Архивите говорят много - "Спортно шоу Гонг" от август 2008

Модератори: TodorT, paceto, kartago, SkArY_9, rhaegar, ntodorov, slavia_forever, Madridist

Потребителски аватар
ros
Мнения: 10934
Регистриран на: 28 мар 2008 16:14
Контакти:

Архивите говорят много - "Спортно шоу Гонг" от август 2008

Мнениеот ros » 17 авг 2012 18:06

Почти една седмица измина от края на Игрите на тридесетата лятна Олимпиада в Лондон. Всиички знаем какво се случи... Едно второ място на Станка Златева, едно трето място на Тервел Пулев, едно четвърто място на националния волейболен отбор, пети места на щангистите ни, на Стойка Петрова, Детелин Далаклиев и Радослав Великов, шесто място на ансамбълът ни по художествена гимнастика и на Александър Александров, седмо на Данчо Йовчев, осмата позиция на Силвия Митева, девети места на Мария Гроздева, Антоанета Бонева и Петър Стойчев и.... това е ... всичко описано като успехи свърши до тук. Въпросите много, отговорите ги няма. Защо? Защото така е от време оно.

Днес случайно се разрових в аудио архива на сайта "Гонг бг." и открих един много, много интересен коментар на Томислав Русев от 25.08.2008 година. Отделих половин час, за да го изслушам. Не че се изненадах, но архивите говорят много. Над 95% от казаното преди четири години може да се изговори и сега, просто трябва да се променят някои имена и някои спортове... и да се добави разпределението на средствата от федерациите

Всичко е 1:1.

Пускам го сега с желанието да провокирам вашия коментар и естествено коментара на Дарик и Гонг 4 години по-късно

http://gong.bg/get_audio.php?audio_id=5250

Отделете време и го изслушайте... Уникално е как не сме мръднали в сферата на спорта никак
Последна промяна от ros на 17 авг 2012 22:23, променено общо 1 път.
Аз може да съм никой за ЦСКА, но ЦСКА е всичко за мен, аз може да съм един от хилядите фенове, НО ЦСКА Е ЕДИНСТВЕНИЯТ ОТБОР ЗА МЕН

Потребителски аватар
Боримечката
Мнения: 398
Регистриран на: 19 ное 2008 20:10
Контакти:

Re: Архивите говорят много - "Спортно шоу Гонг" от август 2008

Мнениеот Боримечката » 17 авг 2012 18:30

Грешиш!Мръднали сме,ама както прогнозира в началото на въпросния коментар Томислав,надолу!! :cry:


Потребителски аватар
turbogena
Мнения: 13431
Регистриран на: 18 яну 2009 16:52
Местоположение: София
Контакти:

Re: Архивите говорят много - "Спортно шоу Гонг" от август 2008

Мнениеот turbogena » 17 авг 2012 18:33

Хубава тема си отворил ,Роска ;) Наистина приликата е уникална и този коментар важи с пълна сила и за представянето ни в Лондон. Разликата е ,че в Пекин имахме поне златен медал. Сега няма такъв. А както е тръгнало в Рио няма да видим и сребърен или бронзов...
"Левски" София - една вековна, истинска, неподражаема и неповторима емоция.


http://www.youtube.com/watch?v=N4MXFWcW7cE#at=64

Потребителски аватар
krum_kravov
Мнения: 454
Регистриран на: 20 авг 2008 20:39
Контакти:

Re: Архивите говорят много - "Спортно шоу Гонг" от август 2008

Мнениеот krum_kravov » 17 авг 2012 18:50

Колега, колко време го търсих това. Още няма да забравя как Томислав повтаряшЕ цифрата НУЛА и аз си мислех, че няма как да е толкова зле, но се оказа, че е адски прав...

Потребителски аватар
Niksh0
Мнения: 4103
Регистриран на: 13 сеп 2010 17:33
Контакти:

Re: Архивите говорят много - "Спортно шоу Гонг" от август 2008

Мнениеот Niksh0 » 17 авг 2012 19:02

Това показва, че са тези четири години единственото, което управляващите са направили за спорта е само една спортна зала. То като не можеш да мотивираш децата да спортуват, след още 4 години положението ще е още по-зле. Не може само на Стнака да се надяваме.
"If you're losing your soul and you know it, then you've still got a soul left to lose."

Потребителски аватар
GOLEADOR
Мнения: 12616
Регистриран на: 04 апр 2012 23:55

Re: Архивите говорят много - "Спортно шоу Гонг" от август 2008

Мнениеот GOLEADOR » 17 авг 2012 19:20

Това също е писано преди 4 години,но си е актуално на 100 процента и сега.

