История на движението на привържениците на “Черноморец”

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, ntodorov, slavia_forever, Madridist

chernomorec bs
Контакти:

История на движението на привържениците на “Черноморец”

Мнениеот chernomorec bs » 27 яну 2010 21:39

Първите данни, които има за организиране на по-голяма група от зрители, които подкрепят отбора със знамена, шалове и песни са от края на 70-те и началото на 80-те години. Тогава се обособява и т.нар. английски сектор на тогавашния стадион Девети септември. Така заради традициите, и до ден днешен феновете на Черноморец са смятани за old school или от старата школа, за една от най-старите и традиционни агитки в България.

Пълен с по 2000-3000 души на всеки мач, английският сектор става емблематичен за града и е истинска чест за всеки привърженик да попадне там. Но такава чест са имали само истински акули и 15-16 годишните младежи не са допускани в сектора от по-старите тартори. В тези години започват и по-масови посещения при гостувания на отбора в провинцията, които не винаги са минавали безпроблемно.

Отличително е за феновете на Черноморец е, че те подръжават на английския модел за футболен запалянко – при нас не са на особена почит факли, димки, бомбички и изобщо пиротехника, а се залага на хорово пеене, скандиране и се веят и опъват знамена.

Действително има кратък период в началото на 90-те години, когато някои фенове, повлияни от италианския ultras-модел, започват да използват пироефекти, но тази вълна преминава бързо и сега отново агитката се е върнала към традиционния си начин на поведение по време на мачовете.

През годините, като една от най-старите агитки, привържениците на Черноморец са оставили трайни следи във фенкултурата в страната. На пръстите на едната ръка се броят градовете, в които е гостувал любимият ни отбор и ние не сме били там. Разбира се, понякога се е стигало и до сериозни конфликти и инциденти, но макар и да звучи прекалено силно- феновете на Черноморец рядко са били провокатори и почти винаги са били ощетени. Сериозни сблъсъци редовно има с феновете на пловдивските отбори, както и с тези на Берое. Това се отнася и за последната година, когато акулите пострадаха най-много от нееднаквия критерий при прилагането на Закона за футболното хулиганство.

През 1968-а година, когато Черноморец отново връща името си, привържениците показват гражданска позиция и съвест. За първи път в България тогавашната Народна милиция разпръсква бургаската публика с помощта на водни струи от колите на Противопожарната охрана. Така се спира озверялата тълпа да не нахлуе на терена заради безобразното съдийство на мача със Спартак (София), отборът на Държавна сигурност. Хората обаче режат маркучите на пожарникарите и милиционерите е трябвало да положат доста усилия, за да въдворят ред. Следва сериозно наказание за Черноморец включително и лишаване от домакинство.

Прозвището на Черноморец и на привържениците – акулите, се налага масово през 80-те години, и до ден днешен е лицето ни в спортната общественост. След промените в обществения живот през 1989-а година хаосът засяга и организацията на редиците на феновете на Черноморец. В периода 1990 – 1994 година се решава да не се използва стария английски сектор и агитката се премества в Северната трибуна срещу информационното табло. Тази промяна носи негативите и до днес, тъй като доста от по-старите фенове не приемат това място и гледат мачовете от секторите А или В. Интересна особеност е, че посещаемостта на мачовете не винаги зависи от успехите на отбора, дори много пъти в Б група отборът е подкрепят много по-всеотдайно и масово, отколкото при сезони в елита.

В един от най-мрачните периоди в клубната история- при изпадането на Черноморец във В група през 1994-а година, на първата домакинска среща с Ямбол на стадиона имаше 4 хиляди души, посещаемост на която трудно можем да се надяваме срещу скромни съперници в А група. В същия сезон при гостуванията в Сопот и Казанлък пък агитката напълни по 5 автобуса.
Важността на мача обаче определя в голяма степен и числеността на акулите. И докато в наглед безсмислени мачове е имало по 20 души, то ненадминат рекорд и до днес си остава полуфиналната среща за купата на България с Левски в Хасково през 1989-а година. 7 хиляди бургазлии изпълват стадион Димитър Канев в южния град, за да видят победата с 3:1 и класиране на финал за купата на страната и осигурено участие в турнира за КНК. При гостуването на Черноморец в Тирана на местния Динамо в европейския мач, 50 акули прекосяват по дължина Балканския полуостров от брега на Черно до брега на Адриатическо море. Принципно при гостуванията средната посещаемост е между 50 и 100 души.

През 1998-а година привържениците на Черноморец решават да се обединят официално в сдружение, което е наречено Фенклуб Сините акули. Горе-долу по същото време започва и обособяването на някои групировки и фракции, главно по идеен или квартален принцип. До конфликти по между им обаче никога не се е стигало.

