До всички потребители от форум"Левски"

Модератори: TodorT, paceto, modor, kartago, SkArY_9, rhaegar, Rivaldo10, ntodorov, slavia_forever, Madridist

Потребителски аватар
sl321

Re: До всички потребители от форум"Левски"

Мнениеот sl321 » 15 юли 2010 17:12

До Old_death

Все пак съм радостен че поне за нещо двама фена ( един на Левски и един на цска) стигат до макар и малко съгласие.Аз лично никога не съм търсил никаква вина на никой фен на цска за "неуспехите или успехите на Левски".Единствено се захванах за това ( и то пак не се обърнах към фенове на цска а към феновете на Левски ) да не обръщат внимание и да не се хващат на въдицата за неща които просто не същесвуват.Когато двама човека дискутират за нещо и са на различно мнение по въпроса единя казва за другия че спестява неудобни факти и обратно.Тука не съм съгласен че аз спестявам факти защото се съгласих отсносно това което си показал ти като факти( въпреки че мога да обора някой от тях но според мен това не е важно) и на базата на тезата се опитах да ти покажа другата страна.Просто те провокирам да изместиш фокуса във който си се насочил....титли,купи а да се насочиш към идеологията на двете страни.И ако го направиш може да разбереш до много голяма степен че това обединение на Левски с властови отбор по скоро му е попречило от колкото да е помогнало( просто две гледни точки ) .

По принцип мисля че смисъла и зародиша на интереса към футбола се корени не толкова в съперничеството на отборите колкото в съперничеството на феновете и за това дискусии и спорове са си нужни.Иначе се губи смисъла на всичко.Но тука си мисля че наистина нещата много силно се изопачават защото и в предишното си мнение ти казах че все още има много живи хора живяли тогава и ако го разправяш това на човек който не общува с такива хора както и да е. Но аз много често говоря с хора които са 43 -ти 45-ти набор по тази тема (и с цесекари) и от тяхната уста съм чул че две мнения по въпроса няма.Вярно е че в последните години се появиха някой такива който почнаха в хор да твърдят тезата която се разисква в темата но къде бяха преди 10 години преди 15 ? И сега изведнъж ,всички в хор-ясен признак за "мероприятие",каквото всъщност мероприятие е било и опита за свързване на Левски във властта.Въобще не ме интересуват абсолютно никакви copy-paste факти от някакъв фанатизиран форум.Винаги знай ( всички цесекари ) че си губите времето в ровене на някакви имена,дати,сливания,и отделяния на отбори относно темата.Естествено че мога да дам куп цитати на толкова много хора а и не само цитати на хора а и документи които доказват това че цска е отбор на властта по онова време а Левски е неговия антипод.Но мисля че е нелепо и за това спирам до тук!!!
И все пак искам да се обърна към по младите фенове на Левски.Искам да ви кажа че това е стила на комунистическата партия от край време.Те са специалисти по "тотална манупулция" във която и да е сфера.И тази манипулация е абсолютно присъща в тяхния стил.Ако се хванете на въдицата и почнете да доказвате обратното значи давате основание че съществува друга теза като тази която те се опитват да пробутат най долно.Не допускайте това.Просто не ги ебавайте на тая тема.Аз също приключвам!!!
http://www.eridubet.com
Доста блогове с типстъри на едно място.

Потребителски аватар
niki87
Контакти:

Re: Ах, колко жалко е да си чорбар...

Мнениеот niki87 » 15 юли 2010 17:35

Пепо написа:Гледам сериозна дискусия се е заформила. Изцяло базирана на факти!!! :) Особено червените факти... Нямам времето да прочета цялата дискусия, но на бързо да постна туй-онуй:

Ето как червеноармейците правеха селекция:
"Христо Бонев в интервю преди началото на пролетния полусезон 2010:
Защо не останахте за по-дълго в ЦСКА, какво ви спря?
- Защото, за мен всичко е Локомотив. Не съществува друг отбор. Така съм възпитан. Гордея се, че останах верен на Локомотив до 63-годишна възраст. Искам да кажа, че аз не съм отишъл по своя воля в ЦСКА, те ме арестуваха и ме закараха насила, бях войник тогава."

Ето какво става с най-големите им звезди, след като се отърват от сянката на партията-майка:
"Петър Жеков в интервю за отношението на Септемврийско знаме към него:
От четири месеца чакам да ми изплатят две заплати, след което чрез "Държавен вестник" ще се откажа от ЦСКА. Изобщо от всичко ще се откажа - и от головете ми, и че съм играл там, ще остана само от националния отбор и от Берое, където съм играл и съм вкарвал. "

Изображение

Изобщо толкова са жалки, че не би трябвало да ги коментираме. Не случайно хората са измислили израза "ах, колко жалко е да си чорбар", защото в безсилието си розовите се опитват да изкривяват историята. Нещо което родителите им безуспешно са правили 45 години, а сега е техен ред да опитат, НО пак няма да успеят. Дори опитват да узурпират историята на АС-23, все едно неонацистите да се обявят за наследници на избитите евреи. Сега гледам говорят за поредните титли с гордост вместо да наведат глави!!! Но това са си те. Не знам като са толкова велик клуб, защо не се запитат какви са успехите им от както партията-майка не се грижи за тях?! Къде са им новите титли, полуфинали, четвъртфинали???? Къде? И докато комунистическите изчадия от съседни страни ставаха носители на КЕШ, нашите се гордеят с полуфинали. СРАМ! Вместо да си заравят главите в земята и да говорят за тези "успехи", нека обяснят защо не взеха една европейска купа с тези играчи.

