История на футбола в гр. Бургас

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, ntodorov, slavia_forever, Madridist

Потребителски аватар
NEFTOCHIMIK 1962
Контакти:

Re: История на футбола в гр. Бургас

Мнениеот NEFTOCHIMIK 1962 » 08 фев 2012 14:57

калпазанчо написа:Дизел, Ники (кдимитров) е истинско находище в това отношение - същинска енциклопедия, има много истории за разказване, доста от които не са за нета или той просто няма време за писане.
Само му казваш име или му показваш снимка и веднага ще тио каже за въпросен играч или случка (събитие). А за Порточана е много интересно, ела някой път с нас на заведение и ще ти разкаже. Аз също мога да ти кажа една история с него, веднъж за малко не станахме баджанаци с него (а може и да станахме, ама тя да ми е спестила нарочно)
Относно оная дузпа, историята съм я чувал от 3 различни места (включително от Ники) - последно от Георги Младенов - като дойде ред да го пише за снимката и вика: Ииииии тоя, тоя дето ни предаде. Много се разлутя човека.

На мен ми я разказа Цвятко Мутафчиев (ЦУНЮ)-има го на снимката на първия ред.След мача в съблекалнята тоя Си е блъскал главата в стената,а другите от отбора са шушукали : "За толкова пари,и аз ще си блъскам така главата"
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... ny9fY#t=7s "Името на НЕФТОХИМИК е такова, че и на малки вратички да играем и срещу майките и бащите си да играем, пак ще играем за победа!" - Димчо Ненов.

Потребителски аватар
miriminka
Контакти:

Мнениеот miriminka » 08 фев 2012 15:02

Кафе в „Комлука“ на бившия футболист Дойно Янакиев беше погълнато от магазин за закуски

Така се казва магазинът за закуски, който зае мястото на заведението. Янакиев продал обекта от 30 кв. м за 40 хил. лв. Цената е висока, тъй като имотът се намира на видно място по натоварената пътна артерия „Индустриална“, а освен това е и на кьоше.

Продажбата разочарова най-много футболните фенове от „Комлука“ и „Акациите“. За тях кафето беше като храм, в който изповядваха любовта си към най-популярната игра. Както и клюките, свързани с нея. В кафето се водеха дискусии, кипяха спорове и остри полемики, в които се стигаше дори до трошене на столове и обръщане на маси в опит за оборване на опонента. Всичко това, разбира се, под булото на алкохола.

Самият Дойно Янакиев е познат на по-старите футболни запалянковци от Бургас. Той играеше за местните „Локомотив“ и „Черноморец“ през 70-те години. Помнят го като елегантен техничар, на когото топката можеше да се отнеме само с граничарско куче. Кариерата му обаче тръгна надолу след един мач с „Берое“, в който претърпя зловещо счупване на крака. Двама футболисти тогава припаднаха на терена при вида на неестествено изкривения крайник на Янакиев.
В категории:http://www.besove.com/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/32133/%D0%93%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%83%D1%81%D1%82%D0%B0-%D0%B3%D0%BB%D1%8A%D1%82%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D0%B0%D1%84%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D0%B8%D0%B2%D1%88-%D1%84%D1%83%D1%82%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%81%D1%82

Потребителски аватар
калпазанчо
Контакти:

Мнениеот калпазанчо » 08 фев 2012 15:07

Хахахаха такава противна статия приляга единствено на Катя Касабова :idea: Жената на най-алкохолния тип в медиите да говори за влиянието на алкохола си е направо кощунство :mrgreen: На всички ние ясно, че СКАТ не обичат Черноморец, и той най-вече заради съдбата на Дражев-брат, ама...
[center]Member of Old School Boys [/center]

Потребителски аватар
Devian
Контакти:

Мнениеот Devian » 08 фев 2012 16:13

Поразпитах баща ми за Портоса,че от край време си има негативно мнение за него.Не можа да се сети за поста му в Локо Бс,но каза,че бил или физкултурен отговорник или домакин,понеже им давал топките и опъвал мрежите,когато си организирали първенства на ЖП-района,председател на Локото бил Бедьо Бедев,а също така и началник на ЖП-секция Бургас.За въпросния мач със Сливен не успя да се сети,но ми разправяше за гостуване там,за което определено си спомняше,понеже била люта зима и имало много сняг и любезните домакини ги замервали със снежни топки 8-) отделно спомена че по това време големия Маджар играел за Сливен и го освирквали.Разправяше ми и за някакъв важен мач в Казанлък с Розова долина,на който се изсипал половината Бургас.Въобще хубави спомени имаше за оргазаницията при посещанието на мачовете тогава,най-вече при гостуванията :mrgreen:
В БУРГАС СЕ АЗ РОДИХ,
И ТРАДИЦИЯТА ПРОДЪЛЖИХ,
ГРАДА ДА ОБИЧАМ,
В ЧЕРНОМОРЕЦ ДА СЕ ВРИЧАМ!

k.dimitrov
Контакти:

Мнениеот k.dimitrov » 08 фев 2012 16:30

NEFTOCHIMIK 1962 написа:
калпазанчо написа:Дизел, Ники (кдимитров) е истинско находище в това отношение - същинска енциклопедия, има много истории за разказване, доста от които не са за нета или той просто няма време за писане.
Само му казваш име или му показваш снимка и веднага ще тио каже за въпросен играч или случка (събитие). А за Порточана е много интересно, ела някой път с нас на заведение и ще ти разкаже. Аз също мога да ти кажа една история с него, веднъж за малко не станахме баджанаци с него (а може и да станахме, ама тя да ми е спестила нарочно)
Относно оная дузпа, историята съм я чувал от 3 различни места (включително от Ники) - последно от Георги Младенов - като дойде ред да го пише за снимката и вика: Ииииии тоя, тоя дето ни предаде. Много се разлутя човека.

На мен ми я разказа Цвятко Мутафчиев (ЦУНЮ)-има го на снимката на първия ред.След мача в съблекалнята тоя Си е блъскал главата в стената,а другите от отбора са шушукали : "За толкова пари,и аз ще си блъскам така главата"

В нас, привържениците на отбора, остана съмнението и болката, че не само Янко Кирилов беше виновен за равния мач, но и друг състезател, наш, свой, който всички много го обичаха. Даже обидата към него бе по-силна, отколкото към Кирилов.

Потребителски аватар
hristo1306
Контакти:

Мнениеот hristo1306 » 08 фев 2012 20:01

В нас, привържениците на отбора, остана съмнението и болката, че не само Янко Кирилов беше виновен за равния мач, но и друг състезател, наш, свой, който всички много го обичаха. Даже обидата към него бе по-силна, отколкото към Кирилов.

k.dimitrov

аз пък имах инфо от Сливен, че 100 % са в А "РФГ" -- от братовчеда на левия бег на Сливен - МЕ /инициали който иска да рови /

Потребителски аватар
Devian
Контакти:

Мнениеот Devian » 09 фев 2012 00:32

Devian написа:Поразпитах баща ми за Портоса,че от край време си има негативно мнение за него.Не можа да се сети за поста му в Локо Бс,но каза,че бил или физкултурен отговорник или домакин,понеже им давал топките и опъвал мрежите,когато си организирали първенства на ЖП-района,председател на Локото бил Бедьо Бедев,а също така и началник на ЖП-секция Бургас.За въпросния мач със Сливен не успя да се сети,но ми разправяше за гостуване там,за което определено си спомняше,понеже била люта зима и имало много сняг и любезните домакини ги замервали със снежни топки 8-) отделно спомена че по това време големия Маджар играел за Сливен и го освирквали.Разправяше ми и за някакъв важен мач в Казанлък с Розова долина,на който се изсипал половината Бургас.Въобще хубави спомени имаше за оргазаницията при посещанието на мачовете тогава,най-вече при гостуванията :mrgreen:

Освен Бай Бедьо според това,което се сети баща ми,другата важна личност в отбора на Локото бил бащата на Ваньо Костов.Не успя обаче да се сети,дали Ваньо е започнал кариерата си от Локото или Черноморец.Разправя ми,че една година Локото имали готов отбор за А група,но били спряни от Сф,не успя да се сети за точната причина,но каза,че или е защото не можело да има повече от един отбор от даден град с изключение на Сф или защото Локомотив-ите щели да станат много,като на мен лично второто ми се струва по вероятно с оглед на присъствието на пловдивски и варненски отбори в А група.Естествено не успя да се сети за коя година става въпрос,но определено каза,че по това време футболната публика в Бс е подкрепяла еднакво и двата отбора :)
В БУРГАС СЕ АЗ РОДИХ,
И ТРАДИЦИЯТА ПРОДЪЛЖИХ,
ГРАДА ДА ОБИЧАМ,
В ЧЕРНОМОРЕЦ ДА СЕ ВРИЧАМ!