Валери Найденов: За какво са ни олимпийски медали
"Провалът" на българските олимпийци би трябвало най-сетне да ни отвори очите за истинските цели на спорта. Не, това не са медалите. Целта на спорта е да даде на младежите здрав дух в здраво тяло. Както и на по-възрастните, тъй като работната сила у нас катастрофално намалява и остарява. На нацията ни вече са й нужни спортни старчета.

Дори е срамно да се гордеем с олимпийски медали, когато децата и юношите се разплуват върху чиновете и палят цигари още на стълбището. Училищата ни нямат отбори по нищо и не смятат, че това им влиза в задачите. Младежта ни в голямото си мнозинство не е пипала топка, не може да тича, нито да плува.

Нормално ли е тогава по брой на олимпийските медали да сме все сред първите?

Медалите са една лъжа, издигната в ранга на национална гордост

Защото въпреки своя исторически успех, Китай има по 1 златен медал на 30 милиона население (приблизително). Значи, за да надмине "провала" на малка България по този показател, на Китай са му нужни около 180 златни медала. Но какво от това? Имаше една държава, която по брой на златните медали на човек от населението държи всички рекорди - ГДР. Тази държава обаче я закриха.

И аз се радвам на нашата златна гребкиня, но колко училища у нас развиват гребането като спорт? Колко ваши познати спортуват гребане в свободното си време? Ей така, без да са професионални спортисти? Нито един? Е, не е ли странно, че държавата хвърля милиони, за да храни шепа гребци, когато в нито едно училище няма 25-метров плувен басейн?

" Спортните" нации са три вида. Първият е като пирамида - изключително широка основа и напълно заслужен връх. Там всеки млад човек спортува, всеки се състезава, а вече професионалният спорт е чист бизнес. Такива държави са САЩ, Англия, Австралия, ФРГ и пр. Те имат пълно право да се гордеят с медалите си.

Вторият вид е обърната пирамида - никой сред широките народни маси не спортува изобщо, младежта се разкапва, но една малка каста от професионалисти тренира каторжно вместо целокупния народ. Държавата инвестира в нея, за да отчита успехи. Такива са България, Гърция, Румъния, Русия, Казахстан и пр.

Ако в първия вид спортни нации зад всеки медал стоят поне по 1 млн. активно спортуващи хора, при втория зад всеки медал стоят не повече от хиляда. Не спортуваме, а плащаме на други да спортуват вместо нас.

Третият вид спортни нации направо си купува спортисти от втория вид. Това са Бахрейн, Катар и другите богати емирства. Развитите държави също си награбиха атлети от разпадащия се източен блок. Обърнатата пирамида се оказа нетрайна конструкция и закономерно рухна за радост на мародерите.

В един момент Турция изкупи българските щангисти от турския етнос, а другата половина отиде в Катар и прие арабски имена.

Вдигането на тежести е беден спорт, лесно е да си го напазаруваш

Едно обаче не разбирам -защо толкова се гордеем с него? С какво се гордеят арабите в емирствата? С това, че са си купили готов спортист? Ами то един нормален човек би трябвало да се срамува!

Когато гоненето на "показатели" е самоцел, съвсем естествено спортната бюрокрация се насочва към най-маргиналните спортове - борба, тежести, стрелба и пр. Така основата на пирамидата се стеснява, а върхът й все повече изпростява. Появи ли се странен спорт като женските щанги - ура!

Конкуренцията е слаба, юруш на медалите! Ако чопленето на нос стане олимпийска дисциплина, ние ще сме първите шампиони.

Лошото на тези спортове е, че в тях няма пари. За един посредствен професионален тенисист винаги ще има хляб, ако не у нас, в чужбина. Но ако създадеш армия от жени щангистки, които 10 години пъшкат в залата от сутрин до вечер, после какво ще ги правиш?

Така в един момент у нас професионалните борци бяха повече от полицаите, а борците са все хора силни, волеви и агресивни. И без професии. Те, разбира се, веднага хванаха бухалките и тръгнаха да рекетират, стрелците пък започнаха да ги отстрелват и така за всекиго се намери работа по специалността в престъпния свят.

Олимпийският спорт криминализира българския преход

Щеше да е по-добре да нямахме и един медал в историята си, но да ги нямаше и групировките.

Вместо да се гордеем, трябва да ни е срам, че в училищата ни има само по 1-2 часа физическо на седмица и че в тези часове половината от младежите носят извинителни бележки, а другата половина изобщо не успява да се изпоти.

Едно сравнение - в САЩ физическото е по 1 час всеки ден и в този час се спортува интензивно - баскетбол, футбол, плуване. Всеки ден!

