следващите им поколения ?

Потребителски аватар
Muscarin

Мнениеот Muscarin » 24 юни 2011 23:48

Много ми е интересно България ако реши да изтегли 190 милиарда кредит,със всичките супер показатели на стабилност,както се опитват да ни убедят.....дали,а? :)

Истината е ,че ако Гърция фалира,това означава крах на ЕС,защото ще я последват Италия,Белгия,Ирландия,Испания и може би Португалия! Смятайте за какво иде реч........никой няма да допусне това да се случи! Ще им дишаме прахта на Гърците още много време,ще им мием кенефите,ще сме гледачи на децата им,пък те нека са зле!

Върни се в “Свободна зона”