И нека обяснят защо пресата в Германия ги наричаше 4:0. И докато говорят за 1:17 в ШЛ (за където само ще мечтаят), да обяснят и кой от БГ клубовете държи рекорда за най-голяма загуба в Европа! А също и да кажат ако 1:17 срещу Барса, Челси и Вердер е "срам за България", какво са следните резултати срещу по-слаби и подобни съперници, само че без сегашните мултимилионни селекции от национали на Челси и Барса - Барселона – ЦСКА 6:2; Ференцварош(Будапеща) – ЦСКА 4:1; Байерн (Мюнхен) – ЦСКА 4:1; Валенсия (Испания) – ЦСКА 4:1; Ливърпул – ЦСКА 5:1; Байерн (Мюнхен) – ЦСКА 4:0; Хамбургер – ЦСКА 4:0; Байерн (Мюнхен) – ЦСКА 4:0; Барселона (Испания) – ЦСКА 4:2; Байерн (Мюнхен) – ЦСКА 4:0; ЦСКА – Байерн (Мюнхен) 0:3; ЦСКА – Хамбургер 1:4... Този въпрос съдържа и малка подсказка към първият. ;)

И докато се присмиват за заводският отбор от Борисов, по-възрастните от тях да разкажат какъв завод е Уралмаш и в кой турнир е бил епичният им сблъсък! И докато говорят за полуфиналите от младините на баба, нека кажат и кой е единственият български отбор отпадал шест поредни години в първи кръг на евро-турнирите! Да обяснят и в кой мач един известен италиански футболист регистрира личния си рекорд от 5 парцала в един мач в евро-турнирите!

И докато най-безсрамно говорят за комунистическо минало, да обяснят какви са и от чия история следните откъси:

"...Ние не можем да не отбележим, че "ЦСКА Септемврийско знаме" е рожба на народната власт. Очертаните от Тринадесетия конгрес и последващите го пленуми на ЦК на БКП цели и задачи изискват решително преустройство.Това се отнася в пълна сила и за всички членове на Централния спортен клуб на армията "Септемврийско знаме". С високите критерии на Тринадасетия партиен конгрес трябва да мерим всяка изява на армейските спортисти и на клуба като цяло..."

"ГЛАВА ПЪРВА Задачите на "ЦСКА Септемврийско знаме" са да работи за възпитанието на ЯРКИ КОМУНИСТИЧЕСКИ ДОБРОДЕТЕЛИ в членовете и спортистите...
...Ръководството на идейно-възпитателната работа се осъществява от партийнополитически апарат, съвет за идеологическа работа.."

"Укази на държавен съвет на Народна Република България за награждаване на "ЦСКА Септемврийско знаме":
1. Народен Орден на Труда – 1968г.
2. Червено Знаме на Труда – 1970г.
3. Червено Знаме на Труда – 1972г.
4. НРБ – III степен – 1973г.
5. НРБ – II степен – 1976г.
6. НРБ – I степен – 1980г"

"..."ЦСКА Септемврийско знаме" премина през много етапи. Опорна точка бе БКП. ТЯ РЪКОВОДЕШЕ, ТЯ НАСОЧВАШЕ, ТЯ ЗАДЪЛЖАВАШЕ. Активно бе съдействието на Министерството на Народната отбрана и районните комитети на БКП, защото е необходимо да се създават здрави и силни хора, способни да защтават социалистическите завоевания. Нужно е обаче, да се подчертае, че успехите и постиженията на армейските спортисти имат здрави опорни точки в ДРУЖБАТА СЪС СЪВЕТСКИТЕ спортисти..."

"...РОЖБА НА НАРОДНАТА ВЛАСТ, ПОД КРИЛОТО на партията тя издигаше снага, а успехите окрилят и вдъхновяват да се работи все така упорито за постигане на още по-високи резултати в развитието на масовата физкултура и масовия спорт, на КОМУНИСТИЧЕСКО ВЪЗПИТАНИЕ. ТОВА Е ОТПЛАТА ЗА ГРИЖИТЕ, КОИТО ПОЛАГАТ ПАРТИЯТА, РЪКОВОДИТЕЛИТЕ НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА и комитетите на БКП. Основание за приноса в развитието на националния спорт дават ВСЕКИДНЕВНИТЕ ГРИЖИ НА МНО, общинските комитети на БКП..."