Blue vandals са предимно от кварталите Изгрев и Славейков, Синята пасмина се събира в района на блок Народен юмрук. Alkosharks пък е доста внушителна група от Меден Рудник. Освен това, тази групировка, заедно с Italianzite- живеещи в т.нар. Италианска махала, са двете най-стари фенски организации, подкрепящи Черноморец.

Най-твърдолинейните привърженици в момента обаче се обединяват в BS Crew, основния двигател на идеята Черноморец в последните трудни години. Трябва да отбележим, че в последните години нова свежа кръв се вля в редиците на акулите. Най-младите привърженици на Черноморец, основно момчета в ученическа възраст, основаха Blue Sharks Young Crew.
Репертоарът от песни на Черноморец се характеризира със собствени мелодии и текстове, които често са били плагиатствани от фенове на други отбори. (текстовете на песните ще видите в отделен раздел).

В последните години фенклубът на Черноморец се развива с различни темпове. През по-голямата част от последните 10 години организацията се помещаваше в сградата на Моряшкия синдикат (клуб Моряка), където беше сборен пункт на цялата агитка. След редица протести и подписки на живущите в района, договорът за ползването на помещението е прекратен и следват няколко години на митарстване. Този период „без дом“ значително отслаби организацията, но в близко време редиците отново ще бъдат стегнати.
Фенклуб Сините акули не поддържа близки отношения с нито една от организациите на привърженици на други български отбори, но това не означава, че има някаква преднамерена вражда. Добра е връзката на Сините акули с централния фенклуб на ПАОК (Солун), с който дори имаше подготвен и договор за сътрудничество, а също така и с холандския АДО Ден Хааг.

В социално отношение в агитката на Черноморец има истинско разнообразие. Голяма част от хората са от работническата класа, служащи, ученици и студенти, но също така и хора със собствен бизнес и интелектуалци.
Многото хора, които са били по един или по друг начин свързани с идеята Черноморец, реално вече са част от едно Sharks-общество. Важна задача е обаче това общество да бъде сплотено и единно. Много хора, сега на сериозна възраст и с добро място в обществото, са помагали в трудни моменти за клуба. Това е една от задачите, които има всеки фен на Черноморец, и уточнени в Устава на фенклуба: Всеки привърженик на Черноморец има за своя задача да подпомага както може съдбата на любимия си отбор и на организацията на привържениците!

Важна част от самоопределянето на феновете е музикалната насоченост, като в редиците на агитката има метъли, пънкове, но не и чалгаджии. В идеологически план има привърженици на casual-движението и скин-хедс, хора с крайно десни убеждения и националисти. Никой от тях обаче не натрапва вижданията си на останалите и тези различия не са били причина за конфликти по между ни.

Атанас Василев
Редактор в спортния отдел на БТА

Потребителски аватар
Hacko1912
Контакти:

Re: История на движението на привържениците на “Черноморец”

Мнениеот Hacko1912 » 27 яну 2010 22:59

спомням си че бях на мач на Черноморец в Бургас един път. Мисля че беше срещу Локо Пловдив. Трябва да е било в средата на 80те или малк по-късно. Мисля Черноморец биха с 2-1, но не съм сигурен сега. Спомням си че ми направи впечатление една част от сатдиона с повече знамена и викове. явно са били от агитката ...

chernomorec bs
Контакти:

Мнениеот chernomorec bs » 27 яну 2010 23:32

Черноморец заедно с левски ,цска ,локо плд ,ботев ,берое и черно море са най-обичаните отбори в България!!!

ultra_shark
Контакти:

Мнениеот ultra_shark » 28 яну 2010 00:15

Аз съм фен на Черноморец, но всичко написано е абсолютна глупост. Статията е стара и има доста неща, които са леееееееко съчинени. А и в момента този вид на Черноморец няма нищо общо със онзи отбор от 90-те и 80-те. Сега старата романтика я няма с този мазутски стадион и многото наемници :( Преди 90% от състава ни беше с бургазлии и наистина имаше футбол в Бургас.

dde

Мнениеот dde » 28 яну 2010 08:38

това са абсолютни глупости. това е някаква извратена история на нещата. то не е и смешно. ок балъков и сегашния клуб правят много неща за феновете - браво, ама ти утре ще напишеш книга за агитката на черноморец....

Потребителски аватар
Messinho
Контакти:

Мнениеот Messinho » 28 яну 2010 10:00

Аз не мисля, че са глупости мисля, че всичко е вярно...
08.01.1994 г. Барселона Реал Мадрид 5:0
02.05.2009 г. Реал Мадрид - Барселона 2:6
29.11.2010 г. Барселона - Реал Мадрид 5:0
10.12.2011 г. Реал Мадрид - Барселона 1:3

ЦСКА ДО ГРОБ!!!
Изображение

chernomorec bs
Контакти:

Мнениеот chernomorec bs » 28 яну 2010 10:36

ultra_shark написа:Аз съм фен на Черноморец, но всичко написано е абсолютна глупост. Статията е стара и има доста неща, които са леееееееко съчинени. А и в момента този вид на Черноморец няма нищо общо със онзи отбор от 90-те и 80-те. Сега старата романтика я няма с този мазутски стадион и многото наемници :( Преди 90% от състава ни беше с бургазлии и наистина имаше футбол в Бургас.

