Прочетох с интерес цялата тема и честно казано се изкефих..Много обосновани мнения на съфорумците,от различни източници,естествено с различните залитания на отделнте исторически извори,но добрият тон се запази през цялата тема,което е похвално!Изключително важно е ние като сънародници,да започнем да разглеждаме и коментираме историята по един толерантен и по-спокоен начин,за да можем да изградим едно по-добре настояще!Особено ние младите хора!
По темата,няма да изразявам мнение,защото не обичам да говоря за неща,за които аз самият имам вътрешни борби,НО само ще споделя най-първичното си усещане!
Когато Борис умира(отровен или не,не зная),бива погребан в Рилския манастир или поне така знам!Знам после,че по нареждане на комунистите,тялото е ексхумирано,заровено другаде,а след време изровено наново,а гроба изравнен!!Това е дело на комунистическите лидери..Мисля си,чисто логически,че те са направили това,което ние сега му мислим на този паметник на Червената армия..Плаши ме малко мисълта,че ние се превръщаме в същите реваншисти?Не би ли следвало,точно ние да сме поколението,което да приеме историята си и да заживее в настоящето,без да рушим,унищожаваме и отмъщаваме?
Има нещо много важно обаче за нстоящето,а именно,че не правим нищо за БЪЛГАРСКИТЕ паметници!Нито са подържат старите,нито се сторят нови,които да ни карат да се гордеем,че сме БЪЛГАРИ!Е тука си мисля,че нито комунистите,нито нацистите,нито марсианците имат вина..Какво пречи да вдигнем един паметник на българските владетели с петорен размер от този на Червената армия?Какво пречи на Входа на Пловдив да има един грамаден монумент на Левски?Нека да не продължавам да си измислям варианти,защото те са безброй много,но наистина тежи на всеки млад българин,че няма с какво да се гордее,с какво да се покаже пред света?
Хич не е приятно да ти дойде на гости някой чужденец,ти да си му обяснявал от години,че нямаш нищо общо с Русия и най-големия ти паметник в центъра на столицата да е именно такъв..НО пак казвам,вината имам усещането,че е изцяло наша,защото ако ние наистина обичахме родината и историята си,щяхме да построим тези паметници,да ги пазим,подържаме и да се гордеем с тях..Нищо подобно обаче не се случва,хабим си енергията в спор за въпросния паметник,вместо да стартираме подобна инициатива и постигнем подобно нещо!Не знам,но искрено вярвам,че първата стъпка е да започнем да говорим помежду си,като приятели,не като врагове и съм сигурен,че когато се научим да бъдем по-добри и единни по между си,то тогава ще можем да постигнем много неща..Засега все още сме си тези озлобени,разделени човечета,които от всичко най-много обичат да преебат другарче..