"...Главното в дейността на армейския клуб е да осъществява политиката на БКП, като неотменна черта на СОЦИАЛИСТИЧЕСКИЯ ЖИВОТ, да възпитава ЯРКИ КОМУНИСТИЧЕСКИ ДОБРОДЕТЕЛИ, ДУХ НА ВЯРНОСТ И ПРЕКЛОННОСТ КЪМ ДЕЛОТО НА ПАРТИЯТА, обич към родината и СССР, братска солидарност с народите от социалистическите страни. "ЦСКА Септемврийско Знаме" провежда своята дейност в съответствие с партийните и съюзните решения в най-тясна връзка с поделенията на МНО, органите и организациите на БСФС, ДКМС, БПС, МНП, да работи за формиране на МАРСКСИСТКО-ЛЕНИНСКИ МИРОГЛЕД В СПОРТИСТИТЕ, като ги възпитава в ДУХА И ТРАДИЦИИТЕ НА БКП, учи ги на ПАРТИЙНО-КЛАСОВ подход към всички направления в живота и подготвя НЕПОКОЛЕБИМИ, ВСЕОТДАЙНИ СТРОИТЕЛИ И БРАНИТЕЛИ НА СОЦИАЛИЗМА И КОМУНИЗМА С ЯРКИ КОМУНИСТИЧЕСКИ ДОБРОДЕТЕЛИ..."

""..."ЦСКА Септемврийско Знаме" се ръководи от ЗАПОВЕДИТЕ НА МИНИСТЪРА НА НАРОДНАТА ОТБРАНА, а непосредственото ръководство се осъществява от заместник-министър на народната отбрана..."

Специален поздрав от сърце с едно "пиво светлое":
Изображение

Мили розови приятели, разбирам че историята не ви е приятна, но не се срамувайте. Ние също я помним! И ние имаме лошите моменти в историята си, но не се опитваме да ги изтрием. Просто помним!!! Сега ще ви напиша нещо, което напомня за вас и в много сериозна степен показва какви сте. Предварително се извинявам, че няма да е на любимия ви руски език, но това е положението:

"There's an ancient Indian saying that something lives only as long as the last person who remembers it. My people have come to trust memory over history. Memory, like fire, is radiant and immutable while history serves only those who seek to control it. Those who would douse the flame of memory in order to put out the dangerous fire of truth. Beware these men, for they are dangerous themselves ... and unwise. Their false history is written in the blood of those who might remember it and of those who seek the truth."

Забрави да напомниш за едни мачове с Вашаш,скиорите от Сваровски Тирол и аматьорите от Акурейри :mrgreen: ...Вальо Михов беше казал,че футболистите на Акурейри са били на работа преди мача с ЦСКА,но това не им пречи да бият "армейците" с 1:0 :mrgreen:

honda
Контакти:

Мнениеот honda » 15 юли 2010 17:38

Old_death написа:До sl321
Не съм очуден,че прескачаш неудобните факти и въпроси,както и разводняваш темата в стремежа си да ги избегнеш.В постовете си до сега по тая тема съм бил последователен,като на места съм писал точка по точка и съм повтарял за нежелаещите или не можещите да четат.
1.Съперничеството между Левски и ЦСКА се създава по време на поредицата от червени титли от 50-те години на миналия век.До тогава ЦСКА не е бил заплаха за сините.В началото на тоя период благодарение на пристигането на Стефан Божков и на селекцията на добри млади футболисти при армейците,започва ерата на тотална червена доминация в българския футбол,Това много добре е показано в линка,към който неуспешно те препращам.Тая хегемония води до завист и злоба в синия лагер,които се превръщат в лъжи,клевети и откровено оплюване на ЦСКА.Девизът " който е срещу цска значи е против властта",който си изложил е плод на болни сини мозъци,както е плод и лъжата за някакво участие на БКП в създаването на ЦСКА.Всеки средноинтелигентен човек би разсъдил,че ако наистина съществуваше такъв указ на несъществуващата по това време БКП ,той щеше да стои в логото или подписа на всеки син фен.Има награда от 3000 лева за тоя,който представи тоя указ.Вземете ги бе!

Интерестно дали в тези лъжи ,клевети и откровено оплюване на ЦСКА има и истина. И как би коментирал думите на тогавашния капитан на ЦСКА- М.Манолов ,че противопоставянето между Левски и ЦСКА е било и на политическа основа -ЦСКА е бил представен като отбор на комунистите,а Левски като отбор на другомислещите( не използвам думата опозиция или фашисти които са били използвани тогава ,защото през 50-те години опозицията на БКП вече не е съществувала). И на колко години си бил през 50-те години за да коментираш събитията разиграващи се по онова време. Не е ли по-добре да се допитаме до очевидци на онова време като М.Манолов,който едва ли може да се нарече болен син фен.