k.dimitrov
Контакти:

Мнениеот k.dimitrov » 09 фев 2012 03:12

Искам си Акаунта написа:
NEFTOCHIMIK 1962 написа:
калпазанчо написа:Дизел, ти помниш ли Порточанов когато е работел в Черноморец, имам предвид преди да отиде в Нефтохимик, не когато създаде 919-то, и знаеш ли какво е работел там и какво хоби е имал?

Не.Аз Порточана го чух за първи път когато влязохме от В в Б група през 1990 г. Чел съм някъде че е работил в Локомотив Бс,но незнам нищо по въпроса

Той, заедно с другия кмет и Дражев съсипаха футбола в Бургас! После дойде и Събев и край... Остави 1 стадион, построен с парите на завода, с нашите пари и това беше. Но малко хора го осъзнават.

Аз си имам едно такова виждане по въпроса - какво е останало след тях .
Откакто е построен Нефтохим , пари е имало винаги . И са отивали незнайно къде . Порточанов може да е всякакъв , може и да е откраднал много пари . Но по негово време се построи един стадион . Който както се чува , ще бъде съборен , за да си построи Събев ВИП комплекси на негово място .
Дражев може да е уникален боклук , но докато той стопанисваше стадиона в Акациите , той имаше лиценз за мачове от "А" група и 6 функциониращи и поддържани помощни игрища .
Това са фактите . Че двамата участваха в съсипването на футбола в Бургас също е вярно . Но истинската съсипия на бургаския футбол настъпи през лятото на 2005-а и особено през 2006-а година . Не знам само защо си пропуснал да споменеш и сегашния кмет , който е поне на едно равнище с Йоан в това отношение .[/quote]

Миро, и ти, и Бартоломей, правите една основна грешка. Проточана никога не е влагал собствени пари в Нефтохимик, държавата изгради и отбора, и стадиона, а той направляваше всичко това и покрай тази си дейност заделяше не малко пари за себе си. Той стана богат от отбора(по-точно от НХК, което чрез неговата фирма издържаше и отбора и построи стадиона), а не отборът от него. Да, умееше да манипулира, да използва своето "хоби", което му създаде много връзки. Но той реално не беше президент(реално той не беше и президент, а по-скоро изпълнителен директор) на отбор, който издържа или поне спонсорира, каквито са по принцип президентите на клубове. Наистина градът спечели, изгради се прекрасен стадион, но той го направи без да влага свои средства, а по една интересна схема, която му позволяваше да отклонява за себе си много пари. И го направи не от голяма любов към Нефтохимик или към Бургас, а защото така можеше да присвоява пари, а и да получи известност и власт, което преди това го комплексираше. А за тези, които не знаят, пътят му във футбола започна от Черноморец - някъде в началото на 70-те, където заемаше длъжност - нещо като секретар по организационните въпроси- занимаваше се с поръчки на плакати, афиши, билети и т.н. След това за някакъв гаф(мисля, че пак за пари) го освободиха оттам и след време започна в Локомотив.
Той се зае да прави и новия Черноморец с единствената надежда да може да извлече облаги за себе си в комбина с Йоан. Когато разбра, че няма да стане, веднага се отказа.
Дражев и Събев влагаха и влагат свои пари в отбора, на който са президенти. Не искам да гадая откъде ги имат тези пари, чисти ли са или не. Знам, че Миро ще почне да ме оборва, че Събев има някакъв замисъл и т.н. Може и да е така. Футболът също е бизнес. Когато влагаш средства, както във всеки бизнес, очакваш от него и да спечелиш. Дражев също имаше такива идеи. Разликата между двамата е, че целта на отбора при Дражев бе да не отпадне, докато при Събев се поставят по-високи цели.
Миро, ако сега в отбора влезе мощна държавна фирма, която да го издържа, да му построи стадион, а и да осигури нелоши пари за фирмата на президента(изпълнителния директор), ти би ли се наел да заемеш тази длъжност. Знаейки твоите познания, мисля, че би се справил не по-лошо от Проточана. Под секрет - той беше пълна нула, когато започнаха да се завъртат всички тези игри.

