В сряда в Бохум започва съдебният процес по най-големия скандал за манипулиране на футболни мачове с цел извличане на печалби от залози. Четирима измамници ще седнат на подсъдимата скамейка, а процесът ще се гледа на пет съдебни заседания до 28 октомври.
За корупция и манипулации се разследват общо 32 мача в Германия, Белгия, Словения, Унгария, Хърватия и Швейцария, Лига Европа, европейски квалификации за юноши. Сред тези мачове е и двубоят Базел - ЦСКА от груповата фаза на Лига Европа, завършил с победа на швейцарския тим с 3:1.
Четиримата подсъдими, между които и бивш професионален футболист, са обвинени за 38 случая на подкупване на играчи или съдии, като общата сума на "инвестираните пари" с цел да се манипулира изхода на мачове и да се реализира печалба от залози е 370 000 евро.
Около 2 милиона евро са заложени на тези срещи, ареализираната чиста печалба от направените залози се изчислява на 1,6 милиона евро. Парите са залагани не само на победа, загуба или равен, но и на червени картони и късни голове.
Иначе за възможни манипулации прокуратурата в Бохум е заподозряла над 250 души и разследва 270 мача в Германия и в чужбина.
Според правосъдието общо около 1,5 милиона евро са дадени за подкупване на съдии и играчи. Заложени са близо 12 милиона евро, а печалбата на измамниците се изчислява на 7,5 милиона евро.
Предстои в скоро време на подсъдимата скамейка да седнат още доста измамници, които са реализирали печалби от манипулиране на футболни мачове.
Пълен списък с разследваните за манипулация с цел извличане на печалби от залози 32 мача от Германия, Белгия, Словения, Унгария, Хърватия и Швейцария, Лига Европа и европейски квалификации за юноши:
ГЕРМАНИЯ:
2. Бундеслига: Нюрнберг - Оснабрюк (13 май 2009), резултат: 2:0
2. Бундеслига: Аугсбург - Оснабрюк (17 април 2009), резултат: 3:0
купа на Германия: Шпелдорф - Рот Вайс Оберхаузен (2. август 2009), резултат: 0:3
регионална лига: Карл Цайс Йена - Оснабрюк (2. май 2008), резултат: 1:1
регионална лига: Байерн Алценау - Фрайбург II (19. септември 2009), резултат: 0:1
регионална лига: Байерн Алценау - Аален (17. октомври 2009), резултат 0:3
регионална лига: Байерн Алценау - Щутгартер Кикерс (31. октомври 2009), резултат: 1:3
регионална лига: Ферл - ФК Кьолн II (6. юни 2009), резултат: 0:1
регионална лига: Борусия Мьонхенгладбах II - Ферл (30. май 2009), резултат: 3:4
регионална лига: Любек - Фортуна Дюселдорф (22. април 2008), резултат: 3:1
регионална лига: Ферл - Валдхоф Майнхайм (19. септември 2009), резултат: 1:0
регионална лига: Заарбрюкен - Ферл (31. октомври 2009), резултат: 3:1
оберлига: Германия Халберщадт - Бореа Дрезден (31. май 2009), резултат: 1:3
оберлига: ФК Гера 03 - Пьобнек (15. май 2009), резултат: 2:1
оберлига: Карл Цайс Йена II - Мойзелвитц (24. май 2009), резултат: 0:2
юноши до 19: Шалке 04 - Aрминия билефелд (8. ноември 2009), резултат: 1:2
юноши до 19: Бохум - Арминия Билефелд (31. октомври 2009), резултат: 4:0
СЛОВЕНИЯ:
първа лига: Драва Птуй - Нафта Лендава (11. април 2009), резултат: 4:1
УНГАРИЯ
NB1: Уйпещ - Хонвед (24. април 2009), резултат: 3:0
ШВЕЙЦАРИЯ:
2. лига (чалъндж лига): Ивердон Спорт - ФК Тун (26. април 2009), резултат: 5:1
2. лига (чалъндж лига): Сервет - Госау (30. май 2009), резултат: 4:0
2. лига (чалъндж лига): Госау - Тун (17. април 2009), резултат: 4:3
2. лига (чалъндж лига): Волен - Госау (16. май 2009), резултат: 2:0
2. лига (чалъндж лига): Госау - Вадуц (1. ноември 2009), резултат: 1:4
2. лига (чалъндж лига): Лугано - Госау (26. септември 2009), резултат: 7:0
2. лига (чалъндж лига): Госау - Локарно (24. май 2009), резултат: 0:4
ХЪРВАТИЯ:
1. HNL: Задар - Хайдук Сплит (26. април 2009), резултат: 0:3
БЕЛГИЯ:
2. лига: Намур - Антверпен (12. април 2009), резултат: 0:3
2. лига: Намур - Льовен (21. март 2009), резултат: 0:2
2. лига: Шарлероа - Намур (14. март 2009), резултат: 3:0
ЛИГА ЕВРОПА: Базел - ЦСКА - (5. ноември 2009), резултат: 3:1
ЮНОШИ ДО 21 ГОДИНИ, европейска квалификация: Швейцария - Грузия (18. ноември 2009), резултат: 1:0
Много ми е интерсно дали след петициите до Вселенския патриарх, Папата и тн, не някой от ръководството на ЦСКА, но поне един човек от форума ще се намери ли да каже - не бях прав, на общо основание си хранех Батков за това му изкаване?????[offtopic]http://www.sportni.bg/index.phtml?tid=40&oid=2700725[/offtopic]
Батков прав за Базел - ЦСКА?
Модератори: paceto, Irish stout, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist, Udoji90
Батков прав за Базел - ЦСКА?
[center]
[/center]