Потребителски аватар
Old_death
Контакти:

Мнениеот Old_death » 15 юли 2010 18:20

sl321,радвам се,че намерих човек,с който може да се разменят мнения и в който виждам някакво желание да помисли,без да се влияе от предварителната си оценка.И преди това съм казвал,че не ме вълнува толкова какво става във Левски,но за съжаление съм принуден да следя и тия новини,за да мога да опонирам в спорове.Съгласен съм с тебе,че не трябва да се хващаме на заложената преди десетилетия омраза на въдицата,целяща разединене на хората.Въобще не бих се занимавал с вашия отбор,ако не ми бяха пропищели ушите от разни гадости и лъжи по адрес на подкрепяния от мен отбор.Реакцията ми е съвсем нормална и мисля,че и ти би реагирал така,ако бе на мое място.
Не мога да изместя фокуса от титлите и купите,защото точно те са мерило за представянето на даден отбор през годините.Според мен точно тая поредица от девет титли на ЦСКА е в основата на насадената омраза от сините фенове към клубът.Също така не мога да се съглася с идеологизирането и политизирането на футбола.Все пак той е един спорт,създаден за забавление на феновете му.Политизацията на двата клуба бе особено засилена след 1989 година,когато се използваха цвета на екипите на отборите като символ на двуполюсния политически модел,наложил се у нас.Спорове винаги ще има и аз съм за това,стига да се спазва добрия тон и да не се прекалява с лъжите.
Пожелавам ви успех довечера и дано се представите добре в мачовете за Лига Европа!
В резултат на това председателят счита, че въз основа на информацията и документацията, които са на разположение, няма друга алтернатива, освен да се заключи, че новият клуб ЦСКА-София изглежда е спортният наследник на първоначалния длъжник, ЦСКА София.

Потребителски аватар
Old_death
Контакти:

Мнениеот Old_death » 15 юли 2010 18:34

ДокладвайОтговори с цитатRe: До всички потребители от форум"Левски"
от honda на 15 Юли 2010 17:38

Old_death написа:
До sl321
Не съм очуден,че прескачаш неудобните факти и въпроси,както и разводняваш темата в стремежа си да ги избегнеш.В постовете си до сега по тая тема съм бил последователен,като на места съм писал точка по точка и съм повтарял за нежелаещите или не можещите да четат.
1.Съперничеството между Левски и ЦСКА се създава по време на поредицата от червени титли от 50-те години на миналия век.До тогава ЦСКА не е бил заплаха за сините.В началото на тоя период благодарение на пристигането на Стефан Божков и на селекцията на добри млади футболисти при армейците,започва ерата на тотална червена доминация в българския футбол,Това много добре е показано в линка,към който неуспешно те препращам.Тая хегемония води до завист и злоба в синия лагер,които се превръщат в лъжи,клевети и откровено оплюване на ЦСКА.Девизът " който е срещу цска значи е против властта",който си изложил е плод на болни сини мозъци,както е плод и лъжата за някакво участие на БКП в създаването на ЦСКА.Всеки средноинтелигентен човек би разсъдил,че ако наистина съществуваше такъв указ на несъществуващата по това време БКП ,той щеше да стои в логото или подписа на всеки син фен.Има награда от 3000 лева за тоя,който представи тоя указ.Вземете ги бе!
Интерестно дали в тези лъжи ,клевети и откровено оплюване на ЦСКА има и истина. И как би коментирал думите на тогавашния капитан на ЦСКА- М.Манолов ,че противопоставянето между Левски и ЦСКА е било и на политическа основа -ЦСКА е бил представен като отбор на комунистите,а Левски като отбор на другомислещите

Каручке,отдавна съм се отказал от идеята да споря с теб,защото всичките ми досегашни опити са опити да разбия стена с главата си.Отговора на въпроса ти се съдържа в изнесения от теб цитат:
противопоставянето между Левски и ЦСКА е било и на политическа основа -ЦСКА е бил представен като отбор на комунистите,а Левски като отбор на другомислещите

Ключа се крие в думите,че ЦСКА е представян като отбор на комунистите,а Левски на другомислещите.След 1956 година в България след Беляне и Скравена няма другомислещи!Тогава пращаха в тухларната за вицове,да не говорим за нещо друго.Може и да помниш какво се случи трийсетина години след това пред Кристал.Това,че някой е искал да оправдае спортнотехническото безсилие на отбора си,изкарвайки го репресиран за сметка на други не значи,че това е истина.Доста спорове сме имали с тебе,на няколко пъти те молих за нещо,но ти не увря.Престани да ме занимаваш с умозаключенията си и да ми губиш времето.До сега съм загубил доста време в ровене на архиви и в интернет със слабата надежда,че агрументирайки се,ще мога да опонирам на такива като теб.Отдавна изби илюзиите ми.Порови се и ти,намери прословутия указ на БКП и тогава ми се обади за да спорим.Иначе знаеш как наричам любителите на голословния спор ;)
В резултат на това председателят счита, че въз основа на информацията и документацията, които са на разположение, няма друга алтернатива, освен да се заключи, че новият клуб ЦСКА-София изглежда е спортният наследник на първоначалния длъжник, ЦСКА София.

honda
Контакти:

Мнениеот honda » 15 юли 2010 23:33

Old_death написа:Ключа се крие в думите,че ЦСКА е представян като отбор на комунистите,а Левски на другомислещите.След 1956 година в България след Беляне и Скравена няма другомислещи!Тогава пращаха в тухларната за вицове,да не говорим за нещо друго.Може и да помниш какво се случи трийсетина години след това пред Кристал.Това,че някой е искал да оправдае спортнотехническото безсилие на отбора си,изкарвайки го репресиран за сметка на други не значи,че това е истина.Доста спорове сме имали с тебе,на няколко пъти те молих за нещо,но ти не увря.Престани да ме занимаваш с умозаключенията си и да ми губиш времето.До сега съм загубил доста време в ровене на архиви и в интернет със слабата надежда,че агрументирайки се,ще мога да опонирам на такива като теб.Отдавна изби илюзиите ми.Порови се и ти,намери прословутия указ на БКП и тогава ми се обади за да спорим.Иначе знаеш как наричам любителите на голословния спор ;)