кое е измислено ? написана е от човек който е ходил на мачове от 70 -те години ,аз сам на стадиона от 90-та година и си спомням много добре как стадиона беше пълен независимо дали играехме с левски ,цска или шумен ,помня и английския сектор.ако не са бала и събев ,черноморец нямаше да го има ,само щяхме да си спомняме за миналите времена.

Conan
Контакти:

Мнениеот Conan » 28 яну 2010 13:35

Така ... в самата статия има някои верни неща . НО , тя представлява поредната платена ПР акция на Събев . Никога не е имало делене по възрастов принцип . Аз например влязох "английския сектор" на 15 години . Нашата компания която ходеше заедно на мачове , беше 20-на човека . Всички на възраст около моята . И нито един не припознава , този отбор за НАШ . Доколкото чувам от познати , така е и с над 90% от истинските фенове на Истинския Черноморец . Нямаме нищо против този отбор, нека радва феновете си и постига успехи . Но той просто никога не е бил и никога няма да стане НАШИЯ ЧЕРНОМОРЕЦ . И твърдо вярваме , че един ден , след като Събев си е получил земите за които ламти ( ако ги получи ) , след като Дражев се умори да се прави на клоун , НАШИЯ ЧЕРНОМОРЕЦ отново ще го има . Нефтохимик се съхраниха ВЪПРЕКИ Събев . Ние ще успеем въпреки Събев , Дражев ... въпреки корумпираните Йоан Костадинов и Димитър Николов . Събев може да ни вземе стадиона , но въпреки всичките си опити не може да открадне историята ни . Може да не сме в нашия дом -стадион "Черноморец" , но хората са казали -"Домът е там , където е сърцето" . А в сърцата ни е Черноморец , ИСТИНСКИЯ ... не отбора на Събев . Него го е имало преди Събев да се роди , ще го има и много години след като Събев го изядат червеите , ще го има въпреки Събев . А Балъков ... той е просто наемник , нищо повече .

Потребителски аватар
maldin1
Контакти:

Мнениеот maldin1 » 28 яну 2010 13:35

chernomorec bs написа:кое е измислено ? написана е от човек който е ходил на мачове от 70 -те години ,аз сам на стадиона от 90-та година и си спомням много добре как стадиона беше пълен независимо дали играехме с левски ,цска или шумен ,помня и английския сектор.ако не са бала и събев ,черноморец нямаше да го има ,само щяхме да си спомняме за миналите времена.
Забравихте да споменете ,че клубът от 70-те,80-те и 90-те не съществува.Бил съм един път мисля на мач на Черноморец през 90-те не помня с кой беше ,но стадиона си беше доволно празен.Помня още един мач с Нефтохимик агитката на Нафтата беше повече от тази на Ченоморец ,която имаше само някви бледи изблици и подвиквания. "Атака ,атака акулите в атака" ,нищо повече не съм запомнил от този период.Не знам какви 2-3-4 хиляди фенове агитка ми бълнувате ,но мисля ,че е доста преувеличено.Разбира се не съм бил там да знам ,но все пак като съпоставя този Черноморец(който пак повтарям няма нищо общо с ония от 70-те) даже да беше написал 200-300-400 фена пак щеше ми се стори преувеличено.Не се заяждам просто гледам обективно на нещата.Бтв този фен ,който е писал статията се надявам да има снимки от онова време с интерес искам да ги видя ,ако има такива. :)
Всичко, което е далеч от морето, е провинция!!!

Parmalat

Мнениеот Parmalat » 28 яну 2010 16:09

ultra_shark написа:Аз съм фен на Черноморец, но всичко написано е абсолютна глупост. Статията е стара и има доста неща, които са леееееееко съчинени. А и в момента този вид на Черноморец няма нищо общо със онзи отбор от 90-те и 80-те. Сега старата романтика я няма с този мазутски стадион и многото наемници :( Преди 90% от състава ни беше с бургазлии и наистина имаше футбол в Бургас.

Донякъде си прав,но специално за "наемниците" не си прав.Има играчи които се раздават за клуба като венецуелецът Гонзалес и Нуньо.Ако не бяха тези чужденци едва ли "акулите" щяха да са на четвърто място(най-доброто класиране в историята...)Иначе и аз симпатизирам на Черноморец най-вече заради правилната политика на клуба(изграждане първо на модерна детско юношеска школа)
Последна промяна от Parmalat на 29 яну 2010 19:46, променено общо 1 път.
[center]R.I.P[/center]
[center]Този ник вече е невалиден и никой не го използва.[/center]

Върни се в “Черноморец”