k.dimitrov
Контакти:

Мнениеот k.dimitrov » 09 фев 2012 04:18

Devian написа:
Devian написа:Поразпитах баща ми за Портоса,че от край време си има негативно мнение за него.Не можа да се сети за поста му в Локо Бс,но каза,че бил или физкултурен отговорник или домакин,понеже им давал топките и опъвал мрежите,когато си организирали първенства на ЖП-района,председател на Локото бил Бедьо Бедев,а също така и началник на ЖП-секция Бургас.За въпросния мач със Сливен не успя да се сети,но ми разправяше за гостуване там,за което определено си спомняше,понеже била люта зима и имало много сняг и любезните домакини ги замервали със снежни топки 8-) отделно спомена че по това време големия Маджар играел за Сливен и го освирквали.Разправяше ми и за някакъв важен мач в Казанлък с Розова долина,на който се изсипал половината Бургас.Въобще хубави спомени имаше за оргазаницията при посещанието на мачовете тогава,най-вече при гостуванията :mrgreen:

Освен Бай Бедьо според това,което се сети баща ми,другата важна личност в отбора на Локото бил бащата на Ваньо Костов.Не успя обаче да се сети,дали Ваньо е започнал кариерата си от Локото или Черноморец.Разправя ми,че една година Локото имали готов отбор за А група,но били спряни от Сф,не успя да се сети за точната причина,но каза,че или е защото не можело да има повече от един отбор от даден град с изключение на Сф или защото Локомотив-ите щели да станат много,като на мен лично второто ми се струва по вероятно с оглед на присъствието на пловдивски и варненски отбори в А група.Естествено не успя да се сети за коя година става въпрос,но определено каза,че по това време футболната публика в Бс е подкрепяла еднакво и двата отбора :)

Бих поспорил с баща ти. Никога Локото не е бил кандидат за А група. Да, били са на челни позиции, но не повече от 5-6 кръга. Явно баща ти не се е интересувал много от футбол, защото не би правил заключенията, че някой по-някакви причини им е забранявал да влизат в А група. От Пловдив са влизали освен Локо и Ботев, и Спартак, и Марица.
А какво да кажем за Локо ГО. Локомотивите никога не са били в една организация. Така че не виждам логика някой да ги ограничава.
Наистина живяхме в измислена държава, ама чак пък толкоз
Мисля, през 73/74 или 74/75 имаха силен отбор, Черноморец едвам ги победи с 4-3 на стадион Локомотив. Но поддържаха това ниво няколко кръга. Вторият полусезон Черноморец победи с 3-0. Тогава и двата отбора бяха в Б група. Какво им пречеше на Локомотив да влязат, ако имаха възможности. Относно публиката. Привържениците на Черноморец си обичаха Локомотив, като втори бургаски отбор и ходеха на срещите му. Там завършваха кариерата си много от футболистите на Черноморец, а и юношите, които не успяваха да се наложат при мъжете играеха там. Ваньо Костов наистина започна в юношите на Локомотив. Той беше тогава и единственият прогресирал толкова много юноша на Локомотив.

Потребителски аватар
Искам си Акаунта

Мнениеот Искам си Акаунта » 09 фев 2012 19:03

За събев ... няма какво да те оборвам . Ако е давал свои пари , го прави от началото на 2011г. насам . Преди това е давал парите от на Петрол . Особена разлика не намирам . Единия е харчел парите на нефтозавода , другия на Петрол ( без да се допита до съдружниците си ) . И да е давал пари , ги е давал назаем на отбора . Ще си променя мнението за него , ако опрости тези заеми ;) Продължавам да твърдя , че най-големия грях на Порточанов към Бургас е , че доведе събев .
п.п Наскоро подочух един слух , че на събев му е омръзнало от футбол и е готов да продаде отбора срещу 1 лев ... стига купувача да погаси веднага всички дългове на клуба ;)

Върни се в “Черноморец”