Това ,което съм преразказал не са мои думи,а думи на Манол Манолов(Симолията)-точно на теб няма нужда да ти обяснявам кой е той и какво е направил за ЦСКА и като играч и като треньор. Аз съм склонен да вярвам повече на него отколкото теб или на ГА най-малкото защото нито ти нито ,който и да е от действащите червени апологети е очевидец на онези събития . М.Манолов е бил очевидец и няма никакъв интерес да злепоставя своя отбор, така че аз приемам казаното от него за истина,ако на теб не ти харесва,твое право е да си измислиш история която ти харесва,но не искай и другите да и вярват.
Искам да намериш едно място ,където аз съм споменавал нещо за указ на БКП за създаване на ФК(СК) ЦСКА. Такова нещо аз никога не съм писал- много ме подцени ;) ,най-малкото защото футболни отбори не се създават с укази.
Факт е че създатели на ЦСКА са другарите Г.Дамянов и Б.Българанов и двамата действащи членове на най-висшето ръководство на БРП(БКП) в онзи момент. Дали създаването на ЦСКА е "соло" изпълнение на въпросните двама другари или е съгласувано с останалите партийни другари ние едвали ще разберем. Вече съм ти писал ,че официално архива на БКП(БРП) се води "изгубен " след пожара на Партийния дом на 26.08.1990.
И на български език ли трябва да те уча ;) - напълно умишлено съм обяснил ,че използвал думата "другомислещи" ,а не "фашисти" или "опозиция" ,ако не правиш разлика между различните понятия използвай тълковния речник. Едно малко пояснение-всеки човек поне в мислите може да бъде свободен и това никой не може да му го отнеме.

Потребителски аватар
Исперих
Контакти:

Ах, колко жалко е да си леWCкар

Мнениеот Исперих » 16 юли 2010 07:10

Пепо написа:..

Това което копираш освен че е невярно е и прекалено фалшифицирано.
1:)не знам кой е кюрд,предполагам ти си такъв, или автора на пасквила :)
Весника който си копирал е пълна фалшификация,на снимката е Христо Стоичков който и сега прославя България , и сега подпомага българските дечица да играят футбол.
България не е имала и няма да има скоро такава футбулна звезда.Това е най-великия български футболист .

2) ето спомените на Георги Златков
Изображение
Играч на ЦСКА и Левски.Снимката е след преминаването му във Левски 1964г.

Бях в ЦСКА, когато Гунди дойде на проби. Но Крум Милев не го хареса. Пуснаха Аспарухов на прощалния мач на Симолията срещу СКА "Ростов на Дон". Игра първото полувреме и го извадиха.
Казаха, че още не е за ЦДНА и го пратиха в "Ботев" - Пловдив.
Тогава те просто имаха по-добри от него. Гацо Панайотов, Цането, Якимов, Васко Романов, Тони Кръстев, Ранков и Иван Колев бяха страхотни нападатели.....Преговорите с "Левски" водеше покойният вратар Сашо Луната. Аз не настоявах само за висше образование.Водеха ме кожухар
В "Левски" бях на заплата в "Българска кожухарска индустрия" в Гара Искър.
Жената на Аспарухов разкри, че и него тарторите не са го искали в "Левски". И дори са му казали да си стои в "Ботев". Аз бях на "Герена", когато Гундарата се върна от Пловдив.
Жоро Соколов държеше на Кукуша. И симпатиите на другите нападатели клоняха към Куки.

За да спестя поместването на излиянията където посинелите(нали знаеш че умрелите посияват) се кълнат във вярност на БКП, или откъси от радоста на посинелите за грижите които им оказва комунистическата партия.

Ще ти поместя само думите на председател на Левски, вижда се че най-големите национални предатели са от Левски, този същия председател иска България да загуби своята независимост и да стане република в СССР.
"Още веднъж споделям възторга и радостта да работя като комунист, където ме изпрати партията, за минаването на нашата страна в общото семейство на Съветския съюз и да бъдем една от републиките на Съветския съюз"

Колкото до руския език, той е любим на левскарите,все пак Георги Димитров(Жоро Тарабата) е ръководил комунистите от СССР.
В България има само един стадион който е кръстен на агент комунист, този стадион се намира в с.Подуене.

Потребителски аватар
Old_death
Контакти:

Мнениеот Old_death » 16 юли 2010 07:33

Факт е че създатели на ЦСКА са другарите Г.Дамянов и Б.Българанов и двамата действащи членове на най-висшето ръководство на БРП(БКП) в онзи момент. Дали създаването на ЦСКА е "соло" изпълнение на въпросните двама другари или е съгласувано с останалите партийни другари ние едвали ще разберем. Вече съм ти писал ,че официално архива на БКП(БРП) се води "изгубен " след пожара на Партийния дом на 26.08.1990.
И на български език ли трябва да те уча - напълно умишлено съм обяснил ,че използвал думата "другомислещи" ,а не "фашисти" или "опозиция" ,ако не правиш разлика между различните понятия използвай тълковния речник.