Това е минимумът за един млад човек. Освен него всяко училище има отбори по различните спортове и те тренират също всеки ден, защото постоянно се състезават. Всички университети приемат с предимство училищните спортисти и на това отгоре им дават стипендии. Милиони бедни деца така завършват висшето си образование.

Защо САЩ все вадят по някой Фелпс? Ами защото там всяко училище има басейн и в него децата постоянно тренират. Освен това кажи-речи на всеки километър има и по един басейн на УМСА (младежката християнска асоциация) и там също мало и голямо плува и се състезава на аматьорски първенства. Отделно си има и общински басейни.

На практика всеки американец минава през басейна и

всяко голямо училище има поне един плувец, който бие българските национални рекорди

Колко са състезателните басейни в България? По-малко, отколкото бяха преди 20 години. Нищо не е построено. Закритият 50-метров в Дианабад не работи от десетилетия. Къпалнята "Мария-Луиза" бе приватизирана от вратовете заедно с огромно парче от Борисовата градина, след което бе закрита и превърната в частен клуб на шепа добре облечени бизнесмени.

Все бивши олимпийски надежди.

Изобщо спортните имоти у нас са непристъпни за младежта крепости, които се приватизират на безценица през някоя вратичка в закона. Градската младеж вече няма къде да рита топка. Всички празни терени и квартални игрища се застроиха.

Прави ли ви впечатление, че София и Пловдив, които преди години даваха на футбола най-големите му таланти, вече пресъхнаха?

Като слушам разсъжденията на българските спортни бюрократи, масовият спорт е последното, което ги интересува. На тях им е крайно необходима свърхмодерна допинг лаборатория, та да се надлъгват със световните допинг ченгета. Освен това им трябват още десетки милиони, за да могат женските щанги да заемат мястото, което заслужават.

Тези бюрократи не се интересуват от

онова дете, което има нужда да тича, да рита, да плува

Защо тогава да ги слушаме? Държавата трябва да спре да дава пари за професионалния спорт. Нейните пари трябва да се насочат към училищата - да се превърнат в малки спортни дружества. И колкото по-отпуснато и неразвито е едно дете, толкова повече трябва да тренира.

Професионалният спорт отдавна е бизнес, нека го оставим на бизнесмените. Ямайските спринтьори са милионери. За Федерер участието на олимпиадата е чиста благотворителност. Както и за аржентинските футболисти.

Ето, такива спортисти са ни нужни, а

не Маргини и шампиони на маргинализма

Освен това ни трябват и откраднатите детски лагери, и приватизираните по втория начин стадиони, зали, басейни, и застроените игрища. А най-много ни трябва нещо като американската YMCA. Но това е тема, за която тук няма място.
:mrgreen:

Потребителски аватар
Dexter Lord
Мнения: 580
Регистриран на: 30 юни 2008 14:37
Местоположение: Трибуна Изток
Контакти:

Re: Архивите говорят много - "Спортно шоу Гонг" от август 2008

Мнениеот Dexter Lord » 17 авг 2012 19:30

Все едно записът е от днес. 4 години, а нищо не се промени. Е, промени се, вече имаме зала. Гадно и тъпо е, че хората, които трябваше да се вслушат в този запис така и не го направиха. Те все още са плахи, плахи като мишки.
КРАСОТА,ВЯРА,БОРБА!

vasko1
Мнения: 754
Регистриран на: 02 апр 2012 23:39
Контакти:

Re: Архивите говорят много - "Спортно шоу Гонг" от август 2008

Мнениеот vasko1 » 17 авг 2012 19:32

Аз този коментар го слушах и преди игрите и ми се иска да чуя Томислав какво ще каже сега и затова писах и в темата, която се отнася до него. Все ще има какво да се добави, защото майка му стара минаха 4 години, а според вас, а и според мен нито сме дръпнали напред нито нищо, а хората продължават да чакат щастливи моменти от спорта и така.

Потребителски аватар
acmilan
Мнения: 6647
Регистриран на: 07 сеп 2008 13:56
Местоположение: Стара Загора
Контакти:

Re: Архивите говорят много - "Спортно шоу Гонг" от август 2008

Мнениеот acmilan » 17 авг 2012 19:49

Най - лошото е, че тогава сме говорили за провал, а сега търсим как да изкараме, че нещата едва ли не не са чак толкова зле. Имам предвид журналистите, не нас, обикновените фенове. Всеки сам може да си отговори защо е налице такава тенденция.
Дида, Кафу, Неста, Малдини, Янкуловски/Каладзе/, Гатузо, Пирло, Сеедорф, Кака, Шевченко, Индзаги, ст. треньор Карло Анчелоти.


Върни се в “Лондон 2012”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост