На цената на едно Боро

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
Pro-European
Контакти:

Re: На цената на едно Боро

Мнениеот Pro-European » 18 сеп 2010 18:58

de.bil написа:Pro-european, сигурно си падаш по психолигията щом задаваш такива въпроси.
1.По каква причина доброволно бихте се отказали от нещо, което може да получите гратис / на аванта, но по някакъв начин усещате за неприемливо ?– Ако това нещо не означава нищо за мен, ако получаването му накърнява достойнството ми, ако ощетява този от който ще го получа или трети човек, ако това би ме задължило с нещо, което не желая.
2.Или какво в никакъв случай не бих заменил срещу един пакет Боро (но на сходна стойност, ако е материално )?– На този въпрос ще отговор с уговорката, че съм пушач. Бих разминил някоя вещ на подобна стойност за кутия цигари само, ако притежателя на цигарите е проявил интерес към моя предмет и би го желал, както и това което разменям да няма сантиментална стойност за мен или мой близък. Ако ми се пуши много и няма магазин наблизо без задръжки бих дал 2 банкноти по пет лева за кутия Боро на някой, стига да не му е единствена(ако е пушач) ;) :)

Блестящ!
Авторът на темата: Ще спре ли..

Потребителски аватар
gilento93
Контакти:

Мнениеот gilento93 » 18 сеп 2010 19:13

Pro-European написа:по-интересно ми е да кажете:
По каква причина доброволно бихте се отказали от нещо, което може да получите гратис / на аванта, но по някакъв начин усещате за неприемливо ?
Или какво в никакъв случай не бих заменил срещу един пакет Боро (но на сходна стойност, ако е материално ;) ) ?

На въпросите ти:
1.Бих се отказал от нещо което според мен не може да се купи туко така и е откраднато.
2.Не бих заменил 2-3 килограма ябълки заради пакет цигари независимо каквато и ще марка да са.Знам,че може да ви прозвучи смешно но харесвам ябълки и не бих ге разменил за наркотик,защото според мен цигарите са най-разпространеният и легален наркотик в света.

А сега да си изкажа и личното мнение.Аз също съм на 17 и 1/2 и съм пробвал да пуша но просто не ми харесва и не ми допада.Алкохол също не си копувам макар понякога да умирам за една биричка.
Просто имам воля.Казано е,че всеки си има глава на раменете и трябва да я използва по предназначение.Който си я троши след време ще проклина времето когато е допуснал грешките но нали човек се учи от грешките си.Так,че съм сигурен,че след време което може и да не доживеем България ще бъде по-добро място за живеене. :)

klshff
Контакти:

Мнениеот klshff » 18 сеп 2010 19:16

Да ви кажа, това за изявената гражданска позиция за вас може да се струва нещо важно и така нататък, но, за търговеца, това са пълни глупости. Окей, ако е за 2-4-5-10 лв., но ако е еднократно. Представяте ли си колко често си купува цигари човек? Да приемем, че на 2 дена по една кутия. Или както викаш 4-5 лв петнадесет пъти месечно. Това са 60-75 лв. от въпросното лице. От къде на къде няма да дам на това лице цигари, щом ако не ги дам тази сума отива при някой друг? А моралния продавач какво ще прави- ще седи цял месец с пръст в устата и гладен ли? А семейството му? Проблема не е в продавачите, а в това, че не се правят редовни проверки и да се дават глоби. Ако се съобщи за такава акция по телевизията и всички магазини изтръпнат тогава ще се реши проблема. Просто търговецът САМ не може!

Потребителски аватар
Pro-European
Контакти:

Мнениеот Pro-European » 18 сеп 2010 19:19

gilento93 написа:
По каква причина доброволно бихте се отказали от нещо, което може да получите гратис / на аванта, но по някакъв начин усещате за неприемливо ?
Или какво в никакъв случай не бих заменил срещу един пакет Боро (но на сходна стойност, ако е материално ;) ) ?

На въпросите ти:
1.Бих се отказал от нещо което според мен не може да се купи туко така и е откраднато.
2.Не бих заменил 2-3 килограма ябълки заради пакет цигари независимо каквато и ще марка да са.Знам,че може да ви прозвучи смешно но харесвам ябълки и не бих ге разменил за наркотик,защото според мен цигарите са най-разпространеният и легален наркотик в света.

А сега да си изкажа и личното мнение.Аз също съм на 17 и 1/2 и съм пробвал да пуша но просто не ми харесва и не ми допада.Алкохол също не си копувам макар понякога да умирам за една биричка.
Просто имам воля.Казано е,че всеки си има глава на раменете и трябва да я използва по предназначение.Който си я троши след време ще проклина времето когато е допуснал грешките но нали човек се учи от грешките си.Так,че съм сигурен,че след време което може и да не доживеем България ще бъде по-добро място за живеене. :)

приятел, много ми харесват двата отговора и особено примера с ябълките.
Може да сме интересни и когато сме нормални и си падаме по неща, които са вечни и естествени.

готовността да се откажеш от нещо, което може да ти донесе практическа полза, но е придобито по неприемлив начин,
та тази готовност прави от човека нещо повече от плът, повече от биологичен организъм..

Потребителски аватар
gilento93
Контакти:

Мнениеот gilento93 » 18 сеп 2010 19:20

VelBujd написа:Ами следната ситуация: Баща се прибира мъртво уморен от работа и му се пие да речеме 1-2 бири или иска да запали някоя цигара, но няма в наличност.Решава да прати сина си до кварталния магазин, но там не му продават, защото няма 18 години.
Лично на мене ми се е случвало хиляди пъти :D

На мен лично ми се случи да ходя да купя джин на баща ми преди сигурно 2 или 3 години,защото му се пиеше джин с тоник и лимон.Продавачката ме попита дали имам 18 и аз се смутих но отговорих,че нямам но все пак ми даде,защото съм и познат(по-точно баща ми де).Прибрах се и от тогава до сега НЕ СЪМ копувал алкохол по какъвто и да е поеод.Ето,че пак опираме до волята на даденият човек.Така,че приметът ти е леко казано неудачен. ;)

Потребителски аватар
gilento93
Контакти:

Мнениеот gilento93 » 18 сеп 2010 19:28

Pro-European написа:
gilento93 написа:

На въпросите ти:

приятел, много ми харесват двата отговора и особено примера с ябълките.
Може да сме интересни и когато сме нормални и си падаме по неща, които са вечни и естествени.

готовността да се откажеш от нещо, което може да ти донесе практическа полза, но е придобито по неприемлив начин,
та тази готовност прави от човека нещо повече от плът, повече от биологичен организъм..

+1
Ето защо именно човека е най-висшето същество на планетата.Защото може не само да греши но и да
мисли,да разсъждава.Изключително много уважавам такива интелегентни и ерудирани хора като теб.

Потребителски аватар
Pro-European
Контакти:

Мнениеот Pro-European » 18 сеп 2010 19:30

gilento93,
мерси за комплимента, който със сигурност не заслужавам :oops:

Пепо
Контакти:

Мнениеот Пепо » 18 сеп 2010 19:42

Cesc Fabregas написа:Аз не мога да си обясня, че ти си се изненадал, че са и продали :roll: Това става стотици пъти на седмица! :geek:

Това мисля, че обяснява всичко! Дотолкова сме свикнали с провала на системата и неспазването на каквито и да е правила, че чак се изненадваме, че някой се изненадва от нарушение на закона. Жалко е!

Потребителски аватар
Pro-European
Контакти:

Мнениеот Pro-European » 18 сеп 2010 19:46

Пепо написа:
Cesc Fabregas написа:Аз не мога да си обясня, че ти си се изненадал, че са и продали :roll: Това става стотици пъти на седмица! :geek:

Това мисля, че обяснява всичко! Дотолкова сме свикнали с провала на системата и неспазването на каквито и да е правила, че чак се изненадваме, че някой се изненадва от нарушение на закона. Жалко е!

Пепо,
нали беше казано, че е много лесно тъмната страна да вземе връх -
за да стане това - нормалните хора, свестните трябва да не правят нищо, да си кротуват, дето се вика..
Е има хора, дето не си "кротуваме".
от мнението ти разбирам, че и на теб такова поведение /пасивно/ не ти е присърце ?

nesidor
Контакти:

Мнениеот nesidor » 18 сеп 2010 19:57

TheClub написа:Аз пък реагирам в други моменти по-подобен начин. Мен лично много ме дразнят боклуците на улицата или на тротоара. Всеки път вдигам по нещо от земята и го занасям в кофата за боклук. Не мога да събера нещо, но всеки път вдигам по-нещо. Хиляди пъти съм си мислел, какво ще стане ако всеки прави същото като мен... Чиста България... Ако всеки правеше, каквото и ти си направил в този случай нямаше да се продават алкохол и цигари на непълнолетни...

+1

Върни се в “Свободна зона”