Каручке,това си написал ти,а сега виж каква е истината:
Историята на ЦСКА.

Веднага след 9 септември 1944 година, събитията в страната ни се развиват по начин, който принуждава клубовете да търсят спасение в обединения помежду си. Целта е ясна. Оцеляването. Финансовия недоимък от преди тази дата става още по-голям след идването на ОФ на власт. Войната върви на пълни обороти и на държавната администрация не и е до футбол. Започват масови сливания. Някои са доброволни, други, като претопяването на пощенския ФК "Княз Кирил" от ФК "Левски" в ПСК "Левски", който попада под шапката на ведомството оглавявано от министър Цола Драгойчева (член на ЦК и Политбюро на БКП) и се превръща в първият ведомствен отбор след 1944 г., не са желани от една от двете страни (в случая ФК "Княз Кирил"). Но факт е, че от 1944 до края на 50-те преобразуванията и трансформациите на тимовете са нещо обичайно.
След 9.09 "Шипка" и "Победа" (Орландовци) постигат договореност и стават "Шипка-Победа".
На 9 ноември 1944 година "АС 23", "Шипка-Победа" и "Спартак" (бивш "Цар Борис ІІІ") формират "Чавдар".

"Шипка".

"Шипка" предизвиква нашия интерес, защото е един от клубовете учредители на "Чавдар", който в началото на 1948 година (15 февруари) става първият следвоенен армейски футболен отбор в България.
"Шипка" е основана 1922 година. Специално натоварена с деликатната мисия делегация е изпратена да поиска съгласието на съюза на опълченците за името "Шипка". Предшественици на отбора са "Победа" и "Спарта". Играе с екип на зелено-бели райета. Района на клуба е ограничен в територията от бул. Васил Левски, градинката пред сегашния "Исул", бул. Сливница до бул. Мария Луиза и бул. Дондуков. През 1926 г. - обединение със "Славейков". Ръководители на "Шипка" са Георги Шиваров, футболния рефер Тодор Атанасов, Тодор Наумов и др. Длъжността селекционер и треньор изпълнява Михаил Михайлов.
"Шипка" дава няколко национални състезатели - Кирил Илиев, Крум Петков и Тодор Горчев, който участва на Балканиадата 1932 г. Други известни футболисти от "Шипка" са Борис Трънков - бъдещ национал и играч на "Септемри при ЦДВ" и "ЦДНА", Антон Кузманов - национал и треньор на "Септември при ЦДВ" след финалния двубой с "Левски" 1948 година, Тодор Конов -треньор на вратарите в "Чавдар", Асен Павлов - учредител на "Чавдар" и "Септември при ЦДВ" и Стоян Ташков.
Отборът е типичен квартален клуб и е един от най-бедните в България. В първа дивизия на София влиза 1929 година. През 1937 печели квалификационен турнир и е приет за член на националната футболна дивизия, просъществувала три сезона - 1937/38 до 1939/1940. Същата година "Шипка" взима купата "Улпия Сердика". В надпреварата в националната дивизия "Шипка" изненадващо се представя на необичайно високо равнище и завършва трети, но до последния мач има шансове дори за титлата.
03.10.1939 година е спечелена Царската купа. На финала в София "Шипка" побеждава Левски (Русе) с 2:0, с голове на Крум Петков и Стоян Ташков. За победата си всички футболисти от "Шипка" са наградени с шапки от придворния доставчик на цар Борис ІІІ. Куриозното в случая е, че тима се класира предпоследен в първенството и трябва да изпадне, но по регламент носителят на купата задължително остава да играе във футболната дивизия.

"Чавдар".

С дейното участие и по инициатива на Михаил Михайлов от ръководството на "Шипка", както и на други деятели на шипченци, "АС 23", "Шипка-Победа" и "Спартак" (бивш "Цар Борис ІІІ") се обединяват и образуват "Чавдар", който през 1948 се обединява със "Септември" и изгражда "Септември при ЦДВ".
Обединителният протокол е съставен на девети ноември 1944 г., в София от представители на временните ръководства на клубовете “АС 23”, “Спартак” и “Шипка-Победа”.

"От страна на “АС 23” е подписан от Иван Башев, Владимир Димитров и Любен Дойчев, от страна на “Шипка-Победа” от Тодор Футеков, Асен Павлов и Тодор Конов и от страна на “Спартак” от Ал.Велчев, В.Цветков и В.Божилов.
Във временният УС на новообединения клуб “Чавдар” са представени и приети:
1. От “АС 23”: ген.майор Владимир Стойчев, Владимир Димитров, Любен Дойчев, Асен Нейков, Иван Башев, Жак Бенбасат, Симо Симов.
2. От “Спартак”: Александър Велчев, Васил Цветков, Васил Божилов, Делчо Чолаков, Цонко Христов, Никола Гелев, Никола Лещаров.
3. От “Шипка”: Тодор Футеков, Асен Павлов, Тодор Конов, Никола Найденов, Б.Николов, Христо Атанасов, Крум Петков. "

