"За" или "Против" задължителното гласуване на избори

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

"За" или "Против" задължителното гласуване на избори

Можете да изберете само 1 отговор

Виж резултатите

Потребителски аватар
Madridist
Контакти:

Re: "За" или "Против" задължителното гласуване на избори

Мнениеот Madridist » 19 юни 2011 23:11

Въпреки,че винаги съм гласувал съм твърдо против задължителното гласуване. Според мен,когато даден човек не гласува, в известна степен, също е признак на гражданска позиция. Да не говорим,че дори и да се въведе задължително гласуване, много от хората,които не искат да гласуват, просто ще си пуснат празни бюлетини и смисъла на задължителното гласуване се губи. ;)
[center]BE PART OF THE CLUB, BECOME MADRIDISTA[/center][center][wrapimg=]http://195.149.248.189:8080/2014-05-26/d48b90caf472bee6fc097d8d4682d398[/wrapimg][/center]

Потребителски аватар
Viktor4o_Rs
Контакти:

Мнениеот Viktor4o_Rs » 19 юни 2011 23:14

Аз съм "за" задължителното гласуване ;) Който не иска да гласува - глобичка от 100 лева да речем, така най-после ще избегнем мрънкалниците, които не гласуват, а после се оплакват първи колко сме зле :mrgreen: Дори да си направиш труда и да идеш и да задраскаш всичките, пак е някаква гражданска позиция :) А и по този начин комунистите и ДПС ще бъдат избутани в задните редици, никак не е маловажно това :!:
Доколкото проверих,задължително гласуване има в 19 държави, 5 от които са членки на ЕС. Това са Белгия, Люксембург, Италия, Гърция и Кипър, като там е задължително гласуването за евродепутати. Санкциите са различни, като, например, в Италия е възможно да не бъде прието дете в детска градина, ако родителите му не са дали гласа си за евродепутат. В Швейцария гласуването е задължително пък в отделни кантони на страната. Има държави, които са въвели задължителното гласуване за местни, национални или друг вид избори. Такива са Аржентина, Австралия, Чили, Еквадор, Бразилия, Мексико, Перу и Сингапур.
Изображение

Потребителски аватар
tarikat
Контакти:

Мнениеот tarikat » 19 юни 2011 23:18

Madridist написа:Въпреки,че винаги съм гласувал съм твърдо против задължителното гласуване. Според мен,когато даден човек не гласува, в известна степен, също е признак на гражданска позиция. Да не говорим,че дори и да се въведе задължително гласуване, много от хората,които не искат да гласуват, просто ще си пуснат празни бюлетини и смисъла на задължителното гласуване се губи. ;)

Гражданска позиция ще бъде, когато пуснат невалидна бюлетина например или пък гласуват срещу ДПС... ;) Другото е...
Важното е, че много неща в милото ни Отечество не са наред и именно затова всеки с българско гражданство и самосъзнание трябва да упражни правото си на глас! Това е моето лично мнение и не ангажирам никого с него.

Потребителски аватар
stannn
Контакти:

Мнениеот stannn » 19 юни 2011 23:19

Против съм. Нали всички се борят за свобода. При едно задължително гласуване къде отива свободата? А за да накарат хората да гласуват просто може да добавят още една отметка. Примерно въздържал се. И при резултатите този вот да се счита за примерно вот на недоверие към всички кратуни в парламента. Просто да остават празни места. Така хем ще намалеят разходите за тия там хем и хората ще са мотивирани да пуснат гласа си.
[center]ИзображениеИзображение[/center]

Потребителски аватар
Madridist
Контакти:

Мнениеот Madridist » 19 юни 2011 23:21

tarikat написа:
Madridist написа:Въпреки,че винаги съм гласувал съм твърдо против задължителното гласуване. Според мен,когато даден човек не гласува, в известна степен, също е признак на гражданска позиция. Да не говорим,че дори и да се въведе задължително гласуване, много от хората,които не искат да гласуват, просто ще си пуснат празни бюлетини и смисъла на задължителното гласуване се губи. ;)

Гражданска позиция ще бъде, когато пуснат невалидна бюлетина например или пък гласуват срещу ДПС... ;) Другото е...
Важното е, че много неща в милото ни Отечество не са наред и именно затова всеки с българско гражданство и самосъзнание трябва да упражни правото си на глас! Това е моето лично мнение и не ангажирам никого с него.

