Искам си Акаунта написа:NEFTOCHIMIK 1962 написа:калпазанчо написа:Дизел, ти помниш ли Порточанов когато е работел в Черноморец, имам предвид преди да отиде в Нефтохимик, не когато създаде 919-то, и знаеш ли какво е работел там и какво хоби е имал?
Не.Аз Порточана го чух за първи път когато влязохме от В в Б група през 1990 г. Чел съм някъде че е работил в Локомотив Бс,но незнам нищо по въпроса
Той, заедно с другия кмет и Дражев съсипаха футбола в Бургас! После дойде и Събев и край... Остави 1 стадион, построен с парите на завода, с нашите пари и това беше. Но малко хора го осъзнават.
Аз си имам едно такова виждане по въпроса - какво е останало след тях .
Откакто е построен Нефтохим , пари е имало винаги . И са отивали незнайно къде . Порточанов може да е всякакъв , може и да е откраднал много пари . Но по негово време се построи един стадион . Който както се чува , ще бъде съборен , за да си построи Събев ВИП комплекси на негово място .
Дражев може да е уникален боклук , но докато той стопанисваше стадиона в Акациите , той имаше лиценз за мачове от "А" група и 6 функциониращи и поддържани помощни игрища .
Това са фактите . Че двамата участваха в съсипването на футбола в Бургас също е вярно . Но истинската съсипия на бургаския футбол настъпи през лятото на 2005-а и особено през 2006-а година . Не знам само защо си пропуснал да споменеш и сегашния кмет , който е поне на едно равнище с Йоан в това отношение .[/quote]
Миро, и ти, и Бартоломей, правите една основна грешка. Проточана никога не е влагал собствени пари в Нефтохимик, държавата изгради и отбора, и стадиона, а той направляваше всичко това и покрай тази си дейност заделяше не малко пари за себе си. Той стана богат от отбора(по-точно от НХК, което чрез неговата фирма издържаше и отбора и построи стадиона), а не отборът от него. Да, умееше да манипулира, да използва своето "хоби", което му създаде много връзки. Но той реално не беше президент(реално той не беше и президент, а по-скоро изпълнителен директор) на отбор, който издържа или поне спонсорира, каквито са по принцип президентите на клубове. Наистина градът спечели, изгради се прекрасен стадион, но той го направи без да влага свои средства, а по една интересна схема, която му позволяваше да отклонява за себе си много пари. И го направи не от голяма любов към Нефтохимик или към Бургас, а защото така можеше да присвоява пари, а и да получи известност и власт, което преди това го комплексираше. А за тези, които не знаят, пътят му във футбола започна от Черноморец - някъде в началото на 70-те, където заемаше длъжност - нещо като секретар по организационните въпроси- занимаваше се с поръчки на плакати, афиши, билети и т.н. След това за някакъв гаф(мисля, че пак за пари) го освободиха оттам и след време започна в Локомотив.
Той се зае да прави и новия Черноморец с единствената надежда да може да извлече облаги за себе си в комбина с Йоан. Когато разбра, че няма да стане, веднага се отказа.
Дражев и Събев влагаха и влагат свои пари в отбора, на който са президенти. Не искам да гадая откъде ги имат тези пари, чисти ли са или не. Знам, че Миро ще почне да ме оборва, че Събев има някакъв замисъл и т.н. Може и да е така. Футболът също е бизнес. Когато влагаш средства, както във всеки бизнес, очакваш от него и да спечелиш. Дражев също имаше такива идеи. Разликата между двамата е, че целта на отбора при Дражев бе да не отпадне, докато при Събев се поставят по-високи цели.
Миро, ако сега в отбора влезе мощна държавна фирма, която да го издържа, да му построи стадион, а и да осигури нелоши пари за фирмата на президента(изпълнителния директор), ти би ли се наел да заемеш тази длъжност. Знаейки твоите познания, мисля, че би се справил не по-лошо от Проточана. Под секрет - той беше пълна нула, когато започнаха да се завъртат всички тези игри.