(извадки от автентичния обединителен протокол.
Решено е новият клуб да се нарича “Чавдар”. За председател е избран ген. Вл.Стойчев от квотата на “АС 23”. Секретар и отговарящ за футбола е Иван Башев.
"Чавдар" играе с небесносини копринени екипи. За база е определен стадион "АС 23" в Борисовата градина, който де факто, с някои подобрения, е днешния стадион "Българска армия". Физическата подготовка на играчите в "Чавдар" се води от боксьорът тежка категория Константин Николов - Замората, подготвящ и "Септември при ЦДВ" през 1948 година.
Основата на отбора е дадена от футболисти на "АС 23":
Асен Петров - Лебеда, Любомир Ангелов - Старото, Георги Печеджиев - Чугуна, Иван Димчев - Бачин, Кирил Чипев, Панко Георгиев, Михаил Бушев, Кирил Богданов - Картофа, Георги Балъкчиев - Куш, Благой Кузманов - Пъш, Драган Георгиев - Драго. По-късно, през 1945 г. към "Чавдар" се присъединява и дългогодишния играч на "АС 23" Бенджамин Астург.
От "Шипка" са:
Костадин Димитров - Фазана, вратарите Павел Василев - Шердена и Петър Минчев, Атанас Янев - Тачето, Добромир Добрев - Малчо, Асен Павлов, Симеон Василев и др.
Известно време в "Чавдар" играе и националния вратар Атанас Талев - Ацко, бивш футболист на ФК 13.

"Чавдар" регистрира първи места в републиканските първенства по много различни видове спорт, но не се представя успешно във футболния шампионат на Софийска област. През 1945 е шести, 1946 заема 5 място, а 1947 година завършва 10-ти и изпада във втора дивизия. Веднага след това, с активното съдействие и по идея отново на екс-функционера на “Шипка” Михаил Михайлов, който работи в Министерството на отбраната, към "Чавдар" се присъединява Централния дом на войската с негови представители и от този момент нататък (15 февруари 1948 година) МО започва да доминира в ръководството. Председател вече е началника на Централния Дом на Войската майор Иван Мирски.

На 4 май 1948 година “Чавдар” и “Септември” създават “Септември при ЦДВ”.

"Септември"

"Септември" е образуван есента на 1944 г. с обединението на няколко съществуващи клуба - Ботев, Сокол, Устрем, Свобода, Победа и други. В областният шампионат за 1945 г. участва с квотата на Ботев. Председател на "Септември" е Петър Михайлов, зам.-председатели - Георги Москов и Славчо Чиликов. Екипите на "Септември" са изцяло в червено, което става основен цвят и за съставите на "Септември при ЦДВ" и "ЦСКА". За тренировъчно игрище използва терена на "Устрем". Треньори и селекционери на обществени начала са Христо Нелков - Ринджата, донесъл първата титла на "Септември при ЦДВ" - 1948 година, и Димитър Димитров. Най-много футболисти за новообединения "Септември" дават Ботев - вратарите Иван Мутафчиев - Лигата и Кирил Попрашков, Стефан Боцев, Нако Чакмаков, Аспарух Виденов, Петър Радков, Христофор Прокопиев, Димитър Петров - Паренти, Трендафил Станков и др.; "Устрем" - Манол Манолов, Стойне Минев и Димитър Минев, Димитър Цветков, Асен Рангелов - Мути; "Сокол" - Никола Божилов.
"Септември" е квартален отбор. Няма могъщите ресурси на ведомствените и прикрепени на държавна субсидия "Левски" или "Локомотив". 6-7 от играчите работят като хамали в задругата. Между тях Манол Манолов, Никола Божилов, Спас Андреев. Други си изкарват прехраната като ковачи и стругари. Въпреки това "Септември" заема съответно 1945 - 5 място, 1946 - 7 място, 1947 - 4 място в първенството на София.

Май месец 1948 година Петър Михайлов, председател на "Септември" и подполковник Иван Мирски, председател на "Чавдар", постигат споразумение и на общо събрание двете дружества се обединяват в "Септември при ЦДВ".

"Септември при ЦДВ".

4 май 1948 година е датата поставила основата на съвременния български футбол. Създава се отбор на Българската войска, гордост за нацията и родината, продължител на традициите на офицерския АС 23, армейски Чавдар, Шипка и Септември.

Първоначално от военния клуб "Чавдар" отправят покана за обединение на "Спортист - кв. Хаджи Димитър", но "Спортист" не се съгласява. Това принуждава "Чавдар", който търси пътища за излизане от кризата, да разгледа други варианти. Преговорите между "Чавдар" и "Септември" се проточват в близо двумесечен период от време и завършват на 4-ти май с обединително събрание, на което е подписан обединителен протокол и е изработен Устав на "Септември при ЦДВ". Успехът на дълго подготвянато сливане се дължи и на приятелските взаимоотношения между подполк. Иван Мирски и Петър Михайлов