Ами за мен лично, дали ще се пусне невалидна бюлетина или няма да отидеш да гласуваш няма голяма разлика. Но дебело подчертавам, че за мен, трябва да се гласува, това е един от начините, чрез които народа може да упражнява властта си. И ми е било много смешно,когато чуя някой познат, че не отишъл да гласува, защото валяло дъжд, ще ходи за риба и т.н. 8-)
[center]BE PART OF THE CLUB, BECOME MADRIDISTA[/center][center][wrapimg=]http://195.149.248.189:8080/2014-05-26/d48b90caf472bee6fc097d8d4682d398[/wrapimg][/center]

Потребителски аватар
noi
Контакти:

Мнениеот noi » 19 юни 2011 23:22

Viktor4o_Rs написа:Аз съм "за" задължителното гласуване ;) Който не иска да гласува - глобичка от 100 лева да речем, така най-после ще избегнем мрънкалниците, които не гласуват, а после се оплакват първи колко сме зле :mrgreen: Дори да си направиш труда и да идеш и да задраскаш всичките, пак е някаква гражданска позиция :) А и по този начин комунистите и ДПС ще бъдат избутани в задните редици, никак не е маловажно това :!:
Доколкото проверих,задължително гласуване има в 19 държави, 5 от които са членки на ЕС. Това са Белгия, Люксембург, Италия, Гърция и Кипър, като там е задължително гласуването за евродепутати. Санкциите са различни, като, например, в Италия е възможно да не бъде прието дете в детска градина, ако родителите му не са дали гласа си за евродепутат. В Швейцария гласуването е задължително пък в отделни кантони на страната. Има държави, които са въвели задължителното гласуване за местни, национални или друг вид избори. Такива са Аржентина, Австралия, Чили, Еквадор, Бразилия, Мексико, Перу и Сингапур.

В Белгия понеже е въведено задължителното гласуване(вярно за евродепутати), вече над една година не могат да си съставят правителство. Против задължителното гласуване!

Потребителски аватар
bultras4e
Контакти:

Мнениеот bultras4e » 19 юни 2011 23:22

По-добре да отиде човек и да пусне празна бюлетина,отколкото въобще да не ходи.Това е гражданска позиция,а не чесане на крастата в неделя по време на избори.Твърдо съм "За" задължително гласуване.Ползите са : няма да има такова влияние етническия вот(да видим дали ДПС ще са толкова отворени с 10 депутата на кръст) и по-малко мрънкалници,които не са гласували за никого,но правителството им е виновно за всичко.
[wrapimg=]http://static.football24.bg/cache/470x0/assets/2013_novi/a/botev/todor_nedelev1.jpg[/wrapimg]

Потребителски аватар
tarikat
Контакти:

Мнениеот tarikat » 19 юни 2011 23:23

stannn написа:Против съм. Нали всички се борят за свобода. При едно задължително гласуване къде отива свободата? А за да накарат хората да гласуват просто може да добавят още една отметка. Примерно въздържал се. И при резултатите този вот да се счита за примерно вот на недоверие към всички кратуни в парламента. Просто да остават празни места. Така хем ще намалеят разходите за тия там хем и хората ще са мотивирани да пуснат гласа си.

Не мога да се съглася.

Потребителски аватар
tarikat
Контакти:

Мнениеот tarikat » 19 юни 2011 23:25

bultras4e написа:

По-добре да отиде човек и да пусне празна бюлетина,отколкото въобще да не ходи.Това е гражданска позиция,а не чесане на крастата в неделя по време на избори.Твърдо съм "За" задължително гласуване.Ползите са : няма да има такова влияние етническия вот(да видим дали ДПС ще са толкова отворени с 10 депутата на кръст) и по-малко мрънкалници,които не са гласували за никого,но правителството им е виновно за всичко.

@Madridist
Това исках да кажа.

Потребителски аватар
Viktor4o_Rs
Контакти:

Мнениеот Viktor4o_Rs » 19 юни 2011 23:30

Ако говорим по принцип, и аз съм против задължителните неща. Ако имаше една относително стабилна избирателна активност, също бих бил твърдо против задължителното гласуване ;) Когато обаче средностатистическият Ганьо изпие 2 ракии, изпсува с гениалното "Па за тея ли ще гласувам, всичките са маскари, айде да им ... майката" и не си мръдне пръста, а турците и дъртите зомбирани комунисти гласуват винаги и почти винаги са фактор, ами значи имаме проблем ... И този проблем би се решил по радикален начин - с глоба за негласуване :)
Разбира се, Ганьо пак ще измисли начин и напук ще задраска всички, само че какво печели от това не може да обясни ... Всеки негласувал помага на ДПС, това трябва да е ясно :!:
Последна промяна от Viktor4o_Rs на 19 юни 2011 23:32, променено общо 1 път.
Изображение

Върни се в “Свободна зона”