- storm
- Контакти:
Re: Батков прав за Базел - ЦСКА?
Аз си знаех ,че е прав много отдавна .
[wrapimg=]http://www.forzajuve.ru/images/stories/news17/115.jpg[/wrapimg]
Аз и тогава писах, че това не е новина. Всеизвестно е че Базел -ЦСКА е един от разследваните мачове. Доколкото ми известно никой от ръководството на ЦСКА не е призован във връзка с това дело,което значи че се считат за чисти.
- JackPackage
- Контакти:
Ако очаквате фенове на ЦСКА да се извинят и да кажат че Батков е бил прав, много се бъркате
Имаше някакво "разследване" и за Рома - ЦСКА, където Артур се опитваше да договори нещо, но май няма резултати.... и там не беше прав Батков, и оттам ЦСКА са чисти....

Имаше някакво "разследване" и за Рома - ЦСКА, където Артур се опитваше да договори нещо, но май няма резултати.... и там не беше прав Батков, и оттам ЦСКА са чисти....

delqnski47 написа:Аз лично не искам да ви наказват без публика с нашия реванш,щот ще е тъпо за нас феновете на ЦСКА да сме сами на стадиона.
onegavon написа:На Гришата и свирки ще му правим....
[center][wrapimg=]http://i.imgur.com/G65A5Mg.png[/wrapimg][/center]
[center][wrapimg=]http://atleticofans.com/wp-content/themes/af/images/adlogo.png[/wrapimg][/center]
- mertezaker
- Контакти:
Информацията че, мача се разследва е много стара и Батков просто я повтори, съдията е разследван, а и той подпря Базел тогава! Батков е бялата лястовица в българския футбол! Браво Батков!
- Levskar_90
еми да ... те го казаха много хора преди Батков. Разследван е съдията от този мач. Ако не се лъжа спортал беше написал статия преди 2 месеца за какво точно бил разследван съдията.
- TPAKTOP
- Контакти:
Алекс брат ми! как да ти се извиним или да си признаем като още със самото заглавие използваш този знак
Недоумявам! Но все пак манипулиране на мача от страна на съдията!!! Което сега ме навя на факта че бях много учуден защо паднахме

helemong написа:Най-хубавото е че феновете и футболистите на цска явно не разбраха нищо от лекцията на доктор Ст.Генов след две седмици когато им се изнесе лекция номер две в София и бъдат отстранени за купата да усетят,че е замърсен въздуха в столицата
JackPackage написа:Ако очаквате фенове на ЦСКА да се извинят и да кажат че Батков е бил прав, много се бъркате![]()
Истината е, че аз не съм посочил фен на ЦСКА или Левски нарочно (щото и онези "batkoff" фенове също писах, че много говорел, че замазвал собствените си проблеми и т.н.)
Чакам да видя един човек, който е писал колко с мсешен и нагъл Батков, да каже - не бях прав.
иначе много се кефя, че пак се клеветихме по чужбина, писахме до половин Европа, ушким и до БФС, ама те за да не са го привикали до сега, явно вече имат инфо по случая..... и до прокуратурата писахме даже
[offtopic]моля не коментирайте дали мача е уреден - все пак има съд[/offtopic]
[center]
[/center]

тогава кой ли е виновен от двата отбора???...
[wrapimg=]http://sportplayerwallpaper.com/wp-content/uploads/2011/06/Barcelona-champion-2010-2011.jpg[/wrapimg][wrapimg=]http://1.bp.blogspot.com/-PiP8qbaljcM/TarYSkZqorI/AAAAAAAAAEA/hu62CrWx7-o/s1600/WEMBLEY-_EQUIP.jpg[/wrapimg]
КЕШ 1992 DREAM TIM
08.01.1994 г. Барселона - Реал Мадрид 5:0
02.05.2009 г. Реал Мадрид - Барселона 2:6
29.11.2010 г. Барселона - Реал Мадрид 5:0
КЕШ 1992 DREAM TIM
08.01.1994 г. Барселона - Реал Мадрид 5:0
02.05.2009 г. Реал Мадрид - Барселона 2:6
29.11.2010 г. Барселона - Реал Мадрид 5:0
Върни се в “Футбол - България”