Можеш да си сложиш очилата и да потърсиш накакво държавно или партийно участие в създаването на ЦСКА.Още от първия ден на създаването си през 1948 година ЦСКА се определя като тим на армията,продължител на традициите на офицерския клуб АС 23 и на военния клуб на Чавдар.Според теб кой трябва да е ПОЧЕТЕН ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КЛУБА?Патриарха ли!Съвсем нормално е това да бъде министъра на отбраната.По тоя пункт влизаш в голямо противоречие и доста изкривяваш критериите си.Според теб дадения представителен пост на ПОЧЕТЕН ПРЕДСЕДАТЕЛ на министъра на отбраната,който според съществуващия тогава ред е член на червената партия,прави ЦСКА комунистически отбор,а от друга страна присъствието на един автобус комунисти и агенти на ДС в синята управа прави отбора на Левски десидентски и репресиран!Браво!Дето се вика,Евалла!!!
Каручке,за пореден път изопачаваш думите ми,вкарваш ме в напразни спорове,като по тоя начин се измъкваш от неудобните въпроси.Господин лъжецо и манипулаторе,
Ключа се крие в думите,че ЦСКА е представян като отбор на комунистите,а Левски на другомислещите.След 1956 година в България след Беляне и Скравена няма ДРУГОМИСЛЕЩИ!Тогава пращаха в тухларната за вицове,да не говорим за нещо друго.

Това е частта от поста ми,заради която ме препращаш към тълковния речник.
И на български език ли трябва да те уча - напълно умишлено съм обяснил ,че използвал думата "другомислещи" ,а не "фашисти" или "опозиция" ,ако не правиш разлика между различните понятия използвай тълковния речник. Едно малко пояснение-всеки човек поне в мислите може да бъде свободен и това никой не може да му го отнеме.

А това е твоята интерпретация на думите ми.Кажи сега къде видя написано от мен "опозиция" или "фашисти"?
Омръзна ми във всеки твой пост да те ловя в лъжи,манипулации и извъртане на думите на опонента ти.Не напразно в предишния си пост до тебе те помолих да не ме занимаваш с глупостите си.Нарекох те лъжец,защото си такъв и го доказваш със всяка своя изява.Ако имаш поведението си за правилно,намери си друг отдушник със сходна ценностна система.Преди да преподаваш български,се запознай с някои основни морални ценности и най вече се откажи от лъжата като начин на поведение!

honda
Контакти:

Мнениеот honda » 16 юли 2010 08:44

Към Олд дет:
Бих те помолил да посочих поне една лъжа в която си ме уличил. Аз считам,че имам доста добра за възрастта ми памет и не си спомням да си ме "хващал" в лъжа. Докато аз теб- съм те хващал доста пъти ;) .Ето още една:
"Веднага след 9 септември 1944 година, събитията в страната ни се развиват по начин, който принуждава клубовете да търсят спасение в обединения помежду си. Целта е ясна. Оцеляването. Финансовия недоимък от преди тази дата става още по-голям след идването на ОФ на власт. Войната върви на пълни обороти и на държавната администрация не и е до футбол. Започват масови сливания. Някои са доброволни, други, като претопяването на пощенския ФК "Княз Кирил" от ФК "Левски" в ПСК "Левски", който попада под шапката на ведомството оглавявано от министър Цола Драгойчева (член на ЦК и Политбюро на БКП"- през 1944 Цола Драгойчева не е министър на пощите,тя става такава 3 години по-късно.Явно информацията ,която използваш е меко казано не надежна.
Както Г.Дамянов е почетен председател на ЦСКА така първия председател на ЦСКА е Боян Българанов- човек нямащ нищо общо с БКП ,само дългогодишен член на най-висшето и ръководство :) ;) . Вече ти писах дали създаването на ЦСКА е самостоятелно решение на Г.Дамянов и Б.Българанов или е било съгласувано с ръководството на БРП(БКП) едва ли ще разберем. Но поне за мен е неоспорим факт ,че без благословията на Г.Дамянов и Б.Българанов ЦСКА нямаше да бъде създаден през 1948. Както и че и двамата са били в най-висшите ешалони на БКП както и арм.ген Д.Джуров. Нито един друг български отбор не е имал толкова високо поставени партийни другари своето ръководство. Всички отбори в периода 1948-90 са били комунистически и са имали в ръководството си хора на ръководни длъжности в БКП -такива са били като се започне примерно от Партизан(Първомай) и се завърши с ЦСКА и Левски,но несъмнено ЦСКА беше най-високо поставен.

honda
Контакти:

Мнениеот honda » 16 юли 2010 08:59

Към Олд-дет:
Вече ти писах,че това не са мои думи,а думи на М.Манолов. Ако не ти харесва- твой проблем.Само съм позволил да направя една промяна вместо "фашисти" дума ,която използва М.Манолов съм си позволи да използвам думата"другомислеш". По онова време фашист е наричан всеки ,който не подкрепя комунистите-такива в България е имало не малко.
" Можеш да си сложиш очилата и да потърсиш накакво държавно или партийно участие в създаването на ЦСКА.Още от първия ден на създаването си през 1948 година ЦСКА се определя като тим на армията"- Каква беше разликата между армия и партия в този период?- Всеки ,който е бил военнослужещ през разглеждания период полагаше клетва за вярност към Партията.

Върни се в “Левски”